1. Guitar Hero III: Legends of Rock (PC)

Guitar Hero III: Legends of Rock (PC)

Al ruim een jaar lang kan menig gamer genieten van rockmuziek en games gemengd met de game Guitar Hero en zijn opvolger. Zowel op de PlayStation 2 en Xbox 360 kon men met een plastic gitaar de beste solo’s uit rockgeschiedenis naspelen. Op de PC bleef dit echter een lange tijd achter, waardoor PC gamers alleen maar verzoening konden vinden in het gratis te spelen Frets On Fire waarbij je jouw toetsenbord inventief als gitaar moest gebruiken. Nu Guitar Hero III: Legends of Rock in de winkels ligt, is er ook een PC versie van diezelfde game verschenen. Maar is deze wel net zo tof als de consoleversies?

Op zich verschilt de PC-versie niet zo enorm veel van de andere versies. De game is gewoon een exacte port en dat is te zien. De gameplay is precies hetzelfde en de songlist verschilt ook voor geen centimeter van de consoleversie. Voor de mensen die nog nooit van Guitar Hero hebben gehoord, zal ik de gameplay nog even snel uitleggen. Met de game krijg je een gitaar geleverd waarop vijf grote knoppen pronken. Je speelt de liederen na door op de juiste momenten de juiste knop ingedrukt te hebben en met behulp van de zogenaamde strumbar de noot aan te slaan. Des te meer noten je goed raakt, des te hoger je multiplier wordt en des te meer punten je haalt. Het concept is op zich redelijk simpel, maar is al vier (inclusief Rocks the 80's) delen lang zo heerlijk uitgewerkt dat het nog altijd nooit verveeld. Sterker nog, je kan in de meeste gevallen al bij velen van een verslaving van massieve proporties spreken.

Een ander verslavend aspect van de Guitar Hero serie is de hoge moeilijkheidsgraad bij de games, zo ook bij deel drie. Sterker nog, de makers van de game gooien er nog een schepje bovenop. Zelfs de veteranen in Guitar Hero die de vorige delen op expert hebben uitgespeeld, zullen het moeilijk krijgen in dit deel. De songs bevatten namelijk snellere solo’s dan tevoren en nummers als Welcome to the Jungle en Knights of Cydonia gaan na verloop van tijd pijn doen aan je vingers. Gelukkig zijn er voor de beginnende spelers dan ook de gemakkelijkere niveaus waar je helemaal wordt klaargestoomd voor hard en expert. Op dat punt levert de game ook goed af, de moeilijkheidsgraden worden goed opgebouwd en je waant je zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad een echte rockster.

Maar wat valt er toe te voegen aan deze zo goed als perfecte gameplay? Daar heeft Neversoft, de ontwikkelaar, eens goed over nagedacht. Na een lange tijd kwam een slimme medewerker met het idee om een battle-modus in de game te stoppen, deze naast de oorspronkelijke multiplayer modi. In deze modus kan je, zoals de naam al doet vermoeden, tegen elkaar spelen in een epische gitaarstrijd, voor mensen die de film Crossroads hebben gezien zal dit geen onbekend scenario zijn. In die gitaarbattles speel je tot de ander erbij neervalt, dit doe je echter niet door geheel eerlijk te spelen. In plaats van de in de gewone modus aanwezige star power, die dient om je score te verhogen, vind je hier namelijk speciale noten die je foutloos moet spelen voor power-ups. Deze krachten maken het voor de tegenspeler lastiger om het lied te spelen, bijvoorbeeld door de noten plots op linkshandig te zetten of alle knoppen te laten flikkeren.

De battles zijn overigens niet alleen te spelen tegen een andere speler. In de carrière zul je namelijk ook meerdere keren echte gitaarhelden tegenkomen tegen wie je moet vechten. Deze twee gitaarhelden zijn Tom Morello van Rage Against the Machine en Slash van Guns ’N Roses. Deze twee professionele gitaristen hebben in de studio van Neversoft hun bewegingen laten opnemen en hebben tevens een speciaal lied gemaakt voor de gitaarbattles. Heel erg tof natuurlijk, maar toch had ik een vreemd gevoel bij die battles, ze voelen in de carrière namelijk ietwat uit hun element. Waar namelijk de complete carrière draait om goede shows af te leveren, stapt dit van het realisme af en gooit daarvoor in plaats een gevecht met power-ups. Daarnaast voegt het niet belachelijk veel toe. Drie battles zijn namelijk gewoonweg niet genoeg om echt als grootschalige toevoeging te dienen. Daarom blijf ik ook bij het standpunt dat de battle-modus alleen goed tot zijn recht komt in de multiplayer.

Ik noemde in de eerste alinea al de gitaar waarmee je de game dient te spelen. Deze gitaar is echter alles behalve hetzelfde dan de gitaar bij de andere versies. Waar je namelijk bij die andere versies lekker draadloos kan rocken met een mooie Gibson, is Guitar Hero III op de PC uitgerust met de X-Plorer, oftewel de Guitar Hero II gitaar. Zelfs de knoppen van de Xbox 360 zijn er nog op terug te vinden. Ik vraag me toch echt serieus af wat hiervoor de reden was. Is het dan zo moeilijk om een draadloze gitaar te maken voor de PC? Of is Aspyr Studios, degene die de game geport heeft, gewoon ontiegelijk lui? De oorspronkelijke X-Plorer gitaar was namelijk ook al compatibel met de PC, dus dat is lekker goedkoop.

Wat mij nog meer opviel aan de PC versie is dat je om de game te spelen al snel een enorm krachtige PC in bezit moet hebben. De systeemeisen liggen namelijk ongeveer zo hoog als Crysis en Gears of War op de PC. Met deze systeemeisen zou je dan tenminste een game verwachten die met kop en schouders uitsteekt op het grafische vlak. Dit is echter niet het geval. Hoewel de grafische stijl zeker leuk is gedaan, is het toch net iets minder scherp en iets minder goed uitgewerkt dan de grafische perikelen in de consoleversie en dan met name de next-gen versies. Nog een nadeel van deze hoge systeemeisen is dat het op de PC’s hier met toch enige hapering verloopt en dat is, zeker in een ritmegame als Guitar Hero, dodelijk. Menig keren miste ik een hammer-on of een snelle solo, die ik op de andere versies wel foutloos kan doen, omdat de noot zich op het laatste moment door een hapering terugtrok. Alsof je op het punt staat een meisje te zoenen en zij op het laatste moment besluit om je toch maar een klap in het gezicht te verkopen.

Dan bevat de game ook nog een aantal vrij irritante bugs op de PC. Zo is het best vaak het geval dat het geluid voor of achterloopt op het beeld. Dit is natuurlijk, naast hapering, het meest irritante wat je tegen kan komen in een muziekspel. Doordat hij namelijk niet gelijk loopt met het beeld, kan je ernstig gedesoriënteerd raken en de hele draai van het lied uiteindelijk niet meer vinden. Uiteraard kan je dit debacle via het menu aanpassen, maar om nou eeuwig proberen tot het geluid eindelijk weer synchroon loopt, is een hels karwei. Tevens lijkt het alsof de online multiplayer niet helemaal naar behoren werkt. Tenminste, negen van de tien keer dat ik probeer geeft hij aan dat hij de servers van Aspyr niet kan vinden, een beetje vreemd vind je niet?

Gelukkig is de songlist, en daarbij meteen de audio, aanwezig als een lichtpuntje aan de sterrenhemel. Die is namelijk net zoals bij de andere versies subliem. Niet alleen zijn er tussen de songs meer originele tracks terug te vinden dan voorheen, maar er zijn ook steeds meer bekendere en meer algemenere nummers. Waar de songlist van de vorige game namelijk vooral bestond uit Metal, is er nu een meer gevarieerde en vooral ook klassiekere muziekkeuze in de game gestopt. Nieuwere nummers zoals 3’s and 7’s en Stricken worden afgewisseld met echte klassiekers als One en Paint it Black. Het mooiste is nog dat iedereen wel iets van zijn smaak kan terugvinden in de songlijst en zo hoort het. Helaas zijn de downloadable tracks die de andere versies sieren op de één of andere manier compleet afwezig in de PC versie, wat toch wel een gemis is voor degenen die genoeg hebben van de zeventig nummers die sowieso al in de game zitten.

Conclusie en beoordeling

Guitar Hero III: Legends of Rock op de PC is uiteindelijk toch nog een degelijke game geworden, die zich echter niet kan meten met zijn grote broers op de consoles. Hiervoor zitten er toch iets teveel minpunten aan verbonden, zoals te hoge systeemeisen voor graphics die niet eens zo bijzonder zijn en de bugs die het spel sieren. Daarnaast is het ook nog eens zo dat, waarschijnlijk uit luiheid, de game verpakt gaat met de Guitar Hero II controller. Gelukkig staat de gameplay van de game nog steeds als een huis en zelfs de nogal nutteloze toevoeging van de battle-modus brengt daar geen verandering in. Tevens is de game in bezit van een songlist die zeker een speciale vermelding waard is. Het is dan ook jammer dat op de PC die songlist niet uitgebreid kan worden met te download gestelde nummers. Wil je dus wanhopig ook eens meegenieten van Guitar Hero en je beschikt alleen over een PC dan is deze game zeker aan te raden, als je echter ook maar één console hebt waar de game ook op uitkomt, twijfel dan niet om de game daarop te halen in plaats van op de PC.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Gameplay staat nog steeds als een huis
 • Battles zijn tof...
 • Moeilijkheidsgraad weer opgeschroefd
 • Songlist sterker dan ooit
 • Minpunten
 • Maar voegen niet veel toe
 • Veel te hoge systeemeisen
 • Veel bugs
 • Online werkt niet naar behoren
 • Game komt met Guitar Hero II gitaar
 • Geen downloadable content

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla

Reacties

 • Zolang Uwe er maar vanaf blijft wil ik het wel een kans geven :P

 • Dit zou meer een film zijn voor Quentin Tarantino imo.  Anyway, Duke Nukem leent zich perfect voor een hollywood film ^^

 • \"hiermee bedoelt hij waarschijnlijk dat de film oneindig lang wordt uitgesteld\"  uhu…

 • Krijgen we over 10 jaar de eerste trailer dus ^^

 • Beter nog een nieuwe Max pane uitbrengen :D

 • COOL

 • Releasedatum film: When it's done

 • Ik niet. Laat hem maar, mij lijkt het niks te gaan worden.

 • @wastum  idd

 • Implementeer maar niet te veel Duke Nukem \"stuff\" in de Max Payne film.

 • Eerst maar eens kijken of Max Payne goed wordt. We willen geen tweede Uwe Boll regisseur natuurlijk =P

 • ik wens hem veel succes

 • Wedden dat ze dan Kurt Russel vragen (-_-')

 • npe niks voor mij :S ze willen elke game gana verfilmen lijkt het wel

 • Leuk dat ze games gaan verfilmen. Een film over GTA IV lijkt met trouwens wel ubervet. Of over Army of Two, waarbij er ook een beetje humor in wordt verwerkt.

 • 10jaar geleden ging al het gerucht dat er een duke film zou komen….

 • nja ben benieuwd.. ik denk dat max payne het ook aardig gaat doen.

 • @t maniac E  als het aan de richtlijnen van de game moet voldoen dan kunnen we ongeveer nu die nieuwe trailer verwachten :P  OT: heb maar een duke nuke em gespeeld dat was nog een 2d versie die was nog best wel gaaf ( weet zo de naam niet meer)


 • NUKE THE DUKE!

 • What the fuck.

  Kom nou maar eerst met een game. Over een film praten we later wel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren