1. DTM Race Driver

DTM Race Driver

Toen ik de titel van het spel las was ik direct enthousiast: DTM! Sinds ik in 2002 op Zandvoort de Deutsche Tourwagen Masters heb gezien vind ik dit de mooiste klasse van alle Touring Car klassen. Het wordt dan ook niet voor niets de formule 1 onder de tourwagens genoemd. Slaagt dit spel erin me te laten geloven dat ik zélf een DTM coureur kan zijn?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: het antwoord is ja. En waarom dan wel? Laten we beginnen met dat wat meteen opvalt wanneer je bent begonnen in DTM Race Driver: je bent iemand. Klinkt een beetje vaag wellicht, het is echter vrij simpel: jij speelt een jonge coureur, genaamd Ryan McKane, die net begint in de autosport. Toen Ryan nog een ukkie was heeft hij zijn vader zien omkomen tijdens een race. Behalve zijn vader is ook zijn broer een gevierd coureur, kortom: Ryan heeft weinig keuze dan een groot coureur worden! Rond de races zul af en toe korte filmpjes zien waarin Ryan met andere figuren praat. Heb je bijvoorbeeld net het Alfa kampioenschap gewonnen, dan zie je wellicht een filmpje waarin Ryan een persconferentie geeft. Overigens ligt het niet vast welk filmpje/gebeurtenis je krijgt, dus iedere carrière kent andere verhaallijntjes. De hoofdlijn van het verhaal ligt uiteraard wel vast: Ryan werkt zich van onderin de autosportwereld op naar de top.

Deze soort van RPG toevoeging aan een racegame is zeker origineel, en een absolute plus voor het spel, maar heeft weinig waarde als het raceaspect zelf niet goed is natuurlijk. Gelukkig zit dat wel goed. De meeste wagens rijden lekker. Er zijn wel wagens waarmee ik nauwelijks kon rijden, maar dat heeft ook met rijstijl te maken; als je, zoals ik, een vrij agressieve rijstijl hebt waarbij je zo laat mogelijk remt en zo vroeg mogelijk weer op het gas gaat in plaats van dat je de bocht gecontroleerd en smooth neemt, dan kun je erop wachten dat je een keer in de rondte gaat met een achterwiel aangedreven auto. Qua racen valt ook op dat het spel erg veel op de vorige Toca spellen lijkt. Kon je toen al goed en makkelijk rijden, dan zul je daar in dit spel ook zeker geen moeite mee hebben.

De manier waarop je de wagens kunt besturen (rijstijl) komt dus erg overeen met Toca, niet in de laatste plaats omdat er veel auto’s in het spel zitten die al in eerdere Toca’s voorbij zijn gekomen. Het blijven immers tourwagens. Typerend voor deze serie is dat je zowel met digitale als analoge besturing kunt spelen, met andere woorden: je kunt met zowel de pijltjestoetsen van een controller spelen als met een racestuurtje. Dit in tegenstelling tot een aantal andere racespellen, waar een stuurtje een must is.

Een verhaal, goede besturing: de basis voor mijn conclusie is al gevormd. En dan heb ik het nog niet eens over het uiterlijk gehad. DTM Race Driver beschikt over strakke graphics. De omgevingen zien er niet eens heel gedetailleerd uit als je bijvoorbeeld kijkt naar toeschouwers op de tribunes. Maar belangrijker, het ziet er wel scherp uit, en de omgevingen zijn wel realistisch weergegeven. Als jij bijvoorbeeld op Catalunya (Barcelona) rijdt, zul je de grote hoofdtribune meteen herkennen. Over herkenning gesproken: dikke fun om op Zandvoort te rijden! Uiteraard zijn de circuits zelf ook precies nagemaakt. Het allermooiste zijn echter de auto’s zelf. Scherp, zeer gedetailleerd en mét realistisch schademodel. Jazeker, alles kan kapot. Als je het leuk vindt moet je het zeker proberen, maar of het je snelheid ten goede komt…

Zozo, klinkt als het allerbeste racespel aller tijden? Nou, dat helaas niet. In het begin is alles nieuw, en alles leuk, maar als je na een of twee dagen spelen met twee vingers in je neus, een hand achter je rug en met je ogen dicht nog wint, ja dan wordt het toch een tikkeltje saai. Dit is vooral in lagere raceklassen het geval, gelukkig wordt bijvoorbeeld in de DTM het vuur wat meer aan je schenen gelegd. Als je in je eentje geen uitdaging meer kunt vinden in het spel, kun je altijd nog via internet of LAN een multiplayer spel spelen, waarbij je tegen maximaal zeven anderen kunt racen. Het is echter een beetje mager om echt een succes te kunnen worden.

Conclusie en beoordeling

Een goed racespel, dat net tussen ‘gewoon goed’ en ‘topper’ invalt. Op elk punt zijn nog wel wat kleine verbeteringen mogelijk, en een uitgebreidere multiplayer zou zeker ook meegenomen kunnen zijn. Desalniettemin met enige afstand beste tourwagen racegame van dit moment.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Verhaallijn + Race-RPG
  • Besturing makkelijk
  • Minpunten
  • te) Groot deel van het spel (te) makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

  • Ik speel sinds 2 dagen de Xbox versie. Ik vind het een erg leuk spel. Het is inderdaad wat makkelijk. Ik had graag gezien dat je met multiplayer ook een championship kon doen. Nu worden zelfs je rondetijden niet bijgehouden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren