1. Assassin's Creed (X360)

Assassin's Creed (X360)

Je kent het wel je ouders of grootouders hebben het wel eens over ‘die goede oude tijd’. Maar als ik terug denk aan die goede oude tijd, aangezien de meeste ouders net doen alsof ze prehistorisch zijn, denk ik soms aan de tijd van ridders, kruistochten en assassins. Ridders deden hun zaakjes voor het geld en de schone jonkvouwen, en werden hier en daar eens gevraagd om mee te gaan op een kruistocht. Terwijl die ridders steden aan het veroveren waren zijn de assassins bezig met hun plan om die geliefde ridders te vermoorden. In die tijd deden ze het voor eer, trots en hun vaderland. Dus wat is het moraal van dit verhaal? Dat de assassins gek zijn dat ze het allemaal gratis doen en er geen geld voor vragen!

In die goede oude tijd heeft het christendom negen keer geprobeerd het heilige land in te nemen, maar zonder enig succes. Maar toch enkele steden werden ooit ingenomen door de paus zijn slaafjes zoals Acre, Damascus en Jeruzalem. Deze drie steden zal jij, in Assassin’s Creed, van de corruptie en totale verovering moeten redden door elf hoofdpersonen uit te schakelen. Maar er zit meer achter het spel, het heeft eigenlijk twee kanten aan de ene kant bij je een assassin Altaïr Ibn La-Ahad genaamd een gedisciplineerde en uiterst dodelijke assasin. En in het heden, de tweede kant van het spel, ben je Desmond Miles een onzekere barman die ontvoerd is door Dr. Warren Vidic die op het geheugen van Desmond uit is. Niet van Desmond zelf maar dat van één van zijn voorouders Altaïr. Ik had even wat moeite mee om het hele verhaal in een keer te snappen, maar als je steeds verder in het spel komt wordt alles wel weer wat helderder.

Met een speciaal apparaat wroet Vidic in jouw geheugen waardoor hij alles kan zien en horen wat Altaïr in zijn tijd allemaal had uitgespookt. Zo zag hij hoe Altaïr een onschuldige burger doodde, hoe hij zijn stad van de ondergang redde maar toch werd gestraft wegens verraad. Dus hij kan vrolijk mee kijken terwijl jij in de Animus, het rare apparaat, de belevenissen van je voorouder live mee maakt. Nadat je de korte maar erg leerzame tutorial hebt gehad en nadat je door het verraad weer een student bent geworden, is het tijd om het heilige land te gaan verkennen.

Met je opdracht op zak van de leider van het assassin-genootschat ga je naar Damascus om je eerste moord, van de elf die zullen volgen, plegen. Op je trouwe knol vertrek je in een hoog tempo, wat lekker vloeiend verloopt, naar de stad met hier en daar een getrokken zwaard. Eindelijk aangekomen zie je wachters voor de poort staan. Het spel begint hier echt in zijn element te komen. Je hebt tig aantal mogelijkheden voor je klaar liggen, het meest voor het handliggende is het vechtend naar binnen verplaatsen, maar dat trekt altijd zoveel aandacht. Mijn keuze gaat daarom altijd voor het vermoorden van één wachter daardoor wordt de aandacht getrokken van de andere wachters, hierdoor kan ik rustig naar binnen lopen, ongezien en onopgemerkt.

Eenmaal als je binnen komt ontvangt de bevolking niet altijd even hartelelijk, maar het is altijd handig als die achter je staan. Als je over de daken of door de straten loopt hoor je soms een persoon om hulp roepen, die persoon wordt dan meestal lastig gevallen door een groep soldaten. Dus wat doe je? Red je de lieve burger en wordt je later geholpen door de bevolking, of laat je zijn lot over aan de soldaten. Toch maar helpen, je locked, wat je niet altijd hoeft te doen, de vijand wat niet altijd even handig is als er meerdere vijanden in de buurt zijn, en je laat het gevecht losbarsten. Doordat je telkens op één persoon locked zie je soms een soldaat van achter niet aankomen, hij slaat met zijn zwaard achter in je rug waardoor er weer een hap uit je Synchronisatie balk wordt genomen.

Een Synchronisatie balk? Inderdaad, in Assassin’s Creed is de traditionele levensbalk vervangen door allemaal aparte blokjes. Achter die blokjes verschijnen, aan de hand van je daden, streepjes. Als die helemaal gelijk lopen met je de rest van de synchronisatie balk heb je de mogelijkheid om een speciale mogelijkheid te gebruiken. Het zogenaamde Eagle Vision is één van die mogelijkheden, met één druk op de knop zie het verschil tussen soldaten, burgers, informanten en potentiële doelen. Allen aangegeven met een kleurtje.

Dat jij de soldaten en doelen in de gaten hebt betekend niet dat zij jou ook niet in de gaten hebben. En jij kunt ook merken dat zij jou weer in de gaten houden. Klinkt vreemd, maar het kan. In de linker bovenhoek van het scherm staat een tekentje die om de seconde kan veranderen dat ligt allemaal aan je sociale status, en die status krijg je niet zoals nu door een beetje populair te doen. Nee, die krijg je als de bevolking je vertrouwt doordat je ze helpt of omdat je ze in de steek laat. Als alles goed gaat in de stad en iedereen is blij met je geeft de ancestor, het tekentje de linkerbovenhoek, niks aan. Maar als de soldaten je in de gaten wordt de ancestor geel maar is er nog niks aan de hand, doe je iets wat in de ogen van de soldaten niet bevalt dan heb je pech en komen achter je aan, de ancestor is dan inmiddels rood geworden. Als je dan geen zin meer hebt in het vechten tegen de soldaten omdat het ééntonig of te makkelijk wordt ga je naar de daken, je zoekt een baal met hooi en blijft schuilen totdat de vijand geen zin meer heeft om je te zoeken.

Als de kust veilig is en je hebt genoten van het lopen over de daken en het genieten van de prachtige omgeving, is het weer tijd om je te gaan begeven tussen de mensen. Nadat je wat informatie hebt gekregen over je volgende doel is het tijd om dat doel te zoeken. Het doel is in zicht, je kiest je wapen uit. Het doel heeft niet door dat dit zijn laatste minuut zal zijn, met één druk op de knop steek je het kleine mesje in de nek van het doel. Er volgt een soort cutscene, in je schoot ligt je stervende doel, met zijn laatste zucht geeft hij je nog wat nuttige informatie, waarna hij sterft.

Conclusie en beoordeling

Assassin's Creed is zeker één van de beste games van 2007, met zijn enorme vrijheid en prachtig uiterlijk maakt het een prachtige game. Ook hoe jouw acties gevolg hebben om de mensen om jou heen is erg mooi. Hoewel het verhaal niet altijd even makkelijk was om te begrijpen werd het na tijden steeds makkelijker om te begrijpen. Dat het vechten niet altijd even moeilijk is raakt dat snel vergeten in mijn ogen, als je het met de rest van de game moet gaan vergelijken. Dus als je deze game nog niet hebt, en je kan €60 missen is dit een absolute aanrader.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Mooi verhaal.
 • Spannende gevechten...
 • Bijna alles mooi uitgewerkt.
 • Schitterende omgeving.
 • Actie en gevolg.
 • Enorme vrijheid zowel in de straten als op de daken.
 • Minpunten
 • die na een tijd saai worden.
 • Het vechten is soms te makkelijk.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geen probleem voor mij :p Vind toch niet zoveel aan dat spel :p

 • Reclame/Spam? Beetje slecht IG, stuur die mensen dan een mail waar het voorgevallen is, maar maak er niet NOG een nieuwsitem over… En dan ook nog es bij Uitgelicht…

 • Tuurlijk is het reclame daarom doen ze dit. Je moet wel even laten merken dat het ongekend populair is. :P

 • Mja, willen ze van die camera's af die toch niemand koopt, hebben ze een tekort. Met als gevolg dat er een hele hoop weer ingekocht worden, en dat er daar weer een hoop van over blijven, en in de winkel blijven liggen. Dan blijf je bezig he.

 • Als ik eerder van die actie afwist….. zo een camera aan mijn neus voorbij :-s

 • Wat had je met die camera willen doen dan? Ik kan me geen enkel spel bedenken waar de Vision camera voor de 360 een toegevoegde waarde heeft. Wees blij dat je niet genept bent.

 • Ik heb hem inderdaad vandaag gekregen, ofja, de chauffeur is onderweg dus. Bedankt :)

 • Hoezo zou ik genept zijn Ramon? Spel kocht ik toch wel dus een gratis camera erbij is niet verkeerd. En ik vond die kaarten actie wel tof. Maar goed ik had hem dus al bij bol gereserveerd voordat ik van deze actie afwist :-(

 • Wat heb je aan een ding wat je vervolgens toch niet gebruikt? Het is alleen maar meer zooi.  Je kan hem verkopen, maar je raakt hem aan de straatstenen niet kwijt. Het is een onzinning apparaat waar je niets mee kan.  Liever geen troep dan gratis troep.


 • Wat heb je aan een ding wat je vervolgens toch niet gebruikt? Het is alleen maar meer zooi.  Je kan hem verkopen, maar je raakt hem aan de straatstenen niet kwijt. Het is een onzinning apparaat waar je niets mee kan.  Liever geen troep dan gratis troep.  dat klopt eigenlijk best wel -_-
 • Maar je kan hem wel degelijk gebruiken, ik gebruik hem zo nu en dan

 • Fantastische aktie!!

 • Een geslaagde actie dus. Dat horen we graag :)

 • Mooi.

  Ik heb ze binnen.

  Ben nu niet meer boos. :) :P

 • Geslaagde actie is het zeker, maar zeker ook niks voor mij:P

 • Voor de nieuwe gebruikers van de camera, hij kan ook gewoon als web cam voor de pc worden gebruikt, en het is nog van redelijk kwaliteit ook!

 • Best logisch, maar ik heb er niks mee, hoef ze allebei niet.

 • Leuke actie, verkeerde game!

 • Mooi de problemen opgelost. Het is dat ik de game niet wil hebben anders had ik hem zekers via hier en bart smit besteld.

 • Vind die webcam een beetje flauwekul..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren