1. Peter Jackson's King Kong (X360)

Peter Jackson's King Kong (X360)

King Kong, het achtste wonder van de wereld. De droom van Peter Jackson kwam uit toen hij de gelegenheid kreeg om van de film over de wereldberoemde aap een remake te maken. En zoals bij alle gamers ondertussen wel bekend is: verschijnt er een nieuwe film, dan verschijnt er een nieuwe game. De kwaliteit van deze filmgames was nooit van hoog niveau, dus ook de komst van een goede filmgame kan als achtste wereldwonder worden beschouwd. Ubisoft ging het met Peter Jackson over een andere boeg gooien: zij gingen de trend van middelmatige en slechte filmgames doorbreken.

Het verhaal van King Kong is vrij bekend bij het algemene publiek: een filmmaker, Carl Denham, vertrekt samen met enkele acteurs en zijn crew naar een onbekende locatie om zijn nieuwste film op te nemen. Eenmaal op het eiland blijkt het geen prettig oord te zijn: inboorlingen, gigantische insecten en zelfs dinosaurussen zorgen voor een warm welkom. Als klap op de vuurpijl is daar dan nog het gigantische, aapachtige beest: King Kong. Deze aap ontvoert de actrice Ann Darrow, die gered moet worden door onder andere Denham en de schrijver Jack Driscoll. King Kong is echter niet van plan ‘zijn’ Ann Darrow af te staan. Dit alles komt hem uiteindelijk natuurlijk duur te staan. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen waar het verhaal van onze grote harige vriend eindigt.

Ondanks het feit dat het verhaal al zo oud is en dat vrijwel iedereen het kent, zit het met het verhaal heel erg goed. Dat mag ook wel: Peter Jackson laat in zijn film duidelijk zien waarom hij een van de beste regisseurs van deze tijd is, en zet in de film een geweldige, opgepoetste versie van het beroemde verhaal neer. In de game loop je door hetzelfde verhaal heen. Het leuke is dat je in de game zowel als Jack Driscoll als King Kong kunt spelen. Dit is afhankelijk van het level en heeft uiteraard heel veel gevolgen voor de gameplay. Als King Kong ben je letterlijk de koning van de jungle en is de tegenstand minimaal. Dinosaurussen maken totaal geen kans (al lijkt het op sommige momenten of Kong het moeilijk heeft). Als Jack sta je echter helemaal onderaan in de voedselketen. Dit heeft als gevolg dat je constant op je hoede moet blijven, maar dit brengt ons ook bij een interessant concept dat Ubisoft hier heeft verzonnen. De voedselketen kun je namelijk in je voordeel gebruiken: wordt je door gigantische insecten achterna gezeten, lok dan een groter dier dat die insecten op eet. Natuurlijk moet je er dan nog wel voor zorgen dat je bij dat grote beest weg komt…

Dit brengt ons ook gelijk bij een aantal minpunten. Zoals gezegd is het concept met de voedselketen erg interessant, maar het wordt in deze game erg matig uitgewerkt. De game is zoals alle filmgames helaas erg lineair en geeft je dan ook ieder level weer het gevoel dat je alleen maar van punt A naar B loopt. Voor keuzes hoef je in deze game niet bang te zijn. Maar doordat deze game zo lineair is, wordt het werken met de voedselketen een verplicht nummertje. Dit maakte het voor mij al een stuk minder leuk en aantrekkelijk, zeker omdat je er op een gegeven moment in ieder level gebruik van moet maken. De gameplay wordt op een gegeven moment dan ook eentonig.

De manier waarop het avontuur in beeld is gebracht is in het kort goed te noemen. Sowieso valt er aan de graphics weinig af te dingen: hier en daar zit nog wel een detail dat opgepoetst had kunnen worden, maar over het algemeen ziet de game er heel netjes uit. Ook de poging om alles er zoveel mogelijk als een film uit te laten zien is zeer geslaagd te noemen. Op het scherm is namelijk niets van de HUD te zien (tenzij je dit anders instelt): geen crosshair, geen munitie, geen levensbalkje, alleen de omgeving en alles wat er om je heen gebeurt. In het begin is het even wennen, maar uiteindelijk zorgt het er toch voor dat deze game een beetje een eigen identiteit krijgt, en dat is een van de dingen die bij de meeste filmgames fout gingen. Ook is er geen gebrek aan filmische ‘wow’-momenten, zowel in cut-scenes, als tijdens het spelen zelf.

Het geluid voegt ook veel toe aan de game. Het geschreeuw van Kong, het gekrijs van dino’s of typische oerwoudgeluiden kloppen stuk voor stuk. Dit in combinatie met het beeld maakt duidelijk dat Peter Jackson heel nauw betrokken moet zijn geweest bij de game. De sfeer uit de film komt dan ook goed terug in de game, wat het spelen van het spel erg aangenaam maakt. Dit is dan ook een van de sterkste punten van het spel.

De levensduur van dit spel helaas dan wel weer erg kort. Binnen enkele uren ben je door het spel heen, en dan kun je niets anders doen dan levels nog een keer spelen, eventueel voor een high score. Door deze high scores kun je nog bepaalde dingen unlocken, maar het voegt weinig toe aan het spel zelf. De achievements die deze versie van de game rijk is verlengen de levensduur helaas ook niet: alle achievements zijn te halen door simpelweg het verhaal door te spelen. Hoewel de korte speelduur van het spel ook een voordeel heeft (als het langer was geweest, was het waarschijnlijk veel eentoniger geweest), had ik toch liever een game gehad, waar ik me langer mee bezig kon houden.

Conclusie en beoordeling

In het kort komt deze game dus redelijk goed uit de verf, al heeft Ubisoft lang niet alle bekende ‘filmgame-mankementen’ uit de game weten te halen. De game is lineair en naar verloop van tijd nog een beetje eentonig. Ook het gebruik van de voedselketen is een gemiste kans. Gelukkig is de sfeer van de film perfect overgezet en is het visueel een prachtige game geworden, en dat zorgt ervoor dat het met deze filmgame zeker de goede kant op is gegaan. Toch denk ik dat het met filmgames beter moet kunnen. Het is een aardige game geworden, en inderdaad beter dan veel filmgames, maar nog geen mijlpaal in de gamegeschiedenis.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Graphics zijn prima.
 • Geluid is erg goed.
 • Filmische momenten.
 • Verhaal blijft sterk.
 • Minpunten
 • Heel erg lineair.
 • Voedselketen matig uitgewerkt.
 • Wordt na verloop van tijd eentonig.
 • Kort.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Yes !!! Dit is m :D

 • yes dit is de echte cod

 • dat mag je wel zeggen!

 • Hopelijk een waardige opvolger!

 • Ben benieuwd of cod 4 overtroffen kan worden

 • yes mooi om te horen

 • ik weet nog niet zeker of deze game cod4 kan verslaan maar anders is die 2e plek meer dan genoeg voor mij om hem te gaan halen.

 • cool:D

 • nice!

 • hartstikke vet!!!!!!!!!

 • klinkt vet maar ik ga toch voor far cry 2

 • heb altijd al hoop gehad in deze game. En dus niet onterecht. Zeker weten kopen.

 • Super dit word echt een Toppertje!!!

 • Vet.

 • Vet, cod5 gaat verder waar cod4 gebleven is. Ga hem zeker wel halen, maar ik denk dat ik geld tekort ga komen deze herfst met al die vette games…

 • Klink goed, nog een maandje en dan de beta!!

 • ben benieuwd :O

 • Jeez, ik heb echt fuckin' veel geld nodig voor al die geweldige games dit najaar! _O_

 • \"En alsof dat nog niet interessant genoeg is, zul je in de campagne ook met de Russen aan de slag kunnen gaan, die op eigen grondgebied door de Japanners worden aangevallen.\"  Worden de russen niet door de duitsers aangevallen in deze game?? Ik meen dat ik dat ergens gelezen heb. Want in de screens van de multiplayer zijn ook de duitsers aanwezig.

 • Wanneer komt de demo eigenlijk?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren