1. NBA Street: Showdown (PSP)

NBA Street: Showdown (PSP)

"Haal die kerel van het veld man, hij wordt vernederd!". De kreet van een supporter, een NBA*-supporter. Het debuut van mij loopt uit tot een fiasco. Het gevolg is een fluitconcert als ik van het veld wordt "verlost". Als klapper komt daar bovenop ook nog eens een preek van de coach; "Jochie, jij zou een toekomstig talent zijn, je speelt verschrikkelijk en... vind je het gek dat ik je wissel? Ga je omkleden en kom pas terug na training, Heel veel training."

Back to basics dus, terug naar de basis beter vertaald. Op de straten is het wat makkelijker en heb ik meer ruimte om te oefenen. Zo ook in NBA Street: Showdown, een spel waar je kennis maakt met het straat-basketbal. En dat allemaal terwijl je een heerlijke soundtrack hoort. Als ik aankom op een pleintje in LA zie ik een paar jonge gasten oefenen. Ik wordt al gauw opgemerkt en gevraagd voor een partijtje, dan zegt één van de jongens: "Ben jij niet die NBA gozer?" Een pijnlijke "Ja" is mijn antwoord. Ik wacht op een preek, maar er gebeurt niks. De jongens beginnen te spelen en meteen krijg ik spijt. Ik heb ze zwaar onderschat en zij mij zwaar overschat. Na mijn lange verhaal zijn ze bereid mij te helpen, te helpen om een straatlegende te worden en alle courts over te nemen...

Ik begin de vetste mode in NBA Street: Showdown, The King Of The Court mode. Na mijn evenbeeld in elkaar te hebben "geflatst" begint het verhaal. Ik kom in West Philly High, een plaats in Amerika waar veel NBA-legendes vandaan komen. Een knulletje van, ik schat, vijftien jaar oud daagt mij uit voor een basketball wedstrijd. Hij kent me zo te zien niet. Er zijn verschillende modes bij de verschillende, vrij te spelen, courts. Je kunt punten verdienen door vette tricks en dunks te maken, zo zijn er dus ook modes waarin je zoveel mogelijk trick-punten moet maken. Als ik begin te spelen word ik verblind door de tricks van deze gozer! Hij kan breakdancen met de bal, twee meter hoog springen en dunken als een NBA All Star. Al snel kom ik erachter dat het in deze game om trick-punten gaat, mijn saaie maar effectieve speelmanier heeft hier dus geen zin. Nu zie ik iets wat ik nog nooit heb gezien; het beeldscherm verkleurt, de tricks worden sneller en als de jongen de bal in de lucht brengt om te dunken zie ik een enorme trick-punten boost. Het blijkt een gamebreaker te zijn. Met mijn mond vol tanden staar ik de jongen aan. "Better luck next time", zegt hij doodleuk.

Ik blijk nog te weinig te snappen van deze game, dus doe ik even een stapje terug naar de Pick Up mode. Ik lees het instructie-boekje goed door, en begin flink te oefenen met de officieele NBA-teams in dit spel. In deze mode speel je 3 tegen 3, wat overigens ook zo is in de King of the Court mode. Alle teams hebben licenties en zo hun eigen specialiteiten. Na heel wat oefenen met de basis objecten, ga ik verder met het echte werk; ik probeer de meer gevordere bewegingen. Als ik hiermee begin zie ik de ongelooflijke hoeveelheid mogelijkheden die er zijn. Van shot-blocks + steals, tot ongelofelijk realistische fakeouts en sh*t. Naarmate ik dit meer doe zie ik dat mijn turbometer aanzienlijk begint te stijgen. Na een tijdje is de meter vol en zie ik dat het beeld weer verkleurt, ik heb dus een gamebreaker te pakken!

Oké, ik ga het opnieuw proberen. Proberen? Ik ga winnen! Op hetzelfde plein zie ik de jongen weer staan, inclusief zijn team. Hij grinnikt en is totaal niet onder de indruk. Ik zal hem wat laten zien... Aan het begin kom ik nog wat sloom op gang, maar naarmate de match vordert laat ik mijn skillz 'n tricks zien. Waar ik de vorige keer de volle laag, een gamebreaker, over me heen kreeg is het dit keer omgekeerd. Het beeld verkleurt opnieuw, ik breng de bal hoog en... dunk! Ik verneder hem dit keer en dat weet hij. Een korte blik naar mij, en dan loopt hij weg. Hij loopt weg? Zo kinderachtig? Dan komt een van zijn teammaten naar me toe, ik krijg de keuze om hem in mijn team te zetten! Dit doe ik en dan zie ik een menu waarin ik mijn vaardigheden zie, die aanzienlijk gestegen zijn.

De volgende dag kom ik terug. De jongen is er opnieuw! Hij komt naar me toe en vertelt me hoe het in elkaar zit. Als ik nu win mag ik het court overnemen, inclusief de jongen! Nu komt er een speciale wedstrijd, dit kan of een game zijn wie als eerst bijv. twee gamebreakers heeft. Het kan ook zijn dat je een gigantische score moet behalen. Als ik win krijg ik bovendien flink wat bij me vaardigheden! Naarmate je vaardigheden stijgen, krijg je bepaalde levels van tricks. Je begint natuurlijk op level 1, maar naarmate je meer courts vrij speelt zal je level stijgen waardoor je meer tricks kan kopen en vervolgens ook uitvoeren. Ok, daar gaan we. De wedstrijd wordt een spektakel van shots en tricks over en weer. Dan heb ik de bal, ik weet dat ik nu moet scoren; dan win ik. Ik maak een trick, de jongen trapt er in! Ik ren naar de basket en met een fantastische trick dunk ik.. Ik win! De jongen verontschuldigt zich bij mij en sluit zich aan bij mijn team. Nu ik Philadelphia heb overgenomen, zijn er nog genoeg courts te gaan. De eerste stap is in ieder geval gezet..

Sacramento, Arco Arena;

"Weet je zeker dat je er nu wél klaar voor bent?", de coach heeft er weinig vertrouwen in. Gelukkig weet ik nu wat ik kan, ik heb geleerd van mijn fouten en ben de wonderlijke wereld van street-basketball tegen gekomen. Die jongens zijn echt niet minder dan wij, misschien zijn ze zelfs beter. Helaas hebben de jongens geen zin in zoveel roem of hebben ze een slechte begeleiding gehad. Veel meer tijd om na te denken is er niet. De zoemer klinkt en ik check mijn Sacramento Kings shirt. De tijd voor verandering is er nu, en vol zelfvertrouwen loop ik het veld op. Klaar voor een herkansing...

*National Basketball Amerika

Conclusie en beoordeling

NBA Street: Showdown is een vette game, met een even vette soundtrack. De game is moeilijk op te pakken, tenzij je het geduld hebt om te oefenen in de Pick up mode. Doe je dit, dan kan de game erg leuk worden. The king of the court mode is realistisch en diepgaand. Er zijn echte licenties van de teams en dat is voor mij best belangrijk. Wel is de game aardig snel uitgespeeld
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • King of the Court
 • Stoer stijltje
 • Licenties
 • Soundtrack
 • Minpunten
 • Geen makkelijke leercurve

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • Boeiend dat je makkelijker kan levelen. Met alle maatregelen van de afgelopen tijd is levellen sowieso al een fluitje van een cent.  Niet iets om wakker van te liggen dus.

 • mocht is tijd worden.

 • Sommige reacties vanuit de community luidden dan ook dat het niet eerlijk is dat iemand relatief makkelijk kan levelen op een PvE-server en vervolgens op het hoogste level kan overstappen naar een PvP-server.  niet te veel naar de trolls op de fora luisteren, sinds 20 euro voor een transfer toch veel te duur is om te gaan levelen op een PvE server en dan te transferen naar een PvP server. de voordelen zijn maar minimaal.

 • Zoals Aiii ook al zegt, tegenwoordig is dat levelen in World of Warcraft toch al makkelijker geworden. En met de nieuwe patch op komst wordt het nog makkelijker (60-70) wordt verkort. (Teminsten als ik blue posts mag geloven).

 • Wat de rest net zei + dat het erg leeg is op laag level gebied zorgt ervoor dat PvE naar PvP nu eindelijk kan. :)  Ik heb 3 geleveled op PvP naar 70 and 4 naar 70 op PvE en zoveel erger was het niet.

 • Wat jammer nou…

 • Leuk…

 • nice

 • Boeiend.. een echte PvPer begint toch meteen op een pvp server

  + blizz wants cash!

 • Ja ach beide partijen hebben een goed punt.

 • Makkelijker om te levellen..nou het duurt toch nog mooi 2 maanden per character. Vind ik echter prima, moet niet te gemakkelijk worden.  Sommige reacties vanuit de community luidden dan ook dat het niet eerlijk is dat iemand relatief makkelijk kan levelen op een PvE-server en vervolgens op het hoogste level kan overstappen naar een PvP-server.  Forums Trolls..Vooral de posters of een PvP realm hebben het gemiddelde IQ van een chimpansee.  Boeiend.. een echte PvPer begint toch meteen op een pvp server  Het ging vooral om het feit dat een transfer van een RP naar RP-PvP realm niet kon. Tenminste, dat waren de meeste klachten op de fora.


 • Ik speel zelf niet maat dit is wel mooi voor de WoWers!

 • Hmm, k zag et gister online al ja..

  Boeit mij vrij weinig opzich, al hadden ze het andersom ook wel mogen doen.. Voor diegene die het 'geganked worden' zat zijn xD

  Verder komen nou de PvE nubs naar de PvP :) Lekker makkelijk(er) arena voorlopig dus :D

 • Goede toevoeging, maar het had eigenlijk al eerder gedaan moeten worden.

 • jah, zijn ze beetje laat mee idd :P

 • Wie betaald er nou eigenlijk 20 euro om zijn character over te zetten op een andere realm. Terwijl je makkelijk van 1 naar 70 kan. En het is goedkoper :D

 • Nu nog transfers van US servers naar EU servers zodat ik mijn character weer eens kan spelen (ooit op US servers begonnen, was leuk totdat je level 60 bent en je moet raiden om alle content te zien, wat betekent dat je vanaf 12uur 's nachts zit te raiden omdat het dan pas avond is in US).

  Ze hebben dat beloofd toen het spel voor het eerst uitkwam, maar nog steeds niets. Dus mijn character zit nog steeds in de vrieskist.

 • @Hierkomik

  Tjah… dat is het risico dat je neemt hè.

 • da's wel goed; maar ook inderdaad risico

 • Kijk, dat je moet betalen als je een game koopt lijkt me vrij normaal, maar als je dan thuis komt en nog een keer een zak kudo's moet betalen om überhaupt te KUNNEN gamen gaat er bij mij niet in. Vieze smerige egoïstische gamebazen die over de rug van (vooral jongere) gamers nog ff een villaatje bij elkaar willen stelen die hebben we hier niet nodig, opgerot dus. Jammer dat het gamen niet meer is wat het ooit was.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren