1. Gran Turismo 4 (PS2)

Gran Turismo 4 (PS2)

Tijd is moeilijk te beschrijven. Misschien is het wel een periode van gebeurtenissen, het heden en het verleden. Een periode waarin je iets meemaakt, of achter je laat. Tijd is niet moeilijk te beschrijven, tijd is niet te beschrijven. Tijd kom je in ieder geval tekort. Nooit eventjes iets afmaken, het is alweer tijd voor iets anders. Gelukkig zijn er ook nog lichtpuntjes, lichtpuntjes die tijdloos zijn. Tijdloos is, in tegenstelling tot tijd, erg zeldzaam. De ruimte die het je bied is ongelooflijk groot en zo goed als onbeperkt. Als ik tijd over heb, maak ik hier gebruik van. Vaak door achteruit te leunen in mijn stoel, maar soms ook anders. Als ik alle tijd en ruimte wil, dan speel ik Gran Turismo 4.

Gran Turismo 4 is niet zomaar rijden. Het spel bied veel meer dan racen in de duurste bolides en het tunen van je nieuwste aanwinsten. Het laat ongelofelijke

ervaringen achter, ervaringen die je het werkelijke gevoel van autorijden geven. Alsof je zelf achter het stuur zit en de prachtige landschappen verkent. Scheurend over het prachtige grijze asfalt, met honderden bolides. Gran Turismo 4 sleurt je mee in het beeldscherm en laat je een ongelooflijk diepgaand avontuur meemaken.

Aangezien de diepgang in het spel, is het moeilijk om in dit avontuur te stappen. De leercurve ligt namelijk behoorlijk hoog. Een tikje teveel naar rechts sturen betekent een fatale crash en op tijd afremmen is noodzakelijk, mits je jouw dure bolide niet als een wrak wil terugvinden. Gelukkig is er een handige manier om al deze basistechnieken te leren beheersen, je zult namelijk rijbewijzen moeten halen. Elk rijbewijs heeft ongeveer twintig oefeningen, die erg geschikt zijn, om de basis te leren. Als ook de rijbewijzen zijn behaald kan het avontuur, eindelijk, beginnen. Het is dan ook een geweldige beloning voor je harde oefenwerk. Over de wegen suizen in Gran Turismo laat de stoutste coureurdromen uitkomen en het prachtige asfalt begeleid je naar de finish, terwijl er professioneel stuurwerk van je word gevraagd. Daar komt nog bij kijken dat er ook rally’s in de sneeuw en over het grind mogelijk zijn, waardoor je nog meer ervaringen op doet.

Als je denkt dat je nu bij de top zit en het niet veel moeilijker zal worden, dan heb je het helemaal mis. De ruim 700(!) gelicenseerde droomauto’s in Gran Turismo moeten allemaal anders bestuurd worden en hebben verschillende onderdelen nodig, wil je ze optimaal laten presteren. Het is dan ook geweldig om de verschillende auto’s uit te proberen en vervolgens te ontdekken dat de ene motor net wat stiller is dan de ander en er een seconde langer over doet om zijn topsnelheid te bereiken. Zo blijf je leren in Gran Turismo en is er een andere rijtechniek nodig, mits je jouw nieuwe bolide wilt uitproberen. Het meest verslavende element is dan ook het verzamelen van auto’s en deze vervolgens aan te passen naar jouw wensen. Er zijn honderden onderdelen beschikbaar en ook honderden opties mogelijk om jouw bolide net even iets beter te maken dan die van de andere coureurs, zodat jij die beslissende race wint. Het is dan ook te betreuren dat Gran Turismo 4 geen online modus kent, honderden auto’s uitwisselen met anderen had erg leuk kunnen zijn…

Niet alleen de talloze auto’s verdienen een compliment, ook de circuits waarop je met deze luxe bakken rijd zijn indrukwekkend. Het is een geweldig gevoel om over de, meer dan honderd, circuits te scheuren. Deze zijn verspreid over prachtige gebieden en je rijd dan ook vaak in de open natuur. Door de sneeuw en over het grind, het geeft een gevoel van rust en macht. De wegen trotseren in Gran Turismo is alleen al vanwege de grafische kwaliteit een genot om mee te maken. In de stadions gebeurt er juist het tegenovergestelde; je lijkt de spanning van de juichende menigte te voelen en constant is er die geweldige actie. Telkens word je op de proef gesteld en genieten van de omgevingen is er hier dan ook niet bij. Dat lijkt zo, je bent wel degelijk bezig met het kijken naar de prachtige wegen en de uitzinnige menigte. Maar dankzij de intense actie heb je dat niet eens door, het geluid van de ronkende motor is het enige wat telt.

Dat is dan ook totaal niet vreemd. Het geluid in Gran Turismo is ongelooflijk realistisch, zo realistisch zelfs, dat het lijkt alsof jij zelf in de auto zit. Bovendien is het geluid een handig hulpmiddel. Als er voor een bocht geremd moet worden hoor je namelijk precies wanneer het fout gaat. Toch zal je jezelf er nog een paar keer op betrappen; veel te laat afremmen en zo fataal crashen, enkel en alleen om van dat ongelooflijk vette geluid te genieten.

Conclusie en beoordeling

Gran Turismo 4 maakt zijn naam, rijd-simulator, meer dan waar. Het ongelooflijke gevoel dat het over de wegen rijden geeft is onbeschrijfelijk. Om dit alles allemaal correct mee te maken is er wel flink wat oefenwerk nodig, maar gelukkig zijn alle basistechnieken te leren in de rijbewijzen. Als dat eenmaal is geklaard kun je pas echt aan de gang en zijn er meer dan 700 auto’s vrij te spelen! Hiermee kun je dan weer over de prachtige circuits scheuren en van het ongelooflijk realistische geluid van brandend rubber genieten. Des te meer je verlangt naar een online modus, om auto’s uit te wisselen en tegen elkaar te racen. Die zit er helaas niet in.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Rijbewijzen halen is erg handig + 1
 • Intense diepgang in het racen + 4
 • Meer dan 700 gelicenseerde auto’s + 2
 • Prachtige circuits + 2
 • Geweldig geluid + 1
 • Minpunten
 • Geen online modus – 0.50
 • Erg hoge leercurve – 0.25
 • Totale score: 9+

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Die Camera wordt al wat meer en meer gebruikt… Nu nog in games die mij aanspreken en dan schaf ik hem aan :).

 • Gaaf gedaan. Verkopen ze die kaarten ook los? Lekker makkelijk achievements halen :P

 • Nieuwswaarde: 0

  Reclame: 10

 • dit vind ik zo'n onzin he stop ze gewoon gelijk allemaal in het spel

 • @vectrox

  dit is nieuws, goednieuws voor de mensen die dit spel hebben!

 • leuke actie

 • Die arend kijkt me eng aan…  Wel leuke actie weer :)

 • Blijft goed deze actie. Jullie moeten vaker gratis dingen weggeven voor iedereen.

 • Leuke actie, maar jammer dat de actie met de vision cam gepaard gaat met zo'n stom spel. Als het werd gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld Facebreaker, dan zou het een stuk aantrekkelijker zijn.

 • Vet dat jullie die dingen gewoon online gooien !!

 • enig

 • Leuk voor diegene die het spel hebbe!

 • lekker kleurenverbruik als je het in kleur zou moeten afdrukken

 • Leuk die kaartjen, jammer van die camera. Op zich lijkt het mij een stuk leuker als je zeldzame kaarten hebt die niet iedereen kan krijgen :-d

 • Heb geen camera, is niet echt iets voor mij, wordt veel te weinig mee gedaan vind ik.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren