1. NBA 2K8 (PS3)

NBA 2K8 (PS3)

Als ik hoor wat er allemaal rond gaat in de basketballwereld, dan voel ik me aardig jaloers. Ik zou sowieso een bal achter mijn nek langs willen halen en hem daarna spectaculair in het netje leggen, maar dat is niet de enige rede van mijn jaloezie. Vooral de ongelooflijke bedragen die deze sterren op hun bankrekeningen hebben staan doen mij verlangen. Miljoenen dollars worden wekelijks uitbetaald aan de NBA*-sterren, de miljoenen die ik vervolgens terug zie in een aflevering van ‘Cribs’. De paleizen waarin de ruim betaalde mannetjes wonen zijn dan ook erg gerieflijk. Ach, ik zal in ieder geval nooit in de spotlights van de NBA staan, laatstaand zwetend in mijn shirt een balletje in het net gooien. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de intense actie van het basketball in Amerika mee te maken, weliswaar zonder miljoenensalaris. Maar met een ongelooflijke dosis realisme en plezier!

De NBA 2k serie staat bekend om zijn geweldige realisme en is daarom dan ook dé game voor basketballfans. Nu was 2k altijd al goed bezig, maar kritiekpuntjes als een mindere AI van de tegenstander en niet altijd even soepele gameplay maakten het spel altijd een middenmotor. Voor de echte fans was deze game helemaal het einde, maar voor de algemene gamer verliep het wat stroever. Dankzij zijn enorme realisme was de instapdrempel erg hoog, waardoor menig gamer de game vroegtijdig weglegde. Dit keer is dat niet veel anders. In het begin is het dan ook pijnlijk toekijken hoe de tegenstander jouw team wegspeelt. Het vergt namelijk heel wat loopwerk en timing om de bal in de basket te krijgen. Als de bestuurde speler in de dekking staat, is een punt haast onmogelijk. Na een eventueel punt is er geen tijd voor nagenieten, de getalenteerde tegenpartij is alweer bezig om te scoren. Zelfs als je denkt dat je eindelijk alles goed hebt staan in de verdediging, dan verast de opponent je opnieuw met een geweldige aanval. Voor sommigen is dit een ongelooflijke uitdaging, maar voor anderen is het juist erg frustrerend. Des te groter is de voldoening wanneer je een punt scoort.

Je merkt het al, NBA 2k8 barst van de mogelijkheden om een punt te scoren. Er zijn tientallen mogelijkheden om een aanval op te zetten, en er zijn ook tientallen mogelijkheden om deze stijlvol af te ronden. Met een prachtige dunk bijvoorbeeld, of met een tactische lay-up. Waar offensief alles in orde lijkt, daar zijn er defensief een paar kleine gameplay probleempjes. Met name het nieuwe Lock on D systeem laat te wensen over. Zodra de speler deze activeert zal jouw verdediging zich automatisch opstellen. Alles word strak in elkaar gezet en de tegenpartij kan geen kant op. Nu zal de beginnende gamer hier niet erg veel van merken, omdat deze het verdedigen nog niet helemaal onder controle heeft is dit juist een goede toevoeging. Maar de ervaren “2k8-er” zal er flink de pest in hebben dat zijn tegenstander niks kan inbrengen. Het is een foutje in de gameplay, maar voor de rest zit alles ongelooflijk goed in elkaar. Je hebt dan ook alle controle, waardoor het spelletje er behoorlijk echt uit komt te zien

Niet alleen de gameplay helpt mee om 2k8 realistisch te laten ogen, de zwetende mannetjes zelf zien er ook indrukwekkend uit. Dit keer wapperen de shirtjes en broekjes mee met de bewegingen van de speler, maar vooral die bewegingen zelf laten 2k8 er uitzien alsof je een echte wedstrijd aan het kijken bent. Er zijn namelijk weer een hele hoop Signature moves in de game gestopt, oftewel; bewegingen van de speler zoals hij dat in het echt ook doet. Hier merk je in eerste instantie niet zoveel van, maar als je goed oplet zie je dat elke speler zijn eigen manier heeft van schieten en/of dribbelen, wat behoorlijk vet is. Bovendien loopt alles net even wat trager. Spelers bewegen langzamer en kunnen niet zomaar langs drie man lopen, waardoor je geen “casual” spel zal zien.

Dat zien we niet alleen terug in de sfeervolle stadions, maar ook op de straten. De 2k serie stond al bekend om zijn ongelooflijke hoeveelheid modi, sinds kort kun je ook de straten op in de Blacktop mode. Waar je in het vorige deel nog een heus verhaal moest volgen, daar zal je het nu beperken tot kleine potjes basketball en dergelijke. Het moet ook niet te gek worden, daarom is het een goede keuze geweest om het verhaal te schrappen. Je zult dus aan de gang kunnen gaan met geinige één tegen één potjes, waaraan drie spelers deelnemen en potjes van twee tegen twee tot en met vijf tegen vijf kunnen spelen. In deze wedstrijden is niet alleen de omgeving anders, ook de gameplay is wat aangepast. Zo zal je veel offensiever spelen en ook wat trucjes kunnen uitvoeren die je in de normale wedstrijden niet kunt gebruiken. Erg vermakelijk is het echter niet, de straten imponeren maar voor korte duur. Veel meer is er niet te vinden in Blacktop, want de Sprite® Slamdunk-contest is ook al niet om van naar huis te schrijven. Hoewel de presentatie hiervan leuk in elkaar zit is het dunken zelf zonder enige techniek uit te voeren, met pielen kom je al gauw in de finale. Dat pielen vraagt natuurlijk wel een beetje ervaring, je zal namelijk moeten timen met de trickstick en de dunkmeter. Gelukkig heb je in de dunkschool alle ruimte om je vaardigheden bij te schafen, maar dat is dan ook echt alles wat er te doen valt. De driepunt-wedstrijd is al helemaal waardeloos, en het systeem van gooien is hier echt héél ver te vinden. Het slaat nergens op hoe je de trickstick moet gebruiken om de ballen in het net te krijgen. Bovendien is de sfeer in deze evenementen ook uiterst matig en zo zal je het publiek zelden horen, laatstaand de presentator zelf als je een spectaculaire dunk uitvoert! Zo krijg ik al bij al het gevoel dat

Blacktop een beetje is afgeraffeld, daarom is het niet meer dan een redelijke extra. Blacktop is overigens niet de enige mode waar ik zo mijn twijfels over heb, er zijn nog wat modes die het niveau van 2k8 niet handhaven. Zo vind ik de Rookie challenge, waarmee je met de jongste spelers van de NBA speelt, nogal saai. En dan hebben we nog de Situation mode waarin je enkele gebeurtenissen naspeelt uit de NBA, maar slechts een handje vol van die gebeurtenissen zijn leuk om te spelen. Ook is het dit jaar niet mogelijk om een speler te crëeren, wat voorheen altijd kon, waardoor 2k wel erg diep gezonken is op het gebied van modi.

Toch is er één mode, die al jaren lang bekend staat om zijn ongelooflijke realisme. The Association is dan ook dé mode in 2k8. In deze mode krijg je de kans om een carrière op te bouwen en verschillende teams uit de NBA te coachen. Je zult heuse spelerscontracten voor je neus krijgen en zal ook clausules in contracten moeten maken. Het is dan ook ongelooflijk realistisch om dit alles mee te maken en uit te voeren, allemaal om jouw team in een goed humeur te krijgen en nieuwe sterren te ontdekken. Zodat jouw mannetjes kampioen worden, de eigenaar tevreden is en jij weer een stuk bekender bent. De ongelooflijke som geld die je hiervoor ontvangt niet te vergeten.

Het is dan ook handig dat je al jouw successen en wedstrijden kunt vastleggen met de 2k Reelmaker. Met deze handige mode kun je daar vervolgens een mooie samenvatting van maken, of alleen de momenten van jouw sterspeler laten zien. Het is leuk om filmpjes te remixen en special effects toe te voegen, waardoor je iedereen online kan overtuigen van jouw vaardigheden.

Naast 2k Reelmaker is er ook 2k Beats. Hierin kun je van bestaande tracks op 2k8 mixtapes maken en zo jouw eigen beats maken. Deze kun je vervolgens weer toevoegen aan 2k Reelmaker, waardoor de filmpjes nu ook kunnen worden voorzien van een achtergrond muziekje. In 2k Beats kun je ook op je gemak wat tracks luisteren en wat informatie vinden over de artiesten. De soundtrack mag er dan ook wel wezen in 2k8, zoals altijd. Dit keer worden we weer vermaakt met artiesten als Q-Tipp en AZ, maar hiphop is niet het enige wat de pot schaft. Dit keer zijn er ook wat andere soorten muziek te vinden, zoals reggae en pop.

Als je dit alles hebt geprobeerd, kan 2k8 nog lang leuk blijven. De online modus biedt namelijk ongelooflijk veel uren speelplezier. De speler kan hier zelf toernooien opzetten en gehele seizoenen spelen, en dat alles met tien man tegelijk. Bovendien is de Blacktop mode ook online te spelen, waardoor deze toch nog wel wat lof verdient. Van lagg is er amper sprake en dankzij het systeem speel je altijd tegen spelers van jouw niveau.

*NBA=National Basketball Association

Conclusie en beoordeling

Ondanks enkele minpunten vind ik het ongelooflijk hoe realistisch 2k dit spel heeft gemaakt. Toch snap ik dat menig gamer zal afhaken, aangezien de hoge instapdrempel die het spel kent. Het is mooi dat er genoeg dingen in de game zitten die dat goed maken, met name The Association is weer geweldig. De spelers zien er realistisch uit en bewegen ook realistisch, dankzij Signature Moves. Dat zien we ook terug op de straten in Blacktop, maar dat had beter gekund. De gameplay is over het geheel ook erg goed, op de Lock on D na. Dat is dan ook het enige wat er mis is met de gameplay, en dat zorgt ervoor dat de game lang leuk blijft. Zowel online, waar je heel wat mogelijkheden hebt, als offline. Daarom vind ik dit spel erg leuk!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel realisme (Grafisch ook)...
 • Uitdagend
 • Uitgebreide gameplay...
 • The Association
 • Signature Moves
 • k Reelmaker & 2k Beats
 • Soundtrack
 • Geweldige Online modus
 • Minpunten
 • Wat zorgt voor een hoge instapdrempel
 • Kan frustrerend zijn
 • Waar Lock on D het enige minpunt is
 • Andere modi niet indrukwekkend

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Nice. Maar wordt et een 'open' béta?

  Of gaan ze weer keys verstrekken aan een bepaald aantal mensen?

  Ik zat in de CoD4 béta, en ik wil dees ook ckers wel eerst ff uitproberen :D

 • Systeemeisen vallen redelijk mee. Vraag me alleen af hoe het dan zit met quad cores…

 • Leuk als je een eerste kennismaking met de game wilt, dit soort zaken begint steeds meer en meer voor te komen en dat is niet slecht. Moet toch ergens aangeven dat ze vertrouwen in hun product hebben, een beta kan namelijk mensen overtuigen maar ook mensen er toe zetten de game niet te kopen. Als de beta echt een ramp is, dan wordt de naam van de game al vrij snel bezoedeld en zullen ze dat zeker merken in de verkoopscijfers.

 • Ik wil dit ook heel graag proberen. Vooral omdat ik, net als vele anderen, nogal kritisch was over het feit dat TreyArch de ontwikkelaar is.

 • Laat maar komen :D Dé kans voor Treyarch om hun gemiste kans weer in te halen.

 • 14 oktober verkrijgbaar.. moet dat niet 14 november zijn?  Anders heeft die beta ook geen nut :P

 • godsamme, waar is die ps3 versie??

 • Heel erg jammer dat er geen PS3-beta beschikbaar komt.

 • Ik wil ook zeker meedoen aan de beta, ben benieuwd wat Treyarch ons te bieden heeft. Ik hoop wel dat er meerdere manieren zijn om aan een beta-key te komen dan alleen via registratie op de officiële site.

 • Okee, ik ga wel kijken of ik die beta ga spelen/kan spelen. Het spel wil ik in ieder geval wel zeker spelen!

 • HALEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

 • ben benieuwd , ik zou die beta wel uit willen proberen

 • @gamerobin  Typo. ;-)

 • :)  Dit wordt zeker een toppertje..

 • ik kijk wel maar het lijkt me vet:)

 • Activion maakte bekend

  Activision is wat beter

 • Dat is zeer goed nieuws voor mij (PC en Xbox 360 bezitter), maar voor de PS3-boys onder ons zal het nog even wachten worden:P.

 • eindelijk beta,waarschijnlijk krijgen mensen van de officieele website voorrang

 • vet :)

 • Ps3 bezitters got owned again :P  Heb wel zin in de beta :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren