1. Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Op een regenachtige dag in mei, zat ik achter mijn computer. Al gamenieuws zoekend kwam opeens de bij velen geliefde game Ratchet & Clank in me op. Na wat zoekwerk zag ik op InsideGamer (ik kende deze site toen niet) dat er waarschijnlijk voor de Playstation 3 een nieuwe versie van de lombax en de robot uit zou komen! Na een “Victory Yell” besloot ik de kersverse impressie van deze game te bekijken, en was ik meteen overtuigd. Eindelijk was daar, na twee jaar, de game waar ik vroeger zoveel lol aan had beleefd! Na heel wat positieve reacties te hebben gelezen, besloot ik de game in November 2007 maar eens aan te schaffen. In deze recensie is te lezen welke avonturen Ratchet en zijn stalen maatje beleven, de gadgets en wapens die in het spel zitten, de werelden en natuurlijk mijn mening over de game.

Het Verhaal :

Op een middag in Metropolis op de planeet Kerwan, proberen Ratchet & Clank de spits te omzeilen. Al plannen makend, begeeft de motor het voordat ze vertrokken zijn. Tja, dan gebruiken we de turbo’s maar. En met wat hulpraketten moet dat toch lukken? Helaas storten de twee helden al snel neer en belanden ze in een menigte van buitenaardse(vijandelijke) wezens. Erg toevallig? Ja, maar dat is ook typisch iets voor een spel als dit. Aan het eind van dit level, dat tevens ook de demo is van het spel, komen ze oog in oog te staan met “Prince Percival Tachyon, The Last Craigmite!”. Hij vertelt vervolgens dat hij de laatste lombax, Ratchet, wil uitroeien. Gelukkig weten Ratchet en Clank op tijd te ontsnappen, maar de toon voor een nieuw avontuur is gezet. Een groter avontuur, met een beter verhaal dan de vorige delen. Met de hulp van Talwyn die twee robot vrienden heeft, Zephyr en Cronk. Die laatste twee zijn niet de slimsten, maar je bent dan toch wel blij dat je ze in sommige delen aan je zijde hebt. Natuurlijk is onze “held” Captain Quark ook weer van de partij, maar of je daar nou zo blij mee moet zijn.. Waar Clank in Ratchet Gladiator nog toekeek, doet hij in Tools of Destruction wel weer volop mee. Hij kan namelijk de Zoni zien, kleine wezentjes die hem helpen het geheim van de lombaxras op te lossen. Deze Zoni geven Clank bepaalde krachten in minigames. Maar voor het grootste deel zit hij natuurlijk weer op de rug van Ratchet.

De Werelden

Zoals altijd zit ook in deze Ratchet & Clank weer een heel groot sterrenstelsel met alles bij elkaar twintig planeten. De balans is zeer goed, en zo kom je op grote en kleine planeten. De planeten zijn in de stijl van Moerassen tot NASA-achtige Ruimtebasissen gemaakt. Daarom heb je in sommige planeten veel vrijheid (wat ik tof vind), maar heb je ook aardig wat planeten waar je duidelijk een kant op geduwd wordt (wat ik wat minder tof vind). Er is dan wel weer erg veel afwisseling op het gebied van platformen in de werelden. In de ene wereld grind je op mooie rails naar je bestemming. In de andere wereld heb je weer de vrijheid om met de heliwings de boel te verkennen. De werelden die niet toegangbaar zijn, en waar je dus in je vliegtuig de vijandelijke vliegtuigen moet neerknallen en omzeilen zijn in mijn ogen te simpel. Ik heb elk van die levels (ook in challenge mode (zie conclusie) ) in één keer uitgespeeld. Persoonlijk vind ik de levels op het einde erg eentonig worden, dus minder leuk. Een beetje afgeraffeld lijkt het wel, niet qua graphics, maar desondanks vol actie. Dan zijn er nog de Souls of Leviathan die je kunt verzamelen, en met de Smuggler (een mysterieuze smokkelaar) kunt ruilen voor bolts.

Wapen en Gadgets

Er zijn natuurlijk ook weer heel wat wapens en gadgets in R&C;, maar om al die dertig wapens op te noemen ben ik een bladzijde kwijt. Dit zijn zo ongeveer de nuttigste/belangrijkste:

The Groovitron

Een discobal die iedereen laat dansen! Dat is handig, deze zijn los verkrijgbaar en later in het spel is de Golden Groovitron, onbeperkte munitie, te koop.

The Helipack

Wellicht al bekend bij de Ratchet & Clank fans; De helikopter set in Clank zijn rug die je kan laten zweven, en je hoger laat komen.

Mister Zurkon

Een klein robotje die je afvuurt, en vervolgens knapt hij al het vuile schietwerk voor je op (en hij praat daar ook nog is bij).

The Alpha Cannon

Zolang je de RHINO nog niet hebt, is dit zeker het sterkste wapen uit je arsenaal. Hij heeft dan ook maar vier schoten, maar wel heel krachtige. Later in de game up te graden naar Omega Alpha Cannon.

The RHINO

Het sterkste wapen uit de R&C; serie is ook deze keer van de partij. Verzamel alle holo-plans (Zie verzamelbare objecten) en laat de Smuggler dit mooie wapentje voor je maken. Later in het spel kun je voor heel wat bolts de RHINO4ever laten maken.

Verzamelbare Objecten

Als je deze game hebt uitgespeeld, valt er natuurlijk nog van alles te doen. Een van de opties is objecten verzamelen. Zo zijn er dit keer ook weer Golden Bolts te verzamelen, die je kan omwisselen voor skins. De Leviathan Souls, die je krijgt door reusachtige monsters te verslaan, zijn een goede manier om bolts te verdienen. Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar dit keer kun je ook de mysterieuze gadgetron holo-plans verzamelen. Deze zijn op de moeilijkste plaatsen in werelden te vinden, en zitten verstopt in bolt-boxen of in kisten. Heb je ze alle twaalf verzameld? Dan kun je ze omruilen voor een leuke verrassing bij de Smuggler.

Conclusie en beoordeling

Ratchet & Clank is zeker een topper, maar wist mijn hart vooral met zijn trailers te stelen. De game is (heel) leuk om te spelen, en de graphics zijn prachtig. Ik ben wat minder te spreken over de lengte van de game. Een R&C moet niet veel moeilijker worden, dan wordt het frustrerend, maar dat je om de 5 minuten een planeet uitspeelt is ook niet egt realistisch. Daarom vind ik het nog wel een klein goedmakertje dat de Challenge Mode erin zit. In deze mode speel je de game opnieuw, maar dan een niveau hoger. En er zijn nieuwe wapens beschikbaar. Het verhaal staat best stevig, maar klopt volgens mij niet. Waar je in R&C 2 nog een charmante lombax-dame had die je hielp, is deze opeens verdwenen. Wat ik ook graag had gezien in dit deel is de planeet Veldin, waar Ratchet opgroeide, en vrienden uit het verleden. Het einde doet mij echter wel denken aan een vervolg. De minigames met Clank zijn ook best leuk, maar tegelijk ook simpel. Gelukkig zit ook dit keer de humor er weer goed in, en dat zie je vooral in cutscenes. Ratchet & Clank: Tools Of Destruction is een serieuze rede om een Playstation 3 aan te schaffen, en is het proberen waard. De game is een topper, en geeft je weer het vertrouwde gevoel. Maar dat het de beste R&C tot nu toe is wil ik niet zeggen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel wapens
 • Fantastische Graphics
 • Grappige Cutscenes
 • Het vertrouwde R&C gevoel
 • Veel werelden...
 • Minpunten
 • Die makkelijk uit te spelen zijn
 • Weinig vernieuwend met vorige delen
 • Geen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad

Reacties

 • LOL 1 dag voor pakjesavond :-P

 • ik ben blij dat ie eindelijk uitkomt, ik ben er niet echt fan van, dus ik hoop dat ie beter dan 1 is.

 • Leuk, ben benieuwd naar het eindresultaat.

 • Ben ook erg benieuwd naar t resultaat, ik ga m gelijk halen denk ik :)

 • Had je kunnen weten

 • Nice zolang ze niet hebben lopen rushen bij Ubi komt het wel goed met de game.

 • cool, maar geen must-buy voor mij.

 • Mooie datum, net na de lading top-games en nog voor de feestdagen.

 • Eindelijk..

 • Nice :)

 • Oeps, dubbel!

 • Kga hem niet gelijk halen maar wel wachten op de review… Hij lijkt me gewoon to makkelijk (je kunt niet doodgaan)… Zoals Bioshock met die vita-chambers, heb je nu ook zo'n wijveken die je redt als je doodgaat… Dat kan het een beetje verpesten..

 • wordt denk wel een chill spel… hopelijk :P

 • oei, hopen dat ik hem dan nog voor de sint kan scoren :P

 • vet

 • Budget bak! De meeste gamers zijn in december al berooid volgens mij, financieel is het geen probleem maar tenzij ik de loterij win zal ik nooit genoeg tijd hebben om alle eindejaarstoppers te spelen, hoe graag ik dat ook wil.

  Choices have to be made, damn.

 • Ik weet nog zo net niet of die game het dit jaar al red? Maar goed.. we zullen zien

 • ik kweet niet!

 • Shit, weer een keuze erbij. Ik kan niet alle topgames kopen…

 • Had eigenlijk deze game al eerder verwacht.. Namelijk in oktober maar het is wel better want na het spelen van far cry 2 heb ik in december wel tijd voor prince of persia heb er in iedergeval zin in..!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren