1. Pro Evolution Soccer 2008 (PS3)

Pro Evolution Soccer 2008 (PS3)

Trots doe ik mijn mooie, ouderwetse kast open. Wat ik vervolgens zie is een netjes opgestapelde verzameling fotoalbums. Voorzichtig vis ik een album uit de stapel en doe ik de kast weer op slot. Terwijl ik op de bank zit en de foto’s van vroeger bekijk, herinner ik me die mooie tijden weer. Vroeger trotseerde ik hoge bergen en open vlaktes. Ik kwam in tientallen landen en deed talloze ervaringen op. Ik sla het album weer dicht, open de kast opnieuw en leg het album terug op zijn plaats. Dan loop ik richting mijn televisie en zet ik mijn Playstation 3 aan. Dat was vroeger, sinds kort ben ik begonnen aan een veel groter avontuur. Een avontuur dat Pro Evolution Soccer 2008 heet…

Pro Evolution Soccer is door de jaren heen één van de meest geliefde gameseries geworden. De game gaat dan ook al zo’n dertien jaar mee, en er zijn verschillende redenen waardoor deze game zo populair is onder zowel voetballers als gamers. Helaas kreeg de game al veel kritiek op het feit dat het niet vernieuwend zou zijn, maar ik vermaak me erg goed met deze game. Met name de uitstekende gameplay zorgt voor succes. In PES heb je namelijk alle controle over alles wat zowel in het veld als erbuiten gebeurd. Dankzij dit feit is alles wat op het veld gebeurt erg realistisch en zijn de tactische mogelijkheden haast onbeperkt, zo zal je een eigen opstelling creëren en zal je team zich in het veld aanpassen aan jouw speelstijl dankzij Teamvision. Als jouw tactiek erg aanvallend is ingesteld of de score is in jouw nadeel, dan zullen de spelers het spel sneller hervatten of ze spelen agressiever. Is je team echter defensief ingesteld of staan ze op voorsprong, dan zal er wat rustiger gespeeld worden en wordt er niet overhaast gehandeld. Mede dankzij Teamvision zul je dus nooit alleen spelen, de niet bestuurde spelers zullen een soort eigen wil hebben. Zo zal je speler regelmatig shirtje trekken bij de tegenstander of maakt hij een indrukwekkende schwalbe (doen alsof je getackeld word). Je tegenstander heeft dezelfde mogelijkheden en dat maakt de algemene AI erg sterk.

Echter is niet alles aan de spelers van PES 2008 perfect, zo zijn er ook dit jaar weer weinig licenties. De licenties van de spelers/club namen zijn altijd al een kritiekpunt geweest, maar dat er dit jaar opnieuw maar vijf officiële divisies inzitten is onacceptabel. Voor de echte liefhebber is er natuurlijk niks aan om met een nep-team met neppe spelers te voetballen, het neppe tenue niet te vergeten. Maar ja, als we het over de wel gelicenseerde teams hebben, ziet alles er netjes uit. De transfers kloppen bijna allemaal en de tenues zijn erg mooi te noemen. Gelukkig zien dit keer de spelers in die tenues er ook goed uit. Dit jaar verdient Konami (de ontwikkelaar van PES) mijn complimenten over de grafische kwaliteit van deze game, met de nadruk op de uitdrukkingen van de spelers. Ik lieg dan ook niet als ik zeg dat PES het dit jaar op grafisch gebied wint van FIFA 08. Telkens weer als ik heb gescoord geniet ik van de herhaling en zoom ik in op de gezichten van de spelers, die dan hun ogen bewegen, een schreeuw van vreugde of een vrolijke lach laten zien. Helaas lijkt niet elk gezicht van de spelers waar velen zeggen dat dit wel zo is, maar gelukkig lijkt de helft wel en bij de topteams is alles dik in orde!

Deze spelers zijn wel aan te passen, dit gebeurt in de edit mode, zo kun je de gezichten, namen, etc. veranderen. Hetzelfde geldt voor de teams, deze zijn aan te passen en zo kan je van Man Red gewoon Manchester United maken. Helaas is dit alles wel erg tijdrovend en zijn de tenues niet aanpasbaar.

Dan gaan we over naar de Master league, de befaamde league uit PES. In deze mode is het de bedoeling dat je enkele jaren meedraait in de wereld van het voetbal. Eerst zul je jezelf moeten bewijzen, dat gebeurt bij een tweede divisie club. Naarmate je verder komt in deze mode zul je steeds betere clubs managen. Deze mode staat garant voor erg veel realisme, zo zal de fitheid van je spelers erg belangrijk zijn. Als de tactiek niet functioneert zullen er geen wedstrijden worden gewonnen, het gevolg is dat je er binnen de kortste keren uitligt. Verder is het belangrijk dat je je geld verstandig gebruikt en aankopen doet die nuttig zijn voor het team. De Master league is al bij al een genot om te spelen en zal erg verslavend zijn. Een vergelijkbare mode is de normale League mode. Hierin zal je enkel één seizoen meedraaien bij een club die je zelf uitkiest, ook deze mode staat garant voor realisme en heel wat speelplezier, maar is niet zo diepgaand als de Master league.

Als alle modi uitgespeeld zijn of als je gewoon met vrienden wilt gamen kan je natuurlijk aan de slag gaan met de multiplayer, sterker nog, dit jaar is PES ook online te spelen. De multiplayer staat garant voor erg veel plezier met je vrienden, daarmee komen we meteen tot de conclusie dat PES gewoon een heel leuke partygame is. Helaas is de online-modus waardeloos te noemen. Dit komt vooral omdat het geen lekker netwerk is, het uiterst sloom loopt en het erg laggy is. Dit wil zeggen dat de game dus erg vaak vastloopt en gewoon niet speelbaar is. Oké, het mag dan de eerste keer zijn dat Konami PES een online-modus heeft gegeven, maar het is geen excuus!

Conclusie en beoordeling

PES 2008 is een topper, alleen al vanwege de gameplay. Helaas zijn er toch een paar puntjes die roet in het eten gooien. In PES krijg je realistisch voetbal en dat zie je terug in de modi. Grafisch is het vier stappen vooruit en al deze punten maken de game lekker verslavend. Ook de spelers zijn niet meer zo vierkant als ze vroeger waren en hebben nu zelfs uitdrukkingen en een nog sterkere AI, dankzij feitjes als schwalbes en shirtje trekken. Helaas is de game amper vernieuwend in tegenstelling tot zijn voorgangers en wordt het bijna gezien als een remake van PES 6 met mooiere graphics. Ook kent de game dit jaar weer amper licenties... Online gamen met PES 2008 gaat moeilijk worden aangezien het slechte netwerk + de laggs. Ik had PES graag een hoger cijfer gegeven, maar het is inderdaad weinig vernieuwend. In een voetbalgame wil je natuurlijk ook graag licentie's zien en soepel online gamen! Misschien dat Konami deze drie punten volgend jaar kan verbeteren.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Fantastische Gameplay
 • Realistisch voetbal
 • Leuke, Uitdagende modi...
 • Graphics!
 • Verslavende elementen
 • Sterke AI
 • Minpunten
 • Weinig licenties
 • Amper vernieuwing
 • op de verschrikkelijke online-modus na

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Een 6 ?! :P  Het is dus een game voor 'tussendoor' lekker te knallen.  Jammer dat ze niet iets meer tijd aan de game besteed hebben, om zodoende een aantal - puntjes weg te werken. Toch wel jammer.


 • Das een verrassing. Ik had een stuk hoger verwacht. Als het verhaal inderdaad zo lafjes is, dan laat ik deze game zeker aan me voorbij gaan.

 • Met score ben ik het eens. Veel teveel bugs bijv vast zitten in voertuigen. Kwa gameplay had veel beter gekunt bijv als je over wapen loopt welke je al hebt dat je automatisch de ammo ervoor oppakt. Spel is gewoonweg niet AF!. De health van de vijanden vindt ik matig (teveel). Het spel voelt gewoon niet lekker aan en kan soms HEEL frustrerend zijn bijv als je een missie moet doen met een auto en dat je dan op het laatst afgeknalt word en dat je dan weer het hele suffe parcour over moet doen omdat hun schieten met raketten alsof het kogels zijn. Balans van het spel is gewoonweg niet goed.

  Concept is heel tof alleen jammer dat het niet goed is uitgewerkt ik had heel veel van deze game verwacht had veel kunnen worden jammer Haastige spoed is zelden goed.

 • Lekker laten liggen dit, voor alleen ontploffingen hebben we zat andere games!:D

 • Ondanks ik niet op een sequel zat te wachten (vond het eerste deel ook maar zo zo) had ik toch minimaal een zeventje verwacht. Het punt ligt nu een tikkeltje lager, maar na de tekst gelezen te hebben begrijp ik perfect waarom.  Misschien dat ik het toch even ga spelen, maar heb een hekel aan dat recente huurverbod op spellen. BAH!

 • dag ik al daarom heb ik hem laten liggen

 • Terechte score… De game is gewoon te buggy en het verhaal is nonsens… Niet te vergeten dat hij altijd vastloopt (bij mij toch)…Kortweg, ik ga geen games niet meer kopen voor de reveiws uit zijn .. ik had dezelfde fout met AC gemaakt

 • Ik vindt em toch leuker dan een 6, tis wel even tegen door een paar irritante dingen heenkijken, maar als je eenmaal bezig bent (en het verhaal naast je neerlegt) is het best een leuke game.  Leuk om te freewheelen, en deel 1 was leuker maar zeker een 7 waard

 • Dacht dat het wel een goede game werd maarja:P

 • Al de 4e game die het niet kon waarmaken blijkbaar.  Maargoed, maakt de keuze alleen maar makkelijker!

 • Ohjeej, buggie maar hij is toch gewoon leuk? Ik heb 'm van de PU!:D

 • En je kan trouwens ook gewoon een laser gebruiken bij airstrike(niet alle) dus niks er naar toe gaan…

 • Ik wil hier niet de moraal ridder gaan uithangen, maar het voelt een beetje raar om op nota bene 11 september in een recensie van een spel met de subtitel ''World In Flames'' te lezen dat het enigste leuke punt van dit spel is dat je lekker dingen op kunt blazen. Maar goed, dat is helaas dan ook het enige echte goede aan dit spel .Teleurstellend spel helaas…

 • Een 6 vind ik persoonlijk wel een heel laag cijfer voor dit spel. Het is geen perfect spel, dat zeker niet en ook al vind ik persoonlijk deel 1 ook beter maar het spel biedt best een hoop fun.

 • Kijk hier voor de Gametrailers Review.  http://www.gametrailers.com/player/39790.html  Zij geven een 7.9


 • hmmm ik had het cijfer wat hoger verwacht maar als het echt maar een 6 waard is ga ik hem niet halen.

 • pfff

 • Eerlijk cijfer.

 • Had hem gekocht en de volgende dag weer terug gebracht! Precies met dezelfde punten als InsideGamer.. slecht verhaal etc.

 • Ehm lykt me nix…  foutje in recensie:  ''Helaas werkt dat op dit moment perfect, tijdens mijn ervaring had ik namelijk erg veel last van lag.

  ''  het woordje '' niet'' moet er bij:p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren