1. Call of Duty 2 (X360)

Call of Duty 2 (X360)

Oorlog is voor mensen altijd een moeilijk onderwerp geweest in een conversatie. Men weet niet hoe de ander tegenover oorlog staat en durft dus niet goed zijn mening te uiten over iets wat de mens al honderden jaren in zijn greep houdt. Vrij logisch, oorlog is afschuwelijk. Toch blijkt dat wij, om maar eens een oorlog te noemen, WO II, nog lang niet vergeten zijn. Naast boeken en films, verschijnen er nog steeds ongelofelijk vaak spellen over de langdurende strijd tegen de nationaalsocialisten, beter bekend als de ‘nazi’s’. Call of duty 2 hoort bij een van die spellen die het drama van de tweede oorlog na al die jaren nog steeds in beeld weet te brengen. En hoe…

Het verhaal van Call of duty speelt zich natuurlijk af in de tijd dat Hitler Europa teisterde met zijn waanideeën over een perfect ras en daarbij zijn missie, het uitroeien van de zogenaamd ‘ondergeschikte

mensen’, te realiseren. Je strijd begint door de ogen van private Vasili in het ijskoude Rusland van de jaren ’40. Rusland ademt meer dan kou en verkleuming uit. Je blik als hulpeloze soldaat reikt niet verder dan ingestorte gebouwen, bedekt met een enorm pak sneeuw. Overal om je heen hangt een grimmige, grauwe sfeer wat je het gevoel geeft alsof de oorlog inderdaad al jaren bezig is. Na je campagne als Russische soldaat, wordt je in de voeten geplaatst van de Engelse sergeant, John Davis, tijdens de invasie van het Engelse leger in Afrika. In tegenstelling tot de ijskoude sfeer in Rusland, begin je letterlijk van de hitte in je stoel te zweten, als je met je compagnie door de straten van Egypte banjert, op zoek naar vijandelijke eenheden. Dit word zowel mogelijk gemaakt met behulp van een tank als met een doodnormale soldaat, want halverwege het Engelse verhaal wordt je van character geswitcht en vecht je ook nog een aantal historische gevechten in tanks uit op de opengesperde vlaktes van Afrika. Na het voltooien van de uitroeiing van elke Duitser in Afrika, wordt je halsoverkop naar Normandië gesleept, om daar met korporaal Bill Taylor Frankrijk te bevrijden van de Duitse bezetting. Je avontuur onder Amerikaanse helm begint op D-day, beter bekend als de dag dat de Amerikanen het bezette Frankrijk binnenvielen via het zeeruim. Wat volgt is een bloederige strijd waarbij je om je heen meer neervallende Amerikanen ziet dan het eigenlijke strand. Je zit de gehele singleplayer van Call of Duty 2 genietend in je stoel, maar tegelijkertijd ook met een opgelucht gevoel dat het je opa was die deze horror écht meemaakte en niet jij.

Om de afslachting voor de beginnende gamer wat te beperken zijn er meerdere moeilijkheidsgraden. Vier om precies te zijn, met elk zijn verbetering van de vijandelijke intelligentie en de afname van je ‘healthbar’. Hoewel in elke moeilijkheidsgraad de AI van de vijand redelijk tot zelfs erg goed is, blijk de kunstmatige intelligentie van je medesoldaten ver te zoeken. Van het gooien van granaten bij de schoenen van landgenoten, tot het opvangen van honderden kogels zonder maar een enkel besluit te nemen om toch maar dekking te zoeken. Dit betekent echter niet dat jouw meegereisde leger alleen maar bestaat uit dappere mannen met het IQ van een bord pasta, die maar al te graag voor hun moederland als kanonvoer willen dienen. Het komt namelijk óók vaak voor dat elke soldaat aan jouw kant goed staat opgesteld, klaar om de vijand de volle laag te geven, een wisselende werking van de AI van je medesoldaten dus.

Niks bepaald de kwaliteit van een firstperson-shooter zo goed als de wapens die je in het spel tot je beschikking hebt.

Van de Amerikaanse M1-Garand tot de Duitse MP-44, elk is ontzettend goed uitgewerkt in klank en werking. In Call of duty 2 is de rookgranaat ook geïntroduceerd, wat voor een immens rookgordijn zorgt waardoor vrijwel alles aan de andere kant van de gecreëerde rookpluim onzichtbaar is. Dit alles versterkt het realiteits- en intensiteitgevoel zo goed waardoor de speler echt goed het gevoel krijgt dat hij als kleine soldaat verwikkeld is in een echte oorlog.

Helaas wordt het realiteitsgevoel al gauw de grond in geboord wanneer je na tig kogels in je lijf nog vrolijk doorhuppelt, slechts wat steviger ademend. Maar ook dat is na twee seconden achter een ‘hooibaal’ uitrusten weer verholpen. Daarnaast blijkt je leger naarmate je vordert in een level juist steeds groter te worden in plaats van te slenken na de zoveelste gedode Amerikaan of Engelsman. De kraan van spawnende medesoldaten staat veel te ver open waardoor je niet het gevoel krijgt dat je echt met een clubje soldaten een bikkelharde opdracht moet volbrengen, vrezend voor elke gedode medesoldaat. Door al deze ‘realiteitsverknallers’ is de speler als het ware een on-rails shooter aan het spelen met in de ene hand de mogelijkheid om honderden medesoldaten te hulp te laten schieten en in de andere hand het geschenk om na het zoveelste leeggeschoten magazijn in je lichaam nog overeind te blijven staan.

Ook deze xbox 360 titel ziet er weer verdonderend uit. Van de door regen glinsterende helmpjes van Amerikaans soldaten tot de loepzuivere animatie van zowel tegenstanders als jouw meevechtende vrienden. Hoewel soms in het struikgewas hier en daar wat textures zijn vergeten en natuur niet zo mooi aansluit op gebouwen en grond, ziet alles in Call of duty 2 er fantastisch uit. Het beeld van de soldaten is af en toe zo realistisch weergegeven in polygonen dat er bijna een traantje naar beneden druipt zodra er een medesoldaat wordt gevloerd en in de spetterende modder terechtkomt. De ontwikkelaars hebben ervoor gezorgd dat dankzij het grafische geweld en pracht de sfeer in het spel nog eens met een viervoud wordt verbeterd. Een oorlog zag er nog nooit zo realistisch uit.

Naast de goede singleplayer bevat Call of duty 2 natuurlijk een on- en

offline multiplayer. Offline is het mogelijk om met vier vrienden op splitscreen de strijd met elkaar aan te gaan, wat resulteert in zenuwslopende, strategische battles waarbij spelers eens flink achter te oren moet krabben om te bedenken hoe hij of zij nou het beste de andere speler te grazen kan nemen. Online is het eigenlijk hetzelfde verhaal, maar dan met maximaal acht spelers, wat voor een nog groter spektakel zorgt dan de offline-versie. Het oorlogsgevoel is ontzettend goed doorverwerkt vanuit de singleplayer naar de multiplayer en met meer dan tien perfect uitgewerkte multiplayermaps is de multiplayer van Call of duty, ondanks het ontbreken van voertuigen in de multiplayer, iets wat nog maanden al dan wel niet jaren gespeeld zal worden.

Conclusie en beoordeling

Nog nooit werd de tweede wereldoorlog zo ontzettend goed en sfeervol in kaart gebracht als in Call of duty 2. In zowel de singleplayer als de multiplayer wordt de sensatie en tevens de verschrikking van oorlog vreselijk goed doorgegeven aan de speler. Het spel is verre van perfect door een aantal technische foutjes en hier en daar wat realisme slopende momenten maar dat neemt niet weg dat Call of duty 2 behoort tot een van de beste shooters die de 360 op dit moment bezit. Ook al heeft het inmiddels al twee opvolgers, elke xbox 360 bezitter kan zich een trotse eigenaar noemen zodra hij Call of duty 2 tot zijn collectie voegt.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sfeer
 • Wapens
 • Singleplayer
 • Multiplayer
 • Replaywaarde
 • Detaillering
 • Animaties
 • Geluid
 • Historische correctheid
 • Minpunten
 • AI medesoldaten
 • Realisme ontbreekt
 • Hier en daar grafisch niet afgemaakt
 • Ontbreken van voertuigen multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Misschien toch gaan kopen.

 • lijkt me niks..

 • hoogstaand schrijfniveau zeg.

  vooral leuk dat je de vijanden op \"kartonnen bordjes\" vind lijken! dat was het 20 keer herhalen wel waard.  superdoei.

 • Prachtige game.  \" - Kartonnen vijanden \"

  - Moelijkheidsgraad ligt te laag in het begin

  - Ietwat ouderwets  Is dit serieus? Vrij normaal als een game in het begin wat makkelijk is. Toch zul je al vrij snel moeten levelen om verder te komen.  Dat ie ouderwets is, is voor de doelgroep van deze REMAKES juist een verademing.  Die kartonnen vijanden noemt men ook wel van pixels opgebouwde vijanden. En ze zijn erg fraai geanimeerd!  Met een 7 1/2 doe je deze game echt tekort. Binnen het genre is dit een van de betere games. Zeker op de DS.  Ik geef deze review een dikke onvoldoende. Hij is echt zo geschreven van: ik moet hier een review over schrijven!!!

  Lezers putten hier echt geen goede informatie uit. Maar ja…  Aanrader voor iedereen die van JRPG's houdt! • Lijk me wel een leuke game voor de DS.

 • Nou, nou, Lukky NL… ik denk dat je een beetje overdrijft. Het is vrij normaal inderdaad om op niet al te hoog niveau te beginnnen, maar er mag enigszins uitdaging zijn en volgens Joey is er dat dus niet. Kartonnen vijanden zijn lame - waarom grafisch updaten maar het daar laten liggen? En dat het ouderwets is moet gewoon opgemerkt worden omdat dit vele gamers afschrikt. Is dat laatste jammer? Ja, maar met de vele gamers die om die reden een spel laten liggen moet je het wel opmerken.  Toegegeven, ik ben geen DQ-expert… maar misschien kan ik juist daarom wel weten dat degene die onbekend is met de franchise genoeg informatie uit de recensie kan halen :).

 • @ Lukky NL  Heb je alleen de minpunten doorgelezen, of ook de recensie?

 • Ik weet het nog niet met deze game. Ik denk persoonlijk dat als je geen fan bent van RPG's of Dragon Quest, deze beter kunt laten liggen.

 • haha dat is de waarheid als een koe zou ik bijna zeggen

 • doe gewoon, boeie.

 • ik ben zowiezo geen fan van de Dragon Quest serie dus deze ga ik zeker niet halen!

 • Dit is echt het meest trieste wat ik ooit heb gesien zeg hahahah :Z:Z

 • Ach ja niet helemaal een super review.

  Het is een game nu eindelijk te spelen valt in Europa in een goede versie. Dit alleen al maakt het een must have voor mij.

 • Eindelijk in europa?

  Dat zegt toch weinig over de game….

  Verder lijkt dit me wel een leuk spel :)

 • Voor mij is het een must-have.  Over de review: tja wat moet je erover zeggen? Qua RPG's is Dragon Quest altijd het meest traditioneel geweest, niet gek voor de serie die het genre hoofdzakelijk heeft gedefinieerd. Dan valt er ook niet veel over te vertellen, of mensen moeten echt niet weten wat turn-based e.d. is. Tegen mensen die em daarom niet zouden halen zou ik zeggen: misschien hou je gewoon niet van RPG's?

 • Prachtige game.  \" - Kartonnen vijanden \"

  - Moelijkheidsgraad ligt te laag in het begin

  - Ietwat ouderwets  Is dit serieus? Vrij normaal als een game in het begin wat makkelijk is. Toch zul je al vrij snel moeten levelen om verder te komen.  Dat ie ouderwets is, is voor de doelgroep van deze REMAKES juist een verademing.  Die kartonnen vijanden noemt men ook wel van pixels opgebouwde vijanden. En ze zijn erg fraai geanimeerd!  Met een 7 1/2 doe je deze game echt tekort. Binnen het genre is dit een van de betere games. Zeker op de DS.  Ik geef deze review een dikke onvoldoende. Hij is echt zo geschreven van: ik moet hier een review over schrijven!!!

  Lezers putten hier echt geen goede informatie uit. Maar ja…  Aanrader voor iedereen die van JRPG's houdt!

  Ze hadden de vijanden heus wel mooier kunnen maken hoor, en als de reviewer het in het begin een beetje saai vindt vanwege de moeilijkheidsgraad dan mag hij dat zeggen. En de game wordt NU uitgegeven, niet 10 jaar geleden dus mag hij ook behandeld worden als een game van nu.
 • @ tomds  de meeste ds games zien er nog steeds uit als games van 10 jaar geleden.

 • Dit is wel een vette game, maar niet om voor de releaseprijs te kopen.

 • @GerarDOS  Ja, de redactie ook? Het cijfer wordt niet echt goed verklaard, anders moet je ook niet zeggen:  \"waardoor je dus alsnog met volle teugen kan genieten van deze ouderwetse RPG.\"


 • Idee: als je het zelf allemaal zo goed weet, solliciteer bij deze of een andere site naar redactiefunctie zodat je daar tienen kan geven aan spellen als deze. Huilie.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren