1. Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure (Wii)

Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure (Wii)

Nagenoeg iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan: piraterij. De één vist illegaal de nieuwste riedeltjes van zijn of haar favoriete popgroep van het web, de ander is te beroerd om naar de plaatselijke bioscoop te gaan. Piraterij beheerst ook de game-industrie, maar dat dit niet altijd negatief hoeft te zijn bewijst Capcom met haar exclusieve, met piratenthematiek overgoten Wii-titel, Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure!

Toegeven, bij het horen van de naam Zack & Wiki vallen de tanden spontaan uit de kaken, het mierzoete naampje zal bij een aantal mensen zeker terughoudendheid opwekken. Hoogstwaarschijnlijk zijn het ook deze mensen die gillend wegrennen na het zien van de vrolijke, fruitige beelden, die Zack & Wiki in een driedimensionaal tekenfilmstijltje op het scherm presenteert. Jammer, want aan de presentatie valt weinig op te merken. De personages, alsmede omgevingen en voorwerpen zijn namelijk fenomenaal vormgegeven. Alles ziet er scherp en helder uit,

het feit dat de Wii minder krachtige specificaties heeft wordt echt prima gemaskeerd door de gekozen beeldstijl. Op je meest recente Nintendo-spelcomputer zul je zelden mooier vormgegeven personages mogen aanschouwen dan Zack, de stoere piraat in wording.

Piraat Zack, een held op sokken, houdt zielsveel van chocolade. Dit eet hij terwijl hij één van zijn andere passies ten uitvoer brengt: het zoeken naar de meest waardevolle schatten op aard. In een ver verleden kwam Zack in aanraking met Wiki, een goud, vliegend aapje. Sinds hun ontmoeting zijn ze onafscheidelijk en staan ze elkaar bij in tijden van onrust en paniek. Dikwijls hangen beide ravotten uit in het piratennest, waarvandaan ze allerlei missies uitvoeren om schatten te verzamelen. Hun meest recente project is het verzamelen van lichaamsdelen van een oude kapitein, kapitein Barbaros. Het achterliggende verhaal is niet van Hollywood-proporties, wat erg jammer is. Toch zul je jezelf vermaken wanneer deze twee fantastisch neergezette helden de goudgekleurde lichaamsdelen bemachtigen door verscheidene puzzelwereldjes langs verschillende thema’s te voltooien.

Het begint allemaal bij een jungle, een krocht van waardevolle schatten en gevaar dat een aantal gebieden huisvest. Elk van de stukken jungle bevat een schat, die je in het begin nog relatief eenvoudig kunt bemachtigen. Maar wees gewaarschuwd: wanneer je vorderingen maakt worden de puzzels steeds ingewikkelder, eindigend op het punt waar je met de handen in het haar zult zitten. De leercurve is erg sterk neergezet, maar voor mensen met gebrekkig inzicht kunnen de puzzels wel eens te veel van het goede zijn. De puzzels zijn namelijk ontzettend goed doordacht en al je bedachte theorieën worden dikwijls direct om zeep geholpen. Je zult veel gebruik moeten maken van probeersels. Wat gebeurt er als ik die actie uitvoer? Kan ik over dit dunne ijs lopen? Geduld en inzicht zijn de sleutel tot succes,

aangezien het vaak gebeurt dat je een plan opnieuw moet uitdenken door een foutieve afloop van een eerder in praktijk gebrachte theorie. Dit heeft tot gevolg dat je sommige puzzelvelden gewoon beter opnieuw kunt starten en dat je soms wel één à twee uur met een puzzel bezig bent. Is dit erg? Nee, want de puzzels zijn heerlijk uitdagend en lekker divers.

Toch is er nog een factor die een grote rol speelt in de greep die deze originele titel op je heeft, namelijk de besturing. Zack & Wiki is in beginsel een point ’n click adventure. Dit houdt in dat je, al puzzelend, moet voortbewegen door op een bepaalde plek in het speelvlak te klikken. Doe je dit, dan loopt je personage naar die aangewezen plek toe. Het is iets wat we met de aankondiging van de Wii allemaal voor ogen hadden, maar wat schrikbarend lang op zich liet wachten. Acties en andere bijzondere verrichtingen geschieden door allereerst op een bepaald voorwerp te klikken. Hierna volgt vaak een handeling die beweging vereist. Dit kan variëren van het omzagen van een boom tot het rammen met een hamer. Opmerkelijk is dat deze handelingen niet voelen als een onnodige en geforceerde toevoeging, maar werkelijk zorgen dat je in de wondere wereld van de piraten wordt gezogen. Eventuele tegenstanders schakel je eveneens uit met een zwiepje van de afstandsbediening, waarna ze vaak veranderen in een nuttig voorwerp. Hordes tegenstanders bevat Zack & Wiki overigens niet, de vijanden vormen namelijk puur een gedeelte van de hersenbrekende puzzels.

Kom je echt niet uit één van deze breinbrekers, dan kun je altijd een hint ‘krijgen’. Een hint gaat, net als een wederopstanding uit de dood, ten koste van je geld en je HirameQ. Je HQ is in feite de levensenergie, moed en ervaring van Zack en wordt vergaart door bepaalde handelingen in zo min mogelijk keer te voltooien. Het vrolijke deuntje en animatietje waarmee dit gepaard gaat brengt ongetwijfeld een glimlach teweeg. Die glimlach zal eigenlijk de rest van de speelsessie op je gezicht zijn gegroefd, want Zack & Wiki zit boordevol (verscholen) humor. Wat te denken van de Wanted pamfletten, die steeds realistischer worden naarmate de premie op Zack’s hoofd stijgt of de geweldige, ondeugende gezichtsuitdrukkingen van de personages. Stuk voor stuk geweldig en om van in een scheur te liggen. Dit maakt het afscheid, dat volgt na zo’n twintig uur spelen, extra zuur. Niet dat twintig uur weinig is, dat zeker niet, maar Zack & Wiki is dermate vermakelijk dat je er het liefst vijf maal zolang mee bezig zou zijn. Gelukkig zijn veel puzzels op andere manieren op te lossen en kun je proberen alle uitdagingen zo foutloos mogelijk te voltooien, waardoor je het spel niet voorgoed achter slot en grendel hoeft te leggen.

Conclusie en beoordeling

Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure is één van de meest geweldige spellen van het voorjaar. De heerlijke tekenfilmachtige stijl is er één waarvan je moet houden, maar is desalniettemin erg sterk. Minder sterk is het verhaal, een zeer klein smetje op een spel van dit genre, maar dieptriest is het allemaal niet. Tijdens het doorlopen van de hersenbrekende puzzels zul je dikwijls opnieuw moeten starten en zal de wanhoop vaak toeslaan. Het euforische gevoel bij het oplossen van een lastig puzzelwerkje is daarentegen ongekend groot. Tel daarbij op dat de besturing (inclusief beweging) uitstekend is en dat de humor enorm sterk is en je hebt een ijzersterk spel. Toegeven, het is misschien een nichetitel, maar voor liefhebbers is dit ongetwijfeld één van de beste spellen die ze dit jaar in huis kunnen halen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Tekenfilmische beelden
 • Fenomenale puzzels
 • Prima leercurve
 • Besturing is geweldig
 • Bescheurende humor
 • Minpunten
 • Verhaal mist diepgang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben benieuwd wat IG van Mercs 2 vindt en wat Jeffrey voor interessants komt met SR2. Qua releases inderdaad wat magertjes.

 • Geen geweldige releases, maar wel recensies waar meerdere mensen op zitten te wachten!

 • NHL2k is opzich wel leuk, maar die koop ik pas als ie in de budgetbakken ligt. En ben benieuwd wat jullie denken van Spore.

 • ik wacht op recensie van Mercenaries 2 :D

 • DQ koop ik nog welXD, als ik weer geld hebXd

 • Ik ben meer benieuwd naar Jeffrey's nu al epische interview met Tera Patrick dan naar de recensies van Spore en Mercs 2 bij elkaar, al zal ik beide wel gewoon checken :).

 • Ik ben vooral benieuwd naar Spore. Maar wat Wessel zegt klopt ook: dat interview lijkt me ook wel heel grappig om te zien.

 • Niet veel soeps voor mij :)

 • Ah leuk Saints Row 2!!

 • Eventjes een rustig weekje tussendoor. Voor mij staat er iig niks geweldigs bij.

 • Dragon Quest voor de DS, mooi

 • Ik kan niet wachten op de recensies van Spore en Mercenaries 2. De videoreportage van Saints Row 2 mag er ook wezen:D

 • kwam Crysis Warhead vrijdag niet uit?

  ik zie um namelijk ook ni meer de releases staan van de komende 7 dagen…?

 • Ben benieuwd naar die twee recensie's.

 • Crysis komt de 18e

 • Dragon Quest! VET!

 • Dragon Quest _O_

 • Dacht dat Nhl 2K9 in november kwam, en Nhl09 (EA) van de week.

 • mercenaries 2 is echt vet!! ik ben benieuwd naar de recensie

 • er zit niet veel bij voor mij :')

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren