1. Mario Kart DS (NDS)

Mario Kart DS (NDS)

Het racegenre is een genre apart. Waar het bij de meeste spellen gaat om het afknallen van vijanden, het redden van knappe dames, het doorspelen van een verhaal aan de hand van een film en ga zo nog maar even door, doet het racinggenre iets unieks. Het wist door de jaren heen steeds innovatiever uit de hoek te komen en zich als realistisch genre in de game-industrie te nestelen. Vooral op de consoles zijn spellen als Forza Motorsport, Colin McRae: DiRT en Gran Turismo uitermate populair, maar een enkele keer wordt ook de handheldgamer verblijd met een racegame.

Een racegame draait om realisme. Niet alleen zoals bij zoveel andere spellen in de vorm van steeds mooiere beelden, maar ook met betrekking tot een boel andere aspecten. Het beeld is dan ook niet het deel waar Mario Kart DS het van moet hebben. Nu wil ik niet beweren dat dit er slecht uitziet, integendeel, voor de maatstaven van de DS ziet het er meer dan netjes uit, maar de kracht van Mario Kart ligt niet in geweldige graphics. Het gaat meer om het gevoel dat je midden in een race zit en alle moeite wil doen die race succesvol uit te rijden. En dat belangrijke aspect van de game is meer dan geslaagd!

De game kent zestien retrobanen, die bijna 1 op 1 zijn overgenomen uit eerdere Mario Kart-games, en zestien banen die speciaal voor dit spel zijn ontworpen. Het klinkt misschien wat duf, maar ik heb op geen enkel circuit het gevoel gehad dat dit een onnodig circuit was dat er op het laatst maar bij is gepropt. Op iedere baan had ik het heerlijke gevoel dat ik een racegame van topkwaliteit aan het spelen was, sterker nog: er waren banen bij die mijn stoutste verwachtingen omtrent deze game overtroffen! Dit geldt ook voor mijn absolute favoriet, een baan in een soort Pinball-stadion. Tijdens het rijden van bepaalde scherpe bochten verandert de camera op een natuurlijke manier van positie, wat zorgt voor een extreem realistisch gevoel. Ik voelde me op dat moment één met die dikke Wario waar ik mee reed, en als het zó ver is: dan weet je het wel!

Zo kent Mario Kart DS nog een handvol kleine, maar innovatieve ingrepen die het geheel tot een heerlijk spel maken. Om toch maar even terug te komen op die beelden, die er in de meeste races niet slecht, maar ook niet revolutionair uitzien… in eerste instantie maakt dit niet uit. Pas als je de races uit je hoofd kent en je meer let op de inrichting van de banen waar je rijdt, zie je dat sommige banen hierin falen. Het is niet zo dat dit geldt voor veel banen, integendeel: meestal verloopt alles heel soepeltjes. Toch heb ik wel eens last van narigheden als een sneeuwpop die te laat in beeld kwam waardoor ik er tegenaan knalde, een saaie omgeving waar je niet dood gevonden zou willen worden en een tegenstander die ik slechts voor de helft te zien kreeg. Gelukkig is dit maar een klein minpuntje, iets wat nauwelijks opweegt tegen de stormvloed van pluspunten die ik genoemd heb en die nog komen gaan…

Mario Kart DS heeft namelijk nog veel meer in petto dan doelloos rondracen. Zoals altijd bij racespelletjes het geval is, is het de bedoeling een zo strak mogelijke tijd weg te zetten. Dit kun je doen met allerlei personages en in verschillende modi. De belangrijkste modus, waar je tevens het langst mee zoet zal zijn, draait om het succesvol uitrijden van een Cup, die op zijn beurt weer uit vier races bestaat. Aan de hand van een puntenklassementje wordt vervolgens bepaald wie de winnaar is. Dit kan in drie verschillende klassen (50, 100 en 150 cc) en in niet minder dan acht Cups. In het begin van elke klasse zijn er slechts vier van deze toernooien speelbaar. De andere vier zijn vrij te spelen door in twee van de vier beschikbare Cups als winnaar uit de bus te komen en in de twee die je daarmee vrijspeelt, precies hetzelfde te doen. Speelplezier tot op den top! Voor de ervaren spelers wordt dit bovendien nog eens verlengd, omdat je als beloning een extra hoge waardering kunt krijgen in de vorm van een hoge score. Zo zul je wanneer je niet al te goed rijdt een E als waardering krijgen, maar als je zo’n dag hebt waarop alles lijkt te lukken, drie sterren aan zo’n toernooitje overhouden. Ook kun je meer dan alleen Cups vrijspelen. Naarmate het spel vordert krijg je namelijk de beschikking over meer wagens en meer personages. Het leuke van die extra wagens en personages, is dat ze allemaal anders rijden. Wario bijvoorbeeld heeft een aantal snelle en wendbare auto’s, terwijl types als Donkey Kong het moeten doen met auto’s die geweldig zijn om anderen van de baan te rijden, maar niet geschikt zijn om scherpe bochten te nemen.

Naast het rijden in Grand Prix’s kun je ook een willekeurige baan kiezen om op te rijden, met als doel het verbreken van je persoonlijk record. Hier komt de diepgang van Mario Kart DS pas echt tot zijn recht. Om zo snel mogelijk te rijden moet je namelijk rekening houden met het insnijden van een bocht, het driften in die bocht waardoor je er sneller doorheen bent en het vermijden van de kleinste foutjes. Meerdere malen raakte ik gefrustreerd omdat ik door een beuk van mijn zesjarige broertje – die graag meekijkt tijdens het gamen - in het gras belandde. Een scherpe tijd kun je dan wel vergeten, omdat het gras een goed voorbeeld van iets wat realistischer is ten opzichte van andere Mario Kart-games. Wanneer je het gras, de modder, het zand of de grindbak inraced, zul je namelijk een stuk trager rijden.

Om het sfeertje niet alleen realistisch te houden, maar ook te voorzien van een funfactor, zijn er - zoals eerder al kort aangegeven - de verschillende personages waar je mee kunt racen. De knappe prinses Peach, de gevaarlijke slechterik Bowser, de gekke en grote aap Donkey Kong en de alom geliefde Mario zijn slechts enkele voorbeelden van bekenden uit het Nintendo-universum waar iedereen mee los kan gaan. Dit zorgt voor een vrolijk sausje over het toch al hartstikke toffe concept. Voeg daar de heerlijke geluidjes die uit je DS gebliept komen aan toe en je hebt te maken met een sfeer die zijn mannetje staat, zoals het de Italiaanse loodgieter met zijn vriendjes en vijanden betaamt!

Dit alles komt pas echt tot zijn recht wanneer je de multiplayer speelt. Het is namelijk ontzettend tof om het in één kamer met twee of meer mensen tegen elkaar op te nemen en gebruik te maken van alle speelervaring die je tot dan toe hebt opgedaan. Gebruik maken van shortcuts en dergelijke zorgen er haast voor dat je tegenstander zijn haren uit zijn hoofd trekt. Ik moet bij deze bespreking over de multiplayer helaas wel een kanttekening plaatsen. Als je de multiplayer offline speelt met slechts één cartridge, en dus niet voor ieder een cartridge, zijn jammer genoeg niet alle banen beschikbaar. Dit is iets wat ook geldt voor de online multiplayer: een klein minpuntje dus.

Om de game voor iedereen geschikt te maken, zelfs voor de kleintjes die af en toe op de DS van hun broer of zus zitten, heeft Nintendo meer gedaan dan het finetunen van de gameplay. In Mario Kart DS zijn talloze minigames terug te vinden, waardoor zelfs de allerjongsten plezier zullen hebben in deze racegame. Hierbij moet je denken aan minigames als het racen op een parcours om sterren te verzamelen, tot het verslaan van vrij simpele eindbazen. Zelfs voor de gevorderde gamers is het een verfrissende mogelijkheid om even te ontsnappen aan de geweldige en actievolle achtbaanrit die Mario Kart DS heet.

Conclusie en beoordeling

De paar kleine minpuntjes in dit spel zijn niets wanneer je ze tegenover het speelplezier plaatst. De game is door zijn leercurve, diepgang en verschillende moeilijkheidsgraden geschikt voor zowel casual als hardcore gamers en dat is iets wat ik maar in weinig games tegenkom. Je zult je meerdere uren vermaken in dit heerlijke handheldracespelletje. Ik durf zelfs te zeggen dat dit één van de beste DS-games is van alle DS-spellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Heb je een Nintendo Dual-Screen, maar twijfelde je tot nog toe over de aanschaf van deze game? Gooi die twijfels maar fijn overboord, want Mario Kart DS is een game die iedere gamer gespeeld móet hebben!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Voor DS-maatstaven grafisch gezien bijzonder goed...
 • Hele leuke multiplayer...
 • Ontzettend sterke sfeer
 • Heerlijke bliepjes uit je DS
 • Geschikt voor jong en oud
 • Bijzonder realistisch
 • Geslaagde funfactor
 • Minpunten
 • maar kent hier en daar wat kleine foutjes
 • die online of offline met slechts één cartridge iets minder leuk is

Dit artikel delen

Over de auteur

Itsmeeeeeeeeee Wessel. 18 jaar. Houdt van games, films, muziek... eigenlijk alles wat met media te maken heeft. Studeert momenteel nog aan het Norbertuscollege te Roosendaal (6 atheneum) maar gaat volgend jaar Communicatiewetenschap of Media & Cultuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Reacties

 • Hm dacht dat dit er vanochtend nog niet stond : x

  Maar okee ik ken deze game niet echt, misschien maar is checken.

 • Heuh :| IG gaat terug in de tijd? :P  Verder wel goed nieuws btw… Destroy All Humans was supervet!

 • Huh is dit niet 14 September gepost?

  Heuh :| IG gaat terug in de tijd? :P  Ontipic:

  Grappig, maar hoezo ook voor ps3? heb je daar ook originals?


 • Tijdmachine for the win!  Ze zijn die DAH (xd) games wel een beetje aan het uitmelken…  @ Bleach Exile: lees eens goed :). Ze hebben het in alinea 1 over de Xbox Original en in alinea 2 over een totaal andere DAH-game :D.


 • Gerard, je gaat me toch niet vertellen dat je een DeLorean op Marktplaats hebt gekocht?

 • Beetje nutteloos zo oud is de game nog niet en je komt hem nog regelmatig tegen bij de gameshops.

 • Marketplace zit vol met troep.

 • kenk niet

 • jullie vergeten nog een game die uitkomt.

  Intellivision Lives! komt ook op live voor 1200 punten

 • Mooi, laat die originals maar komen!

 • Haha, heb die game nog nooit gespeeld! :P

 • Destroy All Humans! - Leuke Titel. ^.^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren