1. Mass Effect (X360)

Mass Effect (X360)

Het leven staat bom vol met keuzes. Neem nou bijvoorbeeld mijn zware ochtendrituelen, neem ik nou chocoladepasta of toch het Hollandse pindakaas op mijn brood? Gelukkig heb ik games waardoor ik het moeilijke leven vol met keuzes even opzij kan zetten. Maar wat nou als een game je ook nog eens een hele hoop keuzes geeft? Zijn die keuzes wel relevant en dragen ze bij aan de spelbeleving?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen ze zijn zeker heel erg relevant. De keuzes die je in Mass Effect maakt bepalen hoe mensen en aliens tegen je aankijken. Maar niet alleen dat, ze bepalen ook in beperkte mate het spelverloop. Het is niet zo dat je een totaal ander spel speelt door je keuzes maar een aantal sleutelmomenten in het spel veranderen aanzienlijk. Dit is ook meteen de kracht van Mass Effect, de eigen inbreng die je erin kwijt kan.

Dit spelelement zou helemaal wegvallen als je geen interessante gameplay mogelijkheden hebt om die keuzes te maken. In andere woorden bedoel ik dus het dialoogsysteem. Laat dat nou net het beste uitgewerkt zijn van het gehele spel. Zodra je gesprek met iemand begint lijkt het net alsof je een echt gesprek met iemand aan het voeren bent. Dit komt vooral door de geweldige camera die zorgt dat je als speler helemaal ertegenaan gedrukt wordt net zo als een film. Maar net zo belangrijk is de gezichtanimaties en lipsynchronisatie waardoor het echt lijkt dat de karakter op je scherm leeft. Het werkt ook nog mee dat een bekende cast de stemmen hebben ingesproken.

Die professionele aandacht is niet alleen in het dialoogsysteem te vinden maar ook in het verhaal. Het verhaal is erg diep en rijk aan details.

Alles is werkelijk tot in de kleine puntjes uitgewerkt. Niet alleen dingen die je dient te weten voor het hoofdverhaal maar ook achtergrond informatie over de rassen, de conflicten en de gehele geschiedenis van het ontstaan van de galactische federatie. Dit is echt voer voor de echte fans en zal je zeker al uren bezig kunnen houden. Maar je kunt de optie om het allemaal te lezen ‘’de codex’’ genaamd ook totaal negeren. Wat niemand wil negeren is het hoofdverhaal, die is niet vernieuwend op het eerste gezicht. Je zult pas naar meerdere speelsessies er achterkomen dat er wat zijtakken te vinden zijn in het hoofdverhaal, die het einde een totaal andere wending kunnen geven.

Niet alleen de verschillende eindes van het spel en de verschillende keuzes zorgen ervoor dat je het spel vaker gaat spelen. Er zijn zoals het een RPG betaamt een aantal verschillende klassen die je kan kiezen. Elke klassen zorgt voor een totaal andere aanpak, zo moet je bij de een achterblijven en vijandelijke wapens blokkeren en mensen genezen terwijl weer een andere met heuse biotics vijanden de lucht in tillen. Dit zorgt ervoor dat je tweede speelsessie met een andere klassen totaal anders aanvoelt.

Je hoeft niet alleen op je speciale krachten te vertrouwen want je hebt ook wapens tot je beschikking. Je kent het allemaal wel de bekende shotgun, sniper en nog vele andere zijn weer van de partij. Geen slagwapens dit keer zoals in Knights of the Old Republic wat ervoor zorgt dat de balans veel beter is in Mass Effect. Alles gaat van veraf en dit zorgt voor intense gevechten. Maar wat is een intens gevecht tegenwoordig zonder de mogelijkheid om je ergens achter te schuilen? Dat dachten de mensen van Bioware ook en hebben er dus een coversysteem in verwerkt wat redelijk goed werkt. Het had voor mij allemaal niet gehoeven maar het is fijn dat de speler de keuze krijgt om te vechten hoe die wil.

Het is tot nu toe allemaal rozengeur en maneschijn geweest met dit zeer indrukwekkende spelletje van Bioware. Toch zijn er een aantal dingen die eruit springen, in wat op het eerste gezicht een perfect spel zou zijn. Het zijn met name de planeten die roet in het eten gooien. De gebieden en planeten die je aandoet in het hoofdverhaal zijn gewoon geweldig in elkaar gezet en overal is er leven en iets te doen. Des te meer kwalijk is het dat de zij opdrachten en de planeten die je niet per se hoeft te bezoeken er kaal en leeg uitzien. Meestal zijn het een hoop bergen met wat vijanden en misschien een gebouw en dat op een hele planeet. Je kunt ook wat grondstoffen zoeken maar dit is gewoon een goedkope manier om de speler bezig te houden. Erg jammer want als ze hier wat meer tijd aan hadden besteed zou het echt een parel geweest zijn.

Conclusie en beoordeling

Mass Effect is een heel ambitieus en grensverleggend spel geworden. Maar mede omdat het spel in bijna alle opzichten gewoonweg briljant is vallen sommige dingen die minder briljant zijn enorm op. Dit is erg jammer maar wel begrijpelijk, een team heeft maar een bepaald budget, tijd en mankracht om iets op de markt te zetten. Ze hebben de meeste beloftes ingelost en ik heb met dit spel heel erg veel plezier beleefd. Daar gaat het ook allemaal om, maar toch moet ik wat punten aftrekken voor de slordigheidjes/gebreken. Schrik hier niet van want iedereen die zich wil onderdompelen in blik op de toekomst moet dit spel gewoon halen. Ook voor de spelers die een verhaal willen waarbij keuzes maken en de gevolgen daarvan centraal staan is dit ook een echte aanrader.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Rijk verhaal, dynamische verhaallijn
 • De keuze vrijheid
 • Nodigt uit om te herspelen
 • Intense gevechten
 • Mooie levende werelden...
 • Minpunten
 • behalve de kale planeten die je niet per se hoeft te betreden.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Echt een leuk concept. Stiekem lijkt de 3/5 me hier een 4/5 als ik de tekst lees, maar ik kan me best voorstellen dat je voor deze score kiest omdat het inderdaad bij lange na geen Rez of Braid is.

 • Hehe, dat stadion lijkt wel heel veel op De Grolsch Veste (H)  De game lijkt me echter niet de moeite waard..

 • Hehe, dat stadion lijkt wel heel veel op De Grolsch Veste (H)  Waar jullie niet in kunnen winnen:D! Vindt het overigens meer op Old Traffort lijken.

 • Ik vond de demo wel leuk, maar snapte niet waarom deze game op menig website een 4/5 gescoord heeft. Vond het een erg leuk spelletje dat het echt moet hebben van de lol, want technisch gezien stelt het geen reet voor. Dat doen Echochrome en Super Stardust HD bijvoorbeeld vele malen beter.  Download de demo en kijk of je die paar euro kunt missen. Zo ja, dan zou ik 'm halen. Denk je die euro's echter nodig te hebben, laat hem dan schieten. Je mist alleen iets dat leuk is, niet iets dat je lang bij zult blijven.

 • @Odi et Amo

  Mooi gesproken ;)

  Vond het wel een leuk spel, maar iets wat je niet lang kan spelen, vond het op een gegeven moment te eentonig en het is alleen leuk als je er korte speelsessie van maakt, 30min per dag.

 • Geinig spelletje idd, maar het is gewoon nét niet de aankoop waard voor mij.

 • Lekker originele game maar ik denk niet dat ik hem ga halen!

 • laag cijfer in vergelijking met de rest van de gamespers. Ik vond de game iig erg tof en het is z'n 7 euro meer dan waard imo.  Ik snap niet echt waarom REZ HD, Pixeljunk monsters en Braid worden genoemd want dat zijn must-have titels. The Last-guy is een erg toffe PSN game en verdient meer dan enkel \"aardig\"

 • Geen mening :P, waarom post ik dan?.. en waarom type ik tegen mijzelf :O.. *note to self: Zoek een psychiater*

 • ik heb de demo gespeeld bij een vriend en ik vond er eerlijk gezegd geen ene reet aan!

 • Mijn store topper blijft toch castle crasher!!….. ook heb ik geen playstation 3:P

 • misschien download k em wel :P

  maar denk het niet

 • Klinkt als een erg leuk concept, maar het is niet echt mijn ding. Misschien even de demo proberen als hij er nog is.  Offtopic:

  Stadion wat je ziet is niet old trafford, maar St. James' Park (newcastle united fc)

 • Bionic Commando Rearmed review alsjeblieft….. Dit is gewoon al 10 keer gedaan.

 • idd bionic command goddamn, dit is echt troep ,haha kom op zeg. ordinaire bagger .

 • wel grappig

 • prepaidcards plz

 • Niet mijn game…

 • Tja.. Het is een apart concept. Maar je moet het wel leuk vinden..

 • Inderdaad een apart en goed concept, best een leuke game, niet meer dan dat (voor mij dan).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren