1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Naughty Dog komt voor mij altijd weer met spellen waarvan ik hoop dat wanneer ik ze uit heb het vervolg alweer uitkomt. Zo heb ik vrijwel alle delen van crash bandicoot, en uiteraard de hele reeks van Jak & Dexter dus logischer wijs keek ik heel erg uit naar Uncharted; Drake's Fortune.

Verhaal

Uncharted is een goed adventure verhaal waarin je opzoek mag gaan naar El dorado, de verloren schat. Natuurlijk zijn games waarin je opzoek gaat naar een schat de meeste gamers niet vreemd, maar dit verhaal brengt het net even anders. De hoofdrolspeler uit het spel, Drake, gelooft namelijk dat hij de nazaat is van de vroegere echt bestaande Franchis Drake. Drake gaat daarom opzoek naar zijn schat en dit brengt je langs wilde jungles, tempels en grotten.

Graphics

Dit brengt me dan ook bij het tweede geweldige punt van deze game; De graphics, de setting eigenlijk alles wat met het uiterlijk en de ervaring van de game te maken hebben. je ziet duidelijk dat de ontwikkelaars hun uiterste best hebben gedaan om niet alleen de bewegingen natuurlijk te laten verlopen maar ook om de omgeving zo realistisch mogelijk te maken.

Alle tussenscene's/ filmpjes, net waar je de voorkeur aan geeft om ze te noemen, zijn dan ook gemaakt met motioncapturing. Dit houdt in dat alle bewegingen, gesprekken zo levendig overkomen dat je af en toe het idee heb dat je een film zit te kijken. Dit draagt ook zeker bij aan de gameplay, omdat schuilen en over bijvoorbeeld kisten heen springen echt natuurlijk aanvoelt en uitziet.

Gameplay

Een van de belangrijkste elementen van dit soort spellen, vindt ik, is de besturing. met dit spel is het belangrijk dat schiet-besturing goed werkt, maar ook dat je makkelijk van platform naar platform kan springen. En dit alles dan weer met een goedwerkende camera omdat je anders niet kan zien waar je springt of schiet.

Over deze dingen was ik heel erg tevreden, het springen is eigenlijk heel makkelijk gedaan ik had af en toe het gevoel dat je werd geholpen om de goeie kant op te springen zodat je geen domme fouten maakt en ik verbaaste me zo af en toe over de afstand die ik kon springen.(was zeer lang opzoek naar een omweg terwijl ik er gewoon over kon springen).

het schieten daar en tegen vraagt iets meer oefening, voor de gamers die bijvoorbeeld cod4 spelen zal dit systeem heel vertrouwd aanvoelen. Mikken met L1, schieten met R1 maar voor sommige vooral als je wat verder komt en de wat drukkere gevechten krijgt kan dit nog wel is moeilijk worden. Dit is vooral omdat het niet mogelijk is om gewoon te rennen en dan iedereen neer te schieten. Je wordt gedwongen om overal achter te schuilen, en daar vandaan je tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen.

AI

Op makkelijk red je het nog wel is om onverhoopt een keer zonder dekking te werken en mensen gewoon te raken. Op normaal en zeker de hoogste twee niveau's raad ik je dit ten zeerste af. De computer is slim, ze weten je te omsingelen en wanneer je het daar al moeilijk mee heb wordt het nog leuker wanneer je te lang ergens blijft zitten. Op de hogere niveau's is de computer namelijk akelig precies met granaten gooien en weet die altijd precies naast je te gooien, gelukkig heb je elke keer zo'n 3 tot 4 seconde de tijd om weg te rennen als je oplet.

Minpuntjes

Uncharted is naar mijn mening een geweldig spel, maar ik zou geen Nederlander zijn als ik niet iets te zeuren had.

Uncharted is bedoeld als platform spel, niet als shooter. Waar zijn dan de grote moeilijke puzzels zoals we die kennen uit Prince of Persia bijvoorbeeld. Er was wel geteld één puzzel waar ik moeite mee had en dat is zo'n kwartier voor het einde. Voorderest is het een kwestie van rondlopen en de goeie takel vinden waarmee je de poort omhoog krijgt, ik vond dit iet wat simpel aandoen.

Wanneer je het einde nadert word Uncharted meer en meer een shooter, inplaats van dat je gedwongen wordt de goeie openingen en gangen te vinden wordt je gedwongen zoveel mogelijk amunitie te zoeken en iedereen af te knallen.

En dan het grootste minpunt; de tijdsduur, op normaal was ik er zo'n 8uur mee bezig. Dit valt me toch erg tegen, zeker voor de prijs €74,95. ik kan begrijpen dat niet iedereen daar het geld voor over heb. natuurlijk kan je het spel opnieuw spelen om alle beloningen vrij te spelen, maar je kent het verhaal al dus je bent naar mijn mening niet zo snel geneigd het spel er nog een 2de keer in te stoppen.

Conclusie en beoordeling

Uncharted was een geweldige ervaring, voor zolang het duurde. De korte speelduur vond ik erg jammer, naar mijn mening hadden ze dit kunnen oplossen door de puzzels groter en moeilijk te maken. Toch kijk ik met spanning uit naar deel 2 en 3 die komen gaan. Degene die wat op hun geld moeten letten met de games die ze kopen raad ik een spel aan met een goeie multiplayer waaraan je lange tijd plezier zal beleven en wacht totdat deze in de budgetbak ligt.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • goeie AI
 • leuk verhaal
 • Minpunten
 • kort
 • Shooter of Platform?
 • Af en toe wat simpel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zitten een aantal tussen die behoorlijk leuk zijn. Een enkeling is gewoon lame.

 • Goed, die geheime zijn al niet meer geheim ondertussen :P Ik twijfel nog steeds over deze game, lijkt mij iets te saai worden op de lange duur

 • Sommige zijn idd wel erg simpel, maar overall een mooie lijst! LBP komt trouwens de 24e, niet de 29e! (bron: thesixthaxis.com)

 • @ Shoarmaboer  Ik was me er even niet bewust van dat we ook een spoilertag op de frontpage kunnen gebruiken. ^_^\" Nu iig aangepast. :D

 • Ze zouden trophies voor folding at home moeten doen, die vind ik wel wat waard..

 • Ik vraag me af hoe het nou zit met de trophy room van home.

 • Vet! Dit spel wordt gewoon de game van het jaar voor de Playstation 3 :D Ik kan niet wachten om hem helemaal schraal te spelen!!

 • Hele vette trophies, zijn vrijwel allemaal leuke dingen om te doen!

 • Ik kan echt niet wachten op deze game. Wat gaan de dagen toch langzaam!

 • awesome ^^

 • ben wel eens benieuwd naar die trophies. Kheb er nog niet eentje gehaald.. komt ook omdat ik maar 2 games heb en die ondersteunen geen trophies..

 • Er zitten zeker een aantal leuke tussen :) .

 • PS3 is vet stom, alles in na-geaapt.

  Xbox 360 is veel beter!

 • Weten zij ook fijn wat ze moeten doen om alle trophies te halen.

 • Toch vind ik het systeem met de Gamerscore veel leuker. Je hebt maar 4 soorten trophies.

 • Makkelijk te halen denk ik, voor andere games moet je meer moeite doen.

 • @ thom.bos  Doe jezelf, je ouders en de gehele maatschappij een lol en ga gewoon weg. Gewoon weggaan. Waarheen maakt me niet uit, maar weg van hier.  OT: Zeker haalbare Trophies. Ik heb er zin in! :D


 • Vet!, ik weet het nu helemaal zeker ik ben verliefd op deze game xD

 • maar hoe krijgen alle mensen in een oogopslag te zien hoe goed je bezig bent (of hoe lifeless) met games zoals Xbox dat doet met Gamerscore? het aantal trophies? een getal dat nix zegt, want je kan ook alleen maar lame ass kiddy trophies hebben gehaald

 • @thom.bos

  dude waar slaat da op?

  laat me raden je bent 9 jaar oud en je mamie heeft deze week een nieuwe xbox voor je gekocht. en nu denk je dat je god bent

  zeg et ff als k et goed heb ;)  @Stephan3007

  Idd, wordt egt vet
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren