1. Pro Evolution Soccer 5 (Xbox)

Pro Evolution Soccer 5 (Xbox)

Voetbal. Je houdt ervan of je hebt er de pest aan. Hoe dan ook, het is en blijft een bewogen sport, zowel de sport opzich als alles eromheen. Ben je op het éne moment aan het juichen, omdat je favoriete voetbalteam landskampioen is, joel je alles en iedereen binnen de club uit, vanwege een omkoopschandaal. Gelukkig kunnen deze beminnaars van voetbal zich terugtrekken in een potje voetballen op de console, want hier geen last van irritante toeschouwers of omkoopschandalen. Pro Evolution Soccer 5 is zo'n game, maar is het behalve voor de liefhebbers, ook een titel die de haters eens moeten proberen?

Op het moment van schrijven ben ik inmiddels twee keer kampioen geworden met twee verschillende clubs (FC Twente en Villareal), ben ik Europees kampioen met Tsjechië geworden (potentiële kanshebber voor EK 2008, als je het mij vraagt) en zelfs wereldkampioen met Nederland (beste uit de duim gezogen verhaal dat ik vandaag nog heb gehoord). Een aardig overwinningslijstje als je het mij vraagt. Maar denk maar niet dat ik met twee vingers in de neus al deze overwinningen heb behaald, want soms kon ik PES 5 uitvloeken met elk woord wat in me opkwam. Maar toch, na die stortbui van scheldwoorden begon ik weer met spelen en ik kreeg er maar niet genoeg van. Ja, ik weet het. PES5 is in één woord te omschrijven en dat is verslavend .

De eerste grote verandering die je zult tegenkomen gedurende het spelen, is het feit dat het speltempo aanzienlijk lager is geworden dan PES4. Dit is in het begin nog even wennen, vooral voor iemand als mijzelf die jarenlang gewend is met het snelle tempo van Fifa. Maar uiteindelijk zul je begrijpen waarom de makers zozeer het tempo omlaag hebben gedaan. Hierdoor komt het voetballen opzich wat realistischer in beeld. Kon je voorheen met één speler een hele verdediging voorbij lopen, moet je nu over tot tactiek en een aanvalsplan samen met je medespelers. Bovendien zijn je medespelers soms slim genoeg om ruimte te maken, of om zichzelf van hun verdediger te verlossen. Behalve dat je medespelers vaak slim zijn, is de tegenpartij ook niet een stel randdebielen bij elkaar. Ze hebben het lef om eens er flink tegenaan te gaan en zelfs de keeper durft wel eens zijn doel uit te komen.

De game opzich is ook erg makkelijk te bedienen. Verschillende handelingen die je met de controller kunt uitvoeren, zoals een schijnbeweging of een snelle draai, werken allemaal goed en het uiteindelijke resultaat is ook vaak in jouw voordeel. Er zijn maar enkele keren waarin je een verkeerde combinatie drukt, waardoor je de bal kwijt raakt. Ook het nemen van corners en vrije trappen is erg soepel. Binnen een mum van tijd wist ik precies hoeveel kracht ik moest gebruiken om ervoor te zorgen dat de bal in de kruising belandde. Nu kan dit wel in mijn voordeel werken, maar let erop dat de tegenpartij ook zeer gevaarlijk kan zijn in dit soort situaties.

Toch zit er een gigantische adder onder het gras en dat is namelijk de scheidsrechter. Toegegeven, de scheidsrechter is in het echte leven ook niet je beste vriend, maar in PES5 is het gewoon te gek voor woorden. Hij geeft soms voor het kleinste tikje een vrije trap, maar wanneer iemand als het ware een betere blik op het gras krijgt, gaat het spel domweg door. Van buitenspel weet de scheidsrechter ook barweinig, omdat hij iemand pas terug gaat fluiten, wanneer deze contact met de bal heeft gehad. Denk je eindelijk verlost te zijn van de verdediging, wordt je teruggefloten, omdat je ruim tien seconden terug buitenspel stond.

Nu mag het tempo veranderd zijn, de controls makkelijk te bedienen en is de scheidsrechter gewoon een eikel in PES5, je kunt je uiteindelijk weer uitleven met de verschillende speltypes. Je kunt nog altijd ervoor kiezen om mee te doen aan een toernooi, of om een team te leidden gedurende een seizoen. Maar het speltype waar je de meeste tijd in zult steken, zal waarschijnlijk de Master League zijn. Hierin neem je de rol aan als beginnende coach en werk je jezelf seizoen na seizoen op tot een hoger niveau. Je verkoopt onnodige spelers en koopt betere spelers in lang genoeg, totdat je je eigen sterren team hebt met de beste spelers ter wereld.

Helaas beschikt Konami niet over alle licenties van de clubs. Clubs als Manchester United en Werder Bremen zitten weliswaar in de game, alleen onder een andere naam. Gelukkig valt het voor ons Nederlanders nog wel mee. Sterker nog, de gehele Eredivisie (wel van twee seizoenen terug) zit in de game verwerkt. Alle achttien clubs plus de namen van alle spelers. Konami is zelfs zo slim geweest om het Nederlands elftal erin te stoppen. Helaas moeten wij het dan weer ontgelden dat het Nederlands elftal wordt gevormd door spelers als Von Mistelroum en Hofu. Bovendien is het al jaren geleden dat ik daadwerlijk met het echte Nederlands elftal kon spelen.

Visueel gezien ziet PES5 er nog zeer mooi uit, hoewel de game alweer twee jaar oud is. De gezichten van bekende spelers zul je direct herkennen en ook het veld ligt er vaak mooi bij. De makers hebben bovendien nu sneeuw toegevoegd. Hierdoor zul je soms op een veld voetballen dat nog bedekt is met een flinke laag sneeuw, terwijl je de damp uit de speler zijn mond in de lucht ziet vervagen. Ook al ziet PES5 er nog mooi uit, wil nog niet zeggen dat ook daadwerkelijk alles mooi is. Zo kampt PES5 met hetzelfde probleem als Fifa wat betreft het publiek. Wanneer je een doelpunt maakt en de camera richt zich op de juichende spelers, zie je op de achtergrond bij de tribunes iets wat op een voetballiefhebbende menigte moet lijken. Natuurlijk ziet het er niet uit en probeert Konami het goed te maken door zo af en toe bij een doelpunt een publiek te tonen dat daadwerkelijk driedimensionaal is.

Wat betreft de audio in PES5: Het is niet slecht, maar het kon iets beter. Soms krijg je namelijk het idee dat je in een leeg stadion speelt, terwijl je in de volgende wedstrijd opeens het gejoel van hordes fans moet aanhoren. De commentatoren hebben bovendien ook geen enkel teken van spanning. Het lijkt wel alsof Konami de moeite niet heeft genomen om het commentaar daadwerkelijk interessant te maken. Vaak hoor je dezelfde lijnen tekst over en over. Het lijkt wel alsof de commentatoren het zelf niks meer aan vinden. Misschien moet Konami in de toekomst eens beroep doen op iemand als Jack van Gelder

Uiteindelijk zul je je een fikse tijd vermaken met PES5. Hoewel de game lange bij na niet de titel van beste voetbalgame ooit verdiend, mede door de iritante scheidsrechter en het herhalende commentaar, heeft PES5 mij alsnog een geweldige voetbal ervaring geschonken. Zodra je begint met PES5 zul je binnen nu en een aantal maanden de game nog steeds wel eens willen uitproberen. Geloof mij maar, want ik heb het daadwerkelijk gedaan.

Conclusie en beoordeling

Pro Evolution Soccer 5 mag dan misschien het vijfde deel zijn van deze bekende reeks, het blijft toch wel een geweldige voetbal game die je kunt vinden. Het realisme gedurende de wedstrijden spat er vanaf en we mogen niet klagen wat betreft de echte Nederlandse licentie ten opzichte van bijvoorbeeld de Duitse, Franse en Engelse licenties. Kortom: PES5 is een game waar je het eindsignaal niet zo snel zult horen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Speltempo lager waardoor het geheel realistischer word
 • Volledige Nederlandse licentie...
 • Makkelijk te bedienen
 • Grafisch nog steeds mooi
 • Verslavend
 • De verschillende speltypes
 • Minpunten
 • Scheidsrechter
 • waar er maar weinig te vinden zijn in de game
 • Herhalend commentaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Kunnen we lekker onze gamecard mooier maken. Veel achievements zijn dat.

 • Nice..

 • Ook throphies?

 • Had ze al op het forum gezien. Zitten een paar tussen die leuk kunnen zijn :).

 • Top..

 • Ook een multiplayer rank-systeem. :)

 • Ook throphies?

 • gelukkig MP rank systeem ben ik blij om :D en had ze net al gezien

 • zien er leuk uit

 • okej nice

 • voor me verjaardag vragen dan maar ( 8 nov) :D

  beter komen er ook trophies

  maar de game lijkt me zeker vet en moet ik hebben!

 • Ook Throphies  Wat betekent dat?

 • Ook een multiplayer rank-systeem. :)

  Yes dat verlengt de speelduur aanzienlijk!

  Unlock field manuals for all weapons

  wat zouden field manuals zijn.. iets van attachements ofzo?

 • Ik wil TROPHIES!!

 • Me TOO

 • can't wait :D

 • TROPHIES trouwens kun je op consoles wel map editor doen?

 • Vet! En nee, Ubisoft heeft geen plannen voor Trophies, hebben ze al aangegeven..  Maar wel, een map-editor voor de conoles:  Mapper = Create a map and get it validated in all game modes - 10


 • @kevforce  ja kijk maar de laatste achievement ;)

 • Map editor jooehoe zeker een must have dit spel :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren