1. Harry Potter: WK Zwerkbal (NGC)

Harry Potter: WK Zwerkbal (NGC)

"JAAAA, blijf je man dekken!", "Wees niet bang voor de bal!", "Schiet hem nou is tussen die twee palen!". Dit is slechts een handgreep uit de standaardzinnen die je hoort op een zaterdagochtend op het voetbalveld. Allemaal leuk en aardig voor één ochtend. Maar om deze zinnen á la louis nou elke week aan te horen is ook een beetje irritant. Soms heb ik gewoon meer de behoefte om iets aan te horen als: "Grijp die snaai!" of "Beuk die jager van z´n bezem". Daarom kruip ik afentoe nog even achter mijn gamecube om even deze zinnen te kunnen schreeuwen. Al is het alleen maar voor de afwisseling, want of het spel nou zó goed is?

Een kort lesje zwerkbal

Waarschijnlijk heeft iedereen hier wel is vaag van Harry Potter of zwerkbal gehoord. Voor de mensen die dit niet hebben of voor de mensen die er wel is van hebben gehoord maar er nooit dieper op ingegaan zijn is hier even een kort lesje zwerkbal(lezers van Harry Potter kunnen dit overslaan):

Zwerkbal is de sport die word beoefend in de boeken van Harry Potter

geschreven door JK Rowling. Het word gespeeld op bezemstelen en elk team bestaat uit zeven spelers; één wachter, drie jagers, twee drijvers en één zoeker. Elk team heeft drie ringen en het de taak van de wachter om die te beschermen. De taak van de jagers is om een betoverde bal (de Slurk) over te gooien en te scoren in één van de drie ringen. Per gescoord punt gaan er tien punten naar jouw partij. Dan heb je nog beukers, dit zijn betoverde metalen ballen. De beukers zijn de afdeling van de drijvers. Het is dan ook hun functie om de mensen van het andere team van hun bezem te slaan of juist hun eigen teamgenoten tegen de beukers te beschermen. En tot slot heb je dan nog de zoeker. De taak van de zoeker is om de laatste, kleinste maar ook belangrijkste bal te vangen. Zodra de zoeker dit heeft gedaan krijgt zijn team 150 punten toegekend en is de wedstrijd afgelopen. Er zit dus geen tijdslimiet gebonden aan de wedstrijd.

Maar hoe zit het nou met het spel?

Het is nu wel duidelijk waar het zwerkballen allemaal om draait. Nu is het nog de vraag of ze dit ook goed in het spel hebben verwerkt. Op het eerste gezicht wel. Het spel oogt mooi, de spelers bewegen soepel en ze hebben een goed systeem bedacht om de taken van de spelers goed te verdelen. Natuurlijk speel je wel voornamelijk met de jagers om punten te scoren. Maar de mogelijkheid is er om een speler van z'n bezem af te slaan met een

beuker en op het eind van een wedstrijd kan je met de zoeker achter de snaai aan. De enige speler die je niet zelf kan besturen is de wachter. Maar dit zou ook wel heel moeilijk zijn geweest om er ook nog is bij te doen. Niet dat je het nou zó druk hebt met de jagers, want het spel is echt heel makkelijk, echt iets té makkelijk als je het mij vraagt. Het andere team geeft totaal geen tegenstand en laten je zo het hele veld overvliegen. En als ze dan weer de slurk hebben nadat jij hebt gescoord doen ze ook totaal geen moeite om hem bij zich te houden. Je hebt hem met één druk op de knop weer terug veroverd. Waarna je weer terug vliegt naar hun ringen om weer 10 punten te scoren. Dan heb je ook nog een balkje bovenin je scherm wat aangeeft hoe dicht je bij de snaai zit en zodra dit balkje het balkje van de tegenstander raakt kan je achter de snaai aan. Gelukkig zit in het overspelen van de Slurk nog wel een beetje afwisseling. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende combo´s om te scoren of om over te spelen. Niet dat dit voor heel veel afwisseling zorgt want er zit maar weinig verschil in de combo´s en zijn dus vrij eentonig. Als je bijvoorbeeld een combo gebruikt om te scoren krijg je een tof filmje te zien die laat zien hoe jouw speler de Slurk op een speciale manier door één van ringen werkt. Dit is misschien leuk de eerste keren, maar als je er achter komt dat er maar iets van 3 verschillende filmpjes zijn is de pret er wel weer een beetje af. Verder heeft elk team één eigen team move. Dit is heel spectaculair om de eerste keer te zien. Maar zoals ik al zei heeft elk team er maar ééntje en als je die één keer hebt gezien is het ook niet echt leuk meer om het weer te doen. Waar ze ook jammer genoeg minder tijd aan hebben besteed is aan het gebruik van het veld. Zo kun je zelf niet je hoogte bepalen in het veld en als je buiten het veld gaat bots je tegen een onzichtbare muur aan. Wat jammer is want ik had best over het publiek heen willen zweven.

Zit er nog een verhaal in?

Nou zal je, je misschien wel afvragen of er nog iets van een verhaal in het spel zit. Die zit er wel min of meer wel in. Niet dat dit echt van groot belang is, want het blijft een sport game natuurlijk. Maar even terug naar het (soort van) verhaal in de game. Je begint zeg maar op Zweinstein de toverschool waarin je de keuze hebt uit één van de afdelingen; Grifoendor, Huffelpuf, Ravenklauw of Zwaderich. In deze afdelingen leer je de basics en speel je tegen alle andere afdelingen één wedstrijd speelt. Als je dit hebt gedaan en je op de eerste plaats geëindigd win je kaartjes voor het WK zwerkbal. Als je hier dan bent heb je de de keuze uit negen nationale teams; Engeland, USA, Japan, Duitsland, Frankrijk, Australië, Scandinavië, Spanje en Bulgarije(moet eerst vrij

gespeeld worden). Het is jammer dat je zo´n beperkte keuze hebt uit landen en wat helemaal vreemd is, is dat Ierland er niet inzit. Het land wat in deel vier wordt beschreven als kanshebber op de wereldtitel. Dus dan is het een beetje vreemd dat ze in het spel over het WK er helemaal niet inzitten. Verder heb je nog zwerkbalkaarten die je kan verzamelen door het uitvoeren van bepaalde combo´s of het halen van bepaalde prestaties. Niet dat je veel aan deze kaartjes hebt. Het enige waar ze eigenlijk voor dienen is het unlocken van nieuwe bezemstelen en Bulgarije.

Conclusie en beoordeling

Harry Potter WK Zwerkbal had een heel leuk spel kunnen worden want het principe van zwerkballen is heel leuk. Jammer dat er zo weinig aandacht is besteed aan de diepgang. Wat het spel maar voor een paar uurtjes leuk maakt.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Zwerkballen is leuk.
 • combo´s zijn wel leuk...
 • redelijke graphics.
 • Minpunten
 • maar te ééntonig.
 • slecht gebruik gemaakt van het speelveld.
 • Té makkelijk.
 • Slecht gekeken naar de details uit de boeken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tsja bij een nieuwe film hoort een nieuwe game…

 • deze game is goed ik heb het oke op ps2

  en de flim zijn best wel tof

 • ben benieuwd

 • Nooit het eerste deel gespeeld maar leek me best vermakelijk.

 • De nieuwe film is afgekeurd had ik gelezen en moet opnieuw worden gemonteerd.

  (ze vonden de film zo slecht)

  Hopelijk heeft de game dus nix met de film te maken.

 • Aan het plaatje te zien krijgt die game een multiplayer, aangezien er allemaal dooie punischers op de grond liggen.

 • Als dat zo is dan was er al een Punisher-game in 2004.

 • Wordt toch weer eens tijd voor een goede game. Is toch wel een tijdje geleden dat er met een Marvel held een goede film met bijbehorende goede game is uitgekomen.

 • Jatwerk: Online zou dit wel tof kunnen worden!

 • COOOOOOOOOL

 • Bij elke nieuwe Punisherfilm hoort een nieuwe Punishergame. Ik vond de eerste wel bruut.

 • Vet! Die vorige Punisher film was wel cool! Alleen die game? Ik weet het niet..

 • Houde ze zich aan de afspraak en gaan ze dan ook de game een jaar eerder dan de film uitgeven ofzo? xD

 • De vorige Punishergame was best wel speelbaar dus, wie weet?

 • Heb nog geen echt goeie punisher game gespeeld en een echt goeie punisher film moet ook nog komen. Gelukkig zijn de comics wel goed….

 • Filmgame? Nooit goed gegaan!

 • vet!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren