1. Black & White (PC)

Black & White (PC)

Op je knieën mens! Kus mijn voeten en aanbid mij. Als je durft mijn woord in twijfel te trekken zal dat je duur komen te staan. Dood zal je gaan, je hele familie!

Dit bracht twee weken schorsing met zich mee.

Maar natuurlijk doe ik dat mevrouw, ik kan u onmogelijk terugbetalen voor alles wat u heeft gedaan, dit is wel het minste wat ik kan doen.

Dit bracht twee jaar lang, 2 keer per week een afspraak bij mijn psychiater. Je zult wel denken dat ik een gigantisch probleem heb, nou dat heb ik ook. Mijn probleem is namelijk dat ik dit bovenste allemaal tegen de leraar heb kunnen zeggen, want eigenlijk wilde ik lekker thuis zitten, puur om de game te spelen waar ik jullie wat over wil vertellen, Black & White.

Black & White is een game waarin jij God bent, je zult ervoor moeten zorgen dat mensen zich zullen bekeren tot het geloof in jou en dat ze trouw blijven aan je . Om mensen jou als hun God te laten zien zul je indruk op ze moeten maken daarvoor kun je gebruik maken van je eigen wezen. Je wezen is een dier dat je kunt verkrijgen door een opdracht succesvol te volbrengen. Dat wezen zal je kunnen gebruiken om te hem te laten vechten met andere wezens, je kunt hem wonderen laten verrichten en het is een vrolijk gezelschap. Het aanhankelijke schepsel is aanlijnbaar maar kan ook vrij rondlopen, vergeet niet dat het karakter van je wezen zich zal vormen door het door jou vertoonde gedrag. Wanneer jij goed doet, zal je als goede God te boek staan, vertoon jij echter Stalinistische trekjes en laat je jouw volk creperen door de erbarmelijke omstandigheden in je rijk, dan zul je bekend staan als een slechte God. Je zult het gehele avontuur bijgestaan worden door je geweten. Zo heb je een kwaad deel van je geweten en een goed deel. Deze twee zijn delen zijn echte tegenpolen.

Wil je een dorp overnemen, dan is daar meer voor nodig dan alleen je wezen. Je zult wonderen moeten verrichten om indruk te maken. Die wonderen kun je gebruiken door mensen je te laten aanbidden. Vergeet echter nooit de dorpelingen die al in je geloven, want net als voor alle andere dingen in het leven geldt: Niets is vanzelfsprekend. Je dorpelingen zullen niet onvoorwaardelijk achter je staan, wanneer jij niet voor genoeg voedsel, huizen en een hoog geboortecijfer zorgt, zullen de dorpelingen veranderen in atheïsten die zich waarschijnlijk later zullen bekeren tot het geloof in een andere god. Wanneer je het weet klaar te spelen om een andere God al zijn gelovigen af te nemen, is die God overgeleverd aan jouw genade, vernietig je deze God, of laat je deze ‘‘macht’’ berouw tonen en eeuwige dankbaarheid? Het is aan jou.

Wat je opvalt aan de game zijn de mooie graphics, alle omgevingen zien er gelikt uit en de dorpelingen kunnen er mee door. Voor die tijd vroeg het spel erg veel van je computer. Dat zorgde dan soms nog wel eens voor haperingen waardoor het niet altijd even vloeiend was. Wat echter nog belangrijker is, is de manier van voortbewegen. Want alles kan er dan nog zo gelikt uitzien, wanneer de manier van verplaatsen niet soepel verloopt is de game nog steeds weinig waard. In de game zul jij jezelf zien als een hand, via die hand kan je je soepel naar nieuwe plekken slepen of je afzetten. De hand kan dingen oppakken en het draaien met de camera verloopt soepel. Je hebt dus alle ruimte om je vrij te bewegen, dat allemaal door ‘’ de hand van God’’.

De mooie geluiden zijn fijn en brengen de sfeer goed over ook zijn alle stemmen realistisch maar dramatisch ingesproken. Het is ook erg fijn dat je voor Nederlandse teksten kunt kiezen, zeker voor de ‘’jonge Goden’’ maakt dat dat het makkelijk te begrijpen is. Dat versterkt het gevoel dat jij de macht hebt over deze aanhankelijke inwoners.

Het spel is een garantie voor genoeg speeltijd, er komen steeds weer nieuwe werelden, iedere wereld waar je naartoe gaat zal het moeilijker maken om te overleven dan de vorige. Er komen vele nieuwe stammen bij en je grootste vijand kom je pas in de laatste wereld tegen, waar je echt zult moeten knokken te overleven. In de game zijn er primaire en secundaire opdrachten waarbij de secundaire dus optioneel zijn maar wel vaak leuke beloningen met zich meebrengen. Een nadeel dat soms erg demotiverend werkt is de langdradigheid. Bij tijd en wijle duren sommige dingen te lang. Wanneer je eventjes geen zin hebt om de verhaallijn te volgen kun je je ook af gaan reageren op computergestuurde tegenstanders in andere werelden. Het is leuk om daar voor de afwisseling heen te gaan en even te laten zien wie er nou echt de macht in handen heeft.

Conclusie en beoordeling

Deze game heeft een bijzonder concept, dat concept is ook bijzonder goed uitgewerkt. Het zorgt dan ook voor een grandioze speelervaring die vandaag de dag voor mij nog door geen enkele pc game is overtroffen. De game is nu te koop voor slechts twee euro. Dat neemt niet weg dat dit een game is die zelfs vandaag de dag nog de volle prijs waard is. Het enige nadeel is voor mij dat het soms iets te langdradig is.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Graphics
  • Geluid
  • Gameplay
  • Concept
  • Camera
  • Vrijheid
  • Speelduur
  • Minpunten
  • Soms langdradig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren