1. Skate (X360)

Skate (X360)

Als naïef klein jongetje stap ik op het skateboard. Uren achter elkaar oefen ik om vijftien centimeter van de grond te komen. Doorzetten is immers de sleutel tot succes. En ja hoor na ruim 2 weken lukt het mij eindelijk om het plankje met de wielen omhoog te krijgen. Het gevoel van euforie en blijdschap dat op zo’n moment loskomt zou ik elke dag wel willen voelen. Precies om die reden zocht ik direct naar een nieuwe uitdaging. Met mijn redelijke kennis van alle mogelijke ‘fliptricks’ door mijn Playstation kon ik wel even vooruit. Maar op de een of andere manier is het erbij in geschoten en liet ik de plank links liggen. Maar skateboarden bleef mijn interesse houden. Zo zocht ik het skaten maar virtueel op met Tony Hawk’s Pro Skater 2. Deze game heb ik zogezegd grijs gespeeld. Hetzelfde geld voor de delen die daarna verschenen. Maar ik miste het gevoel dat ik als klein jongetje kreeg wanneer een trucje eindelijk lukte. Dat alles kwam omdat de game té arcade was…

Als ik ontwikkelaar EA mag geloven is dat nu verleden tijd. Het team van EA doet nu een gooi naar de eeuwige troon van Tony. Laat ik maar bij het begin beginnen. Wanneer je een eerste skatesessie opstart zul je direct merken dat de besturing compleet anders is dan je waarschijnlijk gewend bent. Simpel op de a-knop drukken is voorbij. En dat brengt me bij het paradepaardje van deze game, namelijk de zogenaamde flickit besturing. Wil je de lucht in? Dan dien je de linkeranaloge stick naar beneden te halen en weer omhoog. Dit is te vergelijken met de realiteit, waarbij je eerst de achterkant van je boord aantikt en dan de voorkant. Met een simpele tutorial wordt alles uitgelegd. In het begin is dit even wennen want het is vrij pittig. Er zijn namelijk heel veel combinaties mogelijk met die ene linkerstick, dus raak je snel in de war. Net als in het echt zul je dus vaak onderuit gaan, maar neem maar van mij aan dat het na een tijdje goed komt. Dan zul je op commando de meest ingewikkelde trucs kunnen uitvoeren. Het enige minpunt aan het bereiken van een goede plek om te skaten is dat je niet van je board af kunt stappen. Je kunt wel met een druk op de knop teruggestuurd worden naar een zelf aangegeven plek, maar als je dit even vergeet moet je helemaal omrijden om weer bij jou mooie plekje te komen.

Maar dit mag de pret niet drukken, Skate heeft een uitgebreide carrièremodus voor je klaarstaan, waarin jij een onbekende skater bent die zichzelf omhoog moet zien te werken. Niks nieuws onder de zon, maar ik blijf het leuk vinden. Het speelt zich allemaal af in het skate-paradijs San Vanelona. Hier vind je uitstekende plekken om te skaten en je zult er veel professionele skaters tegen komen. Niet al deze namen zullen je bekend in de oren klinken maar skaten kunnen ze zeker. Het opbouwen van je carrière in Skate is vrij realistisch van opzet. Zo zul je de grote namen van San Van moeten opzoeken om naamsbekendheid te vergaren en meedoen aan allerlei toernooitjes waarmee je weer geld verdient. Van al dit geld kan je weer nieuwe boards en kleding kopen. Er zitten veel merken in de game met grote namen als Nike en Adidas, zodat je gelijk een goede indruk maakt als je een plekje in een van de magazines bemachtigd. Zo heb je het Skateboard Mag die vooral voor het skaten met stijl staat, en Trasher die voor het hardcore skaten staat. Je doel is om op allebei de covers te komen en dan je weg te vinden naar de felbegeerde X-Games. Heb je die gewonnen dan ben je een hele grote en kan je nog lekker skaten met de andere profs, alle legendarische spots van San Van ‘ownen’ en natuurlijk vrij je gang gaan in alle nieuwe locaties die je hebt vrijgespeeld.

Je kan wel merken dat ik te spreken ben over de carrièremodus. Maar zoals de meeste games heeft Skate ook een online functie. En eigenlijk tegen mijn verwachting in is deze ook erg geslaagd. Zo kun je met een groepje skaters allerlei ‘trick events’ starten waarbij het zaak is om de meeste punten te scoren. Hier zijn vier varianten van maar het komt op hetzelfde neer. Daarnaast heb je ook nog de ‘race events’. Dit is mijn persoonlijke favoriet. Je begint met een aantal skaters boven op een heuvel en, je raad het al, dan moet je zo snel mogelijk van punt A naar punt B zien te komen. Dit klinkt niet al te spannend maar aangezien het skaten in de game zo realistisch is, vergt het aardig wat handigheid om met die snelheid niet tegen de paaltjes, stoepranden of muren aan te knallen. En als je dan geheel foutloos beneden weet te komen en jou naam boven alle andere staat voelt het natuurlijk heerlijk. En hoe hoger je eindigt hoe meer ervaringspunten je verdient. En al die punten worden weer simpel bijgehouden in jouw eigen online Skate-profiel. Waar je overigens ook je mooiste skate momenten in kwijt kunt. Die je met een handige programma kan opnemen. Deze is niet heel uitgebreid maar het is wel een goede toevoeging aangezien ik nog wel een aantal mooie momenten wilde terugzien.

Conclusie en beoordeling

Nog nooit was skaten in een game zo leuk! Dit is de meest realistische skategame ooit waardoor je een heerlijk gevoel krijgt als je een truc weet te landen. Met de geweldige carrière, de leuke online mode en het vrij rond skaten ben je uren en dan ook uren zoet. En daar komt nog is bij dat de game er keurig uitziet. Wellicht is deze game vooral geschikt voor gamers die net als ik skaten best tof vinden maar dat betekend niet dat anderen de game moeten laten liggen. Dit is gewoon een heerlijke game waar ik veel plezier aan wist te beleven. En laat je niet afschrikken door de hoge instapdrempel want wanneer komt het nou voor dat je direct ergens goed in bent?
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Flickit besturing werkt uitstekend
  • Grafisch prima verzorgt
  • Online mode
  • San Vanelona is een prachtige stad
  • Minpunten
  • Niet mogelijk om van je board af te stappen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren