1. Guitar Hero III: Legends of Rock (X360)

Guitar Hero III: Legends of Rock (X360)

Jammer genoeg voor de buren ben ik sinds kort in bezit van vingers die mij de meest verschrikkelijke dingen hebben toegewenst, een plastic gitaar en een glimmend doosje met daarop in koeienletters Guitar Hero III: Legends of Rock. En ik ben niet de enige. Hij was dan ook tijdens mijn eerste visite aan het winkelcentrum jammer genoeg uitverkocht, aldus een employé van de Mediamarkt. Toen ik besloot om te gaan dreigen met een Wii Zapper werd ik al snel de winkel uitgeschopt. Hoe dan ook, ik ben er achtergekomen dat deze gitaar heel wat meer zelf beschadiging kan aanbrengen dan dit plastic schiettuig. Arme vingers.

Het gameplay concept van Guitar Hero III is hooguit simpel te noemen. Bij elk liedje moet je punten halen; hoe meer punten, hoe meer sterren. Op het beeldscherm zie je rondjes die noten vertegenwoordigen langskomen, ieder met zijn eigen kleurtje. Op je plastic gitaar zitten ook knopjes met dezelfde kleurtjes, genaamd fret buttons. Deze zitten op een zogenaamde fretboard, die je tevens ook op het beeldscherm ziet. Als de fret buttons in aanraking komen met de kleurtjes, moet je het desbetreffende knopje met dezelfde kleur indrukken. Dan komt er ook nog eens bovenop dat je moet strummen met je strumbar als je fret button in contact komt met de noot. Als je dit lukt komt er een leuk geluidje uit je speakers.

Een paar keer in een lied komen er sterretjes langs als noten in plaats van de gebruikelijke rondjes. In het begin is dit schrikken, maar de sterretjes blijken, ondanks hun vorm, even aardig te zijn als de rondjes. Als je genoeg sterretjes hebt bespeeld, kun je de zogehete Star Power activeren. Als je deze eenmaal geactiveerd hebt, krijg je voor alle noten die aanslaat iets meer punten. Een leuke toevoeging van de gitaar is dan ook dat je deze op moet tillen als je de Star Power wilt activeren. Hierdoor voelt het allemaal net iets realistischer aan. Als je zelfs nog meer punten wilt halen tijdens Star Power, kun je tijdens een zogenaamde long note (een noot die je wat langer moet aanhouden) extra punten verwerven door de whammy bar in te houden.

In Guitar Hero III zijn er twee singleplayer modi; quickplay en career. In quickplay kan je, zoals de naam eigenlijk al zegt, een liedje selecteren en bespelen. De career modus zit eigenlijk hetzelfde in elkaar, maar hier kun je naast je eigen gitarist kiezen ook nog eens leuke accessoires kopen met het zuurverdiende geld dat je hebt verdiend met het bespelen van liedjes. Het leuke van deze modus is het verhaal; het flinterdunne verhaal om wat preciezer te zijn. Tussen de liedjes in worden er filmpjes afgespeeld van enkele seconden. Deze voegen, ondanks het ietwat cliché verhaal, wel iets toe aan de ervaring. Het meest toffe van het hele spel zijn de zogeheten boss battles. Hier in strijd je in een “battlemodus” tegen de meest bekende gitaristen zoals Slash van Guns 'n Roses. De battlemodus is tevens ook een erg leuke toevoeging. Hierin zijn er net zoals in de normale modus sterretjes, die je ook zoals gewoonlijk moet aanslaan. In de battlemodus, hoewel, krijg je geen Star Power, maar power-ups. Met deze dingen kun je het leven van je tegenstander zuur maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de power-up waardoor de moeilijkheidsgraad van je tegenstander een graad omhoog wordt geschroefd.

De gehele tracklist van Guitar Hero III is ontzettend uitgebreid en uitdagend te noemen, en bestaat maar liefs uit ongeveer 75 liedjes. Zo zit er “Paint it Black” van de Rolling Stones er bij, maar ook wat recenter uitgebrachte nummers, zoals “3s & 7s” van “Queens of the Stone Age”. Deze liedjes zijn ook te bespelen in de noemenswaardige multiplayer, waarin je tegen of samen met een vriend moet spelen. In Guitar Hero III bevinden zich vier moeilijkheidsgraden; easy, medium, hard en expert. Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe sneller de noten zich naar je toebewegen en hoe meer noten je moet spelen. Het prettige van dit systeem is, is dat elke speler in de multiplayer zijn moeilijkheidsgraad naar zijn behoefte kan aanpassen zonder effect te hebben op de snelheid van het liedje zelf. Het ietwat minder prettige van het moeilijkheidsgraad-syteem is dat expert wel erg moeilijk, en op sommige punten zelfs onmogelijk is voor menig speler. Net zoals in de career modus bevind in de (online)multiplayer een battlemodus, waarmee je snel en gemakkelijk een vriendschap mee kan beëindigen.

Conclusie en beoordeling

Sex, drugs & Rock 'n Roll. Guitar Hero III is gewoon weer een heel erg vette game geworden die na enkele delen toch nog steeds verfrissend blijft. Het geeft gewoon een zo'n grote voldoening om een liedje uit te spelen op hard of expert, en ook blijft het leuk om bepaalde liedjes belachelijk vaak overnieuw te spelen, simpelweg omdat je jezelf wilt verbeteren. De sublieme doch simpele gameplay, de verslaving, de erg vette multiplayer, de ongelooflijk uitgebreide songlist en de bossbattles zorgen ervoor dat voor elke liefhebber van games en Rock muziek deze game een musthave is.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Erg toffe en uitgebreide soundtrack;
 • Multiplayer-modi zijn leuk om te spelen;
 • Boss battles zijn erg leuk gedaan.
 • Minpunten
 • Op sommige punten is expert haast onmogelijk.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer.

 • trophies worden tog niets joh. (denk ik )

 • Vind het wel raar dat ze toch te weinig doen met die trophies.. Hoe kunnen ze het verder maken als ze het al niet bij een topper doen Als Fallout 3… Want bij alle xbox360 games zitten er wel achievements in.. Ben benieuwd of het wel zoon groot succes wordt als ze het toch maar bij een paar games trophies toevoegen..

 • @agent1990  Bijna alle andere games die dit najaar uitkomen supporten trophies.

 • Zien ze niet hoe populair de de games zijn die trophies bevatten? Uncharted en Warhawk worden massaal gekocht en gespeeld.

  Een erg gemis met zo'n game. Dit was een supervette trophy game geweest.

 • erg jammer…:(

 • Ghehe die Sony heeft het wel goed voorelkaar.  Die Trophies zijn nixx..

 • Zonde!!

 • schandalig

 • Het zit gewoon niet bij Fallout omdat het nog te nieuw is en de game al een paar jaar in ontwikkeling is. Verder zie je toch bij alle andere nieuwe games die einde dit jaar uitkomen dat ze er wel in zitten…  Wat ik me nou alleen is afvraag is wanneer kunnen we is iets doen met die trophies…

 • Domme en volstrekt onbegrijpelijke zet. Het kan onmogelijk zoveel tijd kosten om die trophies te implementeren. Zet er één dag een programmeur op en ze zitten erin.  Vreemd.

 • Valt me een beetje tegen van Bethesda, want uit de tekst blijkt dat ze het wel kunnen, maar misschien zijn ze te druk met de release en hebben ze geen tijd meer voor de trophies terwijl ze de van de achievements al meteen wisten dat die erin verwerkt moesten worden. Ik zie ze er dan ook net zoals bij Uncharted later bijkomen.

 • dan koop ik hem niet. ik was aan het twijfelen maar nu weet ik het zeker

 • Mr^Bullet, je zit fout!! Die trophies zijn echt lache!! Net als bij de Xbox ben ik lekker oude games opnieuw gaan spelen om ze te winnen!!  Is leuk om bijv. Uncharted Drake's Fortune weer eens te spelen. Ook Warhawk staat weer elke avond aan!!

 • Ja en dan heb je de game uitgespeeld, en dan komen die Trophies pas. Lekker dan.

 • No instant buy anymore  Hele domme zet van Bethesda.

 • Belachelijk dat members afzien van Fallout omdat er geen online bekertjes inzitten.

 • da's belachelijk

 • Haha, lekker wel achievements voor de xbox XD

 • Serieus?? *sarcasme*

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren