1. Pro Evolution Soccer 2008 (PC)

Pro Evolution Soccer 2008 (PC)

Al sinds jaar en dag kijk ik uit naar de het nieuwe deel in de Pro Evolution Soccer reeks. Sinds ik ben overgestapt van FIFA naar PES heeft ieder deel mij goed kunnen vermaken en ben ik nooit teleurgesteld. Tot nu toe…

Waarom PES beter is dan zijn concurrent FIFA is wel algemeen bekend. Waar FIFA toch wat meer de simpele gameplay biedt, schotelt PES je het echte voetbal voor. Je kunt alles tot in den treure aanpassen naar jouw wensen zodat het team dat op het veld verschijnt echt jouw team is. In het spel zelf voelt het ook altijd aan alsof je echt aan het voetballen bent. Jij bent de baas over de bal, jij bepaalt wat de spelers doen en als gevolg daarvan heeft iedere actie een compleet ander gevolg. Dit in tegenstelling tot FIFA waar dezelfde actie vaak leidt tot hetzelfde resultaat. Denk bijvoorbeeld aan een schot van afstand dat bij FIFA vrijwel altijd op dezelfde manier in het net vliegt, waar het in PES alle kanten op kan gaan.

Helaas lijkt het erop dat de rollen worden omgewisseld. Waar FIFA 08 de goede kant op gaat en ieder jaar verbeteringen brengt staat PES al een tijd stil. PES 6 bracht nog enige vernieuwingen, maar die waren eigenlijk niet genoeg om het spel voor langere tijd interessant te houden. PES 2008 betekent zelfs een achteruitgang voor de serie. Het echte voetbal is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een spel dat ontzettend scripted aanvoelt. Laat mij dit verduidelijken met twee voorbeelden. Allereerst schiet de tegenstander vrije trappen stuk voor stuk de kruising in, of David Beckham nu achter de bal staat of de rechtsback van VVV-Venlo. Dat de computer ook eens kan scoren uit vrije trappen is leuk, maar als dit werkelijk bij iedere vrije trap gebeurt gaat het toch wat irriteren. Daarnaast zorgt ook het strafschoppensysteem voor de nodige frustraties. Op een gegeven moment kreeg ik een strafschop tegen, dook ik naar linksonder waar de tegenstander ook schoot, maar rolde de bal via de benen van de keeper alsnog het doel in. Dat voelde best realistisch aan. In werkelijkheid wordt immers niet iedere bal gestopt, ook al zit de keeper nog aan de bal. De frustratie kwam bij de tweede, de derde en de vierde strafschop die er op precies dezelfde manier in gingen. Telkens via de benen van de keeper, ondanks dat ik in de goede hoek zat. Het behoeft geen uitleg dat dit vrij vervelend is.

Met deze minpuntjes zou ik nog wel kunnen leven als de rest van het spel gewoon in orde is. Jammer genoeg is dit niet het geval. Het spel is nog best leuk, maar biedt nauwelijks vernieuwingen ten opzichte van PES 6. Het shirtje trekken klinkt nog interessant maar blijkt in werkelijkheid nauwelijks invloed op het spel te hebben. Het met veel bombarie geïntroduceerde teamvision is in feite niets meer dan een wat opgeschroefde AI en blijkt uiteindelijk een vernieuwing te zijn die je niet eens zou opmerken als je er niet vooraf over was geïnformeerd. De enige leuke toevoeging is de schwalbe, die tot nogal wat hilariteit in de multiplayer kan leiden. Niets is leuker dan het gezicht te zien van degene naast je als je hem een kaart hebt aangenaaid en een strafschop hebt versierd. Gelukkig is de schwalbe vrij lastig uit te voeren en loop je snel tegen een gele kaart aan als deze mislukt, zodat niet iedereen als een Arjen Robben over het veld buitelt. En als het een keer lukt is de voldoening natuurlijk een stuk groter. Maar eerlijk is eerlijk, de schwalbe is nu geen toevoeging waarvoor je even 50 harde euro’s op de toonbank legt.

In de spelmodi is ook niet echt een revolutionaire vernieuwing te vinden. De Master League is weer eens hetzelfde gebleven en eerlijk gezegd heb ik die nu onderhand wel gezien. Weer mag je met een clubje proberen uit de onderste regionen van het internationale voetbal te komen en de befaamde Champions League te winnen. Leuk en aardig, maar dat konden we in de voorgaande delen ook al. Waarom niet een soort carrière mode zoals FIFA introduceren? Dat zorgt ervoor dat de singeplayer wat langer houdbaar blijft. Dat is ook wel nodig omdat de online multiplayer werkelijk een drama is. De multiplayer in PES 6 was al niet heel geweldig door de aanwezigheid van redelijk wat lag, maar het was tenminste nog speelbaar, in tegenstelling tot die van PES 2008. Hierdoor is de singleplayer de enige PES ervaring die overblijft, en als die ook al niet om over naar huis te schrijven is blijft er bar weinig over.

Conclusie en beoordeling

PES 2008 is dan ook een bittere teleurstelling en een dramatische toevoeging aan de reeks die tot op heden garant stond voor goed voetbal. De multiplayer is slecht en ook de singleplayer is flink achteruit gegaan. Niet alleen voelt het verschrikkelijk scripted, er zijn ook nauwelijks toevoegingen waarneembaar. Natuurlijk zijn er de standaardzaken als een paar licenties en een grafische upgrade, maar die zijn bij lange na niet voldoende om de aankoop van PES 2008 de moeite waard te maken. Dan kun je net zo goed PES 6 blijven spelen, wat immers vrijwel hetzelfde spel is alleen dan zonder al die frustraties. Bovendien heb je dan weer 50 euro bespaard die je aan een spel kunt besteden dat wél goed is.
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Schwalbe
  • Minpunten
  • Frustrerend
  • Scripted
  • Te veel van hetzelfde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren