1. Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

Uncharted: Drake's Fortune (PS3)

In tijden waarbij zo’n beetje 90% van alle games shooters zijn, klamp ik mezelf wanhopig vast aan elke game die zich daar van onderscheidt. Gewoon omdat ik verlang naar een typische console game. Games die tegenwoordig zeldzaam zijn. Als ze er wel zijn, dan zijn ze vaak zo beroerd dat je niet eens durft het hoesje vast te pakken in de winkel, bang dat ook maar iemand je ziet.

Als je het concept van Uncharted hoort schiet dit in eerste instantie ook door je hoofd. Een kruising tussen Tomb Raider en Gears of War, dat kan toch niks goeds beloven? Dan dwalen je ogen af en zie je het logo van Naughty Dog er op staan en weet je dat het goed zit.

Verhaal

Zoals ik al zei, het is een mix tussen vooral Tomb Raider en Gears of War. Het gaat daarbij ook een beetje in het midden zitten. Het heeft niet Lara Croft, maar ook weer niet die overdreven steroïde slikkende testosteron rijke macho’s uit Gears of War. Nee, we krijgen dan een charmante man met een geloofwaardige lichaamsbouw, Drake. Drake zegt een nazaat te zijn van de beroemde Engelse ontdekkingsreiziger Sir Francis Drake. De overigens echt bestaande Francis Drake zou volgens de geschiedenislessen geen kinderen hebben, maar Drake heeft een oude ring van zijn voorvader met daarin coördinaten gegraveerd. Drake gaat op onderzoek en om dit te kunnen bekostigen haalt hij de reporter Elena aan boord. Samen vinden ze de grafkist van Sir Francis Drake met daarin een hint voor het vinden van El Dorado, the city of gold.

Graphics

Mocht je een van de weinige zijn die de game gevolgd heeft dan zul je ongetwijfeld al weten dat de schoonheid van deze game geen grenzen heeft. Dit was niet altijd het geval. Toen de game net gepresenteerd werd zag het er heel anders uit. De omgevingen zagen er erg getekend uit en het liep allemaal wat stroever, maar als je het eindresultaat ziet….

Je begint op een schip en dan heb je iets van, mwa ziet er mooi uit. Vervolgens beland je in de jungle en dan begint de pret pas echt. De jungle is gewoon te mooi om in een paar woorden te beschrijven. Al die bladeren en het licht wat er door heen schijnt. Overal rivieren en plassen gevuld met het mooiste water dat je ooit in een game gezien hebt. Het alleen rondlopen in de jungle is al een genot. Je avontuur leidt je naar verschillende omgevingen, naar prachtige oude tempels, half vergane gebouwen en ook nog naar donkere gangen. Stuk voor stuk vol met prachtige textures, maar de game komt toch het best tot z’n recht in de jungle.

Terwijl je hierdoor heen loopt zul je zien hoe mooi de animaties van Drake zijn, maar misschien merk je het wel helemaal niet. De bewegingen van Drake worden zo mooi weergegeven en zijn zo natuurlijk dat het gewoon perfect samenvalt. Vooral het springen naar een andere rand heeft prachtige animaties. Afhankelijk van hoe je terechtkomt krijg je daarbij een logische, maar schitterende animatie. Dat vind ik zelf de grootste technische prestatie van de game.

De game loopt ook erg soepel. Ik ben geen slowdowns tegen gekomen. Je zult zelfs geen laadtijden tegen komen. De streaming techniek die Naugthy Dog voor het eerst toepaste bij Jak and Daxter is kennelijk succesvol omgezet voor de PS3. De game gaat naadloos over van cutscenes naar gameplay. Als je echt gaat zoeken kan je nog wel een paar hele kleine foutjes tegen komen. Ik kon een paar situaties ontdekken waarbij ik door het draaien van de camera door de textures heen kon kijken en dus het framework van het level kon zien. Als je hier echter niet specifiek naar zoekt zul je het ook niet tegenkomen. Verder heb ik alleen als minpunt dat het opspetteren van water tijdens het zwemmen niet erg mooi is. Doordat het water zo mooi beweegt, valt het lelijke spetteren meer op dan het anders zou doen. Een smetje op de verder prachtige effecten.

Gameplay

Tijdens het verkennen van de prachtige omgevingen zul je het een en ander moeten springen en klauteren. De omgevingen zijn opgezet als kleine puzzels. Het gaat er dan ook vooral om dat je uitzoek welke kant je moet opspringen en niet zozeer om juiste timing wat bij klassieke platformers het geval is. Het platformen zelf is dus relatief simpel. De puzzels om van a naar b te gaan zijn ook niet al te ingewikkeld. Vast komen te zitten is dan ook bijna onmogelijk. De game probeert je altijd in de juiste richting te sturen door soms met geforceerde camera hoeken de juiste richting aan te geven. In sommige gevallen kan je zelfs een hint krijgen. Ondanks het gebrek aan een echte uitdaging is het wel erg leuk om te doen. Doordat je niet echt snel vast komt te zitten blijf je constant in beweging en wordt de game nooit frustrerend.

Waar de game echt om draait zijn de gevechten met talloze piraten. De nadruk van de game ligt hier toch wel het meest. Je zult het in de game opnemen tegen honderden piraten. Vaak maar een handje vol tegelijk, maar er zitten ook genoeg heuse shootouts in waarbij je een half leger moet omleggen. Hier komt het Gears of War aspect om de hoek kijken. Drake kan niet veel incasseren dus je zult goed gebruik moeten maken van de omgeving. Bijna alles kan gebruikt worden als dekking. Met één knop zoek je dekking en vervolgens kan je vrij rondom dat object bewegen terwijl je gedekt blijft. Heel simpel en je zult dan ook niet lang nodig hebben om het onder controle te krijgen. Zelfs iemand die nooit shooters speelt, zoals ik, heeft het in mum van tijd door en maakt de een na de andere headshot.

Dat wil niet zeggen dat de game simpel is. De tegenstanders zijn slim en werken goed samen. Ze zullen proberen om je omsingelen en als er een naar je toe loopt wordt hij vrijwel altijd door een andere piraat gedekt. Je zult dus echt na moeten denken en de omgeving goed in je voordeel moeten gebruiken. Er zijn meerdere moeilijkheidsgraden, maar het enige verschil is het aantal hits dat Drake kan incasseren. Trigger happy gedrag wordt ook ontmoedigt doordat je anders veelte snel door je kogels heen bent. De game biedt dus zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad een uitdaging. De game is echter wel eerlijk en ook al ga je dood, je zult dan waarschijnlijk zelf al doorhebben wat je anders had moeten doen.

Er zijn veel shootouts en op sommige stukken zelfs iets te veel. Toch val je niet snel in herhaling. Je kan kiezen uit veel wapens en ook verschillende strategieën. Je kan vanuit de dekking spelen, maar ook met een shotgun de frontale aanval zoeken wanneer mogelijk. Ook kan je vijanden zonder wapen uitschakelen. Wanneer je dichtbij een vijand staat kan je ze als een ware martial arts specialist uitschakelen. Hiervoor heb je vele combo’s tot je beschikking. Sommige zijn erg simpel uit te voeren, maar voor andere zal je toch goed moeten timen. Als je een vijand van achteren weet te benaderen dan kan je met een beweging uitschakelen. Je breekt dan bijvoorbeeld de rug of nek van de stoute piraat. Ook dit is erg leuk om te doen en na talloze keren ben ik de prachtige animaties nog steeds niet zat. Door de vele mogelijkheden is het zelfs leuk om dezelfde shootouts opnieuw te doen, maar dan op een hele andere manier aan te pakken.

Stukken opnieuw doen gaat erg gemakkelijk. Zodra je de game uitgespeeld hebt, wat 10 tot 15 uur duurt, kan je vanuit het menu een chapter kiezen om opnieuw te spelen. Naast dat het leuk is, zijn er ook talloze medals te halen. Medals zijn Sony’s antwoord op de achievements die te verdienen zijn bij Xbox 360 games. Er zijn er 1000 te halen en het is ontzettend verslavend om te doen. Zo zijn er 60 verzamel objecten voor je om te vinden, maar er zijn ook veel achievements die je haalt door middel van shootouts. Zo heb je medals voor het maken van headshots of het maken van een aantal kills met een specifiek wapen. Met deze medals kan je ‘Rewards’ vrij spelen. Van simpele outfits tot aan extra game opties. Zo zijn er extra’s voor infinite ammo en 1-hit-kills al heb je voor de betere extra’s wel veel medals nodig.

Heerlijk dat dit systeem eindelijk ook terug te vinden is in een PS3 game.

Conclusie en beoordeling

Uncharted is een mix van een hele hoop games. De makers hebben ook gewoon openlijk aangegeven dat ze dingen overgenomen hebben uit andere games. Toch komen al die verschillende aspecten op een goeie manier samen in deze game. De game is erg afwisselend en zal geen moment vervelen. Dit alles met een vermakelijk plot met leuke personages. Voor degenen die toch nog twijfelen is op de Playstation Store een demo te downloaden, maar eigenlijk mag je deze als PS3 bezitter niet missen. Het is tot nu toe gewoon de beste PS3 game die verkrijgbaar is. Mede doordat het zich niet limiteert tot maar 1 genre. Deze game heeft voor iedereen wel iets te bieden.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Een grafisch wonder
 • Leuk en luchtig plot
 • Achievements!
 • Minpunten
 • Iets te veel nadruk op het schieten
 • Platform gedeelte iets te makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Laat ze er maar lekker lang over doen, deze game wordt echt dè maffia game van het jaar 2009. De trailer is erg vet iig :)

 • Yeah,

  Actiegame, jaren veertig, drugs… wat kan er nog mis gaan?:P

 • Dacht dat dit onmogelijk was op de 360? Schijnbaar niet.

 • wow leeft deze game nog, vet :) ik ben heeel erg benieuwd hoe dit gaat worden

 • Ah dat trompetje in die eerste trailer… kippenvel zeg ik u… maar ok, ik ben er zeer benieuwd naar. Vooral de nadruk op jazz zeg ik hoera op! :)

 • nice jaren 40 game… je krijgt gwn so warm gevoel bij jare 40 muziek :P die trailer uit 2006 siet r tog goed uit man… maar hebbe se geen nieuwe trailers van ut spel ? bijv uit 2008 ? :P

 • @menage  op 4 schijfjes (geen fanboy reactie)  Lijkt me trouwens wel een aparte game te worden, spreekt me aan!


 • @Jordy  Ach, als ie ok is koop ik hem toch op de PS3, maar een paar keer opstaan boeit me ook vrij weinig.

 • No surprise. Er is nog veel te weinig over bekend gemaakt om de game al in begin 2009 uit te geven.  Ik moet zeggen dat ik uitkijk naar de game, zeker nu bevestigd is dat hij ook op de 360 verschijnt!

 • Lijkt me een beetje gejat van mafia ( II ) ???

 • De titel deed me meteen denken aan het filmgenre film noir. Het blijkt zich ook nog eens af te spelen in de jaren '40 en het zit vol met jazzmuziek. De link lijkt me snel gelegd.  http://nl.wikipedia.org/wiki/Film_noir  Hier kijk ik erg naar uit.


 • kom maar op het lijkt wel de 70\"s maffia

 • Das eigenlijk wel mooi om te horen, dan hebben ze tenminste echt de tijd om er een topspel van te maken!

 • @ harXc.: de titel van de game suggereerde al zoiets ;)

 • Nou dan ben ik toch benieuwd wat ze er van gaan maken.

 • Een grootste game voor het het hierna volgende najaar dus :)

 • ik heb wel gedult. er komen nu nog genoeg andere goeden games uit zodat ik wel kan wachten.

 • we zien het wel hoe het loopt

 • Euhm het is toch maar en gerucht dat het op de 360 komt???  Waarom staat het dan hier onder 360?

 • Die ene trailer van een hele tijd terug was wel indrukwekkend! Maar als het zo lang duurt met ontwikkelen gaat dat vaak fout..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren