1. Daxter (PSP)

Daxter (PSP)

Jak and Daxter werd ontwikkeld door Naughty Dog, diegene die ook achter de platformgame Crash Bandicoot zaten. Nadat de PSP was aangekondigd, hoopte ik net als vele andere Sony-fanboy’s dat dit tweetal ook zijn opwachting op de handheld zou maken. Helaas is het er tot nu toe niet van gekomen. Gelukkig is dit half goedgemaakt, omdat Daxter, die normaal zo onafscheidelijk is van Jak, zijn eigen avontuur wou beleven op de PSP. Wel was het even slikken toen ik hoorde, dat niet Naughty Dog, maar ReadyAtDawn de game zou ontwikkelen. Of die berzordheid terecht was, lees je in dit stukje over Sony’s kleine, harige held.

Daxter is geen vervolg van de Jak and Daxter-serie, maar speelt zich af tussen deel één en twee. Jak is opgepakt en in de Haven City gevangenis achter slot en grendel gezet, zodat Daxter er helemaal alleen voor staat. Om te overleven in de grote stad, neemt hij een baantje bij de plaatselijke insectenbestrijding en krijgt al snel vele opdrachten om alle poepvliegen en motten naar een andere dimensie te helpen. Dankzij deze baan komt Daxter op de meest uiteenlopende plaatsen terecht en dit zorgt er dan ook voor dat de omgevingen ontzettend gevarieerd zijn. Natuurlijk is Daxter nog steeds hartstikke bezorgt om zijn grote vriend en probeert dan ook de nodige aanwijzingen te vinden terwijl hij zijn werk doet. En dan is ook alles gezegd over het verhaal, misschien komt het omdat het niet de echte ontwikkelaar is, maar een goed verhaal is in deze game niet te vinden. De game draait vooral om de klusjes die je moet opknappen met de daarbij behorende eindbazen en dat is het dan. Dit was geen echte teleurstelling, maar het valt wel op, omdat Naughty Dog altijd wel een goed verhaal om zijn franchise verzon.

Let’s Fight

ReadyAtDawn heeft zijn best gedaan om Daxter een beetje toegankelijk te houden voor het jongere publiek, wat helaas ten koste gaat van een diepgaand combosysteem. In het begin heeft Daxter een elektrische vliegenmepper, waarmee hij het ongedierte kan bestrijden. Naarmate je het spel vordert en meer insecten hebt, krijgt je vanzelf de kans om Daxters skills wat uit te breiden. Je krijgt namelijk telkens als je een insect vermoord een Metaalinsectensteentje. Hiermee kun je bij jouw baas thuis de dromen van Daxter vrijspelen. In de dromen speel je bijvoorbeeld Neo, uit de Matrix of iemand die alle Orks probeert tegen te houden net als in The Lord of the Rings. Dit zijn een soort Button-press minigames, als je deze gehaald heb krijg je nieuwe combo’s of een nieuwe outfit. Diepgaand is het allemaal niet, maar het is wel een leuke toevoeging die de game nog gevarieerder maakt. Naast je normale vliegenmepper, krijg je op een gegeven moment het insectenverdelgerwapen. Dit kun je gebruiken om insecten te besproeien met een giftige stof, maar ook om voor een bepaald aantal seconden in de lucht te zweven of ergens op een hoger platform te komen. Een erg goede toevoeg, want deze verdelger wordt ook regelmatig gebruikt voor de platform-actie. Later krijg je er nog meer uitbreidingen voor en kun je het zelfs gebruiken als vlammenwerper, wat wil je nog meer in een game hebben?

Ik ken geen één game, die beter is om onderweg te spelen dan Daxter ook al zijn de levels redelijk groot. Je kunt namelijk wanneer je maar wil het spel opslaan en er zitten ook meer dan genoeg checkpoints. Klein nadeel is wel dat het spel hierdoor behoorlijk makkelijk word, maar voor een game onderweg heb je geen behoefte aan zenuwslopende gevechten of tergend moeilijke eindbazen. Al met al is ReadAtDawn er in geslaagd. Een game te maken die zonder Jak ook nog erg leuk kan zijn. De humor zit meer dan goed en ik heb Daxters vriend geen één keer gemist, maar ik vind wel dat het nu weer tijd word voor een echte Jak and Daxter, ook al had ik deze ervaring absoluut niet willen missen.

Steen, papier, schaar

Als je klaar bent met de singleplayer modes, kan je samen met een vriend die naast een PSP, ook Daxter in zijn bezit heeft het tegen elkaar opnemen met insecten. Het is een variant van steen, papier, schaar, zo moet je een bepaalde aanval kiezen en elke aanval is ergens goed tegen en heeft ergens een zwakte voor. De insecten lagen overal gevangen over de wereld van Daxter. Het is wel grappig om een keer te doen, maar het bied absoluut geen meerwaarde aan de game. Ook vervelend is het als jij veel sterkere insecten gevonden hebt dan je tegenstander, want dan is diegene kansloos. Nee, als je echt graag steen papier schaar wilt spelen, doe het dan gewoon op straat met een groep jongeren en gebruik je vijf vingers ervoor. Voor dit hoef je echt niet achter je PSP te gaan zitten.

Conclusie en beoordeling

Daxter is met uistek de beste platformgame die tot nu toe te krijgen is. Als je dit pareltje nog niet gespeeld heb, ga dan zo snel mogelijk naar de plaatselijke speelgoedzaak en vis deze haarbal uit de buggetbakken. De redelijk korte levels maken deze game perfect voor onderweg en zorgt mede dankzij de lage moeilijkheidsgraad voor gegarandeerde fun in de auto of trein. De multiplayer is niet bepaald indrukwekkend, maar daar koop je deze game ook niet voor.
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Bijna geen laadtijden
  • Goede humor, en leuke personages
  • grafisch erg mooi
  • Minpunten
  • insectengevechten overbodig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren