1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (N64)

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (N64)

Ik voelde de koude regendruppels kletteren op mijn groene gewaad. De donder sloeg in en een ijzige wind blies over de wijde velden van Hyrule. Toen hoorde ik achter me een ophaalbrug met een klap neersmakken. In de verte zag ik twee gedaantes op een paard hard mijn kant op galopperen. Het leek alsof ze moesten rijden voor hun leven. Toen ze met een flits voorbij reden, zag ik een glimp van een meisje dat achterop het paard zat. Het was een mooi meisje, maar haar ogen verraadde alles. Toen ze uit het zicht waren, hoorde ik nog een paard achter me. Toen ik om keek, was het beeld van het meisje in één klap uit mijn gedachte en keek ik diep in de ogen van een man die één en al kwaad uitstraalde. Het vuur uit zijn ogen, stond gebrand op mijn netvlies.

Dit is de droom waarmee misschien wel één van mooiste games ooit begint. De jonge Link woont in een plaats genaamd Hyrule. In een klein onschuldig dorpje ver in de verloren bossen van het land. Op een nacht krijgt Link deze vreselijke nachtmerrie. Totdat hij plotseling wakker word gemaakt door een kleine elf genaamd Navi. Deze verteld hem dat er iets helemaal fout gaat in Hyrule en dat Link moet praten met de wijze Deku Tree, de baas van zijn dorp. Helaas heeft de vloek van de machtige tovenaar Ganondorf hem ook al getroffen en gebruikt hij zijn laatste adem om Link te vertellen wat er aan de hand is in Hyrule. Diezelfde Ganondorf teistert het land met kwade magie en dodelijke monsters. Hij saboteert de koning en zit achter prinses Zelda aan. Ganondorf gebruikt die macht om heel het land over te nemen. Ook verteld hij Link de reden waarom Ganondorf dit doet. Lang geleden waren er drie godinnen die de aarde schiepen. Toen ze terug gingen naar de hemel, lieten ze een teken achter. Drie gouden driehoeken die samen de Triforce moesten voorstellen. Ze verspreide de drie delen van de Triforce over drie machtige personen. De prinses van Hyrule, de uitverkorene en jammer genoeg kozen ze ook voor Ganondorf. De gene die alle drie de delen bezat en de Triforce weer compleet maakte, was de machtigste persoon op aarde.

Dit is het moment dat jij in het spel komt. Je gaat nu de wondere wereld Hyrule ontdekken, met al zijn magische en wonderlijke plekken. Hoe verder je in de game komt, des te meer zul je te weten komen over de Legende en over de wereld zelf. De vele stammen die je tegen zult komen zorgen voor veel variatie, en zoals we bij Zelda games gewend zijn, verveelt het dus nooit. De wereld opzich is heel groot, maar als je de vele kerkers en geheime plekken en grotten mee rekent, ben je uren bezig voordat je alles gezien hebt en ontdek je veel meer dan dat je op het begin zou denken. Maar voordat je naar bepaalde gebieden van Hyrule kunt gaan, moet je eerst bepaalde opdrachten voltooien. Je kunt in het begin van de game dus niet overal gaan en staan waar je wilt. De kerkers, die je veelvuldig zult tegen komen in de game, zitten vol puzzels en schatten. In iedere kerker zul je een ander item vinden, die je in de loop van de game zult moeten gebruiken om bepaalde opdrachten te voltooien of om toegang te krijgen tot bepaalde gebieden. Dit is allemaal erg goed uitgewerkt en niet makkelijk. Soms heb je iets over het hoofd gezien en zul je terug moeten om verder te komen. Zorg dus dat je de gehele game scherp blijft en niks overslaat, anders zul je er misschien later spijt van hebben. Ook zal er aan het einde van elke kerker, een baas op je staan te wachten, die geen zin heeft om verslagen te worden door een jongen in een groen tenue. Je zult bij sommige bazen alles uit de kast moeten halen om uit te vogelen hoe je hem nou precies moet verwonden. In de loop van het spel, zul je dus veel items hebben gevonden, waarbij een paar hele handige. Maar niet alle items zijn te vinden in de kerkers waar je komt. Je zult bijvoorbeeld ook items moeten winnen bij één van de vele sidequests. Bij deze sidequests moet je denken aan minigames op de markt in Hyrule, prijsvragen of wedstrijden.

Ook zijn er de zogenaamde ‘skulltulas’, door deze spinachtige gouden voorwerpen te verzamelen kun je ook weer aan items komen die niet nootzakelijk zijn om de game te voltooien, maar een beetje extra geld, bommen of pijlen zijn nooit weg.

Zodra je ver genoeg bent, zul je het legendarische Master Sword in handen krijgen. Met dit zwaard zul je door de tijd kunnen reizen en dit zorgt voor veel variatie in de gameplay. Je zult door het zwaard te gebruiken kunnen switchen van jonge Link naar een volwassen Link. Hiermee komen er weer meer opties vrij en meer items. Al zul je als volwassen Link niet alle items kunnen gebruiken die je als jonge Link gevonden hebt en andersom.

Later in het spel zal je als volwassen Link ook je paard Epona kunnen gebruiken. Met haar als vervoermiddel, zul je ook weer op plekken kunnen komen waar je nooit eerder was. Ook heb je Epona nodig om bepaalde sidequests te kunnen spelen en dus om bepaalde voorwerpen te kunnen vinden. Het is mogelijk om met een pijl en boog te schieten terwijl je op Epona zit. Dit richt soms wat moeilijk, en het is ,als je er flink wat vaart in hebt, nogal lastig je doelwit te raken. Je zult die optie niet heel vaak hoeven te gebruiken, maar het is wel handig tegen bijvoorbeeld vliegende vijanden. Maar ook dat probleem kan opgelost worden, door de kleine elf Navi waar ik het al eerder over had. Doormiddel van de Z-knop op je controller, zal Navi je vijand in het vizier houden doormiddel van de Z-Target optie. Hiermee is het makkelijker om je vijanden te doorboren, of voorwerpen te raken. Navi heeft ook de optie om je te tips te geven. Als Navi een tip voor je heeft, zie je rechtsboven in je scherm een lampje flikkeren en zul je Navi horen schreeuwen. Soms zitten er tips tussen die niet van nut zijn en je dus niet hoeft te zien, Navi daar in tegen blijft wel doorschreeuwen. Na een tijdje kan dat erg irritant worden en zul je Navi het liefst gewoon willen neerslaan. Jammer genoeg is dat geen optie en zul je het moeten aanhoren totdat het eindelijk stopt. Daarin tegen kan Navi ook dingen zien die jij net over het hoofd zag, en dus kan hij ook heel nuttig zijn.

Het verhaal word steeds dieper en gecompliseerder maar het hoofddoel is natuurlijk om Prinses Zelda te bevrijden uit de klauwen van Ganondorf. Je zult in de loop van de game dan ook verschillende cut-scenes te zien krijgen. De Graphics zijn erg netjes en zullen absoluut niet tegenvallen. De game onderscheid zich ook mede door zijn prachtige muziek, over de melodieën die je op je ocarina kan spelen nog maar te zwijgen. Dit geeft net weer dat beetje extra waardoor je nog dieper in het verhaal word gezogen. Hoewel de Zelda melodieën onderhand beroemd zijn geworden, heeft niet één Zelda game het niveau ooit nog gehaald van Ocarina of Time. Nintendo heeft met deze game het uiterste uit de Nintendo 64 gehaald en dat is te zien.

Conclusie en beoordeling

Omdat ik toch een keer moest stoppen met schrijven,houd ik het hierbij. Zoals velen hebben opgemerkt word dit niet voor niks, de beste Nintendo game aller tijden genoemd. Als je een Nintendo 64, een Gamecube of een Wii in je bezit hebt, raad ik je echt aan om deze game te halen of te downloaden. Ik verzeker je, hij is het dubbel en dwars waard!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • De fantastische sfeer
 • Muziek
 • Graphics
 • Diepgaand verhaal
 • Vele items
 • Z-Target optie
 • Vele sidequests
 • Minpunten
 • Navi die soms wat irritant is

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Mooie lijst… Leuk dat ze er trophies in hebben gestopt :)

 • Vrij standaard trophies eigenlijk… weinig die echt bijzonder leuk ofzo zijn, maar opzich wel een toffe lijst :)

 • Volgens mij is deze lijst het zelfde als die van de xbox :P

 • hoe word je dan big daddy??!

 • Hey Jordy, ooit gehoord van spoiler tags?  Rund!

 • @Kevad4  Jep, op die platinum trophy na dan is het precies hetzelfde.  @Jordy14  Wacht maar gewoon tot het spel uitkomt en zie het zelf.
 • Opzich best vet! Jammer dat op dezelfde dag LBP uitkomt, en dat ik maar geld heb voor 1 spel :( Maar Fallout 3 die overheerst dit spel toch wel :D

 • Weer een mooie lijst net als die van LBP.

 • zelfde als xbox volges my:p

 • idd hetzelfde als xbox

 • trophies ik snap er geen bal van!

 • dit zijn typisch dingen die je uiteindelijk wel een keer doet, en niet zo van '' heb een accuratie van 20 %'' ofzo, maar wel leuk

 • Leuk lijstje. Daar zul je nog wel even zoet mee zijn.

 • Precies hetzelfde als op de 360. Waarom zijn bijna alle trophies eigenlijk brons? Is het zo moeilijk om goede trophies te behalen.

 • Mooie lijst!

 • Zelfde lijst als die voor de 360, maar dat maakt het geen slechte lijst. Er zijn wel een paar toegevoegd die met de Survivor moeilijkheidsgraad te maken hebben.

 • Zeer coole lijst…Lekker veel…:D

 • echt relaxt dat ze er trophies in hebben gestopt, en erg veel.

 • zla ik deze halen of niet? of misschien voglend jaar als het wat rustiger is?

 • Ik heb een slechte mededeling de game werkt weer met een install procedure. Wel 1gig heb ik gehoord.

  zucht fok you sony waarom deze shit. poep install aktie alla MGS4.  60 GB VOOR JAN LUL.!!!.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren