1. Pokémon Diamond (NDS)

Pokémon Diamond (NDS)

Wat valt er eigenlijk over de Pokémon reeks te zeggen? Iedereen kent ze wel. Het zijn van die schattige beestjes die je kan trainen tot level 100. Tussentijds evolueren ze van gedaante en worden ze sterker. In 1995 was er ene Japanner genaamd Satoshi Tajiri die deze wezentjes creëerde. Het werd een rage. Wereldwijd sloegen mensen aan de ruil met kaartjes en Pokémons via de gameboy. Ook de TV serie was zeer verslavend. Of de game Pokémon Diamond dat ook is lees je in mijn recensie.

Ehh Pokémon??

Nadat Pokémon Leaf Green en Fire Red uitkwamen en toen we de eerste screens van Pokémon Diamnond/Pearl zagen waren de verwachtingen hooggespannen: zou de nieuwe Pokémon het ouderwetste Pokémon RPG niveau weer halen? Dat is wat mij betreft uitgekomen.

Het principe is het zelfde gebleven: Er is één grote open wereld waarin honderden Pokémon leven. Die kun je vangen en trainen zodat ze nieuwe aanvallen leren en evolueren.

Doelen

Je begint in Pokémon Diamond met drie keuzes uit Pokémon: Turtwig (gras), Chimchar (vuur) en Piplup (water). Als je gekozen hebt kiest je rivaal de Pokémon waartegen jou Pokémon een zwakte heeft. Daarna kun je vrijuit gaan trainen en vechten. Je uiteindelijke doelen van het spel zijn om de Pokémon League te verslaan, om de 8 Gymleiders te verslaan en om je Pokedex te voltooien. Je laatste doel kan enkele maanden, zo niet jaren duren.

Semi-3D Graphics!

Bij Pokémon Diamond valt er meteen iets op: de graphics. Deze zijn Semi 3D. De gebouwen zijn erg mooi vorm gegeven en ze veranderen echt als je erlangs loopt. Ook kom je in het midden van het spel een scene tegen die volledig 3D is!

Het geluid is zoals vanouds, vrolijke deuntjes en natuurlijk het altijd irriterende Poké Center geluidje is ook weer van de partij. Sommige deuntjes in steden en op je fiets gingen mij naar verloop van tijd best wel irriteren.

Touchscreen mogelijkheden

Er is nog iets nieuws in Pokémon Diamond (en in Pearl) het touchscreen wordt ook gebruikt. Daar zie je de Pokétch. Daar zitten bijvoorbeeld een notieboekje, een digitaalklokje, een Itemfinder (die werkt als een soort sonar) en een landkaart. Ook zit er een stappenteller in die je vertelt hoeveel stappen je gezet hebt. Handig als je bijvoorbeeld in de PokéSafari bent.

Dit apparaatje heb ik veel gebruikt tijdens mijn reis door de Sinnoh regio.

Ook kun je met je Touchscreen de aanvallen aantikken die je Pokémon moet doen tijdens gevechten. Ook kun je daar je Pokémon wisselen, weglopen en in je tas graaien.

Online!!

De grootste vernieuwing is dat Pokémon Diamond (net als Pearl trouwens) online gaat! Je kan tijdens je reis Pokémon ruilen tegen mensen van over de hele wereld, voorwaarde is wel dat je allebei in je Pokédex de Pokémon als “seen” moet hebben staan. Zo niet, dan gaat de ruil niet door. Wat wel kan is dat je met bekende mensen via friendcodes wel onbekende kan Pokémons ruilen.

Nog een leuk puntje is dat je andere mensen via de Battle Tower kan uitdagen voor een flink duel!

The Underground

Nog een nieuw puntje in Pokémon Diamond (en Pearl) is de Underground. Dat is een ondergronds gangenstelsel (onder de Sinnoh) waar je opgravingen kunt doen. In die opgravingen vind je bijvoorbeeld evolutiestenen of fossielen. Maar meestal vind je Spheres. Dat zijn edelstenen die je kunt ruilen met de Hikers die in de Underground leven. Daarvoor krijg je dan weer spullen terug die je in je Secret Base kan zetten.

Als je met meerdere vrienden tegelijk in de Underground bent kun je een soort Capture The Flag spelen. Hierin moeten de teams elkaars Secet Base opzoeken en de vlag stelen en die vervolgens weer naar je eigen base brengen. Erg leuk puntje!

Verschil tussen de beide versies

Is er wel een verschil tussen Diamond en Pearl?

Ja, in Diamond zitten 20 unieke Pokémons (ook uit eerdere series). Het zelfde bij Pokémon Pearl. De Legendary Pokémon zijn natuurlijk ook verschillend. Je hebt Dialga in Diamond en Palkia in Pearl.

Minpuntjes?

Zitten er dan echt geen minpunten in de nieuwe Pokémon reeks? Jawel, bijvoorbeeld dat de Pokémon contests (de wedstrijden waarin je Pokémon op intelligentie, coolheid, schoonheid etc. getest worden.) nog steeds niet goed in het verhaal zijn opgenomen. De drang om de hoogste rank (Master) te halen is er niet. Tenzij je echt heel erg graag de vijfde ster op je Trainer-card wilt hebben.

Nog een minpuntje is de muziekkeuze. Die had naar mijn mening iets meer variatie mogen bevatten. Nog een klein minpuntje is dat als je opnieuw wilt beginnen je oude save game moet verwijderen. Misschien had Ninendo hier meerdere save opties mogelijk moeten maken.

Conclusie en beoordeling

Zoals ik al zei: Als Pokémon fan moet je deze game gewoon hebben! Eigenlijk alles klopt aan de game: Nieuwe mogelijkheden, Online functie en de lange speelduur maken dit spel tot een waar genot. Nintendo kan misschien wel de irriatante deuntjes die soms verschijnen wel eens vervangen.......
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Semi 3D Graphics
 • Veel nieuwe Pokémons te vangen
 • Erg Verslavend
 • Online functie!
 • Touchscreen mogelijkheden
 • Minpunten
 • Soms wat irritante geluidjes
 • Pokémon Contests zijn nog steeds niet van belang

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo, dat is zuur.

 • hee. dat is zuur.

 • Tis te hopen, de Rock Band gitaar werkt ook niet met Guitar Hero. ( andersom wel op de 360 )

 • Geen gitaar, het drumstel ziet er niet uit en alle nummers zijn covers.

  Juuuuist.

 • Boeiend het drumstel ziet er 10x beter uit dan die van rockband.

 • jammer geen eigen gitaar, drumstel wordt zeker wel vet

 • Drumstel ziet er raar uit

 • Aan de ene kant is het mooi dat je geen guitar-controller moet kopen bij een Rock Revelution, maar dat je gewoon die van andere kan gebruiken.

  Aan de andere kant ben je genoodzaakt om Guitar Hero of Rock Band te kopen om een guitar als controller te hebben gebruiken.

 • Als Neversoft en Harmonix nu slim zijn brengen ze een guitar-controller uit die niet op rock revolution past, om konami te wreken voor dat hele patent-ding…

 • Vreemd dat ze de ene accesoire, die de essentie vormt van de hele game, weglaten…

 • ach ieder zin eigen manier

 • hoe kan je nou een rockgame maken zonder gitaar? :S

 • Wel een beetje gaar! Hoe kan je nou een spel maken waarin je onder andere met een gitaar kan spelen en dan vervolgens de gitaar zelf niet uitgeven?! Dan zijn mensen toch een soort van verplicht de gitaar van een concurrent te kopen?!

 • Dat is echt stom. You can't rock without a guitar. Ik snap niet hoe deze game dan nog een succes kan worden.

 • Toch aardig van ze dat ze ons dwingen om eerst de game van de concurrent te kopen en als we daarna nog zin hebben, dat ook kunnen gebruiken bij Rock Revolution.

 • hmm deze wordt denk ik niks.. de meeste nummers zijn toch maar covers en ook al is die drumstel zo uitgebreid het ding ziet er niet uit!

 • Ik zal er niet wakker van liggen, als ik een muziekgame koop, neem ik GH4 wel..

 • Vaag.

 • dat is interessant. Volgens mij gaat deze tactiek werken

 • Opvallend is dat er zeer uitgebreid drumstel bij het spel geleverd wordt welke ook weer te gebruiken is voor Rock Band en Guitar Hero, dat dan weer wel.  Die zin loopt niet lekker..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren