1. Saints Row (X360)

Saints Row (X360)

Saints Row werd al heel snel bestempeld als een simpele GTA-kloon. Wat overigens niet gek is, Grand Theft Auto was namelijk de enige game in het free roaming-genre en er komt binnenkort alweer een nieuw deeltje. Daarnaast was de GTA-franchise ook nog eens heel erg goed. Zou Saints Row de kroon van deze koning over kunnen nemen?

Het is tegenwoordig hip om met je eigen character rond te kunnen lopen. Zo ook hier krijg je, voordat de game begint, een uitgebreide mogelijkheid om je character te customizen. Ik moet zeggen dat het bij mij niet echt werkt en dat ik, als ik wat probeer, met de lelijkste figuren rondloop, daarom leek het voor mij het beste om mijn hoofdrolspeler gewoon een nieuw kapsel en wat baardgroei te geven. Ik maak hem niet te dun, niet te dik en geef hem wat muscles. Ik ben klaar om de stad te veroveren.

 

Saints Row speelt zich af in de stad Stillwater waarin het draait om vier gewelddadige bendes, die elkaar rivaliseren om de overmacht te krijgen op Stillwater. Door stom toeval beland jij in één van de bendeoorlogen en word je bijna neergeschoten. Gelukkig zijn daar de in het paars geklede Saints, zij redden jouw leven en je sluit je bij deze bende aan. Stillwater is verdeeld in vier gebieden, waar elke gang zijn eigen plaatsje heeft. Het is dan ook de bedoeling om de totale stad over te nemen en daarbij de overgebleven gangs uit te schakelen. De storyline richt zich op drie delen, op de gebieden die de andere bendes beheren. Elke gang heeft zijn eigen unieke stijl; zo heb je de in het geel gaande Vice Kings, die bulken van het geld. De blauwe Rollerz, die, zoals de naam al doet blijken, verzot zijn op auto's. Elke auto die ze in hun bezit krijgen pimpen ze tot een waar pareltje. En als laatste zijn er de rode Los Carnales; een in het rood geklede maffiabende.Zoals het er in het free roaming-genre aan toegaat, moet je missies uitvoeren om zo de overige bendes uit te schakelen. Dit is overigens niet altijd gemakkelijk. Ik heb me soms gefrustreerd om missies, die soms even te moeilijk waren. Ondanks die frustratie zijn de missies variërend genoeg om je heel wat uurtjes te vermaken. Maar een echte gangster wil respect en missies zul je niet zomaar uit kunnen voeren; je zult dan ook respect moeten verdienen om missies te mogen spelen. Respect verdien je door sidemissies te spelen; eigenlijk zijn het gewoon mini-games. Deze zijn wisselend genoeg om je even te vermaken, maar al snel had ik er genoeg van. Naast dat je van elke missie drie keer dezelfde voorgeschoteld krijgt zijn ze ook nog eens verplicht. Op zich is dit een leuk systeem, maar het kan erg vervelend zijn als je gewoon even wat missies wil spelen. Echter dat kan niet altijd, omdat je het benodigde respect nog niet verdiend hebt.

Extra respect valt ook te verdienen door je kleding. In Saints Row is een uitgebreide kledingkeuze aanwezig. Verschillende winkels zullen je aan je eigen stijl kunnen helpen. Een skaterlook? Geen probleem. Ga even langs één van de winkels, koop een pet die je achterstevoren opzet, een hangbroek waarbij je boxershort er ver boven uitsteekt en nog een kreukelig shirtje; en klaar is Kees. Of ga je liever voor een pimplook met een lange bontjas en bling bling van hier tot Tokio. Voor ieder wat wils.Overigens ziet de stad Stillwater er prachtig uit. Naast dat de omgevingen er heel erg mooi uitzien, zien ook gebouwen en auto's er prima uit. In de game zitten goede lichteffecten verwerkt, zodat schaduwen ook echt op de plek zitten waar ze horen te zijn. Auto's glimmen in de stralen van de mooie zon. Over auto's gesproken, in Saints Row zit een verscheidenheid aan auto's die elk verschillend besturen. Zo zul je al aan de auto kunnen zien hoe ze rijden. Een toffe sportwagen zal dan ook veel sneller gaan dan een wrak op wielen. Nu we het over die besturing hebben, je character is heel erg makkelijk te besturen. Het enige minpuntje daaraan is de manier waarop je je wapens pakt. Door de B-knop ingedrukt te houden kom je in een menu waar je je wapen kunt selecteren. Erg vervelend als je net die ene gang aan het uitroeien bent en je zonder kogels zit.

Naast de gewone mode waarin je Stillwater moet zien te veroveren, is er ook een online multiplayeroptie. Een optie die mij niet lang wist te boeien. Simpelweg, omdat er leukere en toffere games online te spelen zijn. Begrijp me niet verkeerd, Saints Row is een erg toffe game die je lang kan vermaken, maar de online optie wist voor mij niet veel toe te voegen.

Conclusie en beoordeling

Saints Row is een waardige concurrent voor de Grand Theft Auto-franchise. Het is zelfs zo dat de game er netjes naast kan staan en ik zou dan ook niet kunnnen zeggen of er één duidelijk beter is. Met het nieuwe deeltje van GTA op komst, is Saints Row voor de fans van de franchise een goede game om ze nog tot de release te vermaken. Ondanks dat ik de multiplayeroptie geen toevoeging vind voor de game, is de storyline erg leuk om te spelen. De game krijgt dan van mij ook een nette 8.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Storyline
 • Verschillende gangs
 • Minpunten
 • Multiplayeroptie voegt niet veel toe
 • Respectsysteem
 • Wapenselectiemenu

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zonder Itagaki zou het best wel 's kunnen dat de nieuwe DOA ook richting PS3 gaat trouwens.

 • Yes! Ik hoop op Dead or Alive Xtreme Beach Volleyball 3 ;)

 • @Virax  Die is er al.

 • Ik zie graag DOA 5

 • @ Gemini  Lekker belangrijk wanneer Tekken 6 exclusief op de PS3 verschijnt.

 • @ Ps3&XBox360

  Wist ik, ik zat er een getalletje naast op mijn toetsenbord.  Maar, het was sowieso sarcastisch. DOA 5 daarentegen zou niet verkeerd zijn.

 • ok :P  Doa 5 zou super zijn !

  ( al is het zonder Itagaki :( )

 • Een nieuwe titel denk ik, twee van oude franchises die goed scoren. Altijd makkelijk, zeker omdat ze die bonussen uiteindelijk toch wel moeten betalen XD.

 • @ Asterix : lekker belangrijk als je absoluut wil spreken over een veel te trage button-bashers-beat'em up zonder degelijke balans met belachelijke personnages, zoals een panda en een fucking transformers-wannabe, en lelijke bewegingen.

 • @gemini, tekken blijft super, dead or alive heeft gewoon een ander stijl dan tekken, maar dat maakt tekken juist uniek!

 • Wat is er dan zo super aan tekken? De snelheid? de balans? :p

 • Doa is voor echte actie en verse counters en ik vind t ook heerlijk om iemand van de trap af te smekken door een raam te kicken etc.

  Ipv een vierkant met opplakplaatjes achtergrond dat zich 3d noemt. Zoals tekken.

  Tekken is toe aan verversing.

 • En tecmo is geen tekken maker dus fok tekken ,.

  Van mij mag doa ook wel op de PS3. Want ja er blijft zo weinig over.

  Vind ik.

 • Tekken is dope, de moves zijn erg goed geprogrammeerd en het speelt lekker, personages zijn al helemaal de shit.

  Tekken 6 & Street Fighter IV WTF can't wait!!!

 • @magnificant85

  Sorry maar Tekken is gewoon een buttonbash fighter zonder diepgang. DOA en Soul Calibur hebben nog enigzins diepgang.

 • @ Dabilahro : geen diepgang zou ik nu ook weer ni zeggen, moves genoeg hoor, tis vooral het gebrek aan balans dat het voor mij een zeer onaangenaam game maakt.

 • sinds wanneer moeten fighters diepgang hebben?

 • sinds wanneer moeten fighters diepgang hebben?  Sinds personnages met slecht 3 moves vrij snel gaan vervelen. ELK spel moet een zekere vorm van diepgang hebben.

 • Ik verwacht wel een DOA5 ja en verder laat ik me verrassen.

 • jongens, de gameplay van doa gaat denk ik dan verandere.

  mooie meiden zullen lelijke meiden worden.

  want een groot deel van team ninja nam ook ontslag omdat itagaki wegging. de beste mensen igg. tecmo gaat uitelkaar vallen.

  domme zet van ze

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren