1. Meer Brain Training van Dr. Kawashima (NDS)

Meer Brain Training van Dr. Kawashima (NDS)

Er zit veel te veel geweld in, er staat een 18+ sticker op, het taalgebruik is ongepast en ga zo maar door. Zo gaat het meestal bij mij thuis als ik een keer een ''leuke'' game wil kopen. Het gaat altijd over verantwoordelijkheid en principes. Altijd maar weer het gezeik over geweld of taalgebruik in videogames. Zo dus ook bij mijn ouders. Gelukkig zijn er dan nog steeds wat leuke games die volgens hun wel verantwoord zijn zoals ook Meer Brain Training van Dr. Kawashima voor de DS.

Vorig jaar heb ik erg veel plezier beleeft aan het eerste deel van Brain Training en dat is dus ook één van de redenen dat ik ook dit spel heb gekocht. Het leek mij slim om die grijze massa bovenin weer eens aan het werk te zetten, zonder al te veel moeite te doen natuurlijk. Nee ik ga natuurlijk geen hersenen trainen als ik hiervoor buiten de deur moet gaan in de vakantie. Maar goed, wat mij het eerste opviel aan het spel was dat het menu precies hetzelfde is gebleven. Het enige wat erbij is gekomen, is het woordje ´´meer´´ boven de titel en ook de sudoku puzzels zijn (gelukkig) weer aanwezig. Zoals vanouds is het spel in het Nederlands te spelen en is Dr. Kawashima er alsmaar bij om jou te coachen en te trainen. Hij is er altijd bij om jou toe te spreken en weer iets nutteloos te vertellen over het ''prefrontale cortex'' en die zooi. Ik denk dat hij hierbij de hersenen bedoeld. Het zou handiger zijn als hij normaal Nederlands gebruikte of er gewoon helemaal niet was. Deze dr. is soms nogal irritant en geeft meestal informatie waar je geen bal aan hebt. Hij verteld je over de gevaren van een mes tijdens het koken of over wat hij allemaal niet lekker vind. Wat zijn we weer boeiend.

Later we Meneer Irritant maar even wegdenken en het gaan hebben over het trainingsprogramma. Je hebt beschikking tot negen minigames om je hersenen te trainen, hoewel je hier zes van moet vrijspelen. Door elke dag te trainen krijg je per dag een stempel en bij een bepaald aantal, krijg je er een nieuw spelletje bij. Je begint met eenvoudige spellen zoals rekentekens invullen, woorden maken en een muziekstukje spelen. Het laatste bevalt mij overigens tot nu toe het beste. Naarmate krijg je ook dingen zoals wisselgeld geven en datum bepalen. Oefen die opgaven goed, want bij de hersenleeftijdstest komen er ook weer een paar van die opdrachten voorbij. Jawel, de gevreesde hersenleeftijdstest is ook weer van de partij en belooft weer heel wat mensen teleur te stellen met het geven van de leeftijd. zo had mijn broertje van tien jaar oud de hersenleeftijd van een tachtig jarige en mijn vader van zestig had een mentale leeftijd van veertig. Al met al zijn de minigames niet erg vernieuwend te noemen en ook de test is bijna hetzelfde.

Wat wel nieuw is bij deze leeftijdstest is dat deze ook gebruik maakt van het altijd leuke steen, papier, schaar spel.

Je moet dit keer niks met de stylus doen, maar met de microfoon. Jammer genoeg herkent hij sommige stemmen of accenten niet en gaat soms verschrikkelijk de fout in. Dit is ook vaak bij het handschrift. Ik heb het geluk dat ik redelijk netjes schrijf, maar je hebt mensen (zoals mijn broertje) die een totaal ander handschrift hebben. Als hij een vier tekent, rekent de computer het als een negen. Zo heb je dus soms wat probleempjes met de handschriftcontrole. Dit kan voor veel irritatie zorgen en dat kan ik soms echt beter niet hebben. Ik had gister bijna mijn DS uit het raam gegooid omdat hij bij de hersenleeftijdstest steeds mijn vier als een negen rekende.

Wat ik dan wel weer grappig vind, is dat Meneer Kawashima steeds maar de tip geeft aan mij dat herhaling slecht is voor de hersenen. Het leuke is dat hij dit juist steeds blijft herhaling, dus kan ik concluderen dat Meneer Herhaling juist saai begint te worden na een paar keer te hebben gespeeld. Ik vind ook de oefeningen soms wat saai worden als je ze elke dag speelt. Daarom heb ik steeds de neiging om na één of twee oefeningen alweer te stoppen en weer verder te gaan met de grootste verslaving van het spel, de sudoku.

De sudoku's zijn weer aanwezig en zijn met veel gekomen. er zijn er 110 in totaal en weer verdeeld in drie groepen: makkelijk, gemiddeld en moeilijk. Je moet eerst een aantal van makkelijk en gemiddeld uitspelen om de moeilijke vrij te spelen. Ook kun je weer de hulpstand aanzetten die ervoor zorgt dat na elk cijfer dat jij hebt ingevoerd, controleert of het goed of fout is. Je mag maximaal vijf fouten maken in één puzzel en per fout die je maakt, komen er twintig minuten bij op de klok. Het gaat dus ook om tijd. Het spel houdt van alle puzzels bij of je de hulpstand hebt gebruikt en hoeveel tijd je nodig had. Leuk om te weten, maar nogal nutteloos. De Sudoku's zijn dus wel leuk, maar worden soms verpest door de handschriftcontrole. Desondanks dat, ga ik er nog eens even een maken en ik bedank jullie voor het lezen.

Conclusie en beoordeling

Al met al een leuk spel, maar helaas zonder echt goede vernieuwingen. De minigames zijn wel leuk, maar vallen veel te veel in herhaling. Verder is de leeftijdstest wel leuk met wat aardige spelletjes zoals steen, papier, schaar en nog wat andere. Gelukkig zijn de sudoku's weer lekker uitdagend en leuk om te doen. Helaas is vooral hier heeft de handschriftcontrole wat problemen en dat kan tot veel irritatie zorgen. Wat ook voor irritatie en ergernis zorgt is Meneer slimmerik (a.k.a. Dr. Kawashima) die steeds maar weer blijft herhalen met zijn ''tips'' en nutteloze informatie. Hiermee sluit ik deze recensie af en wens iedereen hier een fijne jaarwisseling.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • Sudoku's
 • Leuke voor een even...
 • Mentale leeftijdstest
 • Meeste spelletjes zijn wel leuk
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwing
 • Word saai na een tijdje
 • Handschriftcontrole
 • Meneer Irritant is er weer bij

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi zo, ben een jaar geleden gekapt maar op 13 november zal er weer een nieuw avontuur beginnen :)

 • Als het klopt dan is dat goed nieuws voor de verkoop. Net voor kerst en einde jaar.

 • Ze zijn niet gek bij blizzard die weten ook wel dat ze van het najaar kunnen profiteren. Vrees alleen dat met deze aankondiging ook gelijk duidelijk is dat Starcraft 2 niet dit jaar nog komt :(

 • Staat genoteerd. Rond die tijd komen er een hoop sterke games uit, maar deze heeft een streepje voor natuurlijk. ;)

 • Ben op 13 November in Amerika op vakantie. Zal dus moeten wachten tot de 23ste als ik terugkom, heb er zin an.

 • Leuk voor Wow fans.. maar k vind het dom

 • Niet alleen wowhead heeft het er staan, http://thottbot.com/ heeft het er ook staan.  Nu dus maar even pre-order doen voor WotLK :D

 • Gaat een interessante strijd worden tussen WAR en WoW dit najaar, met de voorspelbare winnaar uiteraard, al verwacht dat WAR het ook best goed zal doen.

  Ook interessant om te zien wat er nog overblijft van de Age of Conan bevolking na de release van deze 2 games.

 • Weer al een aantal euro's om van mijn bankrekening af te schrijven. Straks komen er allemaal rode cijfertjes op mijn bankafschriften te staan.

 • @ MaNiAc E: Was al lang bekend dat SC2 niet meer 2008 zou worden, hadden ze volgens mij al op Blizzcon aangekondigd

 • Dit is geen gerucht, dit is een feit WoWHead, thottbot, mmo-champion en andere gerennomeerde wowsites melden dit, daarnaast heeft wowhead tegelijk met hun advertentie een beta key contest gestart. Iets wat alleen kan in samenwerking met blizzard. Lijkt me dus vrij feitelijk.

 • wel leuk maar jammer dat ik gestopt was

 • Nou dan mogen ze nog wel wat gaan sleutelen aan de béta :P

 • Dat wordt nog een hoop patchen en sleutelen aan de beta idd. Maar dat team moet ook echt gigantisch zijn.  http://www.worldofwarcraft.com/splash-wrathdate.htm

 • Wordt dat een mooie dag voor de fans. Ik zelf heb helaas nog nooit kunnen genieten van de World of Warcraft.

 • http://media.wow-europe.com/wrath/en/preorder.html

 • Ik ga hem (nog) niet halen.

 • Mooi! Eindelijk een egte datum :D

  Kope die handel!!!

 • WOOT!!  Gelijk halen die handel :D weer een deel van me leven de goot in :( xD

 • WOW is wel een beetje oud ondertussen. Waar blijft starcraft2?!?!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren