1. Super Mario Galaxy (Wii)

Super Mario Galaxy (Wii)

Thuisgekomen van een ‘enerverend’ bezoekje aan de lokale supermarkt, trek ik een zojuist gekocht pak volle melk open. Vol schrik deins ik achteruit, wanneer er een horde paddenstoelen uit het pak springt. Een soepele draaibeweging en een paar fikse kontstompen later verdwijnen ze als sneeuw voor de zon, niets anders achterlatend dan een paar kleine rookwolkjes en glimmende euromunten. Die euromunten pak ik op; ‘Zo, daar kan ik een nieuw pak melk van aanschaffen’.

Het hierboven geschetste scenario kreeg een positieve wending, maar het had evengoed slechter kunnen aflopen. Had ik geen kennis gemaakt met het nieuwste hoofdavontuur van de jolige Italiaanse loodgieter Mario, dan had ik die soepele draaiaanval nooit kunnen uitvoeren en draaide ik hoogstwaarschijnlijk in de Goomba-soep. Dit had ontzettend betreurenswaardig geweest, omdat ik dan nooit meer had kunnen genieten van de wonderlijke wereld die Super Mario Galaxy heet. Want die game is me een partijtje wonderlijk. Het basisconcept van de hoofdserie is nagenoeg identiek. Zo zal er wederom één gebied zijn waarvandaan je kunt reizen naar andere omgevingen, zal Princess Peach voor de zoveelste maal gegijzeld zijn en zul je tevens sterren moeten verzamelen om de game te completeren en zo jouw geliefkoosde Peach te redden. Deze herhaling van stappen is echter geen negatief punt, de Mario-games stonden immers garant voor puur spelplezier. Toch zijn deze punten niet diegene waarom je Super Mario Galaxy voor altijd zal herinneren, totaal niet zelfs.

Wat Super Mario Galaxy echt zo uniek maakt is de speling met verschillende gravitatiekrachten, het ondersteboven lopen op hemellichamen. Juist, de loodgieter verlaat de grenzen van het aardse en gaat galactisch.Dit houdt in dat je verschillende soorten zwaartekracht voor je kiezen krijgt en tevens ondersteboven over de planeten en ruimtegruis kunt banjeren. De eerste keer dat je dit meemaakt zal te boek komen te staan als een moment om te koesteren, maar ook na meerdere uren spelen zal je mond zo nu en dan openvallen van verbazing. Het is namelijk absurd om met je personage over een planeet te wandelen en te worden overdonderd door de meest ongekende gravitatiespelingen en zwaartekrachtgerelateerde puzzeltjes. Het meest bijzondere aan deze beleving is echter de cameravoering. Nog nooit was deze zo sterk in een Mario-game, nog nooit werd alles, ondanks vreemd gevormde planeten, zo netjes in beeld gebracht. De camera is niet uitgebreid te besturen, maar daar zul je ook totaal geen behoefte aan hebben, gezien het fenomenale gedrag van het beestje. Gedurende je totale speelervaring met deze titel zul je maar enkele minuscule probleempjes waarnemen, die je na een planeet of wat compleet bent vergeten.

Een andere leuke bijkomstigheid van de cameravoering is dat je de beelden van hun beste kant ziet. Die beelden zijn werkelijk oogstrelend en dragen enorm bij aan het sfeervolle geheel. Super Mario Galaxy is met haar scherpe, gedetailleerde en perfect belichtte grafische handeltje, de uitschieter op Nintendo’s recentste thuisplatform. Geen grauwe, donkere en vunzige plaatjes, maar enkel een vrolijke, aanstekelijke aaneenschakeling van de meest sfeervolle en kleurrijke beelden die je tot dusver hebt mogen aanschouwen. Dat deze beelden nog eens extra worden versterkt door de fantastische muziek is roemenswaardig. Nintendo heeft ditmaal gekozen voor een heus orkest boven een bups computergeluiden. Deze prima gecomponeerde en gespeelde muziek is ook niet zomaar achter bepaalde omgevingen geplakt, maar deint mee met de huidige gebeurtenissen op het scherm. Zo zuigen de, zowel nieuwe als oude, melodieën je in het spel en heb je nooit het gevoel dat je naar een simpel opgeplakt nummer zit te luisteren.

De muziek is niet het enige wat één geheel vormt met het totaalplaatje. Het controleschema is namelijk volledig geïntegreerd en probeert nergens geforceerd gebruik te maken van de bewegingsgevoelige sensoren. Hoewel zaken als springen en rennen nog steeds geschieden met de traditionele A-knop en analoge knuppel, bevat Super Mario Galaxy weldegelijk bewegingsgerelateerde acties. Wat te denken van Mario’s nieuwe draaiaanval, die wordt uitgevoerd door licht met de controller te schudden. Dit lijkt aan het begin misschien wat karig, maar na een tijdje wordt deze actie een tweede natuur en past het precies in de nieuwe manier van besturen. Door de draaiaanval zul je jezelf tevens van planeet naar planeet kunnen katapulteren wanneer je de controller licht schudt in de nabijheid van lanceersterren. Een andere mogelijkheid om tussen verschillende hemellichamen te reizen, wordt gevormd door de zogenaamde treksterren. Richt je Wiimote op zo’n blauwgekleurde ster en selecteer hem met een druk op de knop. Het sterretje kent plotsklaps een eigen zwaartekracht en trekt Mario naar zich toe. De Wiimote wordt ook gebruikt voor het verzamelen en afschieten van zogenaamde Star Bits. Deze kleine stukjes sterrengruis kun je tot je nemen door er met je controller op te richten. Vervolgens kun je ze naar de gevarieerde groep vijanden afschieten om ze te verlammen. Gedurende je speelervaring zul je merken dat je alle Star Bits automatisch meepakt en afschiet om een level zo snel mogelijk te completeren.

Want bemachtig je een felbegeerde ster en completeer je daarmee een level, dan heb je grote kans dat je je mag wagen aan een spectaculaire eindbaas of beter, een compleet nieuwe galaxy. En dat is echt iets waar je naar uitkijkt, want geen enkele galaxy is hetzelfde. Na een paar sterren in een woestijnachtige omgeving, zul je jouw zinnen zetten op de zojuist vrijgekomen lavawereld, waarna je jouw vaardigheden op de proef stelt in een met speelgoed overgoten galaxy. Door de grote diversiteit in omgevingen, zul je nooit verveeld of ongeïnspireerd raken. Elk level brengt naast een andere sfeer, namelijk ook wat afwijkende gameplay met zich mee. Hetzij in de vorm van bepaalde power-ups, hetzij in de vorm van te gebruiken voorwerpen of vijanden.

Die power-ups zijn trouwens onwijs gaaf en laten het ouderwetse Mario-gevoel weer lekker opborrelen. Zo zul je onder andere met vuurballen kunnen ravotten en als een zoet bijtje door de wonderschone lucht kunnen voortbewegen. Toch is het vooral de moeilijkheidsgraad die het oude vertrouwde Mario-gevoel nieuw leven in blaast. Aan het begin zul je alle stages best eenvoudig kunnen doorlopen, maar het wordt steeds een tandje lastiger, waarna het vuur je halverwege het spel aan de schenen wordt gelegd. Bepaalde opdrachten zijn zó lastig dat het verliezen van vijftien levens weinig genoemd mag worden. De hoogte van de moeilijkheidsgraad zorgt echter zelden voor frustratie jegens de game, want die doet nagenoeg niets verkeerd en weet de perfectie schrikbarend dicht te naderen. Als je door een gat heen dondert is dat jouw eigen domme rotschuld en dat van niemand anders. Natuurlijk dragen ook de sfeervolle omgevingen bij aan het feit dat je bepaalde levels niet zat kan worden.

Dat je het niet snel beu wordt, geldt eigenlijk voor de complete game, want bijna alles klopt. Zo bevat de game zelfs een meerspelerstand die op het eerste gezicht ronduit karig lijkt, maar in tweede instantie toch alleraardigst blijkt. De tweede speler is namelijk de helpende hand van de eerste speler. Met enkel de Wiimote moet hij of zij Star Bits verzamelen en afschieten. Ook is het voor de medespeler mogelijk om vijanden tot stilstand brengen door op ze te richten terwijl de A-kop wordt ingedrukt. Natuurlijk is dit voor de doorgewinterde gamer niet heel bijzonder, maar het is wel de ideale manier om anderen te laten kennismaken en meedelen in de vreugd van Super Mario Galaxy. Want ook zij verdienen die glimlach op hun gezicht.

Conclusie en beoordeling

Super Mario Galaxy kent behoorlijk wat verbazingwekkende en unieke momenten. De eerste keer dat je de mogelijkheden van de zwaartekracht tart zal je voor altijd bijblijven. Zo geldt dat eigenlijk voor heel de game, waarin reactiesnelheid, inzicht en blijdschap centraal staan. Het is echt een sfeervolle mix van prachtige graphics, heerlijk geluid en fenomenale gameplay. De diverse omgevingen blijven je verbazen en dat is ook één van de redenen waarom de game niet gaat frustreren. Je krijgt geen genoeg van de heerlijke galaxies. Ben je uitgespeeld? Nodig dan een maat uit en geef hem een glimlach op zijn gezicht die er voorlopig niet meer vanaf gaat. Super Mario Galaxy is namelijk een unicum, een geweldig spel dat door iedereen gespeeld moet worden.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Oogstrelende beelden
 • Orkestrale muziek
 • Goede leercurve
 • Vertrouwd concept...
 • maar toch vernieuwend
 • Puur speelplezier
 • Alleraardigste meerspelerstand
 • Fantastische cameravoering
 • Minpunten
 • Niet voor chagerijnige mensen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren