1. Ultimate Spider-Man (NGC)

Ultimate Spider-Man (NGC)

Ik weet niet wat er met mij de laatste tijd aan de hand is. Ik heb opeens de neiging om muren te beklimmen en ik zie mezelf de hele tijd rondslingeren met een spinnenweb. Bovendien heb ik een hekel aan personen die zich bijvoorbeeld verkleden als neushoorns en ga ik opeens vaker op bezoek naar mijn oma. Ik wil bij een krant gaan werken, waar de baas als dictator over de hele redactie heerst. Maak ik nu een keerpunt in mijn leven mee, of ben ik geestelijk niet helemaal honderd?

Nee, het komt door Ultimate Spider-Man, de nieuwste game van deze superheld met spinnenkrachten. In het dagelijkse leven is hij de nerd-achtige Peter Parker, maar wanneer de misdaad de overmacht lijkt te nemen, schiet zijn alter-ego Spider-Man te hulp. De stripboeken zijn al een aantal jaren oud, waardoor Spider-Man al een cult status heeft bemachtigd wanneer het gaat om superhelden. Al helemaal wanneer hij de overstap maakte naar het witte doek, waar hij het niet iets beter deed dan zijn mede superhelden. Maar laten we de games ook niet vergeten. Spider-Man heeft namelijk al een aardig lijstje van games op zijn naam staan, waarvan Ultimate Spider-Man er één van is.

De perfecte basis voor een stripboek is een goed verhaal en dat geldt dan natuurlijk ook voor Ultimate Spider-Man. Het verhaal gaat over de vaders van Peter Parker en Eddie Brock Jr., die gezamenlijk een pak maken wat de ziekte van kanker moet zien te stoppen. Helaas overlijden beide vaders en word het project stopgezet. Het blijft jarenlang stil rondom het symbioten pak, totdat Peter Parker het pak uittest. Hierdoor gaat zijn kracht en snelheid als een speer omhoog, maar het pak slurpt energie op zoals de motor van een auto dat doet bij benzine. Parker besluit om het pak weer op zijn rechtmatige plek in het laboratorium terug te zetten en hoopt dat niemand erachter komt. Pech voor hem, want zijn goede vriend Eddy komt erachter en wordt zo woedend op Peter, dat hij het pak gebruikt voor wraak. Hierdoor verandert hij in Spider-Man's aartsrivaal: Venom. Vanaf dat moment is de oorlog verklaard en barst de strijd los tussen de spin en het monster. Het verhaal begint sterk, maar op een gegeven moment begon ik de draad van het verhaal kwijt te raken. Dit komt mede doordat er zoveel personen achter Venom en het pak aan zitten, maar vooral omdat het verhaal van korte duur is. Je zult met een goede zeven of hoogstens acht uur klaar zijn met het verhaal. Hierdoor kon het verhaal mij een worst wezen, want ik ging gewoon verder met doorspelen.

Want daar draait het namelijk om: Wat mag je zoal verwachten tijdens het spelen? Niet al te veel, als je het mij vraagt. Om verder in de verhaallijn te komen, zul je vaak parcoursen moet af zien te leggen en heel wat bendes een lesje leren in hoe kan ik geownd worden door een superheld? en dat is het eigenlijk wel zo'n beetje wat betreft de game opzet. Je doet eigenlijk altijd hetzelfde over en weer, waardoor de herspeelbaarheid natuurlijk fors omlaag gaat. Het mag dan een wonder wezen dat je net als in Spider-Man 2 vrijuit kunt rondslingeren in New York, ten opzichte van een aantal ontzichtbare muren na. Tijdens het spelen van Ultimate Spider-Man viel het me trouwens op dat de besturing weinig tot helemaal niet is gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Je hebt het webslingeren binnen een mum van tijd onder de knie en voor je het weet slinger je rond langs de vele wolkenkrabbers die New York rijk is.

Maar de makers hebben niet liggen slapen tijdens het werken en zo is Ultimate Spider-Man grafisch gezien een titel die je niet al te vaak voorbij ziet komen. Het verhaal wordt als het ware verteld via strippanelen die voorbij razen (soms ook iets té snel), terwijl de game opzich ook op een stripboek lijkt. Ook is een grootse verandering aangebracht aan sommige bekende gezichten. Zo is Peter Parker in deze game nog maar een irritante puber, terwijl sommige vijanden helemaal niet herkenbaar meer zijn, zoals de Green Goblin die nu eerder op de tweelingbroer van de Hulk lijkt. Tel daar nog eens bij op dat de audio op sommige punten ook nog wel is te pruimen en je krijgt een game die op audiovisueel vlak best interessant is te noemen.

Bovendien is New York nog steeds erg herkenbaar. Een aantal plaatsen, zoals Times Square en het Empire State Building (altijd leuk om van het hoogste gebouw van NY af te springen) zul je zo herkennen. Nieuw in Ultimate Spider-Man is de toevoeging van het stadsdeel Queens, waar Peter Parker ook woont, maar dan is ook alles over Queens gezegd in de game. Dan mag de stad er wel goed uitzien, maar helaas is het niet het New York in werkelijkheid. De stad voelt namelijk nogal leeg aan, iets wat je niet kunt zeggen van het werkelijke NY. Er gebeurt haast niks ten uitzondering van een op hol geslagen bestuurder die eens in de zoveel tijd komt.

Misschien kan Venom daar wat aan veranderen en hij heeft jouw hulp daarbij nodig. Je kunt namelijk ook met Venom spelen en hierdoor zal de gameplay gedurende het spelen wel eens veranderen. Waar Spider-Man het moet hebben van zijn lenigheid, moet Venom het hebben van zijn kracht. De gameplay van Venom deed me denken aan die van de Hulk in Ultimate Destruction . Bovendien heeft Venom ook geen webschot, maar in plaats daarvan kan hij gigantische sprongen maken, waarbij hij soms over complete gebouwen kan heen springen. Tot slot kan Venom ook auto's in zijn buurt oppakken en rondslingeren naar de vijand toe. Maar er is één groot nadeel aan het pak en dat is dat het zich moet voeden met jouw gezondheid. Hierdoor zul je eens in de zoveel tijd de energie van omstanders absorberen, waardoor jij weer verder kunt vernietigen.

Venom mag dan naast Spider-Man ook speelbaar zijn, maar er komen nog genoeg andere personen in de game terug. Van Mary Jane tot aan Carnage toe. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar naar mijn mening konden de makers ook een aantal personages eruit laten of erbij toevoegen. Zo vind ik de toevoeging van bijvoorbeeld Johnny Storm van de Fantastic 4 en Wolverine van de X-Men niet toepasselijk. Ze voegen niks aan het verhaal toe en bovendien hebben ze niks te zoeken in Ultimate Spider-Man. Johnny Storm is er zelfs alleen maar voor een aantal races, maar om voor de vierde keer met deze hotshot te racen, begint op den duur repetief te worden. Dan had ik liever iemand als Iron Man of Black Cat willen zien.

Ook het aanbod van vijanden is nogal schaars als je kijkt naar het vorige deel. De jonge en hyperactieve Electro en de robot/insectachtige Beetle vielen bij mij niet in de smaak. Waar is de Kingpin of Mephisto in de game? Natuurlijk moeten de makers wel in het spoor blijven van de Ultimate stripreeks, maar ik moest toch wel wennen aan het feit dat er heel wat bekende vijanden niet aanwezig zijn. Gelukkig heb ik me toch kunnen vermaken met het spelen van Ultimate Spider-Man, want hoe vaak in je leven kun je nu een superheld wezen die spinnenkrachten bezit? Juist ja: niet al te vaak.

Conclusie en beoordeling

Ultimate Spider-Man is uiteindelijk een deglijke game geworden. Door de toevoeging van Venom heeft het zelfs wat diversiteit gekregen en de grafische stijl is zeer apart en netjes tegelijk, maar mede door het korte verhaal en de repetiefe gameplay, is Ultimate Spider-Man niet die Spider-Man titel geworden waarop ik had gehoopt. Hopelijk komt er weer een nieuw deel, waarin ik samen met mijn naamgenoot en/of meerdere personages het kwaad kan bestrijden en deze keer dan ook echt goed.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Grafische stijl
 • Venom is speelbaar
 • Gameplay voelt vertrouwd aan
 • Minpunten
 • Korte verhaallijn
 • Missies zijn repetief
 • Een aantal personages horen niet echt in de game

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tegelijkertijd met o.a. Fable 2 dus. Ik ga voor Far Cry 2, Fable 2 mag wachten :).

 • Zozo, Dead Space vs Far Cry 2 vs Fable 2 op 24 oktober

 • Die L.E. is best vet! Wat moet dat wel niet gaan kosten? Ik ga me wel halen bij de release denk ik :)

 • Zeker vet:D, ik ga lekker far cry kopen.

 • YES dan ligt hij bij mij ps3

 • Zozo, Dead Space vs Far Cry 2 vs Fable 2 op 24 oktober  vs Midnight Club 3

 • fable en far cry ik koop ze alle bij maar welke moet ik eerst spelen:(

 • das f***ing K*T want dan komt SR2 ook uit (14Okt)

 • Eind oktober word (te) druk imo.

  Wel mooi dat er een datum is.

 • oke mooi!

 • Zal waarschijnlijk in februari dan in mijn Xbox zitten.

 • *zet een grote circel in zijn agenda om 24 oktober*  Ik kan echt niet wachten op dit spel, wat ik zover gezien heb is zo mooi :) .

 • Hij komt eerder dan verwacht.. Wordt maar een drukke maand maar dan hoef ik ieder geval niet lang te wachten op deze vette game.. ;)

 • Hmmm, Far Cry 2, Fable 2 of heel ietsje later Fallout 3…..

  Wil ze alle 3..

  Maar welke eerst….

  HELP! :P

 • ik ga hem zeker halen, denk wel dat ik voor de limited edition ga! kan niet wachten

 • Damnit! Moet ik nu kiezen tussen Far Cry 2 of Saints Row 2?  EDIT: Ik ga dus voor Far Cry 2, Saints Row 2 haal ik wel met kerst ofzo…

 • @Artixent  Zo zat ik nou ook eerst..! Maar Saints Row 2 komt als het goed is iets eerder uit.. Dus ik koop eerst Saints Row 2 En daarna Far CRy 2 …. !!! :P

 • vet :D

 • Nummer 5 :)

 • Nou dat wordt dus een goede dag in de wereldeconomie. Mooi zo.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren