1. Grand Theft Auto: Vice City (PS2)

Grand Theft Auto: Vice City (PS2)

Wat is het toch zonde, de manier waarop mensen de succesvolle GTA serie beoordelen. ‘Wat is er nou leuk aan een spel, waarin je onschuldige mensen vermoord?’, is de veelgestelde vraag. Als er over deze reeks wordt gepraat, dan wend men zijn hoofd af. GTA wordt gezien als een verschrikkelijk iets en dat is erg jammer. Natuurlijk worden er genoeg mensen afgeschoten in de spellen, maar er zit wel degelijk diepgang in. Dat bewijst Rockstar maar weer eens, met Grand Theft Auto: Vice City.

Zet je zonnebril maar op en trek een tropisch shirtje aan, in GTA: Vice City reizen we namelijk af naar de caraïben. De actie vind plaats in het sfeervolle Vice City, uit de omstreden jaren ’80. Armoede en glamour verscheuren de zonnige stad en met palmbomen gevulde stranden beschermen de toeristen tegen al het leed wat er wordt geleden op de straten. Verschillende gangs staan elkaar naar het leven en mooie dames doen er alles aan om een beetje geld bij elkaar te schrapen, het gaat er hard aan toe in Vice City. De sfeer is dan ook helemaal goed en vormt zo het perfecte decor voor een GTA-game. Er is dan ook alle ruimte om eens een poging te doen de stad over te nemen en dat wordt haast noodzakelijk.

Een stad overnemen in GTA, je raad het al; iedereen neerknallen die je op jouw weg naar overname tegenkomt! Het is dan ook geweldig om dit te doen en zo zal je ook in dit deel heel wat burgers verbranden, neersteken en doodschieten. Hierbij heb je dan ook de hulp van een indrukwekkend arsenaal wapens, zodat je de gruwelijkste streken kunt uithalen en massa’s mensen naar de volgende wereld helpt. Als de sfeer in de winkelcentra en op de straten lekker chaotisch is, dan gaan we vrolijk verder op de wegen. Naast auto’s is er, voor het eerst, ook de mogelijkheid om motoren en vliegtuigen te bemachtigen. Indien je geen van deze voertuigen beschikt, dan is er nog de geweldige optie om deze te stelen en alsnog de wegen onveilig te maken. Je zult dus alle vrijheid hebben om de boel op stelten te zetten.

Nu is dit niet het enige doel, er zit namelijk voor het eerst in de serie een verhaal achter dit hele gebeuren. Verwacht hier echter niet te veel van, er is nog genoeg ruimte voor verbetering. Het komt er uiteindelijk op neer dat Tommy Vercetti, het speelbare personage, flink in de problemen zit. Hij is opgelicht bij een deal en is de enige overlevende, de rest van de groep is omgekomen. Vervolgens komt er een telefoontje van de baas, na een hevige discussie zal Tommy alles terug moeten betalen. Een heerlijke setting, die aanzet tot een hoop geweld. Geweld is dan ook de kern van de missies die je zult spelen. Vice City is dan ook dé ideale stad om geld te verdienen. Verschillende gangs vragen om hulp en hierdoor krijg jij weer meer aanzien. Bovendien zijn er steeds meer regio’s in de stad begaanbaar, naarmate je missies uitspeelt. Natuurlijk is het erg gaaf om stiekem doelwitten om te leggen, maar meestal zijn missies maar van korte duur. De missies die wat meer tijd vergen zijn vaak frustrerend en uitgerekt. Het zal Tommy weinig uitmaken, zolang er maar brood op de plank komt.

De pracht van Vice City zit hem niet alleen in het mensen uitmoorden, maar ook in de kleinere dingen. Die schoonheid zit hem dan ook vooral in de sfeer en niet in de graphics. De grafische kwaliteit in Vice City is dan ook matig te noemen. Alles ziet er opnieuw erg vierkant uit, wat waarschijnlijk komt door de enorme grootte van de game. Het ziet er niet Playstation-waardig uit, maar het is wel dat typische stijltje van een GTA-game. Waar de grafische kwaliteit dus gedeeltelijk faalt, daar is het geluid in GTA: Vice City van uitstekende kwaliteit. Met name de soundtrack is erg sterk. Zodra je in een voertuig stapt dringt de muziek je oorschelpen binnen, 80’s muziek welteverstaan. Dat kenmerkt het sfeertje weer ongelooflijk goed en laat je beseffen dat je werkelijk in de jaren ’80 bent beland. Met officiële nummers uit die tijd is het dan ook een genot om in voertuigen te rijden. Nu is er voor ieder wat wils, zo zal je van radiozenders kunnen wisselen. Dus als jij liever naar onnozele talkshows luistert dan naar het geschreeuw van verschillende rocksterren, dan zoek je een radiostation die aan jouw wensen voldoet.

Conclusie en beoordeling

Vice City is een prachtige klassieker. De game heeft een relaxed 80's sfeertje, maar ondanks dat zal je heel wat mensen vermoorden. Hier heb je dan ook alle vrijheid in en heel wat wapens tot je beschikking. Er zit ook een verhaal achter dit hele gebeuren, voor het eerst. Toch is er eigenlijk weinig vernieuwing met vorige delen, maar je vraagt je dan af of vernieuwing wel goed zou zijn voor een game als dit.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel missies...
 • Nieuwe) voertuigen
 • Veel vrijheid
 • Indrukwekkende wapens
 • Burgers vermoorden!
 • s sfeertje en soundtrack
 • Minpunten
 • Die redelijk kort zijn
 • Vierkante graphics
 • Te) weinig vernieuwing met vroegere delen?

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Samurai Shodown 2 gaat voor 400 points hoor.  De andere 2 idd voor 800.

 • Het is maar net waar je je punten aan wilt uitgeven.

 • Zo xbla gaat wel hard zeh ey zoveel arcade games de laatste tijd :O,

 • Wacht eigenlijk nog op duke nukem XBLA.. Deze was al klaar stond er in een bericht maar waarneer deze uitkomt.. !!!! Hoop snel want in oktober heb ik er geen tijd meer voor…!!

 • niet mij ding

 • hmm nie echt geinteresseerd

 • Rocketbowl lijkt mij wel geinig, maar zeker niet 800 points waard.

 • Ik vind die XBLA-games altijd een beetje matig.

 • Samurai Showdown II is een van de betere Neo Geo Spellen. Halen !

 • Samurai Showdown II \\m/

 • Niet voor 800 MS vind de spellen ook vaak matig vooral de wat lateren moet ik zeggen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren