1. The Orange Box (PS3)

The Orange Box (PS3)

Vergeet Halo 3, vergeet Bioshock en voor mijn part alle andere shooters die er zijn. Er worden veel te veel games gehypt. Maar The Orange Box doet het andersom. Zonder te veel hypen zet Valve een van de beste FPS-bundel uit de gamegeschiedenis op de wereld. Dit is The Orange Box, waarschijnlijk een van de meest indrukwekkendtse digitale ervaring die je ooit zal meemaken!

Half Life 2

Gordon Freeman, een professor in de astrofysica, wordt weer maar eens ten tonele geroepen door de mysterieuze G-man om de wereld van de ondergang te redden. Hij komt aan in een stad die in een psychische wurggreep gehouden lijkt te worden door het plaatselijke regime, aangevoerd door een op het eerste zicht aardige witbaardige man, bewaakt door een legertje

elite-soldaten, de Combines. Gordon wordt al snel opgemerkt en

achtervolgd. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij de bevallige Alyx, waardoor het redden van de wereld opeens weer een héle mooie prioriteit wordt.

Maar ik moet zeggen dat de verhaallijn vrij flauwtjes is. Sommige

plotwendingen lijken doorgevoerd te zijn om de kracht van de Source-engine toch maar even te kunnen demonstreren. Dit neemt niet weg dat het spel hoedanook blijft boeien tot de laatste minuut.

Half Life 2 episode 1

Over het verhaal kan ik kort zijn: via een grappige tussenkomst van oude bekenden kan je na het einde van HL² de Citadel verder verkennen op zoek naar een ontsnappingsroute (nadat je eerst een oplossing hebt moeten vinden voor de nakende ontploffing van de Citadel). Verwacht geen verklaringen of meer onthullingen over de Combine of de G-Man: Valve houdt nog steeds zowat alles achter de hand opdat je toch maar de volgende Episodes zou kopen. Dat hoeft geen nadeel te zijn, zolang de echte ontknoping maar niet zal teleurstellen natuurlijk. En uiteindelijk zal een shooter nog steeds vallen of staan met de gameplay en de juiste sfeer. Episode 1 neemt op dat vlak een nogal valse start van een dik uur, waarin je net als op het einde van HL² alleen maar met de gravity gun aan de slag kan in de Citadel. Erg handig voor puzzels, maar qua voldoening om tegenstanders mee omver te kegelen doet het snel vervelen, tot je dan eindelijk échte wapens in je handen krijgt.

Half Life 2 episode 2

Half Life Episode 2 de nieuwste episode van de reeks, begint waar Episode 1 eindigde. Een krachtige schokgolf van de exploderende Citadel heeft de trein waarmee Gordon Feeman en Alyx City 17 doen ontsporen. Beiden overleven de crash, maar kort naar de ontsnapping zie je hoe Alyx half vermorzeld word door een driepotige Hunter. Samen met de Vortigaunts (een alien ras) moet je een helende substantie vinden om Alyx haar leven te redden. Je moet jezelf door nauwe mijn wringen en daar bijna alles wat je tegen komt kapot knallen. Dat moet je doen op mieren die zuur op je af spuwen. Ik wil het verhaal niet spoilen maar daar begint het verhaal! Je krijgt keer op keer kippenvelmomenten van het spel. Niet alleen door een prachtig uitzicht, maar je ziet ook hoe sterk de Source engine verbeterd is. Bijvoorbeeld dat je constant gedreun in de verte hoort. Je zoemt in een ziet enkele Striders lopen vergezeld door talloze Combine legereenheden. Hoe episch de gevechten ook mogen zijn, het sterkste punt van de reeks zijn toch de puzzels op basis van physics. De gravity gun is het wapen bij uitstek om de virtuele wet van Newton te omzeilen en zo de oplossing van een puzzel te behalen. Met dit sci-fi zuigertje kan je alles oppakken wat niet vastzit in het spel. Ook kan je bijvoorbeeld een ton oppakken en die naar een vijand afvuren. Half Life 2 episode 2 vind ik het beste spel van de Orange Box. Maar Half Life 2 en Half Life 2 episode 1 mogen er ook zijn. Maar die zijn minder gedetailleerd. Maar die zijn al een stuk ouder.

Portal

De game Portal is eigenlijk een spin-off van Half Life, maar niet op een rechtstreekse manier. De puzzel FPS heeft eigenlijk niks te maken met Gordon Freeman of de geheimzinnige G-man. Portal straalt Valve kwaliteit uit en ook hier zit de Source engine onder de motorkap, maar het is een heel aparte ervaring. Als vrouwelijke Chell neem je deel aan een experimenteel onderzoek in een klinisch ingericht testcentrum waarbij je evenwicht en coördinatievermogen op de proef worden gesteld. In dit maagkerende spel gebruik je een portal gun, een geweer waarmee je portalen in de muur kan schieten. Stap de rode portaal binnen en je komt bij de blauwe uit. Met dit simpel thema krijg je een lange reeks opdrachten die steeds moeilijker worden. Het draait je hersenen binnenste buiten tot je er hoofdpijn van krijgt. Maar het laat je ook niet snel los, ook al zit je een uur na te denken over dezelfde puzzel. Dit is het meest geniale puzzelspel ooit. Jammer is wel dat het spel zo'n 3 uur duurt.

Team Fortress 2

Team Fortress 2 is een online shooter die er erg cartoony uitziet. De originele comic stijl gecombineerd met grappige animaties is niet alleen leuk, maar ook nog eens onderbouwd met een uit de kluiten gewassen klassensysteem. Er zijn maar liefst 9 verschillende klassen in drie groepen: offensief, defensief en support. Elk type heeft zijn kenmerkende voordelen. De scout bijvoorbeeld beweegt sneller en kan 2 keer springen. De spy kan zich als een vijandvermommen en daarmee door vijandelijke linies komen. Met de spy kan je trouwens ook iemand in één keer doden door met een mes in zijn rug te steken. De engineer kan dan weer wapens van dode tegenstanders gebruiken voor het maken van automatisch geschut, munitie, portalen en dispensers. In totaal zijn er 6 maps waaraan telkens een bepaalde gamemode verbonden is. Het western level 2Fort is alleen een CTF-mode spel, terwijl Hydro het nieuwe Territorial Control laat zien. Hierbij moet je een grenzend stuk grond overnemen, en wie uiteindelijk 6 zones heeft overgenomen wint de ronde.

Conclusie en beoordeling

Of je nu in Team Fortress 2 een rivaal dood of je hersencellen pijnigt met Portal of voor de derde maal de battle met de Striders aangaat, het is een van de beste game ervaringen ooit. The Orange Box is gewoon een doos gamelegende. Een must have voor elke gamer met het hart op de juiste plaats en de grijze cellen in voldoende conditie. Dit is waar het allemaal om draait: The Orange Box!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Vijf games voor de prijs van een!
 • Fun.
 • Half life 2 ziet er nog mooi uit voor een spel van 3 jaar oud.
 • Minpunten
 • Portal is iets te kort.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooi, dan komt deze dit jaar zeker uit.

 • En dan snel verder met de nieuwe Ratchet & Clank, Insomniac!!!

 • Dat mag ook wel, als ie voor november gepland staat.

 • November wordt gehaald dus. Ik moet harder gaan werken binnenkort, anders heb ik nooit genoeg geld voor al die toppers!

 • Ik moet harder gaan werken binnenkort, anders heb ik nooit genoeg geld voor al die toppers!  Idd.. dat wordt keuzes maken vrees ik..

 • 3/4weken bug fuxing klinkt als erg weinig…

 • 60 players online, awesomeness

 • 4 weken is wel erg weinig voor het verwijderen van bugs !  Meestal is het zo dat het verwijderen van 1 bug, er weer meerdere tevoorschijn komen…………….

 • zo bijna nog even wagten

 • dit spel wordt ongelooflijk goed, heb er alle vertrouwen in.

 • Dat is goed nieuws dat de game op schema loopt!

 • keuzes?! ik koop gewoon alles muhahaha

 • Dat is goed nieuws dat de game op schema loopt!

  Het moeilijkste gedeelte moet nog komen, de bugs en foutjes verwijderen, dus ik zou er niet 100% zeker van zijn dat deze game de deadline gaat halen. Het kan natuurlijk ook zijn dat ie wel op tijd uitkomt.

 • Resistance 2 is zó een gehaaste game. Het kan echt niet bepaald goed meer zijn, omdat de graphics nogal ondermaats waren tijdens de demo en de rest was ook buggy en laggy…  Ik hoop op het tegendeel

 • zoveel games en zo weining geld

 • Zoveel games, maar geen PS3…

 • zoveel games en zo weining geld

 • Drie tot vier weken? Klinkt inderdaad weinig. Maar goed, zij zijn de experts hè.

 • Kijk, dit is het nieuws waar ik op zit te wachten, nice! alleen Resistance Fall of Men, die Men moet met een A, Man

 • Dat worden een paar zware weken voor de mensen bij Insomniac. Heb nu al medelijden met ze.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren