1. Football Manager 2008 (PC)

Football Manager 2008 (PC)

De beste stuurman staat aan wal, maar probeer het zelf maar eens? Nee dan trekken de meeste mensen zich ineenkeer terug. Als je weet wat je allemaal wel niet moet doen; Trainen, tactieken maken. De verantwoordelijkheid ligt op jouw schouders. Alle ogen zijn op jouw gericht. Als je een slechte reeks maakt, dan ben JIJ verantwoordelijk. Maak je een verkeerde beslissing, dan heb je kans dat je en de supporters of/en het bestuur op je dak hebt. Alles in deze wereld draait om keuzes! Ga deze nu maar zelf maken met Football Manager 2008!

Zijn games als Pes of Fifa toch iets te makkelijk voor je, of hoef je niet per se zelf te spelen, maar wil je wel coachen? Dan is Football manager 2008 echt iets voor jou. Hierbij heb je het hele team in handen. Zo zul je onder anderen Trainingschema’s moeten maken, tactieken bedenken en ook daadwerkelijk wedstrijden moeten gaan spelen. De eindstand bepaald of je vriend of vijand van je publiek bent. Je zult hard moeten werken om daadwerkelijk een wedstrijd te winnen.

Zo zul je echt tactieken moeten verzinnen, en die tot in de perfectie moeten gebruiken. Elk team speelt weer anders, een heel klein verschilletje in de speelstijl of de compleet andere kant op. Dus bijna elke wedstrijd moet je je tactiek weer iets tweaken. Ook tijdens de wedstrijd moet je hard aan de bak. Als je tegenstander slecht speelt, dan zullen ze tussen de wedstrijd reageren. Zo blijven hun toch in de wedstrijd.Als je er niet op reageert, kun je aan het eind van de wedstrijd lachen als een boer met kiespijn. Ook zul je moeten werken aan individuele opdrachten. Zo kun je aangeven of ze een bepaalde man moeten dekken, jagen op de bal of misschien een lange bal naar voren moeten geven. Als je dit niet zult doen, dan zal de wedstrijd waarschijnlijk niet verlopen zoals jij hoopt.

Ook zul je trainingsschema’s moeten maken, want zonder trainingschema zullen je spelers nooit fit worden of zul je talenten nooit laten doorgroeien. Hierbij zul je moeten aangeven of ze hard of rustig aan moeten trainen. Ook moet je rekening houden moet de leeftijd van de spelers, zo kun je oudere spelers niet even hard laten trainen als de jongere spelers in de selectie. Want natuurlijk zal Piet senior eerder uitgeput raken als Jaap junior. Hierdoor moet je de training in evenwicht laten verlopen, zodat de ouden niet uitgeput raken, maar de jongere spelers onder de selectie ook niet te kampen krijgen met een slechte conditie.

Ook zul je spelers moeten contracteren, zodat jij je team voor degradatie kan behoeden. Hierbij moet je je aan het budget van de club houden, maar moet je ook aan de wensen van de speler voldoen. Zo zal een speler nooit komen als je een te laag salaris aanbied, of misschien bied je te weinig tekenpremie aan. Je zult overal rekening mee moeten houden. Ook zal een speler minder snel komen naar een subtopper dan bijvoorbeeld naar een topteam.

Met de licenties in FM08 zit alles goed, zo zijn alle hoogste divisies in europa echt. Je zult bijvoorbeeld geen Jan-Jaap Bonenklopper bij Liverpool tegenkomen, in de plaats daarvan zal Steven Gerrard het scherm zieren. Ook zitten lagere divisies er in, maar daarvan kloppen lang niet alle namen en zal je wel een Piet Bietenboon tegenkomen in plaats van Rick van Hoogendorp. Een groot voordeel, wat er niet in Fifa zit zit er wel in FM08, namelijk echte nationale elftallen. Zo zal je geen Bart Jan Proppen tegenkomen in het Nederlands elftal, maar zul je gewoon Arjan Robben op het scherm zien.

Conclusie en beoordeling

Heb je altijd al het gevoel dat jij het veel beter kan dan de manager van jou favoriete club, dan kan je het nu zelf proberen! Maar het zal je wel vies tegenvallen. Dit spel is namelijk ook moeilijk. Je zult erg veel gedult moeten hebben om Tactieken te testen, ze toe te passen en ook nog om een goed trainingschema toe te passen. Als je daar het gedult voor hebt, dan kun je wedstrijden winnen. En als je eenmaal een wedstrijd wint, voelt dat natuurlijk erg lekker aan!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Manager spelen
 • Licenties, licenties en nog eens licenties!
 • Lang houdbaar
 • Tactieken verzinnen
 • Minpunten
 • Lang niet voor iedereen even leuk.
 • Leercurve

Dit artikel delen

Over de auteur

Heisenberg Ik was een nintendo fan boy pur-sang!

Reacties

 • Vooral benieuwd hoe Warhammer online in de reviews uit de verf komt.

  Crysis Warhead is aan de eerste reviews te zien een nog betere game dan Crysis geworden.

  Interessante week wel maar ik denk niet dat ik iets ga kopen.

 • Force Unleashed krijg ik dankzij de MRvdM aktie, zie er erg naar uit, maar hij schijnt lichtjes tegen te vallen.  Warhammer laat ik nog even voor wat het is. Als WotLK idd in November al komt loont het zich nog niet en ik heb bij AoC al de fout gemaakt de reviews niet af te wachten.

 • Eindelijk kan ik deze week mijn StarWars-game op gaan halen bij Gamemania. Ik zie er echt naar uit.

 • Voor deze week.. Is Ratchet & Clank: Quest For Booty en Star Wars: Force Unleashed, mijn top 2.. want deze games ga ik maar is halen deze week.. Alleen waar moet ik al het geld vandaan halen met zoveel toppers die uitkomen.. :P

 • Deze week komt er voor mij weinig boeiends uit. Crysis Warhead ga ik niet halen (hij lijkt denk ik te veel op Crysis) en verder lijkt Opoona me wat saai. R&C Quest for Booty lijkt me wel lachen, maar helaas heb je daar een PS3 voor nodig.

  Ik ben wel erg benieuwd naar de reacties op The FOrce Unleashed…

 • Mooie games voor deze week, kijk echt uit naar de Saint's Row reportage!

 • Ratchet & Clank: Quest for Booby's  Kon het niet laten xD

 • Lol @ owner.  Leuke artikelen ditmaal, Crysis Warhead is erg tof en krijgt positieve reviews. Ben benieuwd wat IG met TFU doet. Previews, hands-ons e.d. waren erg lovend maar de uiteindelijke kwaliteit is toch een stuk minder, me dunkt. Ik gok op een 7.5-8.

 • yes star wars will be mine

 • Mooie line-up deze week, mijn interesse gaat vooral uit naar Star Wars: The Force Unleashed en R&C: Quest for Booty. Ben ook benieuwd naar de Saints Row 2 reportage.

 • Yakuza 2 _O_  We want more shenmue achtige games!

 • Star Wars The Force Unleashed is de enige game deze week. Ik zou Crysis Warhead ook wel wilen, maar met Resistance, Wrath of the Lich king en LittleBigPlanet op komst, zit ik wat krap qua euro's :P

 • Force Unleashed 1 van de grootste teleurstellingen van het jaar :(

  Opoona zal ik zeker gaan checken :)

 • Ik ben benieuwd wat de grapfische kwaliteiten zullen zijn van de PS3 versie van Bioshock, met in mijn achterhoofd het alom bekende framerate problemen van overzetten naar de PS3.

 • Ik ben vooral benieuwd naar Ratchet and Clank en Star Wars.

 • Ik vond R&C altijd wel goed op de PS2, jammer dat de franchise playstation-exclusive is, want heb een 360.

 • Wordt wel een leuke week… Star Wars wordt wel een gave game denk ik, we zullen zien.

 • Opoona?! WTF is dat echt voor een game…?

 • Weer een weekje waarin ik lekker rustig aan kan doen. Kijk al uit naar jullie SR2-reportage.

 • huh? Crysis Warhead volgende 18 sept al? Helemaal niet verwacht :P Weinig nieuws enz.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren