1. The Movies (PC)

The Movies (PC)

Iedereen droomt ervan om in een spectaculaire actiefilm te spelen, een huiverende horror film te schieten of om een warme roman te scripten. Maar zo’n beroep is niet voor iedereen weggelegd. Waarom zou een gemiddelde gamer dit nou niet kunnen? Peter Molyneux denkt er heel anders over, door hem kan nu iedereen regisseur worden!

Peter Molyneux staat bekend om het maken van vernieuwende games. Hij staat bekend met titels als ‘Black and White’ of ‘Fable’ die door gamers warm onthaald werden. Deze games staan bekend om originaliteit en karakter, en werden allen dan ook als warme broodjes verkocht. Maar The Movies was totaal nieuw, het was een soort strategie sim waarin je je eigen films kon schrijven, regisseren en bewerken!

The Movies is een combinatie tussen simulatie en strategie. Je moet weliswaar een complete studio bouwen met sets, schrijvers kantoren en al, maar het gaat ook om het maken van de beste films. Je kunt kiezen uit een story mode, waarin je strijd om beste studio van de eeuw te worden, of een sandbox mode, waarin je vrij kan bouwen en films maken.

In de story mode begin je als een net opgerichte studio die niet bekend staat, je begint in het begin de 20st eeuw, en je maakt nog zwart-wit films zonder geluid. Je begint met een kaal terrein, je bouwt een toneelschool, neemt wat crew aan en begint een scriptkantoor. Je kan scripts laten schrijven of dit zelf doen met een leuke editor, hierover later meer.

Naarmate je vordert en de jaren toenemen zullen je wetenschappers natuurlijk kleuren film ontdekken, ook speciale effecten zullen pas tegen het jaar 2000 ontdekt worden. Ook dingen zoals oorlogen, of de eerste landing op de maan helpen mee, door dit soort dingen word belangstelling in een bepaald genre meer of minder. Door concurrentie van tegenstrijdige studio’s word het je lastig gemaakt te winnen. Een leuke extra in het spel zijn de zogenaamde awards. De studio met bijvoorbeeld de beste ster of meest ontwikkelde film wint een award, en verdient daarmee verschillende extra’s en voorsprongen.

Wat je snel zult merken is dat het niet zomaar een simpel spelletje is, je zult gebouwen en ook de sets waar word opgenomen moeten onderhouden met conciërges en bouwvakkers. Als je sterren aanneemt zul je ook aan hun wensen moeten voldoen, ze willen eten en drinken, een eigen trailer en leuke spelletjes doen. Je zult ook hun salaris steeds moeten verhogen wil je ze tevreden houden. Je sterren zullen naarmate hun sterstatus stijg ook fatsoenlijke kleren willen, of zelfs wat plastische chirurgie. Er is een keuze van duizenden kostuums, en duizenden andere rekwisieten. Hiermee kun je de sterren naar hun of jou smaak helemaal aankleden, wat in de rts wereld voor een kleurrijk plaatje zorgt. Er is ook keuze uit een groot gala van sets. Dit varieert van daken, tot huiskamers tot een ruimte schip. Voor ieder wat wils.

Zo is er bij het schrijven van een script dus ook een ruim keuze uit genres: Actie, comedy, horror, romantiek of sciencefiction. De scripts worden automatisch door de computer samengesteld terwijl die rekening houd met welke sets en hoeveel sterren je hebt. Je kan echter ook een aangepast scriptkantoor bouwen. Hier zullen geen computer gegenereerde scripts uit voorvloeien maar de hersenspinsels uit je eigen brein. De editor is zeer uitgebreid, maar natuurlijk blijft alles vrij voorgekauwd. Een groot nadeel is dat ook de camera’s vooraf ingesteld zijn. (Wat trouwens in de uitbreiding verholpen is door de free-cam mode!)

Elke set heeft een set van ruim 100 unieke stukjes die je voor je film kunt gebruiken. Natuurlijk kun je ook aan belichting werken, weer effecten aanpassen of extra materiaal op de set plaatsen. Dit alles zorgt ervoor dat elke keer dat je een film maakt het toch uniek blijft.

Als laatst wil ik nog even zeggen dat het spel er grafisch prachtig uitziet. Bloemen, wegen en gebouwen zien er op zijn best uit. Ook personages in het spel zijn goed afgewerkt en zien er mooi uit. Ook de zogenaamde AI is goed. Zo kun je het natuurlijk niet noemen, maar de personages hebben bijna een eigen denkvermogen. Ze lopen en eten uit zichzelf, spelen spelletjes en praten met anderen. Bouwvakkers en conciërges zoeken plekken op waar ze thuishoren en de paparazzi volgt je sterren overal. Kortom, deze game is een pracht werkje van Peter Molyneux.

Conclusie en beoordeling

Een pracht van een game, en zeker vernieuwend. Een klein minpunt is wel dat je de camera niet naar eigen belang kan bewegen, maar dat deze vast gepositioneerd staat. Verder is deze game grafisch dik in orde!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Zeer vernieuwend
 • Interactieve wereld
 • Eigen films maken
 • Mooi aangeklede wereld & graphics
 • Minpunten
 • Geen vrije camera

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Fahrenheit was nice, laat Heavy Rain maar snel aanrukken.

 • Fahrenheit was niet dat het verhaal doorging, kreeg je een filmpje in houd het verhaal verder verliep maar dan was het game over. Dus ik hoop dat het nu verschillende manieren heeft. Zou wel gaaf zijn

 • Ja maar Fahrenheit had wel verschillende eindes, en god wat een goede game was dat, nog steeds een van mijn lievelings :) Verwacht dan ook veel van Heavy Rain!

 • Heavy Rain rulez!

 • Zo wreed, vraag me af hoe vaak je dood kunt gaan zonder echt ''game over'' te zijn. Lijkt me sterk dat je eeuwig dood kunt gaan met verschillende personages.

 • Dit word echt revolutionair!

 • leuk

 • Als je doodgaat gaat de game verder. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen.

 • Was al ff bekend hoor, las het zelfs al in de E3-PU. Wel goed nieuws als ze dit kunnen realiseren. Hier koop je gewoon een PS3 voor :).

 • ach we zien het wel hoe loopt

 • Mooi  Het is nog niet bekend wanneer de game uit gaat komen

  Wel hij komt in 2009 alleen er is nog geen releasedag..?

 • jah las dit ook al in du E3-pu (die ik gister pas voor t eerst oppakte:P) wel best toevallig trouwens:P maar ik snap niet hoe dit gaat werken… moet je dan met iemand anders spelen of wordt het dan gewoon een soort heel lang filmpje en uiteindelijk moet je opnieuw?:P? ksnap er geen tiet van… maar klinkt wel goed:P deze game begint mij steeds meer aan te trekken, vooral ook door de positieve preview ding in de PU

 • Mooi

  Het is nog niet bekend wanneer de game uit gaat komen

  Wel hij komt in 2009 alleen er is nog geen releasedag..?  dus is het niet bekend wanneer deze game uit gaat komen:P


 • dat is wel realistisch. er zal dan zeker ook wel een trophie komen. speel het uit zonder dood te gaan :P

 • Ik ben benieuwd hoe dit allemaal gaat uitwerken… De termen \"revolutionair\" en comments als \"hiervoor koopt men een PS3\" houd ik dus nog even in…  Het kan namelijk zo makkelijk fout gaan lopen met een geheel nieuw concept. :(

 • Dat is wel een heel vet concept wat ze erin verwerkt hebben.

 • Leukt me erg vet.

 • Klinkt leuk, maar ik geloof er niet zo in.

 • klink vetn

 • Klinkt vet, ik denk dat deze game veel kippenvel momente gaat bevatten. Ik ben erg benieuwd. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren