1. Fire Emblem: Path of Radiance (NGC)

Fire Emblem: Path of Radiance (NGC)

Japanners zijn egoïstische kloothommels. Zo, dat is er ook weer uit. “Waarom?” vraag je je misschien af. Het is simpel, beste lezer: ze houden kwalitatief hoogstaande producten in hun thuisland. Neem nu Nintendo. Fantastisch bedrijf hoor. Natuurlijk maken ze fouten, ze zijn immers menselijk. Maar dat ons westerlingen jarenlang games zoals Advance Wars en Fire Emblem zijn ontzegd vind ik onbegrijpelijk. Wij westerlingen houden ook van wat toegankelijkere strategische oorlogsspelletjes en strategische rpg’s. Hoewel ik me prima heb vermaakt met Advance Wars op de GBA, ben ik meer een liefhebber geworden van de Fire Emblem games. Dat komt doordat ik rpg’s erg leuk vind, maar ook omdat de fantasiesetting van de serie mij meer trekt. Daarnaast worden in deze game foute keuzes keihard afgestraft. Iets dat ik absoluut kan waarderen, want op je dooie gemak door een game heenwandelen neemt de uitdaging weg.

Maar wat is Fire Emblem nu precies? Het is een strategische turnbased rpg, waarin je dus beurtelings je eenheden verplaatst over een level. Dat klinkt als een makkelijke opgave, maar vergis je niet. Er komt veel meer bij kijken dan het verplaatsen van je eenheden. Het begint allereerst met de verschillende wapens binnen het spel dat via een “steen, papier, schaar” principe werkt. Je vechtersbazen beschikken over zwaarden, speren en bijlen om mee te vechten. Een zwaard staat sterk tegenover een bijl, terwijl een speer in het voordeel is tegenover een zwaard. En die bijl... je snapt het wel. Het is dus oppassen geblazen en kijken wat voor wapens je tegenstanders hanteren. Want het kan je in sommige gevallen behoorlijk wat schade berokkenen. Dit zijn overigens niet de enige wapens die je kunt kiezen, er zijn ook magiërs, boogschutters en zelfs klauwen beschikbaar met elk hun voor- en nadelen ten opzichte van de eerder genoemde wapens.

Zoals je al leest, kun je kiezen uit vele verschillende eenheden in deze game. Dat zijn twee groepen, die op hun beurt weer zijn verdeeld in subcategorieen. In de wereld van Path of Radiance heten zij de Beorc en de Laguz.

De eerste zijn mensen, de tweede groep heeft ook een menselijke vorm, maar heeft daarnaast de mogelijkheid om te transformeren in dieren. En door deze verschillen moet je keuzes gaan maken. De Beorc ten eerste hebben wapens nodig om te vechten. Nadeel hiervan is dat op den duur je wapens kapot gaan en je telkens opnieuw wapens moet kopen. Daar komt ook nog eens bij dat de Beorc niet zoveel hitpoints hebben als de Laguz. Groot nadeel van deze dierlijke eenheden is dan weer dat zij hun beestvormen niet voor eeuwig kunnen vasthouden. Na elke aanval van de vijand en beurt die voorbij gaat zakt het transformatiebalkje. Bereikt deze de nul, dan veranderen ze weer terug naar hun menselijk vorm. En het duurt een aantal beurten voordat ze weer terug veranderen. Het is dus noodzakelijk om een gebalanceerd team samen te stellen die iedere vijand aan kan.

Maar waarom trek je eigenlijk ten strijde in deze Fire Emblem? Het begint allemaal wanneer je voor het eerst in aanraking komt met de Greil Mercenaries, onder leiding van verrassing, Commander Greil. Na een paar oefenmissies kom je erachter dat je thuisland Crimea is binnen gevallen door het buurland Daein en deze naarstig opzoek is naar de enige overlevende van de koningklijke familie, prinses Elincia. Greil’s zoon Ike vind haar en vanaf dat punt begint er een lange reis vol gevaren voor hem en de rest. Na de moord op zijn vader wordt Ike zelfs de commandant van deze huurlingen. Hij neemt de taak op zich om de prinses te redden en deze te ondersteunen in haar poging om hulp te zoeken bij verschillende buurlanden. Onderweg naar je einddoel kom je natuurlijk een hoop personages tegen en sommige van hen sluiten zich zelfs bij je aan, Beorc en Laguz. Alleen heeft het zo weinig nut wanneer ze in de eerste de beste missie worden gedood.

Wat de game zo bijzonder maakt, is dat wanneer een personage wordt gedood, deze ook dood blijft. Helemaal dood? Geen manier om hem terug te brengen? Geen Phoenix Down-achtige methode? Nee.

Het zal vaak genoeg voorkomen in de game dat een personage van je wordt afgeslacht. Ongeduldige spelers onder ons zullen dit niet kunnen waarderen, aangezien de enige manier om deze gedode figuren terug te brengen is het level opnieuw spelen. En dat zal vaak genoeg gebeuren. Persoonlijk kan ik dit waarderen, zo word je afgeleerd om niet als één of andere gladiool aan te vallen. Dit dwingt je om zuinig om te gaan met je troepen en ook daadwerkelijk na te denken over hoe je figuren verplaatst. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat het soms tergend is om te zien dat wederom een eenheid met de grond gelijk wordt gemaakt. Ik heb mezelf er wel eens op betrapt dat mijn hoofd een kleur kreeg die te vergelijken valt met een tomaat. Wat eigenlijk de grootste onzin is, want het is mijn eigen schuld dat ik als een “gladiool” te werk ben gegaan.

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik zeer enthousiast ben over Fire Emblem Path of Radiance. Qua gameplay zit de game goed in elkaar en het moge duidelijk zijn dat het vele uren plezier zal bieden. Het enige wat mij niet zint aan deze game is de presentatie. Nu ligt dat niet zozeer aan de CGI-filmpjes of de anime-presentatie van de personages. De levels waarop de strijd wordt gestreden is grafisch gezien niet briljant, maar het kan er mee door. Maar de gevechtanimaties zijn zwaar onder de maat. De 3D-modellen in de game lijken op iets dat uit een eerste generatie Cubespel is gekropen. Dat is op zich niet zo erg, maar dat de animaties nog houteriger zijn dan oudtante Klaartje met de scootmobiel is redelijk teleurstellend te noemen. Het zijn constant dezelfde animaties en deze tonen een gebrek aan beleving. Het komt nogal statisch over en dat is jammer. Ik adviseer jullie dan ook tijdens het spelen van deze game om de gevechtsanimaties uit te zetten. Geloof me, je doet jezelf er een plezier ermee.

Ondanks het gebrek aan “mooie” 3D blijft deze game een geweldige aanvulling op je Gamecube collectie. Het komt vooral doordat deze game gameplaytechnisch gezien zo goed in elkaar zit, dat je de matige graphics wel door de vingers wilt zien.

Deze is zo verslavend, dat je maar door blijft spelen. Het aardige verhaal helpt ook mee (ondanks dialogen die een eeuwigheid lijken te duren) en de missies zijn zo uitgebalanceerd dat het nergens saai word. Het is zelf mogelijk om te kiezen op welke moeilijkheidsgraad je wilt spelen en dat verlengt de speelduur van deze titel. Het enige wat je de game kwalijk kunt nemen zijn de zwakke animaties en matige graphics. Maar laat je niet voor de gek houden: dit is kwaliteit en die moet je in huis halen. Kwaliteit die jarenlang in Japan is gebleven. Nou ja, beter laat dan nooit...laten we het daar maar op houden. Iets dat van toepassing is op de opvolger van deze game. Waar blijft die Nintendo? Of vervallen jullie weer in oude gewoontes? Ik mag toch hopen van niet.

Conclusie en beoordeling

Fire Emblem Path of Radiance is het allereerste spel in de reeks op een grote Nintendo console die ons Europeanen bereikt en het is een toppertje. Het biedt genoeg spelplezier voor de strategie en rpg-liefhebbers onder ons. Welke eenheden zet ik in? Heb ik niet teveel Laguz in mijn team zitten? Heb ik wel genoeg kracht om die generaal te verslaan? Allemaal vragen die door je hoofd spoken terwijl je rustig nadenkt over je volgende zet. Want een verkeerde zet kan het einde betekenen voor één of meerdere personages. Dat maakt de game zeer verslavend en je zult met moeite de controller neerleggen. Wat alleen een doorn in het oog is, zijn de matige graphics en de houterige animaties, daar had veel meer ingezeten. Maar laat dat je niet afleiden, daar is deze game te goed voor. Verplichte kost voor iedere rpg-liefhebber met een Gamecube.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gameplay zeer sterk
 • Leuk verhaal
 • Ruime keuze uit eenheden
 • Je dient na te denken over je acties
 • Minpunten
 • Grafisch gezien teleurstellend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zijn nog veel meer games die in dit rijtje passen…Echt geweldige lijst is dit al…:D

 • Ik ben het wel eens met MGS4 en Uncharted, maar er zijn ook genoeg goede games die beter zijn dan bepaalde genoemde games!  trouwens… moet je Resistance1 hebben gespeeld om Resistance2 te spelen?

 • zijn zeker chille games

 • Mooi lijstje. Ik denk dat alle vermeldingen wel terecht zijn tbh.

 • Resistance is verrassend, rest had ik wel verwacht.

 • heb ze alle 5 al (uitgespeeld), dus ben helemaal klaar voor de herfst!!

  -Resistance 2

  -The force unleashed

  -Brothers in arms: hell's highway

  -Call of duty: world at war

  -Bioshock

  -Fallout 3
 • Ik mis zo te zien alleen MGS zonder PS3 die andere games lijken me niet interessant of zijn op de XBOX

 • goed lijstje heb ze ook bijna allemaal na msg dan.. Vooral uncharted was echt top..

 • Mooie lijst !!

 • drie van de 5 hier en Uncharted binnenkort waarschijnlijk ook.  Resistance was wel vet, maar ondertussen zijn er wel vettere games. Dus ik weet niet of ik die erin had gezet.

 • Geen Warhawk? :O

 • nou, met restance op 1 ben ik het niet echt eens, en Starwars moet er ook bij en van mij mocht uncharted wel op 1 hoor.

 • Cod 4 staat fout, het is Modern Warfare

 • ze zijn allemaal top (vind ik dan)  maar er zijn inderdaad meerdere games die hier passen:)

 • Op Resistance en Uncharted na klopt deze lijst wel. Iig een stuk betere top5 dan voor de ds en pc want daar klopte geen zak van.

 • nou, met restance op 1 ben ik het niet echt eens, en Starwars moet er ook bij en van mij mocht uncharted wel op 1 hoor.

  resistance staat niet op 1. alle 5 zijn in willekeurige volgorde.

 • Kheb er 3 van de 5. Allemaal top games als je het mij vraagt.

 • nou, met restance op 1 ben ik het niet echt eens, en Starwars moet er ook bij en van mij mocht uncharted wel op 1 hoor.  Hey Dooku, I don't care!  TOPIC

  Mooie lijst, 3/5 exclusives. • Resistance in plaats van Ratchet? Beetje jammer…

 • Ik snap niet wat er zo speciaal was aan Resistance, ik vond het maar een normaal spel :S Niks origineels ofzo, de graphics waren oké, de gameplay was eentonig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren