1. RuneScape (Web)

RuneScape (Web)

Runescape, de MMORPG die elk mens met een computer wel eens uitgeprobeerd heeft toen het helemaal in was, krijgt nu een recensie van mij. Een topper die eigenlijk nog steeds gespeeld zou moeten worden door de hele wereldbevolking, of de allerslechtste game ooit gemaakt, ontdek dat zelf maar! Want zijn al die negatieve beoordelingen wel terecht?

In het begin der tijden…

In Runescape speel je een mens in een fantasiewereld waar allemaal andere mensen en wezens wonen, werken en spelen. Je hebt een groot aantal servers die natuurlijk allemaal hetzelfde eruit zien. Kies een server, log in en speel het! Als je een nieuw account wil aanmaken, begin je in een aantal schermen waarin je jezelf moet registreren. Na het invullen mag je het personage gaan maken, zo kan je zijn haar, kleding, huidskleur en nog meer dingen bepalen. Je belandt op een eiland waar alles uitgelegd word. Zo leer je hier stap voor stap om alle dingen die je kunt doen in Runescape te leren, en krijg je ook wapens. Bij je eerste kennismaking met Runescape is dit nog wel handig, maar daarna niet meer. Je kent het hele eiland al uit je hoofd, en dan is er niets leuks te doen en wil je er zo snel mogelijk weg. Maar ja, dat kan dan nog niet! Eerst het eiland uitspelen, dan pas de echte, wrede wereld in van Runescape. Een hoop gezeik op het eiland waar je niks aan hebt als je Runescape al een keer gespeeld hebt, want ze vertellen immers nooit iets nieuws...

Eindelijk vrij!

Als je eindelijk van het eiland afkomt, begin je in het plaatsje Lumbridge. Dit is als het ware de moederstad van Runescape, maar veel vind je hier niet, buiten een paar mensen die alles wat je op het eiland heb gehoord nog een keer vertellen. Ze vallen wel erg in herhaling zeg! Je begint hier me een paar slechte wapens, en wilt zo snel mogelijk een beter harnas en wapens krijgen. Daar moet je ook wat voor doen, maar er zijn meerdere manieren voor: je kunt het zelf maken (dit duurt alleen wel heel erg lang voordat je een volledig harnas hebt) en je kan het gewoon kopen in een winkel.

Het makkelijkste is natuurlijk het laatste, want je eerste outfits zullen nog niet zoveel kosten. Geld verdien je door vijanden te verslaan, spullen te verkopen en al dat soort dingen. Het eerste harnas heb je dus al snel verdiend, maar dat is lang niet het belangrijkste. Het gaat in Runescape allemaal om je skills. Je skills kan je trainen door bepaalde handelingen te doen. Voor de Woodcutting moet je bijvoorbeeld bomen omhakken, en om je Strength te versterken moet je met een techniek waardoor je Strength traint vijanden verslaan. Om in een hoger level te komen duurt erg lang, en dus ben je onzettend lang bezig met één ding. Als je die in een hoger level krijgt, gaat je Combat-Level ook weer omhoog, en dat is juist waar je het allemaal voor doet, want je wilt toch niet zo'n noob zijn, je wilt toch bij de beste horen, of zelfs de beste zijn? En dat is nou de kracht van Runescape: de verslavingsfactor! Doordat je steeds maar in een hoger level wilt komen blijf je maar doorspelen, terwijl het spel zelf helemaal niet zo fantastisch is!

En waarom dan?

Je ziet je personage altijd van boven of van de zijkant. Je voelt je niet erg betrokken bij het spel, want je krijgt namelijk een beetje het gevoel dat je er voor niets bij staat, terwijl je poppetje tergend langzaam een boom omhakt, vissen vangt of een vijand aan het verslaan is. De manier waarop je personage die handelingen verricht, is ook een regelrechte ramp. Het is namelijk enorm saai om te kijken hoe je personage bij het houthakken enkel zijn arm optilt en weer laat vallen, en weer optilt en weer laat vallen... Veel motivatie heeft je personage kennelijk niet om even goed zijn best te doen en een beetje realistisch te werk te gaan.

Maar niet alleen tijdens het houthakken, overal in Runescape zie je het weer terugkomen, of eigenlijk zie je het maar niet verdwijnen, want het blijft de hele tijd maar doorgaan. Niet alleen jijzelf, maar ook de vijanden heffen enkel hun armpje op tijdens het vechten. Hierdoor zal je aandacht snel weer afgeleid zijn en ga je tijdens dat enorm slome gevecht maar weer even naar de wc, naar de snackbar voor een patatje oorlog en voert nog even je konijn en klim je weer achter je computer om te kijken of het al afgelopen is. Ik vind dit geen goed teken, want een spel hoort toch juist je aandacht te vestigen en je toch niet half in slaap te laten vallen tijdens het spelen?

Is er dan niks leuks?

Gelukkig heb je dan nog iets dat wat leuker is, namelijk de Wildy. Hierin kan je andere spelers doden, dit kan namelijk niet als je buiten de Wildy bent. Je hebt in de Wildy verschillende gebieden, die hoe dieper je de erin gaat, steeds moeilijker worden. Zo kan je in het eerste gebied tegen spelers die één level hoger of lager dan jijzelf zijn vechten, en in gebied drieëndertig tegen personages die drieëndertig levels hoger of lager zitten dan jij vechten. Als je verliest raak je bijna al je spullen kwijt, net zoals in de rest van de Runescape wereld. En die is groot, die Runescape wereld! Soms zelfs een beetje té groot, als je het mij vraagt. Je moet bijvoorbeeld vaak van punt A naar punt B lopen, maar als punt A helemaal in het westen ligt en punt B helemaal in het oosten, dan heb je wel een aardig lange reis voor de boeg. Daar komt nog eens bij dat je personage extreem langzaam loopt en dat je lang moet opladen om te kunnen rennen. Ook kan je gevaarlijke vijanden tegenkomen tijdens je reis, waardoor je weer kan worden verslagen en dus weer opnieuw de reis te moeten beginnen. In Runescape heb je ook de mogelijkheid om Member te worden. Je betaald dan vijf euro per maand om op één account Member te worden. Dit levert allerlei extra’s op, zoals nieuwe quests, muziekjes en een vergrootte speelwereld. Ik vind het niet nodig om voor zo’n spel te gaan betalen, want zo fantastisch vind ik het nu ook weer niet.

Quests?

Je bent niet alleen maar je skills aan het trainen. Er zit gelukkig ook een beetje variatie in het spel met de quests, maar wat moet je er dan helemaal bij doen? Je krijgt van een bepaald personage een opdracht en die moet je uitvoeren. Soms is het schapen scheren, dan weer een brief bezorgen en een andere keer weer een voorwerp meebrengen. Vaak moet je van hot naar her rennen waardoor deze quests wat langer duren. Ze zijn meestal vrij simpel, indien je de Runescape wereld een beetje kent. Een heleboel quests zijn alleen voor members beschikbaar, maar de quests die je wel kan doen zijn snel eentonig, omdat het vaak heen en weer lopen is tussen punt A en punt B, wat na een tijdje erg gaat vervelen.

Hoe diep kan je zinken…

Van de graphics moet Runescape het ook niet hebben! Het ziet er namelijk echt niet uit (zoals je ongetwijfeld op de screenshots al gezien hebt). Oké, het is een spel dat gewoon op Internet te vinden is en waarvoor je niks hoeft te downloaden, maar alsnog, hadden ze het echt niet mooier kunnen maken? Dit was echt weer zo’n punt waar ik mij erg aan

irriteerde, want natuurlijk ben je die mooiere beelden gewend van de consoles. Ik ga Runescape er ook zeker niet mee vergelijken, maar het had echt mooier gekund naar mijn idee. De muziekjes zijn ook geen feest. Je hebt een soort playlist. Erg veel nummers heb je nog niet, want die moet je unlocken. Het zijn nogal standaard muziekjes die je niet echt kunnen vermaken en dus ook niet de meite waard zijn. Het is je ook aan te raden de muziekjes uit te zetten en gewoon een leuk liedje op Youtube op te zoeken, want muziek in Runescape is nou niet echt een groot succes.

Conclusie en beoordeling

Runescape is dan wel een MMORPG, maar dat is nog steeds geen excuus om een slechte game te zijn. Want ja, dat vind ik het, gewoon slecht. Maar dankzij de enorme verslaving haalt Runescape zijn cijfer op. Terwijl ik deze recensie aan het schrijven ben, krijg ik weer een beetje zin om het te gaan spelen, de verslaving borrelt weer in me op. Je merkt niet eens zo erg dat het eigenlijk een slecht spel is als je speelt, dus wat wordt het cijfer nu eigenlijk? Ik houd het denk ik maar op een 5 ½
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Enorme verslaving
 • Grote speelwereld
 • Voor Members is het nog uitgebreider…
 • Wildy
 • Minpunten
 • Graphics
 • Saai
 • Muziekjes
 • Eentonige quests
 • Eiland kan je niet overslaan
 • maar daar moet je voor betalen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me een erg vette game, alleen heb ik op het moment geen geld ervoor :( Er komen daarnaast nog veel meer games dus ik moet wat prioriteiten gaan stellen :P

 • toch wel vet zeg! ah man, al die toppers!

 • @dragoN^  Heb hetzelfde probleem, moet dan in 1 maand Saints Row 2, FIFA 09 en Fable 2 kopen, das gewoon iets te veel van het goede :P

  Maar ik ga iig deze game zeker een keertje oppikken als ik wel geld heb, lijkt me een erg leuke game!

 • Volition en THQ hebben er slim aan gedaan een geheel andere kant op te gaan dan Rockstar met GTA. Zo onderscheiden ze zich meer dan met bv. San Andreas vs. Saints Row 1.  Ik blijf het jammer vinden dat het spel grafisch nauwelijks beter lijkt te worden dan deel 1, maar knotsgekke gameplay en grootste coöpmogelijkheden gaan er altijd wel in!:)

 • @slaaptekort en dragoN^  EN IK!?  Mercenaries 2 flopt NIET gasten van IG! Ik heb er echt veel te veel fun mee!  @Saints Row 2  Ik pik 'm later wel op… eerst CoD5, Mercenaries 2(heb ik al), Gears of War 2, mss Fable 2, mss Fallout 3, mss Farcry 2…


 • Vet, maar idd wordt veel te duur zo.

  Ik koop in ieder geval COD5 en Left 4 Dead, de rest anders later nog wel.

 • vet!

  sr wordt wel een top game

 • Lijkt me een toffe game. Maar er komen idd heel veel toffe games uit, dus wordt iets te veel van het goede. Ga deze zeker een keer halen.

 • Tering vet!

 • Lijkt me zo gaaf, smaen met Far Cry 2 de toppers van mijn topperslijstje…:P

 • halen hoor deze game :D

 • Hij schrijft aan het begin dat het de laatste free roamer is dit jaar maar Far Cry 2 en Fallout 3 en Fable zijn dat tog ook of zijn dat roleplaying games ??

 • Lijkt me wel geinig!!

 • Vet!!

 • M U S T H A V E

 • Ik weet dat het niet echt past bij een free roam game maar toch vind ik het jammer dat er blijkbaar geen splitscreen opties zijn.

  @Stevee: Far Cry 2 is in de eerste plaats een shooter, Fallout is in de eerste plaats een RPG en Fable is ook een \"light\"RPG. Natuurlijk zitten er in deze games ook elementen van andere genres zoals het free roam genre. Al is dat bij Fable minder het geval dan bij Fallout en Far Cry.

 • vet

 • De grafische kant is volgens mij niet echt vooruit gegaan, maar qua gameplay is het toch wel een stuk beter geworden.

 • Klinkt goed en Jeffrey het valt niet aan je te zien dat je een halfbloedje bent!

 • Dat geco-op lijkt me vet

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren