1. Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Oorlog is niet leuk, dat weet iedereen, maar toch staat het centraal in veel films en games. Het is dan natuurlijk ook een waar spektakel, intrigerend en laat mooie beelden zien. Maar het wordt vaak ook nog eens op een grootschalige manier gebracht en wie wil er nou niet honderden mensen dood zien gaan op een scherm?

Als je op die vraag ja hebt geantwoord is Call of Duty 4 vast iets voor je. De mannen van Infinity Ward hebben zich flink uitgesloofd voor de fans. Ze hebben namelijk deel drie aan een andere ontwikkelaar overgelaten, zodat ze zelf langer de tijd hadden voor deel vier. Dit keer geen Tweede Wereldsoorlog meer (godzijdank), maar lekker oorlog voeren in de moderne tijd en dat is toch een partij vet!

Doordat Infinity Ward meer tijd heeft gekregen, hebben ze alles beter uitgewerkt en er ook een heus verhaal in gestopt. Jij speelt onder ander als een Brit, maar later krijg je ook nog de controle over een Amerikaan. Het verhaal speelt zich voor een groot deel af in Rusland en het Midden Oosten. Het slaat dus ook een beetje op het gene wat zich nu daar afspeelt. Het verhaal zelf mag dan een beetje Cliché zijn, het komt echter wel verdomd filmisch over op de speler. Er zit natuurlijk veel actie in, maar ook een boel spannende moment en een super vet einde! Het enige ingrediënt wat we dan nog missen is liefde, dat zou het filmische effect nog beter weergeven. Maar zoals het nu is, behoort het misschien al tot een van de vetste filmische game die er op dit moment is. Wat ook altijd kenmerkend was aan de Call of Duty reeks is natuurlijk die complete chaos die subliem op je beeld wordt gebracht. Ook dit keer is dat het geval en misschien nog wel beter dan ooit. Soms denk je echt shit waar ben ik nu weer beland, je zou er bijna bang van worden.

Met al die chaos om je heen ben je natuurlijk niet zonder je wapens en die zitten er dan ook genoeg in. Hoeveel precies dat weet ik niet, maar het zijn er echt heel veel, zien er allemaal mooi uit en voelen allemaal anders aan. Ook zijn ze erg goed uitgebalanceerd zoals dat in het echt ook is. Na een tijd krijg je ook echt een favoriet wapen, maar wat me het meeste bevredigde was hoe je inzoomde. Dat doe je namelijk met je linker trigger en dat voelt werkelijk waar heel erg natuurlijk aan. Briljant gewoon! Genoeg wapens voor de freaks onder ons dus. Ook hier valt weer te zien hoe goed Infinity Ward zich voor ons heeft uitgesloofd. De A.I is natuurlijk ook nauw verbonden met de chaos, want het moet natuurlijk niet onmogelijk zijn. Daarom lopen vijanden je af en toe straal voorbij, maar dat is vergeven en vergeten, want in zijn algemeenheid is het toch nog een pittig spel. Qua gevechten is het ook hier allemaal tot in de puntjes uitgewerkt. Gevechten worden spanend opgebouwd en het spelen verloopt heel erg soepel. Het enige nadeel is wel dat je gewoonweg te vaak door granaten wordt gedood. Er is wel een indicator, maar soms als je hem ziet gaat de bom al gelijk af en dat is toch best frustrerend.

Er moet ook wel worden gezegd dat Call of Duty 4 een klein beetje moeilijk op gang komt, vooral de eerste paar levels zijn niet al te spannend. Maar later wordt dit dubbel en dwars goed gemaakt en is echt gewoon geweldig. Ook grafisch valt dit te zien, zo neigen de eerste paar levels meer naar Call of Duty 2, maar later wordt het echt prachtig en vergeet je al snel die eerdere paar levels. Het ziet er allemaal zo gedetailleerd en je merkt gewoon dat je in de desbetreffende landen bent. Het is dus een opbouw van goed tot geweldig, daar is vast over nagedacht. Call of Duty 4 kan zich voegen tot een van de mooiste games van dit moment. Ook qua geluid is het dik in orde! De wapens klinken erg vet en realistisch en vooral in dikke shootouts is dit te merken. De muziek valt dan wat meer naar de achtergrond en er heerst chaos! De meeste oorlogfilms hebben prachtige, bombastische muziek en ook dit spel heeft dat. Het lijkt gewoon telkens weer of je naar een film zit te kijken!

Dat komt ook omdat het nu in de moderne tijd afspeelt en dus meer erkenning krijgt. Je hebt waarschijnlijk al vaker zo’n film gezien en iedereen kan zich er ook in verplaatsen, omdat het allemaal nog fris in ons geheugen staat. Dit wordt allemaal nog veel leuker doordat je nu ook moderne oorlog tegen echte mensen kunt voeren en dat is gewoon het vetste aan heel die game. Het is gewoon zo goed en je blijft online zeker nog maanden door spelen, omdat het een hele hoge replaywaarde heeft. Je krijg namelijk bij elke game Experience punten. Op een gegeven moment als je genoeg punten hebt behaald ga je in rang. Het is eigenlijk net als een MMO, maar dan voor schietspellen en dat is erg vet. Maar het wordt nog vetter, je krijg namelijk naarmate je in rang stijgt betere wapens, granaten enzovoorts. Zo kun je zeg maar je eigen wapenset naar eigen wil instellen met de geweren die jij het leukst vindt. Ook zijn er online opdrachten te doen, behaal je er een dan krijg je een flinke dosis punten toegestrooid. Als al dit weg zou gelaten worden, dan zou het nog erg sterk in de schoenen staan. Dit omdat er veel modi zijn en dat zorgt ook weer voor de nodige afwisseling. Het online gedeelte in Call of Duty 4 behoort tot de best aller tijden onder de FPS en het is beter dan dat van Halo!

Als je na al dat replay geweld nog niet tevreden bent kun je ook nog de Arcade modus doen en die is ook gewoon leuk om te doen, want het werkt met punten die je behaalt, door meer op de hoofden van soldaten te schieten en nog meer spectaculaire dingen uit te halen. En zo zie je maar weer dat oorlog nog heel erg leuk kan zijn, maar doet dat vooral maar in een game, want die beleeft ook nog veel meer plezier, variatie en je kunt er ook nog langer meer doen als je wilt.

Conclusie en beoordeling

Dit is de shooter van het jaar. Dus vergeet Halo en speel Call of Duty 4 tot in den glorie! Bijna alles is goed aan deze game en het komt allemaal zeer filmisch over en het is ook deze keer weer chaotisch als de pest. Veel mensen dachten dat moderne oorlog niet leuk is, maar dit spel bewijst het tegendeel, gewoonweg omdat het zo mooi eruit ziet en genoeg afwisseling heeft. Maar die Multiplayer is gewoon heilig!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Complete Chaos!
 • Veel wapens.
 • Ziet er super goed uit!
 • Filmisch.
 • Muziek is erg sterk.
 • Multiplayer is een van de beste in zijn soort
 • Minpunten
 • Je gaat vaak dood van granaten.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hoewel ik deel IV erg goed vind. Hou ik niet van de sequels ze vallen allemaal tegen. Zie crisis core, dirge of cerberus voor VII en x-2 voor X en Revenant wings voor XII.

  Jammer square-enix, het is beter om die mensen te gebruiken voor nieuwe franchises.

 • Deeltje IV ga ik snel eens checken op de DS!

 • Moet je doen, Advance versie vond ik al tof.

 • Nah beter komen ze gewoon met een echte opvolger.

 • Ik zie meer uit naar Kingdom Hearts Re:Chain of Memories dan deze sequel.

 • Ik zou het niet erg vinden als ie niet komt. Ik heb er nooit echt interesse in gehad.

 • van mij mag ie wel komen

 • Nooit van The After gehoord o_O  Heb liever VII: Before Crisis, maar laat maar komen!

 • Dat heb ik wel vaker gehoord. Als ie daadwerkelijk hier komt, dan zie ik hem nog wel eens voorbij komen.

 • Dit is allemaal wel leuk, maar waarom op de DS?

 • @Warrrbol: omdat de DS een fantastisch apparaat is en RPG-machine no. 1 op het moment.  On topic: ik hoop dat 'ie komt, de remake van deel IV is in ieder geval erg gaaf!

 • Waarom op de DS?  1: Userbase van meer dan 80 miljoen tegenover de kleine 35 miljoen van de PSP.  2: De DS is de thuisbasis van handheld RPG's waar de GBA dat ook altijd was en al haar voorgangers daarvoor al.  3: Grote software sales waar andere handhelds en zelfs consoles van kunnen dromen.
 • Het wordt waarschijnlijk episodic gamen op Wiiware.  Waarom geen retail disc versie? :(

 • Een vervolg van Final Fantasy IV op de DS lijkt me erg leuk. Alleen dan moet ik het origineel eerst nog maar even spelen.

 • lijkt me vet

 • Net als Takari heb ik liever Before Crisis.

  Eindelijk dan de Compo van FF VII compleet.

 • wtf? ook voor GBA??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren