1. Pro Evolution Soccer 2008 (PC)

Pro Evolution Soccer 2008 (PC)

Stadiums vol supporters die je naam roepen, zingen en voor een fantastische sfeer zorgen. Een prachtige club vol topspelers waar jij tussen kan lopen. Een prachtige grasmat waar jij je kunsten op kan tonen. Plots schoot ik wakker en wat lag er voor me: Het doosje van Pro Evolution Soccer 2008. De beste voetbalgame ooit volgens verschillende mensen. Hierop heb ik als jonge voetbalfanaat al maanden op gewacht!

Installatie: lang maar is het de moeite waard?

Ik stopte meteen de game in mijn pc en de game startte feilloos op. Ik starte meteen de installatie. Ik dacht, even een cola halen, een koekje pakken en hij zal wel klaar zijn zeker. Maar nee hoor, de installatie duurde bij mij wel 10 minuten. Dit vind ik echt wel lang.

Eerste indrukken

Je kan een game natuurlijk nooit beoordelen op de installatie ervan dus ik ging dus maar meteen verder want ik wilde gewoon die game spelen. Het opstarten ging makkelijk. De game start op, je moet even een username maken om je option file op te slaan en je kan beginnen. Vooraf krijg je nog even een filmpje te zien en dan kom je in het eerste menu. Hier valt meteen op dat pes 2008 een totaal andere look heeft gekregen dan pes 6 en ik moet zeggen, deze bevalt me niet echt. Waar je vroeger alle opties kreeg in één beeld moet je nu blijven doorklikken om alle opties te zien te krijgen. Ook de kleuren staan me niet echt aan. Ook is het meteen te zien dat dit weer over de zoveelste pes consoleport gaat. Dit is duidelijk te merken aan de knoppen die je moet veranderen met een irritant xbox 360 controller op je scherm. Ook de uitleg die je krijgt in de trainingen zijn steeds uitgelegd met de xbox 360 controls. Ook de conrols op het tooetstenbord zijn uiterst moeilijk. Met een beetje training kan je wel al makkelijk met de normale schiet, pass en tackel knoppen werken maar wil je echt de mooiste trucjes en de befaamde schwalbe uit je sloffen schudden is dit bijna onmogelijk op een toetsenbord.

Modes: Hetzelfde gebleven of veranderd ?

Nou, hier kan ik kort over zijn. Deze versie houd eigenlijk niks nieuws in i.v.m. modes. De modes zijn gewoon dezelfde gebleven:

- De master league: allom bekend natuurlijk, hiervoor koop ik dit spel. Hiermee kom je met een team (een bestaand of één met spelers die jezelf kan kiezen) in een league terecht en is het de bedoeling steeds hoger te geraken. Dit doe je door spelers aan te kopen, spelers verkopen, enz...

-League: In deze mode kan je een gewone competitie spelen. Het aantal competities is wel zeer beperkt. Je kan alleen in de Eredivise, Liga enspanola, Premier league en Ligue 1 spelen. Je ziet het goed, geen Belgische Jupiler league of Duiste Bundesliga.

-Cup: Hier kan je verschillende cups spelen zoals de World cup, European cup, Azia cup of America cup.

-Training: Hier kan je verschillende trucs, schoten, hoekschoppen, vrijtrappen en penalty's oefenen.

Graphics en geluid: Verbeterd?

-Graphics: De graphics van pro evolution soccer 2008 vind ik in persoonlijk opzicht niet verbeterd.

De stadions zijn zeer slecht nagemaakt, de spelers lopen en lijken zeer hoekerig en JEZUS wat ziet dat gras er slecht uit. De gezichten van de spelers lijken dan weer wel echt op 'the real thing'. Het publiek is er na vele jaren iets beter gaan uitzien maar dit merk je alleen als je een wat deftige pc hebt en je de game op high kan spelen want anders zie je gewoon heel pixelachtige supporters. Vermits dat de systeemeisen van je pc ook een stuk hoger liggen dan pes 6 kan ik bijvoorbeeld de game niet op high spelen. Waar ik bij pes 6 nog in een mooie 1280-1024 resolutie met alles op high kon spelen kan ik hier met moeite de game op medium spelen. Wat wel cool is, zijn de grensrechters en scheidsrechter die gewoon mee op(of naast) het veld lopen en echt fluiten en vlaggen voor buitenspel bijvoorbeeld. Dit is dan ook de enige verbetering op grafisch vlak. Wat een zonde!

-Geluid: Ook hier weer is er totaal geen verbetering te merken. De commentatoren zijn nog altijd zo saai dat je na een tijd gewoon het geluid afzet. Ook het supportersgeluid trekt op niet veel. Zelden voel je je echt in een echt voetbalstadion. Ook de muziek in de menu's zijn van slechte kwaliteit. Een pure onvoldoende voor het geluid!

Gameplay

Waarvor het spel natuurlijk wel bekend staat is de fantastische gameplay die het biedt. Voor velen is dit de realistischte footie. In het begin toen ik een wedstrijdje opstartte voelde ik meteen enkele verschillen. Konami heeft duidelijk voor een meer arcade aanpak gekozen en heeft het boeltje allemaal veel sneller laten lopen. Waar je in Pes 6 soms wedstrijden speelde en maar neit kn scoren had ik bij pes 2008 geen moeite om op met 3-1 te winnen op de hoogste moeilijkheidsgraad. En die moeilijkheidsgraad is meteen ook weer een minpunt: ik vind het gewoon allemaal wat te makkelijk. Bij de vorige games van pes had ik altijd het echte voetbalgevoel van te oefenen, oefenen en nog is te oefenen voor ik alles perfect uitvoerde. Met pes 2008 heb ik echt het gevoel dat ik na één seizoen Master League gewoon wil stoppen. De moeilijkheidsgraad haalt zo de replay-waarde enorm naar beneden en ik heb zowat het gevoel dat het een beetje de kant begint op te gaan van fifa. Volledig verkeerd dus!

Online

-Na het seizoen Master League kon ik natuurlijk nog wel online spelen. Dit was de laatste kans die ik aan pes 2008 gaf. Dit kon mij een gevoel van opluchting geven dat ik het spel toch niet voor niets heb gekocht. Maar nee hoor, wat is me dit voor het Kut spel met de hoofdletter K. Online lagt het als een gek. Het gaat zo traag en schokkerig dat ik er helemaal zot van word. Dit is echt te krankzinnig voor woorden.

Fifa 08 vs pes 2008

Als ik even kort mag zijn: Fifa heeft de strijd weer helemaal voor zich gewonnen. Pas op: Ik ben een echte fifa hater maar als ik dan zie wat voor veranderingen fifa 08 heeft doorgevoerd (bijvoorbeeld de be a pro modus en veel realistischer voetbal) en wat voor veranderingen pes 2008 heeft gekregen (eigenlijk alleen maar slechte veranderingen, buiten dan de schwalbe), kan ik niet anders dan concluderen dat Fifa 08 gewoon de beste voetbalgame is want die heeft wel mooie graphics, coole muziek en supportersgeluiden, fantastische sfeer, de vele licenties en is online wel speelbaar. Pas wel op: als je geen echte voetbalfanaat bent en je wil gewoon een hele hoop lol beleven met je vrienden thuis, kan ik je pes 2008 wel aanraden natuurlijk want het heeft natuurlijk nog altijd een hoge fun-factor.

Conclusie en beoordeling

- Ik heb echt zitten vloeken op deze game. Konami heeft met deze game zichzelf echt in zwaar weer gebracht. Waarom kunnen ze de fans gewoon niet bedienen en hen gewoon die echte goeie pes-gameplay van weleer geven en eindelijk eens voetbalsfeer in die game brengen. Ik ben overgestapt naar fifa 08 en ik raad jullie hetzelfde aan. Foei Konami!
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Fun Factor
  • Licht grafische verbetering
  • Schwalbe!
  • Minpunten
  • Gameplay minder realistisch geworden
  • De graphics en geluid nog altijd ondermaats
  • Geen voetbalsfeer!
  • Geen echte verbeteringen!
  • Online onspeelbaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren