1. Guitar Hero III: Legends of Rock (Wii)

Guitar Hero III: Legends of Rock (Wii)

De vreemdste leraar die mij de afgelopen jaren les heeft gegeven, was ongetwijfeld die voor het vak muziek. Met rare uitspraken als ‘muziek voert je weg als in een droom’ en ‘het is een extase van verrukking’, nam ik hem dan ook niet al te serieus. Toen ik echter Guitar Hero III aan het spelen was, herinnerde ik me een vaak terugkerend gezegde van deze beste man. Voor hem was muziek als een verslaving en sinds ik dit in eigen lijve heb ervaren, ben ik het helemaal met hem eens.

Althans, voor een deel dan. Ondanks dat de muziek in deze game belangrijker is dan in elk ander spel dat ik gespeeld heb, ben ik verliefd geworden op Guitar Hero’s geweldige en verslavende gameplay. Geen extravagante speelwijze voor deze gitaarsim, maar juist de eenvoud in het concept is hetgeen dat de Guitar Hero-reeks legendarisch maakt. Het drukken op verschillende knoppen die op de (eventueel) bijgeleverde gitaar bevestigd zitten, werkt gewoonweg fantastisch.

Het leuke is dat wanneer je erbij stilstaat, Guitar Hero III eigenlijk maar een ontzettend simpele gameplay en interface heeft. Op het scherm zie je afwisselend korte en lange noten in verschillende kleuren naar beneden vallen. Wanneer deze noten de bijbehorende cirkel onder in beeld raakt, is het zaak om de bijbehorende knop op je gitaarhals aan te slaan en daarbij de strumbar op je gitaar te bewegen. Eenvoud ten top.

Vreemd genoeg is dit wel voldoende om het hele spel te dragen. Doordat de noten in een vaak lastige volgorde gerangschikt zijn, zul je met je vingers de raarste fratsen uit moeten halen, wil je alle noten aanslaan. Op het moment dat hier ook nog eens akkoorden (combinaties van meerdere noten) aan toe worden gevoegd en je kennis maakt met technieken als hammer-ons en pull-offs (verder in de recensie), begrijp je dat het allemaal niet zo simpel is als het in eerste instantie leek.

Sterker nog, een tweede blik op Guitar Hero III vertelt de speler dat hij te maken heeft met één van de lastigste games op de markt. Hoewel de beginnende gitarist op de makkelijkste stand nog wel uit de voeten kan en ook de tweede moeilijkheidsgraad na wat oefening wel te halen valt, zorgen de laatste twee niveaus voor vele momenten waarbij je met de handen in het haar zult zitten. Hierdoor heb je wel een continu gevoel van progressie; iets wat ontzettend knap is in een game. Doordat je op het tweede en derde niveau ook nog eens een actieve toets erbij krijgt, zul je je vaardigheden flink op moeten schroeven wil je een goede score blijven halen.

Het behalen van hogere scores verlengt de speelduur van Guitar Hero III: Legend of Rock dan ook aanzienlijk. De duur van dit spel is toch al enorm lang, want met meer dan 70 nummers te halen op vier verschillende moeilijkheidsgraden ben je wel even zoet. Gelukkig is de soundtrack dan ook lekker veelzijdig. Naast de talloze rocknummers die de game rijk is, zul je ook een aantal hardcore-, heavy metal-, pop- en bluesnummers tegenkomen. Leuke details zijn dat er een aantal Duitse, Franse en zelfs Spaanse nummers in de game verstopt zit en dat legendarische bands als de Rolling Stones, Kiss en Muse hun verschijning maken in de game. Tel hier dan bij op dat meer dan de helft van de nummers gezongen worden door de oorspronkelijke artiesten en je weet genoeg; met de soundtrack zit het meer dan goed.

Hoewel de singleplayer je eigenlijk al langer bezighoudt dan de gemiddelde videogame dat doet, bevat Guitar Hero III nog een multiplayer waar je U tegen zegt. Met twee gitaren kan je samen een hele verhaallijn doorspelen (die op zichzelf trouwens niet veel voorstelt), maar de echte klapper zit hem pas in de online multiplayer. Door verschillende power-ups te bemachtigen door goed te spelen en deze naar elkaar te gooien, probeer je de tegenstander zoveel mogelijk fouten te laten maken. Deze strijd zal enorm hectisch zijn, want wanneer er plots een snaar geblokkeerd wordt of alle toetsen worden omgedraaid, zul je vaak niet meer weten wat te doen.

Maar hoe moeilijk, hectisch of frustrerend dit spel af en toe ook wordt, je blijft doorzetten. Het maakt niet uit of je een nummer net 30 keer hebt geprobeerd en nog niet tot 25% kwam, ook de 31ste keer ga je de uitdaging gewoon aan. Guitar Hero III had zelfs zo’n hypnotiserende werking op mij, dat ik voor een bepaalde periode alles wat er om mij heen gebeurde vergat. Enkel ik en Guitar Hero bestonden. Wanneer een spel dit voor elkaar krijgt, dan zou je als speler eigenlijk niets meer te klagen moeten hebben.

Toch heb ik als kritische (of misschien wel verwende) speler wat aan te merken op het spel. De gameplay van Guitar Hero III werkt weliswaar hypnotiserend, maar dit maakt me nog niet zo blind dat ik de rest van het spel niet meer kan zien. Onder het spelen zelf zul je het misschien niet merken, maar de grafische kant is niet de sterkste van dit spel. De gezichtsanimaties van zangers zijn niet meer dan redelijk en het onscherpe randje dat de game 'siert', doet wat af aan de rest van het spel.

Hierdoor zal de Guitar Hero-reeks het vooral moeten hebben van zijn geweldige gameplay. Het vreemde is dan ook dat de makers een paar rare fratsen hebben uitgehaald, waardoor deze soms wat instabiel aanvoelt. Neem nu de eerder genoemde hammer-ons en pull-offs. Met deze techniek hoef je bepaalde noten niet meer aan te slaan, waardoor het spelen makkelijker wordt. Hoewel het overwegend helder is wanneer je deze acties toe moet passen, zijn er momenten waarop ze wat raar geplaatst zijn.

Doordat Guitar Hero III echter het eerste deel is dat op de Wii verschijnt, zijn veel dingen sneller vergeven. Toch zijn er een aantal punten (specifiek) voor de Wii-versie die me als speler negatief opvallen. Om de zogenaamde Star Power te activeren, zul je bijvoorbeeld je gitaar moeten kantelen. In mijn geval was het echter zo dat ik vaak meer noten miste en uit mijn concentratie raakte door deze zwaai, dan dat ik er erg baat bij had. Ook het (voorlopige) gemis van downloadbare nummers is jammer, maar zorgt er niet voor dat de ervaring die Guitar Hero III je biedt ten onder gaat. Want Guitar Hero III is hoe dan ook een geweldige, verslavende ervaring die eigenlijk niemand mag missen.

Conclusie en beoordeling

Mijn muziekleraar mag weliswaar geen verstand hebben van Guitar Hero III, in de uitspraak dat muziek verslavend kan werken, heeft hij ongetwijfeld gelijk. Door de combinatie van de simpele, maar fantastische gameplay en de geweldige soundtrack biedt deze game je een onvergetelijke, verslavende ervaring. De paar smetjes veeg je dan ook met een groot gebaar weg, waarna je je hand weer verplaatst naar de hals van de gitaar, want vanaf dat moment wordt je weer helemaal door de game opgezogen en is het weer enkel ik en Guitar Hero.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Enorm verslavend!
 • geweldige nummers
 • Simpele, maar effectieve gameplay
 • Lange speelduur
 • Uitgebreide multiplayer
 • Minpunten
 • Hammer-ons en pull-offs af en toe raar geplaatst
 • Stelt grafisch niet veel voor
 • Nog geen downloadbare nummers
 • Kantelen gitaar haalt je uit concentratie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • dat is een goede stap van SONY. Top!

 • ligt het trouwens aan mijn verbinding, die normaal gesproken vrij snel is, dat de PSstore een erg trage website is of hebben meer mensen hier last van?

 • Netjes, dat zal worden doorgevoerd naar USA en EU

 • mijn Ps3 Store is ook traag sins kort en krijg regelmatich foutmeldings :( . denk dan ze der me bezig zijn

 • Idem, wat stefan v.s schrijft!!

 • :D

  Eindelijk. :)

 • Erg handig.

 • :D Vet!

 • werd tijd XD

 • Ik las eerst dat het alleen in Japan deze herfst kwam.

 • Kom liever met goede games voor de PSP ipv al die vage updates..

 • Heb ik daarnet niet gelezen dat het alleen voor Japan is?…

 • Jippie! ^^D

 • jeej

 • Vet :D

 • is wel wat handig maar moet het weer zo lang duren ? damn

 • Dat zou wel erg handig zijn. ^^

 • yeh eindelijk

 • yeah vet eindelijk

 • Mooi voor de PSP'ers hier.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren