1. Soldier of Fortune: Payback (X360)

Soldier of Fortune: Payback (X360)

Bloed. Het rode spul dat de mens in leven houdt. Bloed is dus belangrijk voor de mens. Bij wondjes of ernstige verwondingen floept het bloed eruit, en bij sommige games waarbij je iemand helemaal lek schiet helemaal niets! En het geeft mij gewoon een kick om iemand in zijn knie te schieten die der gelijk van af valt of ze hoofd er af schieten. Dit wil ik zien in een game.

Kick

Nog nooit heb ik het zo erg in een game gehad. Als ik bij Soldier of Fortune iemand neerschiet geeft het z’on kick! Het hoofd vliegt eraf en het bloed spat overal naartoe. En dan net nog iemand in ze hoofd schieten terwijl hij stervend op de grond ligt. Nou, nu even genoeg over de executietips.

Je ziet nog dat ik nog enthousiast ben over de game in het 1e level. Je begint als een huurling genaamd Mason in (hoe kan het ook anders!) het Midden-Oosten. Dit doe je samen met ene Miller. In het Midden-Oosten moet je een chinese vent van de overheid redden omdat hij pittige informatie heeft. Maar Miller is een bad-guy. Hij schiet de chinees neer en jij moet hem dan proberen om te leggen. En ik zag ook gelijk hoe de A.I was. Niet al te goed vind ik. Want in plaats van dat Miller je lek probeert te schieten wilt hij jou aan zijn mes te reiten. Lekker slim als ik een machinegeweer in mijn handen heb. En nu we het toch over wapens hebben, je kan namelijk in Soldier of Fortune je eigen wapens kiezen en upgraden! Kies je een zwaar wapen of ben je liever van het sneaky gedeelte en ga je sniperen? De keuze is aan jou met welk wapen je een level afmaakt.

Het viel me vanaf het begin al op dat je bijna alles in je eentje doet. En ook dat mannetjes steeds van plekken opeens tevoorschijn komen. Ineens staan er 5 mensen achter een paar grote stenen. Allebei raar. En helemaal die eerste. Want ik kan niet geloven dat iemand in het echt 1 tegen 20 wint. Dat is bij voetbal niet, bij basketbal niet en ook niet in een shootingsscene in het echt. Wat ook kan irriteren zijn de onhandige spawnplekken van jezelf als je dood ben gegaan. Zo moest ik bijna heel dat level overdoen omdat ik naast een lul stond die mij gelijk schoot als ik werd neergezet. Gelukkig kwam ik er net voorbij met mijn snelle hand-oog coördinatie. Met slordige foutjes kampt Soldier of Fortune dus mee. Zoals wapens die je bijna niet kunt zien omdat ze in de grond liggen. Zo ben je bijvoorbeeld lang bezig met iets waar je een sniper rifle voor nodig hebt. Terwijl hij voor je ligt zie je hem bijna niet. Heel irritant. Ook als je soms een onschuldige ziet dan staat er tekst onderin het beeld. Dat betekent dus dat hij praat. Maar je hoort niets! En alleen die onschuldige praat hoor je wel iets. Wat is dit nou weer voor rare ongein! Ik wordt nu al veel minder enthousiast door deze rare bugs.

Haha! Nee toch maar niet.

De sound daarentegen is juist wel heel goed. Die kogelgeluiden zijn zo mooi dat ik mensen nog lekker na schiet terwijl hij eigelijk al dood is. Ontploffingen van granaten of bommen voelen goed aan en die Midden-Oosten lui schreeuwen er heerlijk op los. Met de sfeer zit je zeker goed in deze game. Ook de graphics zijn geweldig. De wapens zien er net echt uit en is ook op de kleinste detail nagemaakt. En de omgeving is ook prachtig. Superhoge bergen zitten om je heen dat je een Midden-Oosten gevoel geeft. De personage Mason is continu in contact met ene mevrouw Decker. Mason probeert grapjes te maken terwijl hij tegen haar praat maar ik vind ze ieder geval niet grappig. Bij Mason hoor je aan ze stem al dat hij de held wilt uithangen waar ik helemaal niet van hou in spellen.

Upgrades

Ik zal toch nog iets over the wapens upgrades vertellen.

Iets dat echt in elke shooter moet zitten. Je hebt keuze uit meer dan 30 wapens die je helemaal kan pimpen. In het spel zelf kun je maximaal 3 wapens en granaten meedragen. Bijvoorbeeld 1 machine geweer, 1 sniper en een pistool. Alle wapens speel je vrij naarmate je verder komt in het spel. En op al die wapens kun je ook weer een telescoop op zetten of een granaatwerper en veel meer. Er kan ook met 2 pistolen of 2 micro machine guns tegelijk geschoten worden. Een heel uitgebreid wapen assortiment dus.

De M249 is een super zwaar wapen waar je zonder moeite iemand mee neerknalt. Dat is bij dit spel zeker niet. Ja, wel bij de normale tegenstanders maar niet bij de zogenaamde ´bazen´. Tjonge jonge zeg, wat is dat nep. Hij blijft gewoon leven na 30 kogels in ze borst van een M249. BAM BAM! En dat meer dan 30 keer. Ook heb je een opdracht waar je een soort baas moet verslaan die in een gepansterd voertuig zit met een RPG die 3 raketten in een paar seconden schiet. Ik heb mijn 50 caliber Baret in me armen, schiet hem 4 keer in zijn kop en hij gaat niet dood! En dit moet je ook nog doen terwijl tegenstanders eeuwig gespawnd worden op plekken waar ik ze al lang allemaal had geknald.

De online mode is ook aanwezig in Soldier of Fortune. Een online mode dat niets vernieuwd van de andere online game shooters. Je hebt de spelmodi Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag, Elimination, Team Elimination en Demolition. Alles komt een beetje op hetzelfde neer en ik was ook snel klaar met multiplayer mode. Ook omdat er niet zo veel mensen online zijn omdat ik het spel eerder had als de release.

Conclusie en beoordeling

Soldier of Fortune is voor mij niets geworden. Maar ik denk toch dat de mening van gamers bij dit spel verassend verschillend is. Het kan zo zijn dat jij het een leuk spel vind. De sound is echt perfect en de graphics zien er ook goed uit. Het uitgebreide wapenassortiment is voor elke wapenfreak een cadeau. Maar hiertegen staat een rot A.I, veel bugs, slordige foutjes, slecht verhaal, rare bazen en een saaie multiplayer. Je bent ongeveer 5 a 6 uur bezig met de singleplayer en nog korter met de multiplayer.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Neerschieten geeft een kick.
 • Perfecte sound
 • Goede graphics
 • Uitgebreide wapenassortiment
 • Minpunten
 • Rot A.I
 • Slordige foutjes
 • Bugs
 • Slecht verhaal
 • Rare bazen
 • Saaie multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Onder onderstaande lijn kunnen jullie alle reacties lezen van kinderen in de leeftijd 10-15 die Gallagher vergruizen, omdat hij het waagt hun geweldadige games te ontzeggen.  —————————————————————-

 • HELD!!

 • In zijn ogen zijn de plastic gitaren waarmee zij spelen onschuldig en is het een goede manier om de fantasie te prikkelen.

  Nou ga er dan zelf eens mee spelen, kun je lekker je \"fantasie prikkelen\" in plaats van de wereld te vervelen door kutplaat na kutplaat uit te brengen.  Alvast mijn excuses aan de Oasis-fans…

 • Das een goed begin ''the oath'' :P hahaha

 • en gelijk heeft ie

 • GH is ook vet. Maar actievolle games ook… alleen worden die ratings lomp genoeg nergens nageleefd. Er zouden strengere controles op moeten staan en hogere boetes.  Tuurlijk, dan kun je het spel door een ander laten halen, maar je zorgt er iig voor dat een deel van het publiek afkakt en een paar jaar later pas actiegames gaat spelen.

 • lol, ja had jij dit ook gezegd als je 14 wiizzhole?

 • Soms moet je de jeugd tegen zichzelf in bescherming nemen. Kinderen van 8 klagen ook als het bedtijd is dat ze langer op willen blijven. Moeten we dat dan ook maar toestaan Florinho?

 • Er blijven nog genoeg games over voor de jeugd om te spelen, ik snap het wel. Maar goed, ik heb makkelijk praten, ik was zelf rond de 13 jaar toen Mortal Kombat uitkwam, dat was toen ook de shit, maar goed, toen waren games nog 'fases waar je overheen groeide' :)

 • ach ja niet iedereen vind gh leuk dus….

 • ik ben 14 maar ik vind het een beetje negens op slaan.

  Hij praat of hij nooit dat plastic gitaar heeft gespeeld.

 • Ik wordt pas agressief van HELLO KITTY (6)

 • \"Hij praat of hij nooit dat plastic gitaar heeft gespeeld\" ?  Ben ik nu de enige die deze zin niet begrijpt, of moet RACHgamers nog wat meer opletten tijdens nederlands of taal?

 • @7threst: je hebt totaal gelijk die gozer maakt egt K*T muziek!!

  en over zijn arrogantie heb ik het nog niet gehad!!

  ——————————————————————

  Laat hem maar lkkr met dat ''plastic gitaartje'' TROUGH THE FIRE AND FLAMES op Xpert halen! SUKKEL!  EN DAN GAAT IE DENKEN DAT IK VAN AGRESSIEVE GAME AGRESSIEF WORDT NOU DAAAR KAN IK WEL ZOOO AGRESSIEF VAN WORDEN!!:P • ik ben het met hem eens over guitar hero, maar over die agressieve games niet. het is zeker geen probleem, alleen moet die age rating wel nageleefd worden;)

 • Aiii je hebt helemaal gelijk :D

  Oasis is cool punt

 • Oh man

  Die Gallagher ,dat was die megadrol toch die over OASIS riep : The greatest band in the world !! Bigger than the Beatles!!?? Als je het aan mij vraagt zijn ze nieteens groter dan \"the amazing stroopwafels\"  Kutband die kutplaten maakt met nog kutterige bandleden.

  Wonderwall is de enige plaat die redelijk was.


 • 8.826 Soms moet je de jeugd tegen zichzelf in bescherming nemen. Kinderen van 8 klagen ook als het bedtijd is dat ze langer op willen blijven. Moeten we dat dan ook maar toestaan Florinho?  nee, dat slaat nergens op, ten eerste hebben de meeste kinderen van acht minder geweten dan kinderen van 14. en ten tweede gaat het over de confrontatie met geweld en heeft het dus niks met naar bed gaan te maken. en zij kunnen meestal ook het verschil zien tussen nep en realiteit. Al moeten de ouders gewoon bepalen of het goed voor een kind is en of het eventueel agresiviteit op kan wekken (bij ieder kind verschilt de reactie maar das logisch)

 • Ik vind Guitar Hero juist slecht voor de jeugd. Je kan beter zelf muziek maken, dan met plastic gitaartjes gaan spelen. Die south park aflevering kan ik zeker om lachen.

 • Het is samoerai, niet samurai n00bs :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren