1. Mashed (PS2)

Mashed (PS2)

In games waarin automobielen centraal staan is het meestal de bedoeling om snel over een streep te rijden of te knallen. Mashed gaat ook gepaard met heel wat geknal, maar eerstgenoemde valt meestal weg. In Mashed is het namelijk de bedoeling om in de spotlights te blijven staan, door een voorligger te zijn voor je achterliggers.

Ergens dwaalt een helikopter rond die alle actie volgt. Hij richt zich enkel op degene, met een voorsprong en de auto’s die een grote achterstand hebben op de koploper zijn verloren. De auto die als laatste overblijft krijgt de meeste punten toegekend en de achterblijvers ontvangen meestal een aantal strafpunten. Zo moet je uiteindelijk aan de twaalf punten komen, die je nodig hebt om te winnen. Dit resulteert zich tot een origineel concept, dat mede dankzij de verslavingsfactor niet meer uit je handen is weg te slaan.

Ik heb het vaak geprobeerd, maar mijn controller bleef echt muurvast aan mijn handen kleven. Je wilt nog een potje en nog één. Nou, vooruit dan maar. Nog een potje! Je wordt er helemaal kierewiet van. Hoe kan een spel zo simpel, zo verslavend zijn? Dat komt alsmede door de lage instapdrempel, want Mashed is simpelweg elkaar in de afgrond beuken en elkaar dwarsliggen, met een breed assortiment aan wapens. Neem nou de vlammenwerper die auto’s laat roosteren tot zwartgeblakerde wrakken. Of wat dacht je van het afvuren van raketten, het schieten met machinegeweren en het loslaten van een oliespoor. Zover voldoende plezier te ontdekken!

Maar er zijn ook onplezierige dingen te beleven in Mashed. Je medeautomobilisten gedragen zich nogal vreemd. Eerst schelden ze je de huid vol, omdat je gezellig aan het beuken bent. Op andere momenten raak je weer eens achter en ben je bijna verslagen. Wat doen je tegenstanders? Ze stoppen even voor je, zodat je toch niet het onderspit hoeft te delven. Normaal ben ik blij als ik de winst pak, maar dit vind ik wel een heel goedkoop trucje om de moeilijkheidsgraad te temperen. Soms is deze game best uitdagend, maar anderzijds ook aan de makkelijke kant als je tegenstanders rare capriolen uithalen.

De wapens zijn ook een beetje vreemd vanwege het gebrek aan balans, wat tot stand komt door de effectiviteit van ieder wapen. Een vlammenwerper heeft nauwelijks effect, terwijl een raket je tegenstanders over de kop laat slaan. Dit maakt sommige wapens niet alleen overbodig, maar ook nutteloos. Minder nutteloos zijn de zogenaamde Air-Strikes, die je in staat stellen wraak te nemen op je opponenten. Je hebt hierbij de beschikking tot een vizier, waarmee je op de vijand kunt richten. Heb je dit eenmaal gedaan, dan kun je jouw tegenstander een raket laten proeven. Als je de raket hebt afgevuurd dan kan jouw tegenstander alleen nog duiken achter een andere auto, zodat die de klap opvangt. Dit heeft tot gevolg dat een raket ook in het nadeel kan werken voor andere weggebruikers. Dat zorgt ervoor dat de potjes altijd goudeerlijk zijn en nooit kunnen uitmonden in partijdigheid.

Jammer aan deze Air-Strikes is dat ze alleen te benutten zijn in de multiplayermodus, wat betekent dat je weinig tot geen rede hebt om de single-player eens door te spitten. Voor de enkele speler heeft de ontwikkelaar echter een aantal varianten in petto. Het zo snel mogelijk behalen van checkpoints om de bom op je auto niet te laten ontploffen, is een kleine greep op het aanbod van varianten die je voorgeschoteld krijgt. Dit is echter bekende kost en dat zet aan tot verveling, Mashed is gewoon niet gemaakt voor Time-Trials en dergelijke. In Mashed wil je knallen en beuken! Niets meer, niets minder.

Als je wilt knallen komt het neerhalen van helikopters beter tot zijn recht in Mashed. Hierbij kun je alle wapens uittesten op dat helikoptertje dat je meermaals heeft vernederd, met al die Air-Strikes. Heel leuk dat je op alles en iedereen wraak kan nemen, maar waarom kan dit speltype niet met meerdere spelers worden gespeeld? Ook de interceptor mode, waarin je in een race slechts een enkele inhaalmanoeuvre hoeft uit te halen om te winnen, kan alleen in je uppie gespeeld worden.

In tegenstelling tot de karige multiplayermodi en het gebrek aan Air-Strikes in de single-player zijn de parkoersen wel verdienstelijk. Er zijn genoeg sluiproutes te ontdekken en de meeste parkoersen kennen een interessant thema. Helaas houdt het hierbij op, want sommige omgevingen ogen een beetje kaal en de auto’s zien er vrij simpel uit. De aankleding is niet het belangrijkste in een game als deze, maar ik verwacht op z’n minst een behoorlijke framerate. Deze is inderdaad behoorlijk, behoorlijk slecht namelijk! Soms gingen de beelden net zo sloom als het hardlooprecord van een schildpad liggend op cement. Gelukkig zijn er weinig situaties, waarin de belabberde framerate zich voordoet. Daar ben ik blij om, maar het vertragende spelverloop blijft storend. Ondanks de framerate biedt dit spel genoeg plezier, waardoor je de tekortkomingen door de vingers kunt zien. Met genoeg vermaak is het altijd raak. Geen Air-Strike op de wereld die dat gevoel van je kan ontnemen.

Conclusie en beoordeling

Mashed is zo’n spel dat zijn gangetje gaat. Weliswaar zo nu en dan een slakkengangetje (vanwege de framerate), maar dat moet je maar voor lief nemen. Het originele concept zorgt voor de meerwaarde van dit spel. Kijkend naar de multiplayer had het wel iets uitgebreider gemogen en de single-player is iets minder vermakelijk, vanwege het gebrek aan Air-Strikes. Er had dus meer uit het doeltreffende concept gehaald kunnen worden. Over het algemeen dus een aardig niemendalletje dat niet een superfantastische indruk achterlaat. Ben je echter op zoek naar een goedkoop spelletje voor tussendoor dan is dit een geschikte aankoop, om je geld aan te spenderen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Leuke wapens...
 • Verslavingsfactor
 • Air-Strikes
 • Origineel concept
 • Minpunten
 • waarvan de balans ontbreekt
 • Weinig multiplayermodi
 • Geen Air-Strikes in de single-player
 • Framerate

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wat moet je ermee?

 • Dat is toch wel eventjes een zeer nette actie. Helaas spreekt dat spel me niet aan, dus ik laat het liggen voor de liefhebbers.

 • erg leuke actie hoor !

 • Hahahaha, ze weten nu al dat het spel niet goed gaat verkopen dus doen ze er maar wat extra's bij ;P. nee geintje; leuke actie helaas bij het verkeerde spel :(

 • Top actie, meteen besteld.

 • Ik zou niet weten waar ik die camera voor moet gebruiken ik heb al een playstation eye.

 • Leuke actie, maar wat heb je aan een Xbox Live Vision Camera? Leuk voor 3 à 4 keer…

 • wel geinig hoor, maar vind het niet echt nodig

 • Die camera is vrij zinloos, voor een paar game features ga je toch niet veel uitgeven.  Daarnaast ga ik deze game wellicht gewoon importeren, aangezien die bij play asia en andere buitenlandse shops gewoon netjes rond de 30 euro kost.

 • DemonTPx Bewerk Geplaatst op 4 september 2008 om 11:42 1.408 de toffe extra = de live vision camera dus?  Zoals ik al zei ;)

 • toffe actie meteen bestellen..!! Scheelt je toch weer 50 euro.. En wou een camera toch al kopen.. En vooral omdat dit je toch vaker een camera als extra toevoeging is is het zekker tof..  Alleen nog wachten op mijn salaris.. :( !!

 • Ik heb de vision al, dus geen actie voor mij. Maar zeker wel een topactie voor mensen die hem nog niet hebben.

 • Tot wanneer is die actie geldig? Moet even kijken hoe ik uitkom. ;)

 • Oh jeej..

 • @ Furies: de actie is geldig tot de voorraad strekt. Maar een week of twee heb je wel gok ik want de voorraad is redelijk groot!

 • Erg mooie actie wel, beetje spijt dat ik hem elders heb besteld wel voor minder dan 50€ maar toch dit is echt een koopje.

 • Datum: 05-09-2008

  Status: Uw bestelling wacht op voorraad  hoho, grappige melding daar bij Bart Smit. Zou graag eens praten met degene die verzonnen heeft dat je bij een bestelling dat als eerste melding krijgt. Zet er dan liever neer, \"De voorraad wordt gecontroleerd.\" Soms zijn dat soort programmeerkeuzes zo vreemd.

 • wel goede actie, maar je betaald dan toch nog wel geld voor de camera aangezien de BS (hé dat betekend ook Bullshit XD) nogal aan de prijzige kant is!

 • Mwa, Bart Smit is nou niet echt aan de prijzige kant. Meer normale prijs. Ze houden namelijk gewoon de adviesprijzen aan, zoals vele winkels. E-Plaza (logisch, is van BS), FRS zijn net zo duur. Weet eigenlijk alleen zo gauw GCshop en MM te bedenken die echt veel goedkoper zijn.  Zijn er wel meer, vooral onlineshops, maar met de verzendkosten zit je al vaak bijna aan hetzelfde bedrag.

 • Ze doen er echt alles aan om viva pinata te verkopen. Wat is dat toch met die obsessie van MS omtrend Viva Pinata. De vorige game kreeg je zelfs gratis na een tijdje xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren