1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Toen ik voor het eerst over Call of Duty 4 hoorde schrok ik een beetje. Ik ben nooit een groot Call of Duty fan geweest maar deel een en twee waren zeker hele goede games. Echter, naar mijn inziens waren ze zo goed door het filmische gevoel van de games en de intensiteit van de gevechten. Het leek echt alsof je meespeelde in een film als Saving Private Ryan of Enemy at the Gates. Als je dan hoort dat ze van de Tweede Wereldoorlog afstappen en dat inwisselen voor een oorlog in het heden dan wordt je daar niet blij van. Zeker na het zien van de trailers, Russen met kernbommen en terroristen in het Midden-Oosten, kan het nog meer cliché?

Gelukkig bleek na de eerste missie al dat mijn angsten ongegrond waren. Het verhaal speelt zich zoals gezegd dus voornamelijk af in en rond Rusland en het Midden-Oosten. Vier grote terroristen leiders proberen de overheid omver te gooien in hun eigen land en je komt er al snel achter dat zij dit, indien nodig, zullen doen met behulp van massa vernietigingswapens. Zoals we gewend zijn van Call of Duty zul je de campaign spelen vanuit

het oogpunt van meerdere personages. Het overgrote deel in Rusland als een S.A.S. lid en in het Midden-Oosten als een U.S. Marine, deze verhaal lijnen zullen uiteindelijk elkaar kruisen. Een erg krachtig aspect van de hele campaign in Call of Duty 4 is het verhaal dat heel erg filmisch overkomt. Ik denk dat ik dit maar een keer eerder heb meegemaakt bij een first-person shooter, en ik durf het bijna niet te zeggen, maar dat was bij Half-Life 2. De intro voor elke missie die als een soort nieuwsbericht wordt verteld, de voice-acting van je team maten, de omgevingen en het verhaal, het draagt allemaal bij aan het gevoel dat je echt in een spannende interactieve oorlogsfilm zit. Er hangt alleen wel een nadeel aan, de lengte van de singleplayer. Als je speelt op de normale moeilijkheidsgraad dan zal je er denk ik in zo’n 5 uur doorheen zijn. Dat is wel heel erg kort. Dat betekent tegelijk dat de campaign heel erg gevarieerd is, behalve het ren en schiet werk zal je ook vanuit helikopters, vliegtuigen en auto’s schieten en zit er in de rest van de missies ook behoorlijk wat variatie. Na het uitspelen van de campaign is er overigens nog de “Arcade” mode, hierin loopt er een timer mee en moet je zo snel mogelijk de missie uitspelen en zoveel mogelijk vijanden neerschieten. Je krijgt bonus punten voor headshots en dergelijke en je kan combo’s maken door meerdere vijanden snel achterelkaar neer te schieten. Een geinig extraatje maar het voegt niet echt veel toe.

Het grootste verschil tussen Call of Duty en andere shooters uit die tijd qua gameplay was het richt mechanisme. Bij de meeste shooters die je speelt hangt je wapen ergens rechtsonder in je scherm, realistisch gezien betekent dit dus dat je hem ter hoogte van je middel draagt. Als je in het echt vanaf hier schiet dan kan je niet echt goed richten. Dit is in Call of Duty in de gameplay verwerkt: Schiet je vanaf je heup, dan schiet je onnauwkeurig – Breng je je geweer tot oog hoogte en kijk je langs de loop of door de scope, dan schiet je heel nauwkeurig. Dit is niets anders in Call of Duty 4. De grootste vernieuwing in de gameplay is het feit dat je nu eindelijk kan sprinten, hierdoor zal je afhankelijk van het gewicht van je wapen, een tijdje kunnen rennen. De tweede vernieuwing is je

mes die je nu met een druk op de knop altijd kan pakken en iemand in een keer mee kan neer steken. Dit is erg handig als je aan het herladen ben en zeker in de multiplayer was dit een welkome toevoeging. Een klein puntje van kritiek zijn de granaten. Zowel in de single- als de multiplayer zullen deze je op den duur op je zenuwen gaan werken. In de singleplayer weten vijanden altijd een granaat precies voor je voeten te gooien, ook al zijn er honderd andere soldaten in de buurt die makkelijker met een granaat te bereiken waren. Je kan de granaat oppakken en teruggooien maar vaak is het al te laat tegen de tijd dat je dat hebt gedaan en ontploft die in je hand. Dus sprint je gelijk weg zodra er een granaat naar je gegooid is, maar hiervoor moet je weg uit je beschutting en sta je open voor vijandig vuur wat zeker in de wat moeilijkere standen fataal kan zijn. In de multiplayer gaat het nog een stapje verder. Je kan namelijk daar de granaten echt drie straten ver gooien en het zal dan ook meer dan eens voorkomen dat er vanuit het niets een granaat op je land en je even later ontdekt dat die afkomstig is van een vijand 200 meter verderop.

Voorgaande delen van Call of Duty zijn vooral door de multiplayer zo populair geworden. Het is dan ook goed om te zien dat alle punten die Call of Duty 1 en 2 zo goed maakten ook weer in Call of Duty 4 zitten, en meer… Je bent namelijk nu voor het eerst niet meer gebonden aan de vijf standaard klassen, je kan namelijk je eigen klassen maken in Call of Duty 4! Als je online speelt krijg je voor elke kill en voor elke objective die je voltooid experience. Met deze experience zal je steeds nieuwe ranks halen, van Private helemaal omhoog naar Commander. Hoe hoger je rank, hoe meer wapens en “perks” je unlockt. Perks

zijn een soort extra krachten die je je klas kan geven om hem extra te “tunen”. Zo kan je bijvoorbeeld een sluip klasse maken met een wapen met een demper erop (elke keer als je schiet zonder een demper verschijn je op de radar van de vijanden), een perk die je voetstappen dempt zodat vijanden je niet horen en een perk met C4 zodat je stilletjes hinderlagen kan leggen voor vijanden. Andere perks zijn bijvoorbeeld: Last Stand (je pakt je pistool na neergeschoten te zijn zodat je nog een kansje hebt iemand mee te nemen naar je dood), RPG (je hebt een bazooka met die je tweemaal kan afvuren) en Iron Lungs (je kan langer je adem inhouden om je wapen stil te houden met een sluipschuttersgeweer). Er zitten in totaal maar liefst 26 wapens in het spel die je allemaal naar je eigen smaak kan aankleden met bijvoorbeeld een laser, een scope of een granatenwerper. Daarnaast heb je 4 verschillende soorten granaten en 22 verschillende perks. Dit alles zorgt ervoor dat er echt oneindig veel variaties mogelijk zijn om jouw eigen ultieme klas te creëren. Gelukkig is geen van de wapens of perks uit balans waardoor iemand met een hoge rang niet sterker is dan iemand met een lage rang. Ik betrapte mezelf erop na het hoogste rang, rang 55, te hebben bereikt, nog steeds het liefst de M4 Carbine te gebruiken, hoewel ik deze al had geunlockt op rang 10.

Een ander nieuw punt zijn de “Kill-Streaks”. Maak je 3 kills op een rij zonder zelf dood te gaan dan kan je een zogenaamde “UAV” oproepen die de locatie van je tegenstanders bekend maakt voor een paar seconden. Maak je 5 kills op een rij dan kan je een lucht aanval oproepen en je vijanden laten bombarderen. Na 7 kills op een rij kan je een helikopter oproepen die voor jou de map

rondvliegt en vijanden neermaait. Het is erg bevredigend om met een goed geplaatste “air-strike” het halve vijandelijke team weg te vegen of jouw helikopter te zien rond vliegen en de ene na de andere vijand af te schieten. De vraag is alleen: Hoe leuk is het als het bij jou gebeurd? Ik heb al meerdere malen uit frustratie Call of Duty 4 afgesloten na voor de vierde keer op een rij te zijn afgeknalt door een air-strike of helikopter vlak na te zijn gerespawnt. Over de verschillende speelmodi valt echter niet te klagen. Je hebt je standaard Free-For-All en Team Deathmatch. Dan is er nog Domination, waarbij je een aantal vlaggen op de map moet veroveren en verdedigen, Headquarters, waarbij je een punt op de map moet veroveren en vervolgens moet verdedigen of juist moet vernieten indien de vijand er eerst was, en Search and Destroy, waarbij de ene kant een bom moet planten op de vooraf bekend gemaakte “bomb spot” en het andere team die plek juist moet verdedigen (á la Counter Strike). Elk van deze modi is dan nog te spelen in Hardcore, dit is een soort realistische speelmodus waarbij je bijna altijd in één schot dood bent, of Oldschool, waarbij je zoals in Quake en dergelijke de wapens en perks moet oppakken.

Op audiovisueel gebied kan Call of Duty 4 zich makkelijk meten met zijn concurrentie. Ik durf te zeggen dat Call of Duty 4 op veel momenten een stuk mooier was dan Crysis (op mijn systeem) en daarbij kwam dat het een stuk beter draaide. De licht- en schaduw effecten zijn echt van heel hoog niveau. Leuk is dat als je bijvoorbeeld van een donkere kamer naar buiten gaat de felle zon in dat je beeld dan eerst heel erg oplicht om dan langzaam uit te dimmen, net als in het echt! Over het geluid kan ik kort zijn. De voice-acting, de muziek die op precies de goede momenten luid begint te spelen, de wapens en de explosies, alles is perfect.

Conclusie en beoordeling

Iedereen met een PC, PS3 of Xbox360 die van actie games houdt moet de campaign een keertje doen. Hoewel de campaign erg kort is, is die ook kwalitatief gezien van enorm hoog niveau. Het vette verhaal, de goede graphics en geluid en de intense actie maken dit een van de beste first-person shooters ooit. En na het voltooien van de singleplayer, is er nog altijd die geweldige multiplayer waar je heel wat dagen zoet mee bent!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Super goede “filmische” singleplayer campaign
 • Hele intense gevechten e.d.
 • Audiovisueel van hoog niveau
 • Goede multiplayer modi
 • Ranks en Custom Classes
 • Minpunten
 • De campaign is wel erg kort
 • Granaten zijn irritant
 • Vijandige air-strikes en helikopters zijn nog irritanter

Dit artikel delen

Over de auteur

Mag

Reacties

 • muah, 2x uitspelen op de 360 is genoeg.

 • Niets aan als je m al heb gespeeld op de 360.

  Maar wel cool voor PS3 bezitters

 • Super spel is dit! Ik hem al (bijna!) uitgespeelt op de 360.

 • eindelijk komt naar ps3 wou er xbox360 elite voor halen hoeft geluk niet hahahahahaha

 • niet een beetje heel erg boel laat?

 • Mooie titel. Ik hoop niet dat mensen hem laten liggen omdat hij al op de 360 verschenen is, want deze is zijn geld wel waard. Daarnaast krijgt PS3 versie toch wel wat extraatjes.

 • egt he al lang uitgespeeld mattie, wel triest voor die PS3 bezitters dat ie nu pas komt!!! whahahahahah

 • supergame! Heb heb op de xbox uitgespeeld en doe hem nu op de pc nog eens over :)

 • Eindelijk voor de PS3 binnenkort.

 • Bioshock! Heb 'm al gespeeld dus ik ga 'm niet gaan halen voor PS3 maar ik hoop dat Bioshock 2 al in ontwikkeling is…

 • Topgame , ik vind dit het beste spel van 2007 maar na de trailers gezien te hebben dacht ik ook dat het niks was maarja integendeel dus

 • K moet zeggen dat ik eigenlijk niet zo heel erg naar deze game uitkijk…

 • Als ie maar de nieuwe content en betere graphics heeft is het een heel interresante ps3 titel.

 • Dit wordt, zelfs als port van de 360, een geweldige aanwinst voor PS3-bezitters!

 • kan niet wachten tot ie uitkomt, ook al heb ik hem grotendeels al uitgepseeld bij iemand op de 360

 • Heb hem al op de 360!

 • Niet mijn game. Ik koop hem dan ook niet. Ik vind wel dat dit een aanwinst is voor de PS3, sowieso.

 • mja, ik vindt dat er nog maar weinig verschil is tussen de xdoos en pc versie.

 • ik weet het niet zal ik het koopen ?

 • Zonder twijfel een van de beste games aller tijden! De PS3 versie is echt een must-have voor iedere PS3 bezitter (die niet eerder de PC versie of Xbox 360 versie heeft)!

  Jammer zeg van die graphics, hopelijk is het anders in de uiterlijke versie, anders is dat doodsonde!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren