1. Mario Smash Football (NGC)

Mario Smash Football (NGC)

De voetbalkooi in mijn dorpje is dé ontmoetingsplek voor jongeren. Zo is het ook deze keer aardig gevuld, acht jongens en een bal om precies te zijn. Je raadt het misschien al, er is een gezellig potje voetbal aan de gang. Het balletje gaat rustig rond en ook ik kom regelmatig aan de bal. Ik krijg voor de zoveelste keer het leren object in mijn voeten gespeeld en dribbel met een hoge snelheid naar het doel. Dan springt er een grote zwarte “bal” met ogen en een met scherpe tanden gevulde bek voor me neus. Het beest lijkt kwade bedoelingen te hebben en binnen een ogenblik rennen diezelfde acht jongens, waar onder ik, in paniek rond. Rollende voorwerpen halen ons onderuit, terwijl tijdbommetjes ons op een haartje na missen. Terwijl ik de tanden van de reusachtige zwarte “bal” dichterbij zie komen, vraag ik me wanhopig af; in welke wereld ben ik beland?!

Ik ben beland in de wereld van Mario Smash Football, een wereld waarin er een heel ander potje voetbal wordt gespeeld. De loodgieter met het rode petje, beter bekend als Mario, trekt dit keer de stoute (voetbal)schoenen aan. Het voetbal in Mario Smash Football kent dan ook, zoals het keurig op het hoesje staat, maar één enkele regel. Deze regel luidt als volgt, er zijn geen regels! Inderdaad, een waardeloze zin. Gelukkig is de game dat niet. Integendeel, Mario Smash Football zal je al snel imponeren met zijn originele stijltje, het ruige spel en natuurlijk de vele uren gameplezier die het je zal bieden. Zowel alleen als met vrienden!

In deze Mario Smash Football zijn alle vrienden en vijanden van Mario aanwezig, met voetbalschoenen uiteraard, wat de game een vertrouwd sfeertje geeft. Het hele zooitje is bij elkaar gegooid, om een ruig potje voetbal te spelen. Van Mario’s broer met het groene petje - Luigi - tot de, lang niet even charmante, Princess Peach. Deze bekende personages hebben zo allemaal hun eigen stijl. Een Wario en een Donkey Kong in één team leek Nintendo geen goed plan, zo zal je maar met één bekend personage kunnen spelen in een team. Ik hoor je denken, het is inderdaad vier tegen vier. Daarom krijg je er nog drie teamgenootjes bij. Deze bestaan uit grappige figuranten uit Mario’s vorige avonturen, zo zal je spelen met Koopa’s en HammerBros-schildpadden. Deze rammen er triomfantelijk op los en ook al zouden ze er niks van bakken, in je eentje op de virtuele mat staan is geen optie. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Eenmaal op de grasmat is het spel zelf, inderdaad, best ruw. Nu zul je geen afgehakte armen zien en ook geen bloedvlekken op je shirtje krijgen, het blijft bij het elektrocuteren van je tegenstander en de keeper met “bal en al” in het doel zien te krijgen. Hierachter zit een aardig systeem. Hoewel ik de GameCube-controller niet echt een logisch systeem vind hebben, zijn de knoppen voor spectaculaire schoten etc. makkelijk te vinden. Zo zal het elimineren van je tegenstander haast automatisch gaan en hoeven er geen ingewikkelde combinaties ingevoerd te worden. Dit bespaart het met je tong uit je mond knoppen indrukken, terwijl je opponent je voor de zoveelste keer plet met een bom. Je tegenstander pletten is een serieuze zaak in Mario Smash Football en dit moet dan ook met alle zorg worden uitgevoerd. Regelmatig verschijnt er een icoontje bij je power-up balk. Ga nu niet als een gek de één na de andere power-up afschieten, nee bewaar ze voor het juiste moment. Zo zijn power-ups als de tegenstander etende, zwarte bal - beter bekend als Chain-Chomp - erg handig wanneer je een dikke pegel die twee keer telt nodig hebt. “Een doelpunt dat twee keer telt?”, ja inderdaad. In Mario Smash Football is het mogelijk om een speciaal schot af te vuren, een schot dat twee keer telt. Neem hier wel de ruimte voor, dit speciale schot vraagt erg veel concentratie. Of je er nou totaal naast zit of niet, als je een poging voor een flinke knal hebt geprobeerd verschijnt er een tussenfilmpje. Als het filmpje is afgelopen kunnen er verschillende dingen gebeuren, je krijgt de virtuele knikker keihard op je snuit en wordt levend geroosterd - dit gebeurt als het schot uiterst slecht was - of de keeper verdwijnt met “bal en al” in het doel -dit gebeurt als het schot uiterst goed was! Nu loop je met een ongelooflijk goede indruk van jezelf terug naar de middenstip, maak je een buiging naar het uitzinnige publiek en..Boom! Het volgende Koopa-schild is al in je gezicht beland.

Heb je deze kneepjes allemaal onder controle, dan wordt het tijd om met het echte werk te beginnen. Er zijn namelijk enkele toernooien aanwezig in Mario Smash Football. Mocht je nog meer verwondingen willen oplopen, dan is het een logische keus om hier aan deel te nemen. Deze verschillende toernooien lijken veelbelovend, helaas zijn ze dit niet. De lage moeilijkheidsgraad gooit namelijk roet in het eten. Bovendien speel je gewoon een paar normale wedstrijdjes en kom je er na een paar, met ruime cijfers, gewonnen wedstrijden achter dat deze mode niks nieuws biedt. Als je genoeg hebt van deze toernooitjes, dan zijn dezelfde bekers nog te winnen in de “gouden” versie. Nu vraag je je sowieso af of die andere bekers van plastic waren, maar het belangrijkste blijft natuurlijk of deze toernooien wél uitdaging bieden. Uiteindelijk zijn deze toernooien een tikkeltje moeilijker, maar bijzonder veel verschil is er niet. Vervolgens speurde ik de game af op nog meer modi, maar mijn vondsten waren erg magertjes…

Nu is dit nog geen rede om Mario Smash Football weer in de kast te leggen. Nee, laten we het niet te negatief bekijken. Wanneer alle modi zijn uitgespeeld en de verveling begint toe te slaan, dan is de multi-player de ideale oplossing. Dus kijk het hoesje lief aan en pik de eerste de beste malloot van de straten. De multi-player kan beginnen! Omdat Mario Smash Football zo simpel is, is het voor iedereen makkelijk op te pikken. Nu zal de ervaren speler de eerste paar wedstrijdjes met grote scores winnen, maar zodra degene naast je doorkrijgt dat jij hem hebt vertelt dat de schietknop dient om een flinke duw te geven en omgekeerd, zal het tij langzaam aan keren. Meerdere malen hang je, onder stroom, in de ballenvangers of raap je jezelf bij één na een flinke bom in je nek te hebben gekregen. Het kan allemaal en dat is belangrijk in een multi-player. Het moet simpel, maar leuk zijn. Mario Smash Football blijft leuk als er weer eens vrienden over de vloer zijn, want zeg nou eerlijk; wat is er leuker dan elkaar verpletteren in een indrukwekkend potje voetbal?

Conclusie en beoordeling

Heb je vaak vrienden over de vloer en houd je wel van een potje ruig voetbal? Dan is Mario Smash Football geschikt voor jou. De vertrouwde sfeer en de originele personages rammen er lekker op los. Dit doen ze vooral met vette power-ups en speciale schoten. Dit is allemaal logisch in elkaar gezet, de knoppen zijn makkelijk te vinden. Een logische gameplay dus, maar hoelang blijft deze game leuk? Op het gebied van modi biedt Mario Smash Football weinig afwisseling en is de moeilijkheidsgraad erg laag. Gelukkig is de multi-player wel lang houdbaar, deze zorgt voor de nodige uurtjes voetbal per week!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Originele Personages
 • Vertrouwd Sfeertje
 • Logische Gameplay
 • Power-Ups!
 • Multi-player die lang leuk blijft
 • Minpunten
 • Weinig modi
 • Erg makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • zo zo., next gen  jek unt voort praten op de wii met elkaar :O

 • Een beetje duur om deze game alleen maar voor Wii Speak te kopen.

  Ze moeten deze ook los verkopen. 70 euro is een beetje duur.

 • Animal Crossing komt ook met een bundel herkauwd gras van de koe, om de feel van de game een beetje over te laten komen.

 • €250,- voor de Wii, goedkoop hoor!:)  Totdat blijkt dat je ALLES er bij moet kopen aan accesoire, om het volledig te maken…  WEL LEUK LEKKER MET DE MOEDER PRATEN VAN ANDERE, DIE LEKKER AAN HET XBOXE ZIJN;)


 • komt de wii motion plus er dan niet bij? ik bedoel AC zou toch het eerste spel zijn met de wii motion plus?

 • @Robertii69: In tegenstelling tot de 360 en de PS3 waarbij je wél een Microfoon met USB-aansluiting bijgeleverd krijgt?

 • 250 euro is een doodnormale prijs voor en gameconsole en normaal gesproken krijg je helemaal niks bij een gameconsole.  Al die extra dingen die microsoft erbij instopt heeft ze deze generatie niet bepaald geholpen.

 • Gooien ze der ook een DS player bij dan? :)

 • rot op nintendo, ik hoef je meuk niet meer =(  Ik heb deze generatie gekozen voor Nintendo, maar dat gaat volgende generatie zeker veranderen. Wat een rotzoai.

 • Het is wel handiger dan een headset, gebruik mijn ps eye ook altijd als mic.

 • Jezus wat een zeikerds hier weer..  Lijkt mij in ieder geval wel leuk als de bundel ook hierheen komt.

 • dit wisten we toch al op de E3 ?

 • Ik vind het maar dom dat wii-speak!

 • Dat had ik al wel verwacht. Zo zal ie ook wel hierheen gaan komen. Verder vind ik het hele Wii speak nog steeds geen goed idee, maar ik kijk wel of ik dat herdenk wanneer ik hem ook echt gebruit heb.

 • hmpf ik vind een heatset beter

 • Jah idd, die ik er wel gewoon bij krijg….

  Ik heb me wiimotes niet eens meer nodig:P heb ze aan vriend geleend, om een lange tijd niet terug te krijgen…  Ik zeg ook €250,- is weinig, maar dan heb je een deel van de ervaring die je bij Xbox meteen krijgt!

 • @Robertii69  je hoeft al die extra's helemaal niet aan te schaffen, zo is Wii Speak ook een soort extra'tje als je vind dat het te duur word enem je al die dingen toch gewoon niet. Het is iedereen zijn eigen keus.

 • Inderdaad Kadoe,Tenshu 69,99 dollar is trouwens ook geen 70 euro, maar 53 euro dus dat is dan net zo duur als bijna elke andere game.

 • ik vraag em af of het geld tegen de lol opweegt:S

 • IG komt ook vanonder hun steen gekropen.  het is al sinds de E3 bekend dat Annimal Crossing met Wiispeak in een pakket verkocht zal worden, zoals Mario Kart met stuur verkocht werd.  het hele selling point van de game draait rond de onlinemode en het praten.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren