1. Bomberman DS (NDS)

Bomberman DS (NDS)

Bomberman begon oorspronkelijk als single-player game op de NES. Later werd er aan deze reeks een multiplayermodus toegevoegd. Deze succesformule kreeg vele vervolgen, waarvan ik de tel alweer ben kwijtgeraakt. In een later stadium werden er ook nog sporten en minigames bijgevoegd, maar met wisselend succes. Het werd dus hoog tijd om ook het concept onder handen te nemen en daarmee de overbodige minigames en sporten overboord te gooien. De DS is hiervoor aangewezen en dat lijkt mij een logische keuze, aangezien dit apparaatje veel vernieuwingen met zich mee kan brengen.

Wat betreft vernieuwingen spant de multiplayer toch echt de kroon, vergeleken met al die half geslaagde pogingen tot vernieuwing. Hetzelfde kan gezegd worden over de single-player, want het merendeel van het plezier haal je uit de multiplayer. De single-player kent twee modi, waarvan de Adventure Mode enkel toegankelijk is voor de eenzame speler. De Adventure Mode laat weer eens zien, dat de multiplayer toch de voornaamste reden is om Bomberman door te spitten. Het verslaan van hersenloze beestjes is niet zo leuk, maar het is voornamelijk de ontbrekende chaos die van dit avontuur een martelgang maakt. Baasgevechten komen ditmaal ook voor, maar ze zijn er niet voor je plezier.

Hoewel de Adventure Mode zeer saai is, zijn er aantal nieuwigheden die wel goed uit de hoek komen. Zo kun je items bewaren en als je deze wilt benuttigen hoef je enkel het desbetreffende item aan te tikken met de stylus. Dit had ook zijn impact kunnen hebben op de Battle Mode, maar die wordt bezaaid met andere mogelijkheden. Het dubbele scherm doet daar niet dienst als opslagplaats voor je items, maar om het speelveld te vergroten. Je kan nu met maar liefst acht spelers de arena betreden voor een hectisch bommengevecht. Doordat de potjes nu wat chaotischer zijn, wordt de fun-factor stukken groter. Hoe meer zielen, des te meer vreugd!

De opties van de Battle Mode zijn erg uitgebreid, teams kun je zelf samenstellen en ook het toevoegen van bots is mogelijk. Ook in je eentje kun je dus genieten van een plezierige bommenregen. Bomberman draait niet alleen om het neerleggen van bommen, maar ook het verzamelen van power-ups komt aan bod. Hierdoor kan je Bombermannetje bijvoorbeeld sneller lopen of je bommen krijgen een groter bereik. Er zijn ook items die nare effecten teweeg kunnen brengen. Deze kunnen er dan voor zorgen dat je langzamer gaat lopen en je bommen in aantallen zullen afnemen. Om dit te vermijden kun je deze items opblazen of er met een boogje omheen lopen. Lijkt makkelijk, maar in een hevig gevecht zul je ze soms moeten passeren, waardoor je soms ook te maken krijgt met power-downs. Dat geeft Bomberman dan weer wat meer diepgang, waardoor het simpele concept al wat meer vorm begint te krijgen.

Er zijn twee vernieuwingen waar ik niet zo tevreden over ben. Je kunt namelijk gebruik maken van slots, die je voor het potje begint items kunnen toekennen. Dit heeft echter alleen te maken met geluk, waardoor je tegenstanders of jijzelf onvermijdelijk in het nadeel komt te zitten. De optie om wraak te kunnen nemen is iets beter, maar komt niet helemaal goed uit de verf. Door je stylus over het Toch-Screen te slepen kun je bommetjes in de arena gooien, maar doordat je gerichter te werk kunt gaan kunnen hierdoor partijdige situaties ontstaan. De mogelijkheid om wraak te nemen heeft ook zijn positieve kanten. Als je bent gesneuveld hoef je niet langer meer te wachten tot het potje is afgelopen. Daardoor kun je gedurende het hele duel genieten van het betere bommenwerk. Gelukkig zijn beide opties uit te schakelen, voor de gamers die liever een eerlijk potje willen starten.

Vernieuwing die ik ook niet kan waarderen is het gebruik van de microfoon. Door hierin te blazen of spreken kun je een bom leggen, maar dit werkt heel krampachtig. Doordat je blaast/spreekt in de microfoon raak je al gauw het overzicht kwijt over de arena. Overigens voelt deze besturing heel onnatuurlijk aan; ik drukte uit gewenning toch weer op de knoppen. Er zitten dus aardig wat overbodige veranderingen in Bomberman DS, maar er zijn ook nieuwerwetse toevoegingen die wel goed worden benut. Zo is het de bedoeling om vakjes te veroveren door bommetjes neer te leggen over het speelveld. De kleur van deze vakjes is afhankelijk van de door jouw gekozen Bomberman. Er zijn twee variaties op ditzelfde concept, de Zombie speltype laat gesneuvelde Bombermannetjes terugkeren op het strijdtoneel. Als je dood bent gegaan zijn wel al je vakjes verdwenen, maar je doet nog steeds mee. Dat maakt deze mode heel plezierig, want je kunt dan van het hele potje genieten. Er zijn ook andere modi, die wat sneller op te pakken zijn en deze zijn uitermate geschikt voor snelle potjes. Het veroveren van een kroon en elkaar bombarderen met de best geüpgrade items behoren tot dit rijtje. Dat maakt Bomberman niet alleen geschikt voor langere speelsessies, maar ook op kortere termijn word je bevredigd.

Op audiovisueel gebied laat het spel wat steekjes vallen, de energieke muziek begint snel te irriteren. Niet alleen het geluid is bedroevend, maar ook de graphics hadden wel een make-over kunnen gebruiken. De Bombermannetjes zijn in tegenstelling tot het introfilmpje tweedimensionaal en dat is jammer. De multiplayer verloopt echter wel vloeiend zonder haperingen, daarom ben ik dan ook verbaasd dat dit spel niet online gespeeld kan worden. Bomberman is lokaal een groot plezier, maar wereldwijd merk je dat niet meer.

Conclusie en beoordeling

Bomberman DS biedt veel nieuws, maar weet niet alles om te toveren tot magie. Sommige toevoegingen hadden beter weggelaten kunnen worden, terwijl andere juist zorgen voor een betere speelervaring. Sommige modi hebben een aantal goede kanten, maar ook weerzijden. Ook zijn er modi die overbodig zijn en niet goed tot uiting komen. Zo blijven er slechts een handjevol andere speltypen over die wel zorgen voor de gewenste variatie. Het feit dat dit spel niet online gespeeld kan worden, bewijst dat dit spel meer had kunnen betekenen voor de bommenfanaat. Dit spel slaat dus niet in als een bom, maar weet toch genoeg variatie te brengen in de vorm van vele modi. Bomberman DS is niet verkeerd, maar soms iets te geforceerd.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Veel modi...
 • Variatie
 • Multiplayer met acht spelers
 • Makkelijk op te pakken
 • Hoge fun-factor
 • Minpunten
 • waarvan sommige nogal overbodig zijn
 • Adventure Mode
 • Niet online speelbaar
 • Audiovisueel zeer teleurstellend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Amai :D ik probeer vandaag de demo van fifa 09 en PES 2009 :D

 • wel de beste starwars van nu toe

 • Staat trouwens nog steeds niet in de NL PSS, die demo.

 • vond het inderdaad zeer goed ze mogen alleen de camera nog wat bij stellen

 • Dat is logisch, jammer dat het toch zo'n standaard ruimte ship level is maar alsnog vette game

 • tjah de demo is wel erg goed :)

 • Erg goed?!  Ik vond hem ongelooflijk tegenvallen. Cijfers zijn tot nu toe ook allesbehalve hoogstaand. Zonde, wat de game zat barstensvol potentie!

 • Hmm, ik ben niet zo'n star wars fane, maar ik zal de demo vandaag of morgen wel even proberen :)

 • en ik was er een van:D vond hem ook erg gruwelijk!

 • Veel meer een game voor mij dan KOTOR.

 • Ik vond hem ook beetje tegenvallen had er veel meer van verwacht…

 • Mooie cijfers. Dus als ik het goed begrijp heeft de PSS, 1,3 miljoen downloads?

 • Ik heb er ook wel van genoten, kijk wel uit naar de full version :)

 • eeen must have it

 • Hij is er hellas nog niet op ONZE PSS!

  ze zien ons land gewoon over het hoofd(letterlijk en figuurlijk)^^

 • 19 september heb ik hem

 • Schande, schande hier! Ik moet de demo nog steeds installeren. Ik heb het ook zo druk de laatste tijd, maar ik zal in het weekend eens kijken of deze demo de populariteit waard is.

 • Zozo :) Nog niks van deze game gezien.

 • Staat bij mij nog steeds niet in de PSS!

 • Ik heb hem al 10 keer uitgespeeld.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren