1. Samurai Warriors 2: Empires (PS2)

Samurai Warriors 2: Empires (PS2)

Daar kwam ik, Nobunaga Oda, aanrennen, met mijn zwaard in de aanslag en mijn leger in mijn rug. Ik stopte, mijn doel was bereikt. Ik stond tegenover het kamp van de vijand, waar zich de leider van het land en honderden vijanden bevonden, klaar om toe te slaan. Het bleef stil. ‘Geef jullie nu over, en er zullen geen gewonden vallen!’ riep ik. Als antwoord kreeg ik een zwaard te zien dat recht op mijn buik afkwam. Ik was gelukkig snel genoeg om hem te ontwijken en ik versloeg de soldaat met één slag van mijn zwaard. ‘Hetzelfde zal met jullie gebeuren als jullie je niet overgeven. Ik zal hoe dan ook dit land veroveren.’ Een salvo boze kreten kwam vanuit het kamp, en het leger van de vijand stroomde naar buiten. Ze waren geen partij voor mij. Met fantastische combo’s en duistere krachten versloeg ik ze allemaal, tot er nog één man over was, namelijk de leider van het land, Nagamasa Azai. ‘Jij hebt al mijn soldaten verslagen!’ riep hij woedend. ‘Daar zal je voor boeten!’ En hij kwam op mij af, zijn lans recht vooruit gestoken, gericht op mij. Na een korte worsteling viel hij neer, verslagen, maar niet dood. De Oda clan was onoverwinnelijk, en ik keek al uit naar mijn volgende overheersing.

Heel lang geleden bestond Japan nog niet. Waar nu Japan ligt, was toen een gebied waarin vijfentwintig staten ieder hun eigen land hadden. Maar iedere staat wilde meer macht, en allemaal streefden ze naar hetzelfde doel, alle staten overnemen en het tot één natie verenigen. Maar er was een klein probleempje, want iedereen wilde dat zijn eigen staat zou overheersen, en niet dat hun staat zou worden overgenomen! Dat zou een schande zijn voor hun volk! Elke staat zou dus tegenstand bieden tegen vijanden en zou zelf ook proberen zijn territorium te vergroten.

De titel zegt het al, het gaat allemaal om de beroemdste krijgers uit de Japanse geschiedenis, namelijk de samurais. Deze vechtkunstenaars zijn handig met verschillende wapens als de speer en de katana en zijn erg goed getraind. De samurais uit de geschiedenis van het oude Japan zijn in deze game verwerkt, zo zal je Nagamasa Azai, Musashi Miyamoto en Ieyasu Tokugawa tegenkomen in de game. Dit vind ik toch wel goed, niet dat ik veel van de Japanse geschiedenis weet, maar bij de kenner zal dit toch wel voor een kleine glimlach op zijn gezicht zorgen. In totaal zijn er wel vierhonderd verschillende speelbare karakters, met ieder hun eigen kenmerken. Zo is de één weer gespecialiseerd op de aanval en heeft de ander een enorm groot zwaard als wapen. Niet alle personages hebben een eigen look. Zo zullen de belangrijkere types met een opvallend uiterlijk een unieke look hebben, maar er zullen ook heel wat karakters, vooral de iets minder belangrijke, hetzelfde uiterlijk hebben. Er zijn verschillende ranken in samurais, namelijk generaals, officieren en luitenanten. Een generaal is een officier met een hogere functie. Een officier is belangrijker dan een luitenant, en alleen een officier kan de leider van een land worden. Later kan je in je leger zelf nog luitenanten promoveren tot officieren en andersom. Alleen generalen en de leider van het land kunnen niet in een lagere klasse worden ingedeeld.

Samurai Warriors 2: Empires is een strategische actiegame. Het is niet zomaar het slagveld opspringen en wat om je heen hakken, nee, er zal wat denkwerk aan te pas moeten komen. Je hebt verschillende beurten, namelijk winter, lente, zomer en herfst, de vier seizoenen. Na vier beurten is er dus een jaar voorbij gegaan. Als er een nieuw seizoen uitbreekt, zal er een menu tevoorschijn springen, met daarin verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld een toernooi voor je officieren organiseren, de troepen van alle officieren verhogen met vijfhonderd man, je kan een bende ninja’s inhuren om aan jouw zijde te vechten en nog veel meer. Natuurlijk moet je hier wel voor betalen, en soms zal je door geldtekort je plannen toch drastisch moeten veranderen. Geld kun je op verschillende manieren verdienen. Zo kan je door gunstige omstandigheden van de natuur, het inkomen van je staten, door goed gebruik van verschillende strategieën en het winnen van een veldslag een aardig bedrag binnenslepen. De natuur kan erg handig zijn, maar kan ook voor rampen zorgen. Zo kan er een epidemie uitbreken waardoor je de helft van je manschappen verliest, maar het kan ook door zonnig weer de oogst van je landbouw verdubbelen. Deze natuurverschijnselen komen niet in alle gebieden voor, soms heb je ze binnen jouw gebieden en soms zijn ze alleen in andere staten. Hier kan je veel voordeel mee doen, want als er net een epidemie is uitgebroken in een ander land en je kunt het land aanvallen, is het slim om dat te doen, want dan zijn er veel minder vijanden. Je kunt natuurlijk niet ieder gewenst land aanvallen. Alleen omliggende landen kunnen aangevallen worden.

Niet alleen voor de veldslag maak je strategische beslissingen, in de veldslag ook. Zo kan je als je voor je de veldslag een strategie hebt geselecteerd, hem in de veldslag gebruiken. Ook zijn er gevechtsformaties. Deze kan je onderverdelen in drie types: Attack, Defense en Speed. Het type maakt uit voor het effect van de formatie, zo zal Speed je snelheid verhogen en Attack zal je aanvalskracht verhogen. De types hebben ieder hun eigen zwaktes en sterktes, Attack is zwak tegenover Defense, Defense is zwak tegenover Speed en Speed is zwak tegenover Attack. Elke formatie heeft ook zijn eigen sterkte, hoe hoger de sterkte is, hoe beter de formatie presteert. Een formatie functioneert niet de hele veldslag, dus zal je verschillende formaties op goede momenten moeten toepassen. Met deze formaties kan je ook je kans om te winnen sterk vergroten. Dit gehele strategische systeem is goed uitgewerkt, en voegt een toch een speciaal element toe aan het spel, want als je geen goede strategie hebt, zal je snel verliezen.

Als je klaar bent met je strategie plannen, kan je het slagveld opspringen. Dit kan in je eentje, maar ook met twee spelers, je krijgt dan een gesplitst scherm. Je rent door een landschapstaat, met ieder zijn eigen landschap. Zo ligt er eeuwige sneeuw in de ene staat en loop je door bossen met enorme watervallen in de andere. Je kunt heel veel kanten op in de omgevingen, en bijna alles is verwoestbaar. Zo vernietig ik vaak een aantal boomstammen, torens of houten muurtjes onderweg. Deze zijn echter niet allemaal in één slag kapot, de stevigere bouwwerken kosten meer slagen dan de krakkemikkige hekjes. In deze landschappen is het de bedoeling om het vijandige kamp over te nemen of om de baas van dat land te verslaan. Hetzelfde zal de vijand bij jou moeten doen. De kampen liggen nogal ver uit elkaar, maar daartussen ligt nog een aantal basissen. Deze moet je zien te veroveren, en naarmate je meer basissen veroverd zal je dichter bij het kamp van de vijand komen. Dat kan je trouwens alleen veroveren als je genoeg basissen hebt veroverd. Het principe van het veroveren is eigenlijk heel simpel, je moet namelijk alle Base Captains van de basis verslaan. Deze Base Captains hebben ieder hun eigen manschappen, meestal een stuk of vijf. Vaak staan er ongeveer vijf Base Captains bij een basis, dus zal je, met de Base Captains zelf meegerekend, al snel dertig mannetjes moeten verslaan. Nadat je de basis veroverd hebt, zal de vijand het er niet bij laten zitten, en nog een stuk of tien soldaten eropaf sturen. De officieren zijn natuurlijk ook van de partij, deze zijn een stuk moeilijker te verslaan dan de gewone soldaten en boogschutters. Je zult het tactisch moeten aanpakken, het is slimmer om een basis die afgesloten is van het vijandige kamp te veroveren dan een basis naast het kamp ligt. Vanuit het kamp kunnen namelijk nogal veel soldaten komen.

Het vechtsysteem is real time, en dat is maar goed ook, anders zou de snelheid een beetje uit de game worden gehaald. Je hakt, slaat en schiet als een gek om je heen en springt de hele tijd van hot naar her om allerlei wapens te ontwijken. Volop actie dus! De aanvallen die je kunt uitvoeren zijn iets minder spectaculair, in hoeveelheid welteverstaan. Je hebt twee basisaanvallen die met elkaar te combineren zijn, twee speciale aanvallen die voor elk personage verschillend zijn, die variëren van een enorme slag met de armen tot een regen van vuurballen. En als laatste nog een speciale aanval, namelijk de Musou. Hiervoor laad je op door te vechten, en het resultaat is verbluffend! De tijd vertraagt en iedereen beweegt enorm langzaam, behalve jijzelf. Je hakt en slaat erop los en verslaat hordes vijanden binnen een paar seconden. Dit echter maar heel kort, en daarna zul je weer vervallen naar de echte tijd. Als je samen met een andere officier de Musou uitvoert, zal hij nog effectiever zijn, je kunt dan bijvoorbeeld veel langer door gaan. Maar dan houdt het ook echt op met de aanvallen. Geen verdere combo’s of zo, helemaal niks. Het vechtsysteem zelf werkt over het algemeen wel heel erg goed.

Naast de gevechten en strategieën zijn er nog een aantal opties, zoals de Archives. De Archives is een verzameling van allerlei informatie. Zo kan je een aantal belangrijke officieren daar vanuit alle hoeken bekijken, ze je favoriete bewegingen laten doen en al hun uitspraken beluisteren. Filmpjes zijn er ook te vinden, net zoals een aantal overzichten van de verschillende formaties, strategieën en nog veel meer. Hier kan je een hele tijd mee zoet zijn, maar het is niet meer dan een kleine aanvulling op het spel. In de optie New Officer kan je een eigen officier ontwerpen en hem uitrusten met verschillende wapens, waaronder de wapens van bekende officieren. Je kunt er een heleboel officieren opslaan, en je zal er ook snel een heleboel gemaakt hebben. Met deze officieren kan je ook echt spelen, dus je maakt ze niet voor niets.

De grafische kwaliteit zet mij een beetje aan het denken. Aan de ene kant is alles wel mooi gemaakt en zo, maar aan de andere kant had er toch wel wat meer aandacht aan besteed mogen worden. Zo zijn de omgevingen wel mooi, maar niet echt top. De personages zijn heel intrigerend en stralen echt hun persoonlijkheid uit. Het vrolijk uitziende meisje Oichi is ook heel vrolijk, en Nobunaga Oda ziet er erg intimiderend uit, wat hij dus ook is. De personages zijn erg goed uitgewerkt, behalve dat sommige gezichten nogal nep lijken. Maar dat zijn er weinig, en zijn de minder belangrijke personages. De graphics zijn niet slecht, maar hadden toch beter gekund. De muziek is echter wel goed. Met honderdenvijf tracks uit zowel Samurai Warriors als uit Samurai Warriors 2 heb je een ruime keuze aan muziek. De muziek zelf klinkt een beetje Oosters, en dat mag ook wel, het speelt zich ook af in Japan! Het camerastandpunt in deze game is echt heel goed. Je zal bijna nooit de camera moeten draaien en zal je er nooit aan ergeren.

Conclusie en beoordeling

Dit spel vind ik echt een topper. De personages zijn enorm intrigerend en er zijn er enorm veel, dus je bent nog wel even bezig met het uitproberen van alle personages. Het vechtsysteem is erg goed, maar het aantal moves is dan weer wat minder. De strategieën werken erg goed en zijn uitgebreid. De graphics zijn wel goed, maar konden toch beter. De extra opties Archives en New Officer zijn een leuke aanvulling en het camera standpunt is ook erg goed. Toch is deze game niet perfect, maar je zal er toch een hele tijd mee zoet zijn.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Intrigerende personages
 • Ruime keus uit personages
 • Strategie
 • Vechtsysteem
 • Graphics zijn wel goed...
 • Archives en New Officer opties
 • Camerastandpunt
 • Minpunten
 • Te weinig aanvallen
 • maar konden beter

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat maar komen!

 • Vet!!

 • NEED !!! :O , ik speel pso 1 en 2 nog steeds ^_^

 • Vet! kan niet wachten portable levelfest ^^

 • Phantasy Star Portable is the way to go, niet dit.

 • Verder al meer bekend over de game?  @ Shenmue3: waarom? Omdat ie op de DS verschijnt?-_-'

 • Zou leuk zijn!

 • @ Shenmue3: waarom? Omdat ie op de DS verschijnt?-_-'

  Waarom anders bij hem?

 • Waar gaat deze game over? vechtspel,schietspel,sportspel?

 • We zien vanzelf wel wat deze game gaat brengen.

 • PSU vond ik wel lauw.

 • graphics zien er goed uit ;)

 • @rhcxarmageddon , en dat was nog wel de minst goede uit de serie :D , moet je nagaan hoe dik die andere wel niet waren

 • Owkeej

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren