1. The Orange Box (X360)

The Orange Box (X360)

De kleur oranje heeft in onze gemeenschappelijke wereld een vrij symbolische betekenis. Niet alleen toont het op duidelijke wijze de nationale sportteams van onder andere Nederland en Ivoorkust aan, ook is het een secundaire kleur die vele wereldberoemde namen vertegenwoordigt. Hieronder valt bijvoorbeeld de Oranje rivier, de grootste rivier van Zuid-Afrika, maar bijvoorbeeld ook de meest recentelijke compilatietitel in de game-industrie: The Orange Box. Een game afkomstig uit de stal van Valve Software die bij dit product als een soort van Sinterklaas fungeert.

In The Orange Box zitten namelijk vijf 'volwaardige' spellen verstopt die ondersteund worden door de veelgeprezen Source-engine en grotendeels te maken hebben met het Half Life-universum. Een goedkope list om geld van ons af te troggelen, zal de naïeve lezer waarschijnlijk concluderen. Toch is die eerste indruk fout omdat maar liefst drie van de vijf games in The Orange Box voor het eerst het daglicht mogen aanschouwen. Half-Life 2, dat wordt beschouwd als één van de beste games in haar genre, is daar natuurlijk een uitzondering op samen met 'Episode One', dat verder borduurt op het miraculeuze einde van het origineel.

PS3- en 360-bezitters maken eigenlijk sowieso een goede deal, omdat de twee laatstgenoemde spellen eveneens debuteren op de krachtige spelcomputers. Het origineel echter verscheen in 2005 al voor de originele Xbox, maar dat die versie teleurstellend was vanwege de belachelijke framedrops en de teleurstellende graphics mag duidelijk zijn. Dit heeft Valve gelukkig op deze next-generation spelcomputers ruimschoots goed gemaakt door die storende punten verleden tijd te maken en door betere belichting (High Dynamic Lightning) toe te voegen. Toch zul je wat het grafische aspect betreft bij de drie nieuwe games het beste af zijn, want soms vallen de gedateerde textures in Half Life 2- en Episode One op sommige plaatsen tegen.

Liefhebbers zullen dan ook hun ogen uitkijken in het derde, 'afsluitende' Half-Life 2-avontuur. Episode Two maakt namelijk voor het eerst in de Half-Life-geschiedenis kennis met geheel nieuwe, fantastische omgevingen die allen een geweldige sfeer uitstralen. Nu je eindelijk verlost bent van City 17 kun je genieten van de natuur die de Oost-Europese omgeving te bieden heeft. De nieuwe monsters die zich daar huisvesten zien er prachtig uit en de gevechten daarmee, voornamelijk op het einde, zijn nog nooit zo intens geweest. Een naar mijn weten geweldige keuze om het verhaal wat meer in de natuur te laten afspelen. Hierdoor blijft de adrenaline en spanning door je lijf gieren, iets wat volledig ontbrak in de eerste aflevering van Half-Life 2. Gordon Freeman, zoals bekend de hoofdrolspeler in de games, werd namelijk de hele tijd vergezeld door een bijpersonage, genaamd Alyx Vance, wat het tempo behoorlijk uit de game haalde. Hierdoor werd Episode One niet wat het zou moeten zijn en kreeg het vrij matige cijfers, in The Orange Box is dat dus nog steeds merkbaar.

De verhaallijn in dat deel is daarentegen bijzonder intiem, mede dankzij deze Alyx Vance, die toch gezien mag worden als één van de bijzonderste bijrollen ooit. Door de animaties, gezichtsuitdrukkingen en de stemacteur lijkt ze bijna levensecht. Haar aanwezigheid is zo goed uitgewerkt dat ik mezelf meermaals op een eigen begonnen conversatie betrapte. In totaal is zij ongeveer tien van de dertig uur speelplezier aanwezig. Dit is zonder het speelplezier van een andere Orange Box-game, 'Team Fortress 2', meegerekend. Die game kent trouwens een vrij aparte geschiedenis. Negen jaar was deze multiplayer shooter in ontwikkeling en in de tussentijd heeft de game een complete gedaanteverandering ondergaan. Geen rauwe militaire uitstralingen meer, geen serieuze gevechten en inspiratieloze personages. Nee, in deze game staat het hele tekenfilmische centraal. Poppetjes die lijken op The Incredibles, omgevingen die hun inspiratie halen uit stripboeken en wapens die eerder uit de speelgoedbakken lijken te komen zijn dingen waaraan je Team Fortress 2 kunt herkennen.

Daarnaast zijn er een hoop nieuwe klassen te kiezen, variërend van doktoren tot engineurs. Deze frisse toevoegingen maken het spel heerlijk om te spelen en zorgt er voor dat je de hele tijd door wilt blijven knallen. Elk van de zes speelvelden, wat enigszins toch karig is te noemen, werkt met een andere gamemodi waardoor elk level weer andere ervaringen oplevert. Wanneer je na een tijd groen ziet van al het extreme geweld uit The Orange Box, kun je je op de laatste titel van het pakket richten: Portal, een experimentele trainingscursus, waarbij jij als een vrouwelijk proefkonijn wordt gevraagd om verschillende taken uit te voeren. Je wordt als speler elke keer in een ruimte gezet en zal hier een weg naar de uitgang moeten vinden. Door telkens met je Portal-Gun twee poorten op de muur te schieten die aan elkaar verbonden worden, kun je dit bereiken. Het spel begint simpel maar krijgt steeds meer diepgang naarmate je vordert. De puzzels vereisen dan ook soms veel van je geduld en denkvermogen, waardoor je Portal kunt bestempelen als één van de meest intelligente shooters ooit. Het valt dan ook te betreuren dat ik na enkele uurtjes al het einde had bereikt, wat gezien de verslavende ervaring die ik met Portal heb beleefd toch wel heel jammer is.

Conclusie en beoordeling

The Orange Box is een prachtig pretpakket geworden. Elk van de onderdelen weet op zijn eigen manier te schitteren, alleen Episode One doet lichtelijk onder voor de rest van het pakket. Hoewel de Source-engine momenteel op z’n laatste benen loopt, is het knap te noemen hoe de games na al die jaren nog op zo’n hoog niveau presteren, laat staan dat ze eigenlijk boven de rest van de meeste shooters uitsteken. Half-Life 2 is gewoonweg fenomenaal, Portal is briljant en Team Fortress 2 is hilarisch. Voor een prijs van €59,95 is The Orange Box een verplichte aankoop voor ieder zelfrespecterende gamer.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vijf titels in één pakket
 • Perfectie, intelligentie en humor
 • Ontieglijk lange speelduur vanwege het offline- én online-avontuur
 • Minpunten
 • Episode One ietwat tegenvallend
 • Portal is véél te kort
 • Te weinig maps voor Team Fortress 2

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • prima!

 • Ik had al vaker gelezen dat de camera barslecht was, maar ik ga deze game toch ni halen!

 • Waarschijnlijk bij de release halen, heb er echt zin in :)

 • kan niet w88:)

 • Tomb Raider is voor mij meer een game uit de budgetbak, want ik ga er echt geen 6 tientjes voor uittrekken.

 • Kan niet wachten tot de 21ste!! Wordt toch wel eens tijd dat het zover is. Maar je kan toch ook zelf de camera bewegen met je rechterstick, of niet?

 • vies en geil ja!!! <3

 • Na de gameplay foortage gezien te hebben ben ik er nog niet helemaal uit. Kan Lara onderhaned eens een echt gezicht krijgen in plaats van zo'm masker. A la Uncharted of zo. De temples zien er wel prima uit, maar de bewegingen van Lara zelf lijken me niet heel veel anders te beiden dan elke andere TR en daar was ik bij TR2 al klaar mee.

 • @ menage  Dan had je bij Legend opnieuw in moeten schakelen. En ook wat meer bekijken, want Lara heeft toch zeker geen masker op. Heb je al gekeken naar dat filmpje dat begint bij die boot?

 • Heb nog geen Tomb Raider gespeeld, en na het lezen van dit artikel ben ik ook nog niet tot gedachten veranderd.  Lara Croft is wel zéry nice :]

 • Tsja, om eerlijk te zijn heb ik nog nooit een Tombraider gespeeld. God of War en Prince of Percia kregen bij mij altijd voorang. Ik denk dat dat nu weer gaat gebeuren.

 • mij lijkt t eerlijk gezegd niks denk k… maar k weet t nog niet:P

 • ben nooit fan van tomb raider geweest

 • _O_ @ eerste twee zinnen!  On topic: Het beloofd een goede game te worden die een plekje zal vinden in mijn collectie!

 • dit gaat wel een mooie game worden, maar spectaculair zal die niet zijn.

 • Hehehe, de intro :P

 • Ja die camera kan nog voor wat irritaties gaan zorgen. Terwijl dat toch makkelijk op te lossen valt lijkt me. Maarja ik denk wel dat dit de beste Tomb Raider tot dusver wordt! Alleen vanwege de nostalgie zal deel 1 altijd de beste blijven =P

 • Ja, de camera is vaak een irritatie in 3rd-person games. Maar ziet er verder niet slecht uit. Geweldige inleiding, trouwens

 • … Lara is een vies meisje. Laten we a.u.b niet de Gamer-tour opgaan, want dat loopt fout af.

 • Jammer van de camera, die altijd wel kloot in zulke spellen.  @ LowlandWarrior: als het makkelijk op te lossen is, zou dat heus wel gedaan worden ;).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren