1. Zoo Tycoon (NDS)

Zoo Tycoon (NDS)

Wie heeft er nou nog nooit van gedroomd een eigen dierentuin te mogen beheren? Ik in ieder geval wel. Ik werd helemaal wild als we een keertje naar de dierentuin gingen en thuis tekende ik honderden plattegronden van mijn droomdierentuinen. Tot op mijn achtste bleef dat doorgaan. Toen kreeg ik Zoo Tycoon voor op de PC, en mijn droom was uitgekomen. Eindelijk kon ik mijn eigen dierentuinen bouwen en beheren. Ik speelde het spel helemaal plat en kocht alle uitbreidingspakketten. Nu speel ik het al lang niet meer. Maar toen ik met Kerstmis mijn broertje het papier van zijn cadeautje zag openscheuren en Zoo Tycoon verscheen, kreeg ik toch weer zin om het nog een keer te proberen, maar deze keer op de DS.

Verhaal?

Een echt verhaal zit er niet achter Zoo Tycoon, je moet een dierentuin bouwen noem ik geen verhaal. Daarom zijn er verschillende Scenario Games met ieder hun eigen verhaaltje. Dit zijn een soort van missies waarbij je een dierentuin moet bouwen en aan speciale doelen moet voldoen, zoals dat de bezoekersblijheid dertig of hoger moet zijn of dat er in totaal vijf of meer dieren in je dierentuin moeten zijn. De verhaaltjes rondom de scenario's zijn ook niet erg opwindend, laat staan origineel. Zo moet je beschermde diersoorten een goed plekje geven in je dierentuin zodat ze zich kunnen voortplanten, een vervallen dierentuin weer opknappen en er een succesvolle trekpleister voor toeristen van maken, en nog meer van die voorspelbare verhaaltjes die we al heel vaak gehoord hebben. Vaak zit hier ook een tijdslimiet aan vast, maar dat maakt niet heel veel uit, want als je de game op pauze zet kan je nog steeds bouwen. Wel jammer is dan dat als je klaar bent met je doelstellingen en je nog drie maanden te gaan hebt, je de tijd niet kan doorspoelen en dus drie maanden moet gaan zitten wachten tot je eindelijk naar het volgende scenario mag. Een toevoeging, die alleen in de scenario's te verkrijgen is, zijn de Zoo Cards. Voor $2000,- kan je een kaart kopen, maar je kunt er verder weinig mee. Een plaatje van een dier met een hele omschrijving erbij, maar daar heb je naar mijn idee niks aan, want dan kijk je toch gewoon in de zevendelige dierenencyclopedie van mijn opa? Vaak krijg je hetzelfde dier als je al had, en het maakt eigenlijk niks uit voor de game. Een nutteloze toevoeging die je alleen maar uit verveling gaat kopen is het dus.

De zandbak

In de zandbak-mode, oftewel de Freeform Game, zal je niet vastzitten aan een tijdslimiet of doelstellingen. Je bent vrij in hoe je de verblijven van de dieren inricht, welke dieren je erin stopt en wat voor terrassen je maakt. Dit deed ik vroeger op de PC altijd, ik kon de scenario's toch niet lezen, die waren immers in het Engels. Aan de zandbakken beleefde ik urenlang speelplezier, door de uitgebreide mogelijkheden die de game te bieden had, van de prijs van de hotdogs bepalen tot de dieren een leuke naam geven. Mede door die kleine dingetjes bleef het leuk en werd het minder snel eentonig. Maar dat wordt Zoo Tycoon op de DS wel. Al die details zijn weggelaten en het draait nu alleen nog maar om de verblijven en de terrasjes bouwen. En dat is erg jammer, want zo word het heel snel saai, en na drie dagen ben ik gestopt met spelen, dat waren zo'n acht uurtjes, terwijl een tycoon-game naar mijn idee veel langer leuk moet blijven. Je voelt je niet langer echt bij de game betrokken, het lijkt of het zichzelf allemaal wel regelt. Eigenlijk is het een versimpelde versie van de PC-versie, maar dan echt veel te ver versimpeld. Toch houdt je nog wel het oude vertouwde gevoel van een dierentuin bouwen, omdat het zo erg op de PC-verise lijkt. Nog een groot probleem is dat er maar één savefile is. Eén! Dat is gewoonweg veel te weinig voor deze game, want al je mooie dierentuinen wil je natuurlijk bewaren, maar met één savefile wordt dat moeilijk.

De besturing: handig of hopeloos?

De besturing is een beetje vreemd. Je zou juist verwachten dat je de stylus als een muis zou kunnen gebruiken, daar is hij perfect voor. Maar nee, zo gaat het niet bij Zoo Tycoon. Je ziet de dierentuin op het bovenste scherm, en op het onderste scherm regel je bijna alles. Je klikt bijvoorbeeld het hekje aan en je komt in het scherm waarin je de omheining kan kiezen. Als je dat gedaan hebt, kom in een raar scherm, er staan namelijk alleen maar lege vierkantjes. Als je er met de stylus overheen gaat, verschijnt er op het bovenste scherm een hekje. De positie van het hok bepaal je met de pijltjestoetsen. Als je het hok op een bepaald punt wilt neerzetten, word het lastig, er zijn namelijk geen herkenningspunten. Dus moet je op het bovenste scherm gaan zoeken en zoeken, waarna je uiteindelijk tot de conclusie komt dat je helemaal aan de verkeerde kant van de dierentuin zit. Als je dan eindelijk een hok hebt, moet je het inrichten en je komt weer voor hetzelfde probleem te staan: onderste scherm hokjes, bovenste scherm waar je het wilt plaatsen. Deze besturing werkt totaal niet, en met bijna alles wat je doet kom je het weer tegen. Met de mogelijkheden van de DS hadden ze veel betere dingen kunnen doen naar mijn mening.

Wat een mooie dierentuin!

Dat is een uitspraak die je nooit in dit spel zal horen, grafisch is het namelijk echt zwaar ondermaats. Het lijkt op de PC-versie, maar het is nog stukken lelijker. De dieren zien er niet uit, net als de planten, het water en alle bezoekers. De graphics zijn dus echt heel zwaar ondermaats, want niks is echt mooi gemaakt. En dan de muziek, dat is echt wat om je voor te scamen. Want die is er bijna niet! Alleen in het opstartscherm hoor je een vrolijk deuntje, maar tijdens het spelen hoor je niks, buiten het vrolijke gefluit van een vogel die eens in de tien minuten langskomt. Doordat er bijna geen geluid wordt gemaakt word je snel afgeleid en zet je snel de DS uit en gaat toch maar weer eens aan je huiswerk, dat is namelijk nog boeiender dan dit spel.

Conclusie en beoordeling

Deze Zoo Tycoon kan voor mijn part meteen de kast in om er daarna nooit meer uitgehaald te worden. Ik vind het gewoon echt heel slecht. En als je nou echt zo graag een dierentuin wilt bouwen, zet dan gewoon je kat en een plant in een hok van Lego of koop de PC-versie.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • Oude vertouwde gevoel
 • Lijkt op de PC-versie, die wel goed was
 • Minpunten
 • Wordt heel snel saai
 • Veel te veel versimpeld
 • Grafisch een ramp
 • Bijna geen geluid
 • Maar één savefile

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi, ga ik denk ik wel downloaden voor PS3!

 • en over een paar maanden is de pack gratis. :P denk ik XD

 • over een paar maanden zijn er al andere goede games uit zoals CoD 5, saints 2 fable 2 etc dus :P

 • Leuk dat ze de game levend houden door dit soort dingen.

 • Ik heb hem ooit gewonnen terwijl ik het spel alleen maar op de pc heb. :p

 • Idd, zo blijft het lang leuk met deze acties.

  Is de dubbele XP ook voor mensen die m al eerder hadden?

 • Rofl!  Tis nog steeds geen 4,80 waard.

  Niet dat ik ze niet heb maar ik heb ze niet gekocht.  En de maps zijn je geld niet waard. • Hebben jullie geen pc ofzo? Daar is hij gratis..

 • Creek, Broadcast en Chinatown zijn het geld zeker wel waard!

 • Dat wordt dit weekend ff Cod4 doen dan :)

 • Alleen dit weekend of vanaf dit weekend?

 • nice nice nice

 • SNERT!!! nu net dat me Xbox bij MS ligt voor reparatie :x……

 • nice

 • aangezien zoveel mensen cod4 op de 360 spelen, en dan nog steeds Ms points vragen. Cod 4 staat al zoveel maanden op 1 bij de 360

  -_-'

 • Mooie aanbieding, aangezien CoD4 nog ontzettend veel gespeeld wordt, zullen hier veel mensen profijt van hebben.

 • NIce, mss wel het kopen waard.

 • Lol een vriend van me heeft hem gistere gekocht!

 • Heb hem allang

 • nog het spel kopen hehehheehhehehehe:D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren