1. Spider-Man 3 (PS3)

Spider-Man 3 (PS3)

We schrijven begin jaren 60. Een wijs man genaamd: Stan Lee, bedenkt een superheld met spinnenkrachten. Hij geeft zijn creatie de naam Spider-Man, en voor hij het weet is Spidey immens populair. Zo populair dat er 40 jaar later nog steeds veel belangstelling voor hem is. En dan kan het natuurlijk niet anders dan dat er een aantal films over hem gemaakt worden. Het 3de deel uit de filmreeks, toepasselijk genaamd Spider-Man 3, werd de duurste filmproductie ooit. Natuurlijk kwam er ook een bijbehorende game uit. Die heel orgineel Spider-Man 3 heet. Laten we eens kijken wat de “friendly neighborhood Spider-Man” er van weet te bakken.

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, het is wel duidelijk dat er meer geld aan de film is besteed dan aan de game. Spider-Man 3 is namelijk gewoon Spider-Man 2 met een nieuw verhaal en verbeterde graphics. Nu is dat op zich niet zo heel erg, Spider-Man 2 was namelijk een hele goeie game. Maar ik denk dat er toch wel iets meer vernieuwing in de game had gemogen. Zoals ik al zei heeft de game een nieuw verhaal, dat volgt voor een klein gedeelte het verhaal van de gelijknamige film. Zo zullen Sandman en Venom hun opwachting maken, hoewel dat pas aan het einde is. En voor de rest zit de game natuurlijk vol met andere

personages uit de film. Maar ook zijn er veel vijanden uit de comics in de game verwerkt. Denk aan bijvoorbeeld Lizard, Rhino, Kingpin en Scorpion. Als fan van de comics zal het dus meerwaarde geven aan het verhaal. Ben je enkel fan van de films en ken je Spidey voor de rest niet heb je weinig aan het verhaal. Maar zelfs als je fan bent is het verhaal niet echt geweldig. Mede doordat er niet echt een duidelijk structuur in zit, het verhaal springt van de hak op de tak. Hoewel het leuk aan elkaar word gehangen door cut-scenes is het niet echt duidelijk te volgen. Wederom is het voor de mensen die het verhaal achter de personages kennen net wat beter te volgen dan voor nieuwkomers. En dat is jammer, maar echt veel boeit het je waarschijnlijk toch niet als je aan het spelen bent. En waarom boeit het je niet?

Nou omdat het veel leuker is om lekker te free-roamen in New York City. Spider-Man speelt zich in NYC af dus de game natuurlijk ook. En je hebt ook echt het gevoel dat je in New York bent. Als je op het dak een grote wolkenkrabber staat en je kijkt uit over de immense stad krijg je het gevoel dat je echt Spider-Man bent in een echt New York. Zoals bekend beweegt Spidey zich voornamelijk voor doormiddel van zijn “webslings”. Met R2 schiet je een web af op een gebouw en automatisch slingert Spidey weg. Het werkt enorm simpel en je hebt de techniek om goed te slingeren binnen de kortste keren onder de knie. Al slingerend ziet New York er op het eerste gezicht prachtig uit. De lichteffecten zijn geweldig, de weerkaatsing van de zon op de ramen van de talloze wolkenkrabbers die Manhattan telt. Zoals ik al zei is de stad geweldig groot, en je kan zo’n beetje elk stukje van Manhattan bereiken. De andere stadsdelen zijn helaas niet te bereiken, maar je mist het nooit.

Maar met een grote stad komt al snel de vraag, is de stad wel levendig? Als je door de stad slingert lijkt het wel het geval te zijn. De straten zijn vol met voetgangers en auto’s, maar kom je dichterbij dan zie je de voetgangers gewoonweg verdwijnen. Het lijkt op het Pop-Up effect, maar dan andersom; het Pop-weg effect. Als je dan eenmaal echt op de grond staat lijkt het alsof New York een spookstad is. Time Square is natuurlijk een bekend punt in NY, er lopen honderden toeristen rond is het hartstikke druk met auto’s. Maar in het NY van Spider-Man loopt er bijna niemand en komen er amper auto’s. Dus de stad lijkt te leven zolang je maar hoog tussen de wolkenkrabbers zit. In Spider-Man 2 konden we hier nog mee leven, maar in deze generatie niet meer. Hopelijk dat een game als GTA 4 New York echt tot leven kan wekken.

Maar misschien is het maar goed dat het niet zo druk is in de straten van New York, want de stad word namelijk overspoeld met gangs en criminelen.Ik noemde net al een aantal bekende vijanden maar naast die schurken en hun kornuiten zijn er ook de normale straatgangs. Elke gang heeft een ander uiterlijk en stijl van vechten, zo heb je de “Red Dragon Tail” gang die martial-arts technieken gebruiken. Daarnaast heb je

de “Apocalypse” gang die voornamelijk bruut geweld gebruiken, en als laatste de “Arsenic Candy Girls” die voornamelijk met hun messen en paraplu’s vechten. Over het algemeen bieden ze weinig weestand, maar soms nemen ze wel eens een grote broer of zus mee. Die bieden wel iets meer uitdaging maar niet zoveel dat je het echt moeilijk krijgt. De bossfights daarin tegen zijn vaak best pittig. Natuurlijk hebben de eindbazen een grote levensbalk dan andere vijanden, maar ook beschikken ze over sterke aanvallen. Via het zogenaamde Spider-Sense moet je die ontwijken, het is in principe simpel en handig. Op het moment dat er boven een vijand een icoontje komt moet je op L1 drukken, Spider-Man zal dan automatisch de aanval ontwijken waardoor je kan counteren. Ik zeg dat het in principe goed zou werken, maar in de praktijk valt het vies tegen. Vaak volgen de aanvallen van de vijand zich zo snel achter elkaar op, dat je Spider-sense nog niet is opgeladen waardoor je de aanval niet kan ontwijken. En voor dat je weer opkrabbelt komt er weer een nieuwe aanval, die je als je geluk hebt nog net kan ontwijken. Dat is jammer want zoals ik al zei, het is een goed idee een concept.

Het is wel allemaal heel leuk hoor die misdaden, maar als Spider-Man niet weet dat ze plaats vinden kan hij ze ook niet oplossen. Voor dat probleem hebben de makers een oplossing bedacht. Je hebt een klein radartje onderin je scherm, als er in jouw omgeving een misdaad aan de gang is komt er een klein geel rondje op je radar. Op die manier kan je de locatie vinden en je plicht als superheld vervullen. Die misdaden verschillen jamergenoeg niet zo veel van elkaar, eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer.Hoewel je ze de ene keer uit een auto moet trekken en de andere keer niets speciaals hoeft te doen, moet je de schurken in elkaar slaan doormiddel van je handen, voeten en spinnenweb. Dat is logisch natuurlijk, maar waarom hoef je nooit iemand uit het water te redden, of een mensen uit een brandend gebouw te redden.

Conclusie en beoordeling

Spider-Man 3 is een goeie en vermakelijk game, die zeker de fans veel plezier zal brengen. Hoewel de game de goeie basis van SP 2 doorzet voelt het toch een beetje been-there, done-that. Het algemene gevoel is dat alles leuk en redelijk goed is, maar dat er toch altijd weer het jammer dat... gevoel bij komt.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Feest der herkenning...
 • New York
 • Webslingeren
 • Free-Roaming
 • Minpunten
 • Maar alleen voor de fans
 • Herhalend
 • NY leeft niet
 • Spidey Sense

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol,  wel geinig  maar wanneer komt nou de recensie?


 • LOL vette actie van EA!!  @Gamemen

  ja dat wil ik ook weten

 • te grappig! echt vet van EA

 • Leuk idee :D

 • Wel origineel! Zal druk worden denk ik..

 • dit is wel eens iets anders ja:P

 • Haha, toffe actie. Tzal er dan waarschijnlijk wel storm lopen :) Maar of mannen van 40+ nou op een game als Mercenaries 2 zitten te wachten?

 • Er zijn wel meer mensen met een auto dan alleen 40+ mannen. Die overigens ook best Mercenaries 2 leuk kunnen vinden. ;)

 • ze doen het niet voor het spel maar voor de bezine lol:)

 • Bezine???:P (titel)  Grappige actie, zie je niet vaak;)

 • Een foto bij dit verhaal zou wel erg tof zijn! Ben benieuwd hoe dat tankstation eruit ziet!:)

 • Jammer dat ik nu keuzes moet maken welke games ik allemaal wil gaan halen, want als ik alles wil is mijn spaarrekening zo leeg:P

 • Recensie please. Ik ben echt benieuwd naar de mening van IG, ik twijfel namelijk nog.

 • Waar blijft die freakin' recensie. Ben erg benieuwd of deze game de volle mep waard is.

 • Humor!:D

 • @Jenzel

  Scherp en fixed ;-)

 • Als ik EA was had ik gewoon voor 40 euro aan pond gegeven bij de game, als een soort extra'tje. Dan kopen ze tenminste die game. Nu tanken zich helemaal kapot vol en daarna gaan ze weer naar huis zonder iets van die game mee te hebben gekregen.

 • Stenniewj; Nu komen ze in het nieuws, dat wil zeggen gratis reclame!… 20.000 pond is een scheetje vergeleken met wat ze al uitgegeven hebben aan publicatie… Wat een fantastisch idee!

 • Haha strakke actie!

 • Je hebt daar alleen iets aan als je daar redelijk dicht in de buurt woont. rare Actie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren