1. Football Manager 2008 (PC)

Football Manager 2008 (PC)

Ik ben een grote Feyenoord-fan. Ik zag Feyenoord vorig jaar stranden op een beschamende zevende plaats en ik zag Feyenoord uit een dal kruipen aan het begin van dit seizoen. Ik zag Feyenoord net niet winterkampioen worden en ik zag Feyenoord kort geleden keer op keer onderuit gaan tegen ploegen waarvan ze volgens de papieren gemakkelijk moesten kunnen winnen. In de tijd waarin Feyenoord slecht presteerde heb ik een nieuwe game aangeschaft, Football Manager 2008, dat de échte maar dan ook échte voetballiefhebber in je naar boven haalt.

In Football Manager 2008 is het de bedoeling om de functie van manager op je te nemen van de club die je gekozen hebt. Je krijgt werkelijk met alle voetbalzaken te maken: tactieken opstellen, opdrachten geven om deals met moederclubs of sattelietclubs te maken, scouts erop uit sturen, spelers kopen, trainingen toewijzen, je spelers toespreken aan het begin van de wedstrijd, in de rust en na de wedstrijd, spelers wisselen en spelers verkopen – je kunt het zo gek niet bedenken. Dat houdt uiteraard ook in dat je je weken, zoniet maanden, in de game moet verdiepen wil je alle opties onder de knie krijgen.

Om al deze opties te kunnen gebruiken moet je natuurlijk wel een team tot je beschikking hebben. Als je een nieuwe game begint moet je eerst enkele competities aanvinken, zoals de Nederlandse Jupiler League of de Nederlandse Eredivisie. Werkelijk alle denkbare competities zijn in de game verwerkt met allemaal de juiste namen van de spelers, staff en de correcte tactieken. Alle data is door de makers tot in de puntjes verzorgd. In het begin is het even rondsnuffelen bij je nieuwe club, maar al snel zal het bestuur vol lof spreken over jou, mits je goed presteert natuurlijk.

De rol van de supporters is in Football Manager 2008 eveneens groot. Zo zullen de supporters je toejuichen als je heel goed presteert als manager, en zo zullen ze je uitjouwen als je de verkeerde speler in hun ogen koopt. Tevreden supporters zorgen vanzelfsprekend voor een hogere opbrengst, en ontevreden supporters voor het tegenovergestelde. Dit laatste is overigens ook heel goed uitgewerkt in Football Manager 2008. Ik geef een voorbeeld: is Theo Lucius slechts een paar miljoen waard in het spel, moet je voor een vaste waarde in het team van Heerenveen (zoals Gianni Zuiverloon) al gauw 13 miljoen neerleggen. Hierdoor is het moeilijk om de kleinere clubs zomaar leeg te roven en heb je dus meer tegenstand..

Iedere speler is anders in Football Manager 2008. Een speler is opgebouwd uit verschillende dingen. Allereerst zijn er natuurlijk de kwaliteiten van de speler: agressiviteit, concentratie, afwerken, mandekking en koppen zijn enkele onderdelen van een speler. Om een goede speler voor een bepaalde positie te vinden, is het de kunst om bepaalde kwaliteiten te combineren en om keuzes te maken. Kies je bijvoorbeeld voor een goed geconcentreerde verdediger die heel goed kan mandekken en kan koppen, of kies je voor een iets snellere verdediger die mannen als Sulejmani moet gaan dekken. Elke keuze die je maakt in je tactiek zie je later ook in positieve of negatieve zin terug. Daarnaast heeft een speler ook nog enkele favoriete acties. Je hebt spelers die graag individuele acties maken en spelers die de keeper graag linksom uitkappen, als ze oog in oog met hem komen te staan.

De realistische clubs om te managen zijn de clubs uit bijvoorbeeld de Engelse Blue Square North League (de allerlaagste divisie in Engeland). In het echt zal het echt geen verassing zijn als hier een onbekende Nederlander aan het roer komt. Het leuke aan zo’n club is dat je het helemaal kan opwerken naar de top. Heeft Chelsea bijvoorbeeld wel 80 miljoen te besteden aan transfers, moet een club uit de genoemde League het doen met hooguit een paar duizend euro. Om dit omhoog te halen moet je een paar dingen doen. Allereerst moet je zorgen dat je promoveert naar de hogere divisies, zodat je meer geld krijgt. Maar zonder spelers ben je nergens, dus zal je wel enkele versterkingen nodig hebben. Versterkingen zijn echter heel moeilijk te vervaardigen als je vrijwel geen transfergeld tot je beschikking hebt. In zulke gevallen zul je wat goedkopere spelers moeten huren van de grotere clubs. Met een beetje geluk is het dan mogelijk om binnen enkele seizoenen een Europese topper te zijn.

Conclusie en beoordeling

Al met al is mijn allereerste ervaring in een management-game een succes geworden. Football Manager 2008 is een zeer realistisch spel en een echte aanrader voor de echte voetballiefhebbers onder ons. Dus, waar wacht je op, koop dat spel en help je favoriete club naar de top of terug naar de top. Van mij krijgt Football Manager 2008 een topscore, maar liefst een 9
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • grote invloed supporters en bestuur
 • realistische transfers
 • grote invloed van jou als manager
 • unieke spelers
 • Minpunten
 • misschien toch net iets te krampachtig audovisueel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Supervet wordt dit!

 • Ik laat 'm aan me voorbij gaan, Red Alert 3 is toch meer mijn ding.

 • hij komt ook voor de pc uit, een maand later…. maar inside gamer weet nog van niks?  lijkt me wel een vette game :)

 • heb de beta gespeeld,, maar tja,,, tis wel leuk,, maar het heeft niet de ''x'' factor :P geef mij maar gow2:)

 • DIT SPEL MOET IK HEBENNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

 • ik heb meegedaan met de closed beta, was een mooi spel en je orders door de mircofoon heen scheeuwen werkt ook heel goed  hele mooie game :D

 • Ik heb ook ontzettend veel zin in deze game!

 • @ megalodon  ik hoop dat je gelijk hebt:)

 • Schreeuwen was leuk in de beta, maar uiteindelijk gebruikte ik meer de controller.

 • @Aangevinkt  Die pc versie was al officieel aangekondigd al een tijdje terug. Had het in elk geval al ergens gelezen.  Edit: gevonden. :)  http://www.gamersnet.nl/nieuws/200808/tom_clancys_endwar_ook_naar_de_pc_in_2009/
 • heb liever fable 2 fallout 3 en gow 2

 • Het is gewoon een prachtig spel, met veel diepgang, alleen iets te diep voor mij. Ik ben meer van de meer arcade RTSen zoals RA3;)

 • Doe mij maar Star Wars, Fallout en Gears of War 2

 • Ik hoop dat je je units net zo goed kan besturen met je controller, als met voice-commands. Ik vind dat praten tegen je beeldscherm zo debiel. Net zoals SOCOM op ps2, daar heb ik hooguit 5 min. met voice-commands gespeelt, daarna was ik het wel zat.

 • Wat als je een splaakgeblek hebt?

 • Dan heb je een plobleem.

 • Lijkt me een T*ring vette game… Ga m zeker halen.. :)

 • Ik hoop dat hij nog een half jaartje uitgesteld wordt, want ik ben de komende tijd al druk met Brothers in Arms, Fallout 3, Fable 2, Gow2, Resistance 2 en Far cry 2.. en dan heb je nog Saints Row 2, tales of Versperia…daar kan geen Endwar meer bij.

 • maar 4 spelers ONLINE!!!

 • samen met far cry 2 ga ik denk ik wel halen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren