1. Shin Megami Tensei: Lucifer's Call (PS2)

Shin Megami Tensei: Lucifer's Call (PS2)

Shin Megami Tensei: Lucifer’s Call

Shin Megami Tensei (SMT) is een serie die al vanaf het NES-tijdperk RPG-liefhebbers bedient van de wat duistere verhalen. Dankzij Ghostlight kunnen we in Europa ook eindelijk kennis maken met het echte derde deel (dus Digital Devil Saga, Persona en Devil Summoner niet meegerekend).

Jij bent een scholier in het Japan van nu, en bent op weg naar het plaatselijke park waar je afgesproken hebt met twee bevriende medescholieren en je lerares. Bij het park aangekomen tref je niet je medescholieren aan, maar een journalist, die je vertelt over de rellen die kort darvoor plaatsvonden tussen twee rivaliserende sektes. Meteen daarna krijg je een telefoontje van een van je medescholieren om naar het plaatselijke ziekenhuis te komen. Daar tref je, naast je medescholieren een verlaten ziekenhuis aan. Na het ziekenhuis doorzocht te hebben kom je je lerares tegen die je vertelt over de conceptie, het herschapen van de wereld. Zij blijkt voor een van de twee sektes te werken en heeft jou en je medescholieren naar het ziekenhuis geroepen zodat jullie de conceptie zouden overleven. Want een nadeel van het herschapen van de wereld is dat deze eerst vernietigd moet worden…

Als de conceptie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden begint het spel pas echt. Je wordt wakker in het ziekenhuis, herschapen als demon dankzij een mysterieuze man die grootse plannen met jou heeft.

Zoals de meeste SMT-spellen bouw je je party op uit demonen die je overhaalt jou kant te kiezen. Deze laat je vervolgens meevechten zodat ze sterker worden. Jijzelf bent dus de enige constante party-member in het spel. Elke demon heeft zo zijn voordelen en zwaktes, die je uitbuit tegenover je tegenstanders die ook zo hun zwaktes hebben. Maar alleen levelen van je demonen is niet genoeg. Om de wat sterkere demonen te verkrijgen moet je je demonen ‘fusen’ met een andere demon in een zogenaamde Cathedral of Shadows. Het ras en de kracht van de demonen die je samenvoegt bepaalt vervolgens de demon die daar uitkomt en de skills die deze demon heeft. Dit biedt natuurlijk eindeloze mogelijkheden en verhoogt de replaywaarde van een spel al behoorlijk, zeker gezien het behoorlijke aantal demonen in het spel. Naast het ‘fusen’ kun je ook een demon opofferen om zo een andere demon sterker te maken.

Je eigen skills worden bepaald door het innemen van zogenaamde Magatama, organismes die van jou een demon maken en bepalen welke skills je hebt en wat jouw zwakte is. Sommige Magatama kan je kopen, andere krijg je wanneer je bepaalde eindbazen verslaat.

Een grote rol in het spel is weggelegd voor de zon (overigens is dit zo in alle SMT-spellen). De stand van de zon bepaalt hoe sterk de demonen zijn de je bevecht en of zij wel of juist niet over te halen zijn om zich bij jou party te voegen. Ook bepaalt de stand van de zon de inhoud van kistjes die je door het hele spel vindt en heeft het een grote invloed bij het fusing-proces in de Cathedral of Shadows. Hier komt dus een behoorlijk tactisch element om de hoek kijken die je acties behoorlijk beïnvloed.

De gevechten verlopen turn-based, gelukkig. Volgens velen een afgezaagd en verouderd systeem, voor mij de reden om een RPG juist wel of niet te kopen, lang leve turn-based! Rechts bovenin het scherm staan iconen, en elk icoon is een beurt. Val je een vijand aan op een punt waarop deze zwak is, dan krijg je een extra beurt erbij, maar val je deze aan met een aanval waarvoor deze immuun is, dan verlies je een beurt. Zo geld dit ook voor de vijand, dus wanneer je immuun bent voor vuur en een vijand valt jou aan met vuur verliest deze een beurt. Weer een tactisch element erbij. Het loont dus behoorlijk om je vijanden te leren kennen en vervolgens je skills aan te passen om zo de zwakheden van je vijanden uit te buiten. Hier komt ook meteen een minpunt om de hoek kijken, want wanneer jou party niet de goede skills heeft om een bepaalde eindbaas te verslaan moet je dus weer andere demonen in je party krijgen die wel de goede skills hebben om deze vijand te verslaan, en dit heeft weer zinloos backtracken tot gevolg. Ook het feit dat demonen die je net lekker hebt geboost opeens waardeloos blijken te zijn is behoorlijk vervelend. En als het fusingproces mislukt (die kans bestaat immers altijd) waardoor je goede demonen verliest en een low-level demon ervoor terugkrijgt, ben je echt niet blij. Aan te raden is dus regelmatig te saven en er meerdere save-files op na te houden!

Verder is het verhaal lekker duister, en is er een glansrijke rol weggelegd voor Dante uit Devil May Cry! Nader onderzoek leerde mij dat voor het artwork van Devil May Cry 3 de hulp is ingeroepen van Atlus, de ontwikkelaar van de SMT-serie, dus wie weet kunnen we in de toekomst een wat meer uitgebreidere cross-over verwachten tussen de twee series!

Conclusie en beoordeling

De moeilijkheidsgraad van het spel ligt voor veel spelers, zeker diegene die Final Fantasy gewend zijn, wat te hoog, maar ben je niet vies van een wat vreemdere RPG en spreekt het duistere je wel aan, wees dan zeker niet bang om dit spel eens te proberen!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Uitgebreid fusing-systeem
 • Duister verhaal
 • Dante!!
 • Minpunten
 • Wellicht iets te lastig
 • Het backtracken voor bepaalde demonen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vandaag komt ie toch voor de xbox 360 mag ik hopen :p

 • \"Het is nog niet bekend of en wanneer er een demo voor andere de Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation 2 beschikbaar gesteld wordt.\" Prachtig stukje grammatica. :P  Volgens mij was dit al lang bekend dat later vandaag de demo op Xbox Live en PSN zal komen.

 • Hij is online voor de xbox 360!  Demo: FIFA 09

  Content: FIFA 09 Demo

  Price: Free

  Availability: All Xbox LIVE regions

  Dash Text: Download the demo for FIFA 09 and play professional football with more responsive first-time shooting, passing, one-touches plus faster and more controlled dribbling and improved trapping. Plus try new Custom Team Tactics and make your favourite team play the way you want them to as if you are the first team coach. In-stores October 3, 2008 in Europe and Oct 14 in North America and Asia; visit fifa09.ea.com for more info.
 • Merci voor de hints, het bericht is aangepast ;)

 • ik kan de Demo's van Fifa09 en PES2009 nog niet vinden op mijn Playstation 3

 • http://www.gamershell.com/download_32458.shtml

  http://files.filefront.com/FIFA+09+Demo/;11753986;/fileinfo.html

  http://computergames.ro/ro/downloads/viewitem/id/11838/name/fifa-09-demo.html

  http://www.fragland.be/downloads/fifa09-demo-euzip/16235/

  http://www.atomicgamer.com/file.php?id=71924

  http://www.fangaming.com/fileinfo.php?fileid=4445  Wat meer mirrors :)

 • kis die ook op de ps3 ?? ik zie hem niet!!!

 • WOOOOOOOW CHECK DIE GEZICHTEN >..CHECK DIE BEWEGINGEN!!! WAYT EEN PRACHTSPEL!!!! XOMG ZELFS DE GEZICHTEN BIJ (ik heb met ac en real gespeelt) LIJKEN NET ECHT OMG>… IK DACHT DAT DA DE ECHTE SNEIJDER OP ME SCHERM WAS!!!!  alleen wel af en toe (bij uitgooien of uischieten van keper) wat Framedrops.. maar dat kunne ze hopelijk nog wel fixe.. dit is een paar maanden oude demo

 • tsjah ik kan hem alleen downloaden als ik xbox live gold heb,

  ik heb wel een kaart, maar die wil ik pas gaan invoeren als de echte fifa game uitkomt!

  nu moet ik denk ik nog ff wachten voordat ik die demo kan downloaden

 • Tsss.. Playstation network is weer geen fifa hoor.. crisis weer hoor dit

 • Straks uit school meteen checken!^^

 • ik zie hem nu ook niet bij de psn :(

 • hele tijd uitgekeken naar deze dag en dan staat die er nog niet haha.

  allebei de demos zouden vandaag toch uitkomen van pes2009 en fifa 09

 • pes 2009 demo komt niet vandaag dat was eerder al vermeld

 • Demo's voor de PSN store komen altijd pas rond 18 uur dus nu zal die er nog niet op staan.

 • Hijs leuk! Wel wat voordeel problemen e.d. wel prachtig met omhaal, herhaling raakt hij de bal PRECIES… Toppie

 • @ servantes  jij hebt dan zeker xbox live gold of niet?

 • Wanneer zou de demo van PES2009 moeten uitkomen dan, ik heb gelezen dat die net als Fifa09 op 11September zou uitkomen.

 • Binnenkort barst de strijd weer los tussen FIFA 2009 en Pro Evolution Soccer 2009, alvorens deze strijd plaatsvindt zouden we maar wat graag een demo zien.  Er gingen al enige tijd geruchten dat naast de FIFA 2009 demo, er donderdag ook een Pro Evolution Soccer 2009 demo online zou komen. Helaas lijkt Konami aan te geven dat deze demo pas later zal komen, bij navraag blijkt dat ze geen commentaar geven over het gerucht dat deze donderdag verschijnt, wel geven ze aan de datum van de demo binnenkort zelf te onthullen. Aangezien het al dinsdag is lijkt het ons dat we er donderdag niet meer op hoeven te rekenen. bron: gamed.nl

 • Ben benieuwd, hopelijk kan je de camerapunten even veranderen en het niveau.  Straks ff downloaden.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren