1. Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles (NDS)

Assassin's Creed: Altaïr's Chronicles (NDS)

Mijn taak is om mensen te vermoorden, hoe? Dat moet ik helemaal zelf weten. Het enige wat ik krijg is achtergrond informatie over deze persoon. Ook krijg ik zijn verblijfplaats te weten. Voor de rest moet ik alles zelf uitzoeken. Dat was eind 2007 het doel van Assassin’s Creed. Niet lang na de release werd ook bekend dat er een Nintendo DS versie van dit spel zou komen. Nu wordt het tijd voor mij om zelf de assassijn uit te hangen. Dat klinkt allemaal wel heel leuk en aardig, maar is het ook wel goed uitgewerkt. En speelt het überhaupt wel lekker op 2 schermen?

Het doel van Assassin’s Creed was om bepaalde targets te vermoorden. Hoe je dat deed moest je helemaal zelf weten. Door een prachtige stad die heel erg levendig was, waar je vrij was om te gaan en staan waar je zelf wilt. Als je het target maar vermoordt. Dat is de enige overeenkomst met de DS versie, dat je het target moet vermoordden. Maar voor de rest komt er bijna niks overeen. Zo wordt je echt aan het handje genomen hoe je er moet komen. Sterker nog, er is eigenlijk maar een weg die je kunt volgen. Zo moet je veelal over gebouwen klauteren en springen van hot naar her. Ondertussen moet je oppassen dat je niet door obstakels wordt geraakt, zoals slangen of speren in de grond. En als je van het pad afgaat, ga je vaak dood. Ook heb je niet zoals in het volwassen broertje van Assassin’s Creed een grote open wereld.

Meestal is het een grote smalle balk waar je door heen loopt. Als je buiten de grens wilt lopen, wordt je tegengehouden door een onzichtbare muur. Om bij het target te komen moet je een paar mini games spelen. Zo moet je met behulp van je stylus en je touch screen een man van een sleutel beroven, door de sleutel uit zijn zak te halen, waardoor je een deur in komt. Ook hebben ze zelfs een heel klein beetje van Elite Beat Agents gekeken. Zo heb je een minigame waarbij je op het juiste moment op verschillende plekken van het lichaam moet drukken, en dat werkt precies hetzelfde als Elite Beat Agents, behalve dan dat het slechter is uitgewerkt.

De controls van Assassin’s Creed voelen erg stroef aan. Vooral bij het Free-running ga je dat merken. Zo zal je op sommige plekken onnodig vaak dood gaan. Je moet behoorlijk vaak van plateau naar plateau springen, en soms reageert Altaïr gewoon niet, waardoor je vaak dood gaat. Gelukkig heeft de ontwikkelaar daar rekening mee gehouden, zo zit er bijna letterlijk op iedere hoek van de straat wel een checkpoint. Maar ondanks deze checkpoints zal deze game je op sommige punten wel frustreren. Gelukkig geven de stroeve controls niet veel hinder bij het vechten, wat overigens erg simpel is uitgewerkt. Zo moet je met 2 knoppen vechten. Opzich valt daar mee te leven, maar er zit gewoon te weinig diepgang in om het echt interessant te houden. Ook zal je merken dat tijdens het vechten de animaties niet geheel soepel overlopen. Zo gooi je eerst je vijand op de grond, en daarna zal je in een keer recht voor je vijand staan om hem vervolgens met je zwaard recht door zijn buik heen te boren.

Assassin’s Creed voor de DS is een prequel van zijn grote broer. Zo zal je in het verhaal meer te weten komen over Altaïr zelf. Het verhaal speelt zich namelijk af voor Assassin’s Creed. Je doel is om 9 mensen te vermoorden en om ondertussen niet op te vallen. Door deze 9 mensen te vermoorden moet je de vrede herstellen. Onlangs dat de game op sommige momenten heel frustrerend werkt wil je gewoon doorspelen door het verhaal.

Het grootste pluspunt bij de grote broer was de sfeer in de game. Die was echt geniaal te noemen. Je had echt het gevoel dat je in een levendige stad rond liep. Dat hebben ze naar proberen te maken, en dat is redelijk gelukt, tot op een heel groot punt. Het geluid herhaalt zich de hele tijd. Dat klinkt misschien als mierenneuken, maar op de manier waarop het zich herhaald is gewoon schandalig. Zo zal je 1 minuut irritant geschreeuw van marktkooplui horen (wat ongeveer als de arabieren in postal 2 klinkt). Maar als die minuut voorbij is. Dan hoor je gewoon even stilte, zodat het geluid zichzelf daarna weer kan herhalen. Maar grafisch draagt het wel een steentje bij. Grafisch ziet het er best goed uit. Zo lopen er, voor Ds standaard, nog best veel mensen over straat. Maar dat geeft wel een probleem. De framerate loopt niet geheel soepel waardoor je het gevoel het dat het beeld niet geheel natuurlijk loopt, en dat doet het ook niet! Ondanks dat doen veel mensen hun eigen ding. Als je net een target hebt gedood, zal er overal over straat worden geroepen “Look there is the Assassin!” Dan gooien ze met tomaten naar jou en loopt er ook iemand naar de bewaking toe om ze te waarschuwen. Het probleem daarvan , de bewaking is zo dom als een grasspriet. Zo moet je soms kisten naar beneden gooien waardoor je daar op kan landen, maar daar reageert geen enkele bewaker op, het is dus meer slachtvoer als echte tegenstand.

Conclusie en beoordeling

Assassin's Creed is een aardige game. Op sommige punten is hij erg sterk voor een handheld game. Zo is het verhaal beter dan de gemiddelde handheld game, ziet het er grafisch allemaal best mooi uit en is de game ook lang genoeg. Maar op veel punten doet de game het simpelweg niet goed, zo zijn de Animaties lang niet vloeiend, voelt de besturing iets wat stroef aan en is de framerate ietswat schokkerig. Deze game voelt gewoon nog lang niet af! En dat is toch zonde want deze game had zo veel potentie.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Sfeer
 • Speelduur
 • Minpunten
 • Animaties
 • Besturing
 • Framerate
 • Geluid
 • AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Heisenberg Ik was een nintendo fan boy pur-sang!

Reacties

 • ze hadden 2 of 3 jaar geleden al een paar van Konami(PES) gepikt.

  Ik weet zeker dat dit invloed heeft gehad op de Fifa spellen van nu.

 • @ Zinio, Misschien.. Maar pikken is een groot woord!!  Ik vind het om eerlijk te zijn goed van EA. Ze bieden goede contracten aan, en geven de studio's gewoon de vrijheid om hun eigen games te ontwikkelen!! En het resultaat is al te zien in de nieuwe games van EA!!

 • @easy-roy  met als resultaat dat het allemaal geen toppers zijn, maar allemaal spellen die het net niet hebben. ik weet niet of je daar blij om moet zijn. ik verw8 dat mirror edge niet hoger haalt als een 8.5. 8.5 = geen topper

 • Werken ze samen met Suda51 joh? Vet!  Typisch dat mensen een 8.5 geen topresultaat vinden. Nederlandse mentaliteit (hier spreekt een Nederlander), altijd zo negatief. Als jij voor een groot examen 8.5 vind je dat toch ook een topresultaat van jezelf? So what's the problem -_-'

 • Tecmo is nog in de aanbieding. alleen je moet wel meer bieden dan Square. Dat zal wel geen probleem zijn :P

 • EA is een ontwikkelaar wat zeker de nodige respect verdient.

 • heeft volop invloed gehad, want de gameplay hoe PES is en was heeft fifa allemaal overgenomen en perfectioneren ze per jaar weer….  ze weten dat jappanners daar veel beter in zijn in alle opzichten… en het trieste va het verhaal is;  dat mensen nu zeggen dat PES dingen kopieert van FIFA !


 • @Clangamer  Goed gesproken!

 • jah de games zijn idd wel vaak \"net niet\"

 • 8.5 is zeker wel een topper mensen.  OT: Als het EA beter maakt vind ik het alleen maar goed.

 • nee man, het is het idd altijd net niet bij EA … daarom moet het ook niet beter worden :P

 • Van mij mogen ze dat doen als de kwaliteit er nog meer op voorruit gaat dan het laatste jaar het geval is. En 8,5 vind ik wel een topper maar een topper die toch iets mist ;)

 • NUKE JAPAN

 • Nice, zo zal EA hopelijk nog beter en grooter worden.

 • hoeft voor mij persoonlijk niet zo, ik dig japanse games niet echt

 • Nog meer topgames van EA dus!

 • Als er vruchten in de vorm van nog meer games á la NMH komen, dan moeten ze het vooral proberen :)

 • zo lang ze er op voruit gaan vind ik et best .uit

 • Zonde

 • Dan is die ene vent van Ninja Gaiden toch wel makkelijk binnen te halen nadat iej weg is bij Tecmo. Of juist niet vanwege de manier waarop die weg ging? Naja een ''talent'' is het wel..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren