1. Donkey Kong: Jungle Climber (NDS)

Donkey Kong: Jungle Climber (NDS)

Donkey Konga, Jungle Beat, King of Swing, Barrel Blast. Sinds de overname van Rare door Microsoft in 2001 zien we Donkey Kong alleen nog verschijnen in proefballonnetjes, games met een uniek concept. Tot nu toe waren deze allen succesvol, op één na: Het slingerspel Donkey Kong King of Swing. Toch is daarvan nu een vervolg op de Nintendo DS verschenen: Donkey Kong Jungle Climber. Weet deze opvolger uit de schaduw van zijn voorganger te treden en wél een knap staaltje gameplay neer te zetten?

Zoals het een Donkey Kong spel betaamt, kan je vrijwel meteen beginnen met spelen. Het verhaal is namelijk flinterdun en dient meer als aangeefstok voor de verschillende tussenbazen. Oude bekende King K. Rool heeft een paar magische bananen gestolen, die hij wil gebruiken om het universum te veroveren. Donkey Kong achtervolgt de vluchtende K. Rool om te voorkomen dat het valse plan van de Kremling slaagt.

Dan nu de gameplay zelf. Jungle Climber speelt vrijwel hetzelfde als het eerdere GBA avontuur King of Swing. In de lucht hangen verschillende rondjes, pegs genaamd. Als Donkey Kong hiernaartoe springt, kan hij met zijn zijn linkerhand of rechterhand, respectievelijk de L- en R knop, zich hieraan vastpakken. Hierna zal Donkey Kong rondjes draaien rond de peg, totdat de speler de knop loslaat. Donkey Kong zal een kort sprongetje maken, waardoor een volgende peg gegrepen kan worden enzovoorts. Dit slingersysteem wordt het hele spel door gebruikt en vormt de hoofdmoot van de gameplay. Het slingeren mag op papier eentonig klinken, dat is het zeker niet! Al snel wordt je verrast door loszittende pegs, bewegende pegs, glibberige pegs etcetera. Tel daarbij de verschillende vijandjes op de grond en in de lucht bij op en je krijgt een zeer gevarieerd en spannend spel.

Over de variatie gesproken, dat zit in dit spel wel snor. Omgevingen zijn zeer gevarieerd, zo heb je natuurlijk de standaard jungle en vulkaanwerelden, maar zul je ook speelgoeddozen en spiegelpaleizen bezoeken, elk met hun eigen eigenaardigheden. Een aanvoer van telkens nieuwe vijanden en gameplaytoevoegingen, zoals schakelaars en kokosnoten die je kunt grijpen en gooien, houden het spel voortdurend fris. Ook zul je zo nu en dan verrast worden door een goed uitgewerkte minigame. In Donkey Kong Jungle Climber zul je je in ieder geval niet snel vervelen.

Ik hoor je echter al denken: 'Verdwijnende pegs? Vliegende vijanden? Spiegelpaleizen? Dat klinkt niet makkelijk!'. Daar heb je dan groot gelijk in. In tegenstelling tot de hedendaagse casual gamer-mentaliteit heeft Jungle Climber een pittige moeilijkheidsgraad. Menig level heeft een echt frustratie moment, wat terug doet denken aan vroegere games op de NES en SNES. De moeilijkheidsgraadcurve verloopt nog eens zeer steil ook, wat Jungle Climber een echte game voor doorzetters maakt. Toch heeft ontwikkelaar Paon nog enige verlichting in het spel gebracht: Door middel van een maximum van drie magische kokosnoten kan Donkey Kong voor een beperkte tijd als een ware Superman door de lucht vliegen. Geen pegs nodig en vijanden worden eenvoudig aan de kant geschoven. Het gebruik van de magische kokosnoten voelt nog meer als een cheat aan dan de P-wing in Super Mario Bros 3, maar minder ervaren gamers zullen er ongetwijfeld blij mee zijn.

Vind je dit er al moeilijk uit zien? Wacht maar tot je het spel speelt, want in dit level zijn de pegs ook nog eens voortdurend in beweging!

Het snel laten opvolgen van vernieuwende gameplayonderdelen eist trouwens ook zijn tol: De game is kort. Erg kort. Binnen enkele uren rollen de credits over het scherm ( als je niet bij een bepaald level of baas blijft vastzitten natuurlijk, wat de beste gamer in dit spel kan overkomen ). Men heeft dan nog wel de optie om achter New Super Mario Bros achtige bonusmuntjes aan te jagen, maar veel meer dan een leuk extraatje is dat ook niet. Replay waarde is echter wel aanwezig: Het herspelen van de levels is erg leuk, en het gevoel als een ware koning van de Jungle door de levels te razen is ongeëvenaard. Uiteraard is het mogelijk om ook de minigames te herspelen voor de highscores, en de multiplayer biedt enig relaas, maar dat kan allemaal niet voorkomen dat Jungle Climber een vrij korte game is, die na een week waarschijnlijk alweer in zijn doosje zit.

Over multiplayer gesproken, die is aanwezig bij Jungle Climber. Via multicard kunnen spelers levels uit het spel tegen elkaar spelen, om te kijken wie de snelste slingeraar is. Het zal niet meevallen om een tegenstander van je eigen niveau bij jou in de buurt te vinden, maar áls je die vindt, staat je een fantastische head to head te wachten. Singlecard is ook aanwezig, maar in afgeslankte vorm. Slechts één van de minigames, een racespelletje, is te downloaden. Hoewel extreem simpel van opzet ( de race wordt van bovenaf bekeken en meer dan links en rechts drukken en over boostpijlen rijden valt er niet te doen ) werkt ook deze modus uitstekend en is een prima spelletje om met het verstand op nul in de auto te spelen.

Daarmee komen we aan het eind van deze review, waarvan alleen nog de bespreking van het beeld en geluid overblijft. Visueel verdient Jungle Climber een pluim. De game slaagt erin mooie en fleurige omgevingen te combineren met een duidelijk overzicht van de locatie van de pegs. De tussenfilmpjes bevatten mooie 3D modellen van de karakters. Jungle Climber haalt zeker niet het onderste uit de kan van de DS, maar alles wat het moet doen, doet het met verve. Het geluid is iets minder. De muziek is vrij standaard en, hoewel catchy, niet echt speciaal. De geluidseffecten zijn van GBA kwaliteit. Kort gezegd mis je niets als je het geluid van je DS uitzet en die van je MP3 aan.

Conclusie en beoordeling

Donkey Kong Jungle Climber is een heerlijk werkend spel, met rechttoe rechtaan gameplay waar vele gamers van zullen smullen. De grote variatie aan levels, spelmechanieken en ander spul doet hier nog een schepje bovenop. Het is dan ook verschrikkelijk jammer dat de game zo kort is. Tevens is de game aan de moeilijke kant. Of dit een pluspunt of minpunt is, ligt natuurlijk voor ieder persoon anders. Gelukkig heeft de game ook nog leuke minigames en een multiplayer, waar je wel een tijdje mee zoet bent. Uiteindelijk breekt de lengte van het avontuur Jungle Climber toch op. Jammer, want anders hadden we in plaats van een degelijk spel een heuse najaarstopper gehad.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Originele gameplay
 • Speelt lekker weg
 • Veel variatie
 • Multiplayer aanwezig.
 • Moeilijkheidsgraad ligt hoog.
 • Minpunten
 • Erg kort.
 • Moeilijkheidsgraad ligt hoog.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooie review, van de game had ik alleen nog nooit gehoord en ik ben bang dat het me niet zo interesseert. Deze laat ik dus maar liggen ^^

 • Toffe review inderdaad. Jammer dat de potentie niet volledig benut is.

 • Lijkt me wel een aardige game om misschien begin volgend jaar eens op te pikken. Dit najaar is er namelijk absoluut geen plaats voor :P

 • Vind het net zo leuk om je eigen basis enzo te maken :p lijkt me wel een aardig spel

 • Leuke recensie, alleen waar blijft die recensie van Spore nu??

 • Ik heb nog nooit van deze game gehoord…

 • Is absoluut geen game voor mij.

 • Er zat dus meer potentie in….

 • Leuke review, dat moet ik jullie nageven, maar de game is echt bagger.

 • de game lijkt me niks

 • Heeft het niet waar kunnen maken-_-

 • Budget :)

 • Spore review aub?

 • hmmm… lijkt me wel een leuke game maar ik zie we komen veel leuke games

 • Mooie review, acht dat het zo'n flutgame zou zijn

 • mooie review maar die game is niks voor mij!  @Maniace

  zo'n grote game heeft tijd nodig

 • Ralphieboy het heeft misschien tijd nodig maar ze krijgen al eerder review exemplaren binnen :)

 • Zo'n groote game is spore niet.. De game valt vies tegen.

 • Niet zo heel boeiend dus.

 • Zo erg valt spore nie tegen hoor -,-

  Mooie recencie :) Game ken ik niet eens :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren